agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni53Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-03-2015, 15:50   #61
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
meyvelibahce kimdir bilmiyorum ama beni kastediyorsunuz sanırım. Şaşırmanıza şaşırmadım desem yalan olur. "Hayalcilik" ve "çirkin suçlama" mevzusunu çözdünüz de mi şaşırdınız, çözmeden mi?

Veriye dayalı bir sav veri ve kaynak ile tartışılır, ergen laf ebeliği ile değil. Döküman paylaşıyorum diye kaynaksız ve dökümansız paylaşım da paylaşım değildir, konuşulan konuyu ileri götürmez. Magazin sitesinin yazısını çevirmenize gerek yok iztemiyoruz.
Sn meyvelitepe, uzun ve yanlış bir yazı yazarak altına linkleri yapıştırmak mı veriye dayalı paylaşım oluyor açıkçası şaşırtmaya devam ediyorsunuz.Magazin sitesinden bir kelimeyi cımbızla çekerek kendi savınızı desteklemeye çalışmanız komikliği beni tamamını çevirmeye itti.Yapmaya çaılıştığınız şey tamda bilgileri kendi çıkarlarınız uğruna çarpıtmak.Siz beni şaşırtmaya devam edin bakalım şaşırtmakta sınırları olmayan birine benziyorsunuz.
Küçük de olsa bir gelişme görmek memnuniyet verici. Hiç olmazsa meyvelibahce dememişsiniz.

Konu ile ilgili bir şey söylüyorsunuz, daha doğrusu bir resim, iyi güzel. Teknik konularda her gün yeni tasarımlar, deneyler, yaklaşımlar ortaya çıkıyor, araştırmalar yapılıyor, makaleler yayınlanıyor.

Diyoruz ki, nereden geliyor bu. Amacı ne, hangi bağlamda, ne yapılmış, niye yapılmış, ne elde edilmiş vs. anlayacağız, deneysel olmanın dışında bunun yaygın kurulumu varmı soruyoruz.

Cevap, "yok olmaz, reklama girer söylemem".

Magazin sitesinin nesi reklam olacak? İnsanlar magazine abone mi olurlar?

Bir dökümandan üç cümle ve bir resim daha. Nereden geldi, yok.

Buna mukabil dil kürek gibi maşallah. "Magazin sitesinden bir kelimeyi cımbız ile çekerek komiklik yaparak kendi savımı desteklemeye çalışıp çıkarım uğruna çarpıtmaya çalışıyormuşum"

Şıp diye anlamış burada nasıl bir savım ve çıkarım olduğunu (nasıl bir çıkarım olduğunu ben bilmiyorum niyeyse).

"Yanlışlarla dolu" uzun yazı ve belirtilen kaynaklar da paylaşım değilmiş zaten. Paylaşımın tanımı da değişmiş anlaşılan. Nereden geldiği belirsiz ve kaynağı saklanan bir resim paylaşımmış meğer. Bir mantığı olsa nesil farkı diyeceğim neredeyse. Uzun yazıda yanlış olduğunu düşündüğü şeyler varsa (ki, olabilir), laf ebeliği yapmadan, bağlamını koruyarak nesi yanlış, hangi gerekçeyle, desteğini ve kaynağını belirterek dürüstçe katkıda bulunmayı aklına getirmez nedense. O zaman laf ebeliği olmuyordur belki.

"Magazin sitesinden cımbızlayarak kendi savımı desteklememin komikliği " kendisini magazin sitesindeki sayfanın tamamını çevirmeye itmiş. "iztemiyoruz" derken gerçekten de gerek yok, boşa efor anlamında söylemiştim. O sayfada pek öyle tatmin edici bir bilgi yok, kendi adıma okudum zaten, adı üstünde magazin.

