agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Et, Tavuk, Balık Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/et-tavuk-balik-yemekleri/)
-   -   Tütsü balık (http://www.agaclar.net/forum/et-tavuk-balik-yemekleri/37157.htm)

sigortacihasim 04-05-2015 15:51

Tütsü balık
 
5 Eklenti(ler)
Bir süre önce tütsü balığa merak sardım.
İnternette uzun bir araştırma yaptım.Tütsüleme yapmak için öncelikle bir aparatın gerek olduğunu öğrendim.Yatığım araştırmada,çok basitinden,çok teşekküllü teknolojik ve endüstriyel bir çok aparatlar olduğunu gördüm.Bunlar 50-60 tl den başlayıp milyarlara kadar varan tütsü aparatlarıydı.
Tütsü yapabilmek için öncelikle bir aparat şart.Bunun illaki çok pahallı olmasına luzum da yok.Sonra tütsü dumanını,isi sağlayacak meşe odunu talaşı lazım.Asla yağlı odun (Çam gibi vs) talaşından olmaz.Birde tütsü yapacağınız balık.
Ben nasıl yaptım onu sizinle paylaşayım.
Öncelikle sobacılardan yuvarlak tel ızgara aldım.Bunu bağlantı yerlerinden iki parçaya ayırdım.Tutma kollarını da yapacağım aparata koyup çıkartmak için 90 derece kıvırttım.
Sonra tenekecilere giderek,bu tel ızgaranın içine rahat girebileçek şekilde,çizimini kendi yaptığım 40cm çapında 70 cm yüksekliğinde bir bidon yaptırdım.
Bidonun içine tel rafları koymak için,(L) şeklinde köşebent kaynattırarak iki kat raf ayağı yaptırdım.
Bundan sonra sıra ısıtma işine geldi.Yine internete girerek 1200wat lık yuvarlak elektrikli taş ızgara aldım.
Bidonun içinde ki ısıdan kablosunun eriyeceğini düşünerek,elektrikli ızgaranın kablosunu iptal edip onun yerine bir elektrikçiye yanmaz silikonlu kablo taktırdım.Resimde elektrikli ızgaradan çıkan kahverengi kalın kablo yanmaz kablodur..
Sonra bidonu al tarafından yandan deldim ve kabloyu buradan dışarı çıkarttım.
Prize giden kabloya basit bir reosta taktım ki voltajı istediğim gibi ayarlayayım.Sürekli 1200 Wat yanım elektrikli ızagaranın üzerine koyacağım tası eritmesin.


aa

sigortacihasim 04-05-2015 16:15

3 Eklenti(ler)
Sonra elektrik li ızgaradan hat çekerek,bir elektrikçiden aldığım termostat ve ısı gösterge saatini bidonun yan duvarına monte ettim.
Bu sayede elektrikli ızgaranın yanışını içerdeki ısıdan termostad sayesinde kontrol edebiliyordum.Elektriği verdiğimde ızgara istediğim gibi yanıyordu.

sigortacihasim 04-05-2015 16:29

1 Eklenti(ler)
Odun deposundan, hizardan yere dökülmüş meşe odunu talaşları ve kabuk parçalarını aldım.
Bunları çelik tabanlı bir sahana doldurup,elektrikli ızgaranın üzerine koydum.(kusura bakmayın resmini çekmeyi unutmuşum)
Son olarak raflara tel ızgaraları yerleştirdim.Daha evvel aldığım ayıkladığım,suyunu süzüp güzelce kuruladığım ve tuzladığım ala balıkları tel raflara dizdim.
Bidonun ağzını kapattım fişi elektriğe taktım.
Önce ısı göstegesini 60 dereceye ayarladım.
Elektrik ızgarasını önce 1200watta yaktım.Bu şekilde kızan sahan da ki talaşlar yavaş yavaş ısınıp birden yanmaya başlıyor.Ancak çıkan duman bir kaç dakikada ateşi söndürüp ağır ağır ve içten yanma başlıyor.
O esnada bidonu ellediğimde bidonda ısınmış oluyor.Termostad 60 dereceye gelince,reostayı yarıya getirerek,wat ı 600 ile 400 araısna çekiyorum ki yanma ısısı düşsün.Talaşlar ağır ve uzun zamanda yansın.
Bu arada kapağın kenarından hafifçe meşenin talaşlarının yanmasından çıkan isin dumanı sızıyor.10 dkika sonra termostad derecesini 40 çekiyorum.Böylece yarım saat,45 dakikada alabalıklar hem pişmiş oluyor,hemde tütsülenmiş oluyor.

tacir 21-04-2016 09:45

Emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.
Bende bir süre yabancı kaynaklardan araştırdım. elektrikli sistemi ilk kez gördüm.
genellikle direk dumanla pişiriyorlar.
Lezzeti hakkında da yorum yapsaydınız keşke :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024