agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri
(https)




Anket Sonuçlarını Göster: En çok hangi balığı tüketiyorsunuz
Hamsi 34 28.33%
İstavrit 9 7.50%
Barbun 10 8.33%
Lüfer, Çinekop, Kofana 17 14.17%
Kalkan 1 0.83%
İzmarit 0 0%
Torik 0 0%
Palamut 3 2.50%
Levrek 21 17.50%
Uskumru 6 5.00%
Çipura 19 15.83%
Oy Verenler: 120. Bu ankete oy veremezsiniz

Beğeni Düzeni18Beğeniler
  • 1 Gönderen caucasus
  • 2 Gönderen berduray
  • 2 Gönderen Oğuz Karsan
  • 2 Gönderen saira
  • 1 Gönderen berduray
  • 1 Gönderen backyard
  • 2 Gönderen baris77
  • 1 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen selis
  • 2 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen pria

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-01-2009, 01:08   #1
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Mangal keyfi

Açılmayan konulardan birisi de mangal olarak kalmış. mangal da yapılan et ve et ürünleri hakkın da katkı da bulunan arkadaşların katılımını bekliyorum.

Benim favorim her zaman olduğu gibi Balık. Neden derseniz balığın tam zamanı ve neredeyse katkı maddesi ve hormon kullanılmayan tek ürün Balık, Doğal olarak her hafta 1- 2 sefer tüketilmesi tavsiye edilen bir ürün.


azla katkı maddesi istemeden direk mangalın üzerine atılması bile yeterli oluyor.

Evet arkadaşlar ben konuyu açtım konunun uzmanı arkadaşlar da katkı da bulunsunlar. Şimdiden tüm arkadaşlara teşekkürler.

mrduran beğendi.
caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 21:42   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Vazgeçemediğim bir keyiftir mangal.
Ama marketten al , at mangala ye değil kastım, böylesi bana çok yavan gelir.

Et veya tavuğu lezzetlenmesi için mutlaka bir gece önceden marine ederim, böylesi daha lezzetli.


Rende kurusoğan, karabiber, kimyon, pul biber, biberiye bazen de adaçayı, zeytinyağı, limon suyu veya sirke veya yoğurt suyu, tuz, bir kaşık da karışık salçayı (özellikle tavuk kanatla) harmanlayın bir gece buzdolabında bekletin.

Ertesi gün sosu silkeleyip mangalda pişirin, artık sade tavuktan zevk almayacaksınız. Eminim.

mrduran ve incirli beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 13:57   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Mangal sadece ateş yakmak değil, Ciddi bir iştir.

Merhaba.

Mangal, benim de vazgeçilmez keyiflerimden biridir.

Yazın, Altınoluk'ta, Asma yaprağında Sardalya. Şile, Doğancılı'da ise sakatat veya Hamsi tercihlerimdir. 30-35 yıldır mangal yakmaktayım.

Faydalı öneriler:

Çok basit gibi görünen ateş yakma işi esasında çok ciddi bir iştir ve dikkat ister. Birçok yangının nedeni sönmemiş mangal ateşinden kaynaklanmaktadır.

Mangalda en önemli olan, ateş yakmak değil, söndürmesini bilmektir.

Birçok kişi mangal yakmasını bilmemektedir. Mangal yapmak sadece ateş yakmaktan ibaret değildir. Birçoğumuz henüz yanmamış mangalda et veya balık pişirmeye çalışırken sağlığımızı tehdit eden gazları soluyoruz.

Eğer mangalınız yoksa, ateşi yakacağınız yeri emniyete alınız ( etrafını taş ile çeviriniz). Mangal bittikten sonra ateşin söndüğünden emin olmadan mangal yaptığınız alanı terketmeyiniz. Kalan közün üzerine bolca su dökünüz veya taşlar ile kapatınız.

Mangala koyduğunuz odun veya kömürün iyice yandığından emin olmadan eti veya balığı pişirmeye başlamayınız. Teli iyice yakınız ve temizleyiniz, Pastan iyice arındırınız.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise, ne pişirirseniz pişirin, kısa aralıklar ile devamlı çevirerek etin veya balığın yanmasına engel olmaktır.

Bildiğiniz gibi harlı ateşte yanan et veya balık kanserojen hale gelebilir. Bu nedenle pişirilecek malzeme ile ateş arasında makul mesafe bırakmaya dikkat ediniz. Ve asla acele pişirmeye gayret etmeyiniz.