Çevirerek katkıda bulunulmak isteniyorsa detaylı anlatıma sahip dökümanlar. Onlar okuyanlar işe daha işe yarar. Söz gelimi "Preliminary Review of Geothermal Solar Assisted Heat Pumps" konu hakkında güzel bir derleme, uzun da değil, oradan başlanabilir. Ama yanlış anlamadıysam faydalı olmak gibi bir işlevi olur ki, makine mühendisimizin işine gelir mi bilinmez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 18:20   #62
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Sn meyvelidağ, sen bozulmaktan bıkmayacaksın anlaşılan uygulama uygulama deyip durdun sanki eline birşey geçecek al sana uygulama videoda geçen kelimeleri tek tek yazıyor ve tercüme ediyorum.Zatıalimi farklı birşey duyunca susan 3. sınıf mühendislerle karıştırdınız heralde ...


https://www.youtube.com/watch?v=HFgPIxrPF7A

Videoda geçen konuşmanın çatıdaki kısmını aynen yazıp çeviriyorum gerisini de bir zahmet ilgili olan araştırsın ;
-(So the aaaa.). the liquid is pumped to the ground, is pumped up to seal the roof of school and goes through these 6 solar panels which heat the liquid and then that liquid is pumped back into the ground where it loses its heat.. well, it puts its heat back into the ground. so that, hopefully in the winter, when we're running the heat pump, we will be pulling warmer liquid out of the ground to keep, the keep on going at a high rate, high efficiency...
-(dolayısıyla ııı....) toprağa pompalanmıs sıvı ,okul binasının çatısına pompalanarak ve buradaki 6 güneş panelinden geçerek ısınması sağlanıyor ve daha sonra o sıvı toprağın içerisine tekrar pompalanarak ısısını kaybediyor...Yani, ısısını toprağın içerisine bırakıyor böylece, bu sayede kışın,Biz ısı pompasını çalıştırdığımızda,biz daha sıcak sıvıyı,yüksek bir seviyede ve yüksek verimli çalışmayı sağlamak için topraktan çekiyor olacağız

-Why would you need to put heat back into the ground?
-Neden toprağa ısıyı geri depolamak ihtiyacı duyasınız ki?

-there is a concern that in for a ranks if you take a lot of heat out of the ground in the winter the sun just doesn't provide heat back into the ground and you can eventually crate permafrost. I think that is one of the thing we researching here but we are kinda expecting that pumping all these heat into the ground in the summer is going to make it a more efficient heat pump and we will just have higher temperatures come out of the ground.
-Sınıflandırma(rütbelendirme) açısından bir kaygı var.Eger kışın çok fazla ısıyı toprak dışına çekerseniz, güneş toprak altına ısı sağlayamaz ve Siz sonuç olarak donmuş toprak yaratırsınız.Bence bu bizim burada araştırma yapmamızın bir nedeni ama Biz toprağa yaz boyunca depoladığımız tüm bu ısının daha verimli bir ısı pompası haline getirmesini bekliyoruz ve biz sadece daha yüksek sıcaklıkların topraktan elde edilmesini bekliyoruz.


Yorumlarınızı bekliyorum bakalım bunun neresine bir bahane bulacaksınız.Cahil herşeyi bilir birtek sükut bilmez demişler ya işte kanıtı azizim...Not: Buraya senin sistemi koysalar hepsi soğuktan donar ölür be mühendislik öngörümü söyleyimde nemelazım.

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 19:10   #63
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Sn meyvelitepe arkadaşlarla paylaştığınız birkaç ingilizce dökümanı değerlendirme fırsatı bulduk da arkadaşın birisi ısrarla paylaştığınız dökümanları okuyup anladıktan sonra mı yoksa alelacele bulupta mı eklediğinizi sormamı istedi bu soruyu ben sormadım cevabını arkadaşıma hitaben yazarsanız sevinirim saygılar...

