17-03-2008, 14:31 | #1 |
agaclar.net
|
Elbasan tavası
Etleri düdüklü tencerede haşla. Suyunu ayırarak, tepsiye koy. Üzerini kaplayacak kadar miktar yoğurda bir iki yumurta kırıp karıştır. Üzerine dök. Biraz yağ... Fırında 10-15 dakika tut. Elbasan tarifi aldınız |
18-03-2008, 19:32 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Bu tam bana göre. Teşekkürler Malina. |
19-03-2008, 13:15 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Yağsız et ve yağsız yoğurtla yapınca diyettekiler de bir porsiyon yiyebilir. Yanına bol yeşil salata. |
20-03-2008, 08:15 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Akşam denedim bu tarifi. Bence güzeldi ama oğlum yumurta-yoğurt karışımını gördüğü anda "ben onu yemem" dedi ve tadına bile bakmadı. |
14-04-2011, 18:36 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Elbasan tavası
Elbasan tavası bir Rumeli yemeğidir. Kuzunun böbrek yatağı kısmından 1kg. et kasaba böldürülüp, çok yağlı kısımları temizlenir. Böbrek yatağının ortası kemiklidir. Çelik bir tencereye çok az zeytinyağ koyup, ısınmasını bekleriz.Yıkayıp, sularını iyice süzdürdüğüm etleri tencereye yerleştirip, iyice pembeleşinceye kadar çeviririm. Ayrı yerde kaynattığım sudan bir miktar( tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde) ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp, ocağın ayarını da kısıkta olmak üzere pişiririz. Etlerin pişmesine yakın da çok az tuz eklersek, etimiz hazırdır. Fırına girebilecek bir paylex'i ya da tepsiyi ilk önce katı yağ ile iyice yağlayıp, sonra da unlarız. Etleri aralarda boşluk kalacak şekilde tepsiye yerleştiririz. Ayrı bir derin kapta, 3 yumurtayı iyice çırpılır, 2 yemek kaşığıda un ilave edilip, yumurtalara iyice yedirilir. Etin suyundan bir bardak ayrılır ve bu karışıma eklenir. En son 1/2kg. yoğurt, tuz , k.biber ilavesiyle ,hazırladığımız bu sos tamamdır. Hazırladığımız bu yoğurtlu sosun hepsini, tepsideki etlerin üzerine ve yanlarına kaşıkla dökerek, fırına girecek duruma getiririz. Önceden 200 dercede ısıttığımız fırında, yoğrutlu sos iyice pembeleşip, hafif kızarınca Elbasan Tavamız hazırdır |
15-04-2011, 17:16 | #9 |
agaclar.net
|
Harika bir yemek, elinize sağlık. Çok severiz biz de. Yalnız şimdi yoğurtlar çok tatlı, yemeğe gereken hafif mayhoşluğu vermiyor. Bu durumda sosa damak tadına göre bir çorba kaşığı kadar limon eklenebilir. Ayrıca kemiksiz tavuk but etiyle de yapabilirsiniz. |
15-04-2011, 17:21 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Mine hanımcığım, evet şimdi yoğurtlar tatlı, dediğiniz gibi limon eklenebilir. Eski yoğurtların lezzetini biz Foça Yoğurdunda yakalıyor gibiyiz. (sizin bölgede satışı var mı, bilmiyorum, deneyin isterseniz) Tavuklusunu deneyeceğim, iyi fikir, teşekkürler |
15-04-2011, 17:51 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Yağı kızdırdık, etleri pempeleşene kadar pişirirken ateş ne ölçüde olmalı... Yumurtayı ihmal ederek sosu hazırlamak olabilirmi... Bu şahaseri köy fırınında, toprak kapta denemek hayalindeyim. Teşekkürler... |
|
|