İçkiyi ölçülü içemeyenler için asıl tehlikeli olan ise, mangal sonrası eve araç kullanarak dönüştür.

Afiyet olsun.

Saygılar

mrduran ve incirli beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 16:55   #4
Ağaç Dostu
 
Mehmet Eskizara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2006
Şehir: Çorum
Mesajlar: 173
Galeri: 15
Mangal keyfi benimde vazgeçemediklerimdendir.
Bilhassa balık,balıkta da lüfer i tercih ederim.
Ankette lüfer şöyle olmalı idi zannederim.
Çinekop,sarıkanat,lüfer,kofana.Afiyet dleklerimle.

Mehmet Eskizara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 17:12   #5
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sevgili Oğuz Karsan,
Mangal keyfinide herzaman olduğu gibi bilimsel ve belgelere dayanarak açıklamışsın.
Tebriklerimi sunuyorum.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 17:14   #6
Yeni Üye
 
saira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
Sütte bir gece öncesinden bekletilmiş tavuk pirzola da mangalda süper oluyor.Çok yumuşak bir et.Ama içine zeytinyağı ve kekik de konursa tadına doyulmaz

nikomedia ve mrduran beğendi.
saira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 18:06   #7
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Daha geçtiğimiz pazar günü hava yağmurlu olmasına rağmen dayanamayıp Belgrad Ormanları'na mangal yapmaya gittik. Her yer göl gibi ve çamurdu ama mangal da sucuk ekmek ve kanat yapmanın keyfini engelleyemedi

Kanat ve sucuk da mangal da nefis oluyor...

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2009, 20:05   #8
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Sayın mehmet Eskizara, sizin de yazdığınız gibi Çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana olmalıydı. Belki başlangıç kısmına yaprağı da eklemeliydim Ancak biraz aceleye geldi.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2009, 23:23   #9
Ağaç Dostu
 
Mehmet Eskizara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2006
Şehir: Çorum
Mesajlar: 173
Galeri: 15
Sayın caucasus ilginize teşekkürler, bu başlık için
öncelikle size teşekkür etmeliyim.Ben gözden
kaçmış küçük bir ayrıntıya dikkat çekmek niyeti
ile ilavede bulunmak istedim,tabiiki başkaca bir
amacım yoktu.En iyi dileklerimi sunarım.

Mehmet Eskizara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2009, 23:52   #10
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Sayın mehmet eskizara, katkılarınız için teşşekkürler. Ben yazarken sıralamaya dikkat etmemişim acele olunca gözden kaçtı. Tabi ki gözden kaçan konular hakkın da ilave de bulunacağız. Mangal keyfi benim için büyük bir zevk olduğu kadar çoğu arkadaşımız için de aynı olduğunu düşünüyorum. Bunun için ben de bir başlık açtım umarım diğer arkadaşlar da katkıda bulunurlar. Havaların güzel gittiği bu günler de bol mangallı günler dilerim.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2009, 10:00   #11
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Mangaldan konu açılmışken Bursa'lı üyelere bir tavsiyem var.
Belki henüz görmemiş olabilirler, geçen sene Belediyenin açılışını yaptığı Orhaneli yolundaki Atatürk Ormanını ziyaret etmelerini hararetle öneririm.
Dağın yamacında Nilüfer Belediyesini yaptığı muhteşem parkta herşey hazır, sadece etinizi veya balığınızı alıp gidiyorsunuz.Hazır mangallar, müthiş orman manzarası her köşede bir tuvalet ve çeşmeler, ağaçlar içinde her yamaçta ağaçtan teraslı köşeler,heryer tertemiz ve bakımlı.
Görmemiş olanlar mutlaka görsünler.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 14:02   #12
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Bu günler de istanbul da havalar çok güzel tam mangal zamanı hazır okullar da tatil de iken. Mangal yaparken bence balığı tercih edin derim, en hormonsuzundan.


Düzenleyen caucasus : 18-06-2009 saat 18:01
caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 17:14   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 401
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saira Mesajı Göster
Sütte bir gece öncesinden bekletilmiş tavuk pirzola da mangalda süper oluyor.Çok yumuşak bir et.Ama içine zeytinyağı ve kekik de konursa tadına doyulmaz
Kuzu kuşbaşı ya da tavuk göğsü de bir gece önceden sütte bekletilir mi? Duydum ama uygulamadım hiç.