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 19:54   #64
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
Sn meyvelidağ, sen bozulmaktan bıkmayacaksın anlaşılan uygulama uygulama deyip durdun sanki eline birşey geçecek al sana uygulama videoda geçen kelimeleri tek tek yazıyor ve tercüme ediyorum.Zatıalimi farklı birşey duyunca susan 3. sınıf mühendislerle karıştırdınız heralde ...
Ergen cıvıklığında nirvanaya ulaşmak üzeresin, çok az kaldı. Burası öyle bir yer değil, bilesin. Neyse ki tüm gençler böyle değil.

Birinci sınıf mühendis zat-ı alinizin okuma ve anlama özürlü olduğu daha önce ortaya çıkmıştı zaten. CCHRC'nin bir araştırmasındaki (muhtemelen Alaska araştırmalarından biri) videoya bozulacağımı da nedereden çıkardın ki, içinden öyle geçti herhalde.

Uzun ve yanlış dediğin mesajı zahmet edip bir daha oku istersen. Hadi birinci sınıf kurdelesine hürmet bir paragrafı alıntılayayım:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
İşin gerçeği, anladığım kadarıyla bu gibi tasarımlarda amaç yerkabuğuna ilave enerji depolamak değil. Özellikle soğuk ülkelerde ve ısı değiştiricisi derin kuyu tipi olan sistemlerde ısıtma döneminde kuyular fazlasıyla soğuyor ve yaz döneminde dahi kışın kaybettiği enerjiyi geri toplayamıyor, yıldan yıla verimsizleşiyor, COP değerleri düşüp daha fazla elektrik harcamaya başlıyorlar. Bu sebeple güneş enerjisi desteği ile kuyular "recharge" edilmeye çalışılıyor. Bu konuda en çok Kanada'nın çalışmaları olduğunu gözlemledim. İsveç'de de bazı kapsamlı çalışmalara rastladım.
Araştırmadan bir kesit sunan video'da söylenen de bu, çevirmişsin de ama ne anladın bilemem.

Böyle araştırmaların veri içeren, önceki araştırmaları da anlatıp referanslarını veren bir çok linki de o "uzun ve yanlış" yazıda vermiştim zaten. Sınıfına ve yaşına müsait olduğu zaman okursun ileride.

Özetle, yerkabuğunu ısı ile zenginleştirmiyorlar, sistemlerin ayakta kalarak devamlılığını nasıl sağlarız araştırıyorlar. Kanada, iskandinav ülkeleri gibi yerlerde kurulu binlerce sistemde de bu yok, ileride araştırmalar yeterince olgunlaşınca ilave ederler belki.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
Yorumlarınızı bekliyorum bakalım bunun neresine bir bahane bulacaksınız.Cahil herşeyi bilir birtek sükut bilmez demişler ya işte kanıtı azizim...Not: Buraya senin sistemi koysalar hepsi soğuktan donar ölür be mühendislik öngörümü söyleyimde nemelazım.
Mey biter saki kalır,
Her renk solar haki kalır,
Diploma insanın cehlini alsada;
Hamurunda varsa eşeklik, baki kalır..

FUZULİ


Sekiz yıl önce bizdeki sistemi kiminle yapacağıma karar verirken (ki o tarihlerde içinde henüz kimsenin oturmadığı riva konakları dışında) bilebildiğim kadarıyla ülkede henüz 3 tane kurulu ve çalışan toprak kaynaklı ısı pompası vardı. Lafa gelince herkes birinci sınıf, herkez âlim. Sonunda birine karar verdim. Verilmiş sadakam varmış ki, böylesi bir birinci sınıf zat-ı aliye rastlamamışım, yoksa maazallah bizim toprak tarafı ısı değiştiricisi şimdiye kadar çoktan donmuş olacaktı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2015, 08:29   #65
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Makina mühendisliği enerji bölümü mezunuyum. Ama bu mesajı mesleki sıfatımla değil, edep konusunda ortalamayı geçemediğini düşünen bir adam olarak yazıyorum.

