26-11-2008, 16:29 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Keşkek (Bodrum usulü)
Keşkeği Bodrum usulü yaptım. Yarım kg. yarmayı (göce, aşurelik buğday ya da siz adını nasıl biliyorsanız) geceden ıslatıp, sabah pişirdim. 1 bütün tavuğuda güzelce haşladım, gögüs ve but etlerinden güzelce ,bolca didikledim, biraz zeytinyağı, bol tereyağı eşliğinde biraz kızarttım tavada. Pişen yarmanın içine ekledim,dibini tutmasın diye sürekli karıştırdım, tuzunu ekledim ve çok az karabiber ekledim. Suyunu iyice çekti. Kıvamı tuttu ayran, turşuyla yedim. Bu kadar. Düzenleyen berduray : 09-03-2009 saat 21:55 |
05-11-2009, 08:11 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2009
Şehir: Rize
Mesajlar: 150
|
Sevgili berduray, Ellerinize sağlık. Çok güsel olmuş..Gerçi bayağı olmuş yapalı ama Ben yeni gördüm. Bizim oralarda da çok kıymetlidir bu yemek (Samsun). Düğünlerde merasimlerde muhakkak yapılır. ''Küderlemek'' denir; böyle erkekler karşılıklı kazanın karşısına geçer. Tahta sopalarla döver de döver haşlanan buğdayı, daha özlü güzel olsun diye. Annemler evde de yapar ama ben henüz cesaret edemedim. Bi gün yapar da yenebilecek kıvamı tutturursam burdan iletirim size Teşekkürler tekrar.. |
05-11-2009, 09:56 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 89
|
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Öğle arası yaklaştı karnımız açıktı herhalde.Önce hamsili pilav sonra keşkek süper. |
29-11-2009, 22:42 | #4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Eskiden trakyanın köylerinde düğünlerin olmazsa olmazıydı keşkek Boyun akşamdan ıslanan buğdayla aynı anda konurdu ateşe ve döve döve pişerdi en son içinden boyun kemikleri toplanırdı asla haşlanıp ayıklanmazdı koyu macun kıvamına geldiğinde olmuş demekti üzerine çevrilmiş nar gibi kuzu etleri konur servis edilirdi ,şimdi çok daha kolay bir yolu var ıslanmış buğday ile haşlanıp ayıklanmış boyun aynı anda az et suyu ilavesi ile robota konuyor ve 5 dk içinde keşkeğiniz hazır oluyor |
16-12-2010, 15:53 | #6 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
16-12-2010, 21:44 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Tabii ki sayın malina. Ben keşkeği, sonradan öğrendiğim halde yiyenler tarafından beğenilir. Keşkeği bugün iki su bardağı keşkeklik buğdaydan yaptım. Belirli bir ölçüsü yok. Bu kadarı 10-12 kişilik oluyor. Keşkeklik buğday, akşamdan ayıklanıp yıkandıktan sonra üzerini iki parmak geçecek kadar soğuk su ilavesiyle 10-15 dk. kaynanatılır. Ocaktan alındıktan sonra üzerine tekrar soğuk su ilave edilir. Akşamdan kaynatılan keşkeklik buğday, süzgüye konarak iyice yıkanır. Düdüklü tencerenin içine, tabanını yağlayacak kadar sıvı yağ konur. Yıkanan keşkekliklerin birazı tencereye konur. Eti ilave edilip üzerine tekrar keşkeklik konur. Üzerine kaynak su ilavesiyle kısık ateşte 1,5-2 saat pişirilir. Tabii tuz ve karabiber eklemeyi unutmadan. Pişen keşkek, tahta kaşıkla sakız gibi olana kadar dövülür. Servis tabağına alınıp, üzeri kızdırılmış tereyağ ve karabiberle süslenir. Aslı tahta kaşıkla dövülür ama bugün robottan geçirdim. . |
16-12-2010, 21:54 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Demirci'mizin düğünlerinin olmazsa olmazıdır keşkek. Hele bir de güzel yapılmışsa tadına doyum olmaz. Davetlerde ve bayram yemeklerinde de muhakkak yapılır. Ben sadece Ege yöresine has bir yemek sanıyordum, ama Yurdumuzun diğer yörelerinde de varmış. Ben evlenip buraya gelmeden önce, adını bile duymamıştım. |
|
16-12-2010, 22:03 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Aslında bizim buralarda da koyunun boğaz bölgesi ile yapılırmış, fakat biz merzifonlu bir komşumuzdan öğrenmiş olduğumuz gibi tercih ediyoruz. Akşamdan ıslatılmış olan buğday ve bir avuç kadar nohut düdüklüye yerleştirilir . Piliç eti,arzuya göre neresinden isterseniz, üzerine konur ve su ilave edilir . Pişdikten sonra varsa kemikler ayaklanır dikkatlice ve dövülür.Biz kek cırpma makinesini tercih ediyoruz , aşırı derecede ezilmişi tercihimiz değil. Üzerinede az yağda salça kavurup hafif sulandırıp sos tarzında . Komşumuzun dediğine göre bayramlarda kahvaltıda pilav ve keşkek olmazsa olmazlardan imiş. |
16-12-2010, 22:25 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Çocukluğumda Sinop'ta rahmetli dedemin koca bakır tencerede yaptığı keşkek geldi aklıma. Burnumun direği sızladı. |
17-12-2010, 17:19 | #12 |
Moderatör
|
Foroğrafı da görünce bayağı imrendim. Ve ne de çok istedi canım. Yirmibeş, otuz sene önce olsaydı mutlaka " hımmm bu kadında birşey var galiba" (!) diyerek buldururlardı. Şimdi o şansımız da yok ki. Neyse bir buluşmamızda inşallah yapan bir arkadaş olur da getirir. |
|
|