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 18:26   #14
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Evet ben denedim, eti yumuşatıyor.

Özellikle geç pişen dana kuşbaşı bir gece sütte beklerse kavurma , sote yaparken daha çabuk pişiyor.

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 19:20   #15
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
eğer aceleniz varsa almış olduğuuz ete biraz kola döktükten sonra yarım saat kadar bekletdikten sonra sosu ile karıştırıp pişirebilirsiniz.
Tuzunu ise et piştikten sonra üzerine serperseniz etin sertleşmesini de önlersiniz.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2010, 16:57   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
adana'da yaşayan biri olarak mangal buranın vazgeçilmezlerinden, olmazsa olmaz yani
biz tavuk ve balık tercih ediyoruz
yalnız oylamada çupra (çipura) göremedim, çok darıldım :P

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2010, 17:09   #17
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Evet bende çipura tüketiyorum sürekli Eklermisiniz ankete ?

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2010, 18:38   #18
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Listenin en sonunda.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2010, 09:06   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
bizim evde mangal işlerine eşim bakıyor ben de ona çıraklık yapıyorum
bildiğim kadarıyla tavuğu yoğurt, zeytinyağı, kekik, biber salçası, sarımsak, kimyon, tuz, karabiber, pul biber ile "avcarlıyor"
avcarlamak adana yöresine özgü bir kelime ve anlamı:

"avcarlamak : Baharat, yağ, salça ve tuz karıştırılarak mangallık et veya tavuğun bu karışıma bulanarak terbiye edilmesi" - kaynak siveler.com

mrduran beğendi.
backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2010, 18:57   #20
Yeni Üye
 
baris77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: Yalova
Mesajlar: 10
Biz balık avlamayı seviyoruz bu yüzden mangal bizim için vazgeçilmez bir şey... tutuğumuz balıkları önce temizleriz (tatlı su balığı sazan) bu tekniği fırında yaparız... balığın üstünü çizeriz tepsiye koyarız balığı her tarafına domates,soğan patates keseriz yuvarlak kesilirse daha iyi olur...sosu domates salçasını sulandırarak ketçap kıvamına getiririz... balığın pişmesine 10dk kala sosu üstüne dökeriz... sonrada yemeğe hazır Afiyet olsun

caucasus ve YeniBON beğendi.
baris77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2010, 19:20   #21
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Madem ızgara olmayacak tepsiye dizdiniz.... bence tereyağı eksik bunun.

caucasus beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2012, 19:15   #22
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
sayın Dudi, Backyard, Çupra en altta yazıyor zaten. Sayın Baris77 Tepsiye dizilen balıkarın tereyağı ve sarımsağı eksik

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2012, 19:41   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Balık kültürüm sıfırdır..
Sadece, sardalyanın kılçıklarını tamamen temizleyip kızartmayı bilirim..

İzmarit !.. Yanlış yazılmış sandım..
Google dan baktım, hakikaten öyle bir balık varmış

caucasus, mrduran ve YeniBON beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2012, 21:59   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Listede sardalyaya yer verilmemiş. Bu tarafların en çok tüketilen balığı halbuki.

Şu sırada sarıkanat kaynıyor balıkçılarda. Çok taze,fiyatı makul seviyelerde. Mangala da gelir tavaya da.

caucasus ve mrduran beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2012, 23:31   #25
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Seliş benim balık kültürüm de çok iyi değildir aslında. Yanlız ben kendimi bildim bileli balığa ava giderim ama hiçbir zaman iddalı değilimdir. Yanlız balığı ve av hayvanlarını tüketmeyi çok severim... İzmariti doğru yazdığıma sevindim, yazınızı okuyunca ben de yanlış mı ? yazdım diye tekrar baktım Google den nasıl baktırdım size ama

Hoşseda, aslında yazacak balık çeşidi çok ancak hepsine yer vermek yerine genel olarak aklımda olanları yazdım desem mantıklı olur. Sardalya aslında bir hayli tüketilen balık hatta ben bu sene boğazda bir miktar tutmuştum Tekrardan sardalyayı ekleyebilirmiyim bilemiyorum...

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2013, 22:22   #26
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Mangalcılar bu haber sizin için

Angels Sour beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024