Bilgisayarı açıp farklı konuları görmek, insanların uğraşılarını izlemek, rahatlamak ve tecrübelerini öğrenmek istiyorum.

Müstakbel evimi ısıtmak istiyorum, sinir sistemimi değil.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 17:02   #66
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Maalesef sayın birinci sınıf mühendisimiz önceki gece yarısı çirkinlik dozu daha artmış bir mesaj yazıp nirvana'yı iki tık geçerek o boyuta avdet etti.

Yazışmalara dahil olmasından kısa bir süre sonra mesajına koyduğu bir resimde toprak kaynaklı bir ısı pompasının kaynak tarafındaki borularla entegre edilmiş güneş paneli görünen bir model resmi hayli ilginç geldi. Resmi, ısının yazın toprağa depolanıp kışın kullanılması şeklinde yorumluyordu.

Uzun süredir böyle bir ısı pompası kullanıyor olmama rağmen, hatta öncelikli olarak kullanım sıcak suyu, ikincil olarak da ev ısıtmasının yük tarafındaki tanka sıcak su desteği sağlayan güneş panelleri de kullanıyor olmama rağmen, toprak tarafına sıcak su basan bir model ile karşılaşmamıştım.

Normalde toprak stabil bir enerji kaynağı olarak ısı pompasının aldığı enerjiyi kendi gücüyle tamamlıyordu zaten.

Ancak böyle bir resim varsa mutlaka bir modelin, arkasında çözmek istediği bir problem olan, amacı, sebebi, koşulları, sonuçları vb. bir mantığı olan bir bütünün bir parçasıdır ve bunu öğrenip anlamanın uzun vadede faydaları olabilir.

Takip eden bir kaç yazışmada ısrarla kaynak soruyoruz (ki hem etik hem de forum kuralları gereği kaynak belirtilmesi gereklidir)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Paylaştığınız resimdeki sistem ile birebir aynı sistemi kuran veya kullanan bildiğiniz bir yer varsa ve paylaşırsanız sevinirim. İncelemek, gerekirse haberleşmek isterim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Son paylaştığınız Türkçe yazıdaki resim ilginç. Sondaj tipi bir kuyuya ayrıca güneş panellerinden boru indirip ısı pompası borularında dolaşan su borularına enerji kazandırmaya çalışmışlar. Bu yazı nerede yayınlanmış acaba, yazının görünen bölümünden anladığım bir tez çalışmasına benziyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Esasında toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri sıcak mevsimde yer kabuğuna depolanan ısı enerjisinin varlığı ve stabil olması gerçeğine dayanıyor zaten. Burada bence tartışmalı taraf güneş panelleriyle yerkabuğuna katkıda bulunma düşüncesi olsa gerek.

Türkçe olması şart değil. Gerek uluslararası literatürde, gerek yurt dışı uygulamacı firmalarda böyle bir uygulama var ise ve paylaşırsanız makbule geçer. Ben bakındığımda göremedim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Bahsettiğiniz web sitesini belirtebilir misiniz?
Uzun ısrarlardan sonra şöyle bir mesaj geliyor. Örtülü hakaret ve küçümseme öğesi olarak meyvelibahce diye hitap ediyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
Sn meyvelibahce ben burada kimsenin reklemını yapmaycağım size yapabileceğim yardım ise sistemin çalışmasıyla ilgili sorularınız varsa onları dilim döndüğünce cevaplayabilirim ancak resimde de göründüğü gibi ne extra bir cihaz nede extra bir bağlantı gerekli yani kurulumu kullanımı gayet mümkün olan bir sistem yani teoride olduğunnu gösterme çabasındaysanız bu çaba yersiz ve gereksiz. Verimlilik kıyaslaması içinse hesaplarımı beklemek zorundasınız hesap olmadan mühendisliğin hiçbir anlamı yoktur bu ay başım çok kalabalık gelecek ay müsayit olunca verimlilik hesaplarını paylaşırım veyahut başka bir makinacı arkadas da paylasırlarsa beraber tartısırız İyi akşamlar
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Daha önce de alıntıladığınız bir yazı için benzer şekilde kaynak sormuştum, vermemiştiniz.

Neyin çabasında olduğuma müsaade ederseniz ben karar vereyim, benim yerime öngörüde bulunmanıza gerek yok.

Aslında sizden yardım istemiyorum, sadece söylediğiniz bir şeyin kaynağını belirtmenizi talep ediyorum.
Bu talebim, söz konusu mesajınızdaki 1.resim, yanı yaz boyunca toprağı ısıtan güneş paneli içindir.

Birileri böyle bir tasarım yaptı ise (ki yapabilir, tasarımda hayalin sonu yok) bunu kurdu mu, hangi şartlarda kurdu, sonuç verimli mi, değil mi, sistemi kurduranın faturasına nasıl yansımış, şayet yazdığınız doğru ise toprağı ısıtmak için başka bir cihaz yok imiş, bu durumda kaynak tarafındaki suyu bir pompa olmadan nasıl döndürüyorlar. Yok söylediğiniz doğru değil de bir pompa kullanıyorlar ise bu pompanın sarfiyatı ile toprağa depolanıp kışın kullanılmak üzere kalan enerji arasında nasıl ilişki var, normalde bir müdahale olmadan zaten ısı pompasının aldığı enerjiyi toprak tamamlarken böyle bir müdahalede nereden ek verimlilik sağlamışlar, kaynak tarafında az boru mu kullanmışlar, başka bir şey mi? vs.vs. Bunları doğrudan tasarımı yapanlara sormak isterim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
Sn meyvelitepe paylaşamayacağımdan değil paylaşmak istemediğimden sitenin adını vermek istemedim ama vereceğim hadi bakalım nereye varacaksınız .Ve bana yönelttiğiniz hayalperestlik gibi çirkin suçlamaları da size aynen iade ediyorum bir mühendis olarak gelip burada terbiye sınırları içerisinde size yardımcı olmaya çalıştığımı size hatırlatmak isterim.Resimleri aldığım siteye gelince şaşırmadım yine yanlış sanmışsınız bir kere benim paylastığım resimlerin üzerindeki yazılar ingilizce almanca değil interneti biraz fazla kurcalasaydınız bulacaktınız

Efenim linke gelince BINE Informationsdienst: Themeninfo: Elektrisch angetriebene Wärmepumpen - Solar-assisted heat pumps


Şimdi size hesabende ıspatını yapacaktım ama gidin başka bir makine mühendisine yaptırın hesabı veya siz yapında biz görelim zaten bu ülkede herkes herşeyin uzmanı...
Kendisine "hayalperest" demişim diye bir şey uydurup mağduru oynayarak incilerini döküyor. Daha önceki bir mesajda bu model için "tasarımda hayalin sonu yok, olabilir" demiştim. Sanki tasarımın gücü hayalden gelmiyormuş gibi. Dahası tasarımı kendisi yapmış gibi de sahiplenmiş nedense, hesapları başkasına yaptıracakmışız vs.vs. Sanki kendinden hesap isteyen oldu. Alt tarafı kaynak sorduk. 30 yıllık profesyonel hayatımda ve iş dışındaki tüm faaliyetlerimde hayal gücünü ortalamanın bir gıdım üzerinde kullanmanın açık ara avantajını gördüm hep. Keşke çok daha fazlasını kullanabilme kaabiliyetim olsaydı

Gerisinden bahsetmeye değmez.

Bir kaç saat fazladan harcayarak bir çok kaynağa ulaşılabiliyor. Bu bakımdan iyi de oldu. Çok belirleyici olmasa da yapılanlar hakkında ve uygulamalarda fikir alınabilecek güzel bulgulara erişebildim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 17:17   #67
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Güneş enerjisi ile ısı pompaları birlikte kullanımları - 1

Olabildiğince basite indirgersek, ısı pompaları stabil bir kaynaktan evaparatörde aldıkları ısı ile genleşen gazı kompresör yardımıyla sıkıştırarak kondensere gönderip kullanılabilir sıcaklıkta ısının kullanıma sokulmasıyla çalışıyor.

Aynı sistem tersine çalıştığında da soğutabiliyor. Temel teknoloji hayli eski. Buzdolapları da böyle çalışıyor.

Isı pompalarının çalışmasında ve performansının sürekliliğinde kaynak olarak kullandığı ortamın tamamlayıcığı son derece önemli. Söz gelimi ısıtma durumunda çalışan bir ısı pompası, kaynak tarafında bir ortam (su, hava vb.) yardımıyla alabildiği ısıyı sürekli alabilmesi gerekir ki verdiği ısının da sürekliliği olsun.

Bir örnek vermek gerekirse, ortam olarak bir sıvı akışkan kullanan bir ısı pompası, akışkan evaparatörden geçerken 1-2C ısıyı sıvıdan alır. Söz gelimi gelen su 12C ise 10C olarak döner. Dolayısıyla kaynak tarafının 10C'ye düşmüş akışkanı tekrar 12C'ye çıkarabilecek kaabiliyetinin ve kapasitesinin olması gerekir. Aksi halde çok kısa sürede akışkanın sıcaklığı negatif derecelere düşer ve bir müddet sonra kondensere transfer edecek ısı bulamamaya başlar.

Bina ısıtma/soğutmada kullanılan ısı pompalarının en çok kullanılan tipleri havadan havaya denilenler. Bunlar kaynak olarak dışarıdaki havayı kullanırlar ve çalışma yönlerine göre içerideki havayı ısıtırlar veya soğuturlar.

Bir çok kişinin evlerinde bulunan klimalar havadan havaya ısı pompalarıdırlar. Dış ünitede evaparatör, iç ünitede ise kondanser bulunur.

Isı pompaları kaynağına ve stabilitesine, teknolojisine vb. bağlı olarak farklı verimliliklerde olabilirler. Isı pompalarının verimliliği COP (coefficient of performance - performans katsayısı) ile ölçülür ve üretilen enerjinin harcanan enerjiye oranı ile hesaplanıyor. Havadan hayava ısı pompalarının COP'leri genellikle 2,2'den başlayıp teknolojisine göre 3'ün üzerine çıkabiliyor. Bir kaç yıl öncesine kadar 4,2 - 4,3 ile en yüksek performansa sahip ısı pompaları toprak ve su kaynaklı olanlardı. Fakat son yıllarda hava kaynaklı olan tiplerde de bazı bariyerler aşıldı ve bazı üreticiler ürünlerinde 5 COP değerlerini telaffuz ediyorlar.

Isı pompalarına enerji sağlayabilecek kaynaklar, dış ortamdaki hava, nehir göl gibi su kaynakları veya toprağın derinlikleri olabiliyor.

Buna ilave, sanayide ısı pompalarının kullanımı çok daha fazla çeşitlilik gösterip fırsatlar sunabiliyor. Bir tesisteki atık enerjinin bir taşıyıcı vasıtasıyla toplanıp ısı pompası yardımıyla başka bir amaç için tekrar kullanıma sokulabilmesi oldukça büyük bir potansiyel içeriyor.

Toprağın belirli bir derinliğine gömülen veya açılan sondaj kuyularına inip çıkan borularda dolaştırılan sıvı evaparatörde kaybettiği ısıyı topraktaki boruda dolaşırken geriye kazanıyor ve ısı pompasına devamlı enerji sağlıyor.

Benzeri şekilde nehir veya göllerin dibine de içinde sıvı dolaşan borular döşenebiliyor.

Jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde çok daha başka uygulamalar da söz konusu olabiliyor. Söz gelimi, açılan bir sondaj kuyusundan yeterli miktarda sabit debili ve sabit bir ısıda su elde edilebiliyor ise kapalı devre bir boruda suyu dolaştırmak yerine kuyudaki suyu doğrudan ısı pompasına alıp evaparatörden geçirdikten sonra açılan başka bir kuyuya vererek de uygulanabiliyor.

Bu başlık ısı pompası başlığı değil, güneş enerjisinin ev ısıtmasında nasıl kullanılabileceği hakkında bir başlık. Fakat güneş enerjisinin ısı pompalarıyla birlikte kullanım şekillerinin anlaşılabilmesi adına bu kadar da olsa ısı pompalarından bahsetmek gerekti.

Güneş enerjisinin ısı pompaları yardımıyla ortam ısıtmasında kullanılmasının ilk örneğinde güneş panelleri doğrudan evaparatör görevi görüyor ve panelde su değil, ısındığında gaz haline geçen, soğuduğunda sıvılaşan gaz (buzdolabı gazı) dolaşıyor (direct expansion-solar assisted heat pump -DX-SAHP)

Name:  Isi_pompasi_1.jpg
Views: 1950
Size:  15.1 KB

Bu modelde panellerde gaz dolaşmasının sistemin bütününde yüksek basınca dayanıklı borulama vb. ciddi montaj problemleri ortaya çıkartmasından dolayı güneş panellerinin evaparatör olarak kullanılması terk edilerek yeni bir model oluşturuluyor.

Name:  Isi_pompasi_2.jpg
Views: 2469
Size:  15.2 KB

Yeni modelde, güneş panellerinde içine donma engelleyici eklenmiş su dolaşıyor. Panelde ısınan su ısı pompasının evaparatörüne gelerek ayrı bir devredeki gaz için ısıyı tansfer edip bir miktar soğuyarak tekrar panele dönüyor (indirek SAHP)

Bu modelde güneş paneli olarak bildiğimiz güneş radyasyonu ile yüksek sıcaklık seviyelerine çıkan flat-panel tipindekiler yerine "unglazed" denilen üstü camsız, ultraviyoleye dayanıklı plastik veya lastikten imal edilen esnek kollektörler kullanıldı. Bu kollektörler, ille de ışıma gerektirmeyen, ortam ısısını da alabilen düşük sıcaklık değerleriyle çalışabilen, diğerlerine göre oldukça ucuz kollektörler.

Yüzme havuzu ısıtmalarında yaygın kullanımları var. Evaparatörde yüksek sıcaklık değerine ihtiyaç olmaması fakat olabildiğince uzun bir süre alınan ısının kollektörde tamamlanabilmesi önemli olduğunda bu tip kollektörlerin kullanımı çok anlam kazanıyor.

Bu konuda daha önce de verdiğim kaynak Kanadada hazırlanmış bir yüksek lisans tezi. Çok detaylı bir şekilde daha önce yapılmış bir modeli geliştirmeye yönelik bir çalışma ve sistemi oluşan her bir bileşenin özelliklerini ve performanslarını incelemiş olması sebebiyle ilgi duyanlar için bir referans oluşturabilir. (Kaynak: EXPERIMENTAL ANALYSIS OF AN INDIRECT SOLAR ASSISTED HEAT PUMP FOR DOMESTIC WATER HEATING)

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 17:23   #68
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Güneş enerjisi ile ısı pompaları birlikte kullanımları - 2

Yıllık 2 milyar euro araştırma bütçesine sahip Fraunhofer Uygulama-Odaklı Araştırma Organizasyonu, yayınladığı" Güneş Isı Enerjisi ile birlikte Isı Pompası Sistemleri - Birinci Kavramsal Döküman" (Systems using solar thermal energy in combination with heat pumps – 1st concept paper) isimli dökümanda çok basit ve anlaşılır bir şekilde 7 olası modeli özetlemiş. Dahası her bir modeli ürün ve çözüm gamında tutan firmaların isimlerini de vermişler.

Kaynak:

Bunlara bir göz atarsak:

1. Yanyana Sistemler

Name:  ISI_Pompasi_3.JPG
Views: 2603
Size:  16.6 KB

  • Güneş sistemi ile ısı pompası sistemi ayrı ayrı çalışıyor.
  • Güneş sistemi sadece kullanma sıcak suyunu ısıtıyor.
  • Sistemin avantajı, ısı pompasının kullanma sıcak suyunu ısıtmadaki yükünü azaltıyor veya mevsimine göre ortadan kaldırıyor.

2. Aktif Rejenerasyon

Name:  Isi_pompasi_4.JPG
Views: 2570
Size:  18.1 KB

Bileşenleri ve faydaları 1. sistem ile benzer olan bu modelde fazladan söylenebilir olanlar;

  • Toprak tarafı kaynağını aktif olarak rejenere ediyor.
  • Aktif rejenerasyon toprak kaynağı olarak kullanılan kuyuların kurumasına sebep olabiliyor. Bu durum doğal rejenerasyon için bir dezavantaj oluşturuyor. Aktif rejenerasyonun başka bir problemi biriktirilmeye çalışılan enerjinin yeraltı sularıyla akıp gitmesidir. Bu süreç, yerel koşullara da bağlı olarak aktive rejenerasyonun avantajını önemli ölçüde azaltabilir.
3. Büyük Tampon Depo

Name:  Isi_pompasi_9.JPG
Views: 4571
Size:  17.3 KB

  • Güneş kollektörleri kullanma sıcak suyunun yanı sıra büyük hacimli (örn. 800 lt) bir tampon depoyu ısıtarak ısı pompasının bu depodaki enerjiyi kullanmasını sağlar. Depodaki enerjinin yetersiz kalması durumunda topraktaki ısı değiştiricileri kullanır.
  • Bir çok hidrolik bileşenin yanı sıra bu sistem daha fazla yer, karmaşık kontrol sistemler ve nisbeten yüksek maliyet gerektirir.
  • Kuyuların aktif rejenerasyon desteği yoktur.
  • Evaparatör için daha yüksek giriş sıcaklık dereceleri sağlar ve güneşten kazanımı arttırır.

4. Maksimum Entegrasyon

Name:  Isi_pompasi_6.JPG
Views: 2406
Size:  17.8 KB

  • Sistemin kalbi çok seviyeli depolama tankıdır (patentli).
  • Isı pompasının kondenseri doğrudan depolama tankının içerisindedir.
  • Genellikle kullanılanlardan daha büyük alana sahip güneş kollektörleri sistemde baş rolü oynarlar. Isı pompası ilave bir role sahiptir.
  • Sistemde aktif rejenerasyon veya ısı pompasının kaynak tarafına destek yok. Güneş ve ısı pompalarının kombinasyonu bir tampon tanktaki entegrasyon dışında sistem 1.de olduğu gibi.
  • Tek bir kontrol ünitesi ile tüm sistemin çalışabildiği yer tasarruflu bir sistem.

pitaneli ve tiryakki beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 17:27   #69
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Güneş enerjisi ile ısı pompaları birlikte kullanımları - 3

5. "Unglazed" kollektör (farklı konfigürasyonda çeşitli örnekler)

Name:  Isi_pompasi_7.JPG
Views: 2379
Size:  13.2 KB

  • Sistem evaparatör girişindeki sıcaklık derecesini arttırmak ve aktif rejenerasyon için "unglazed" tipteki kollektörleri kullanır fakat kullanma sıcak suyunu ısıtmaz.
  • "Unglazed" kollektörlerin kullanımı maliyeti düşürür ve kollektörlerin (esnekliğinden dolayı) bina ile iyi entegre olmasını sağlar.
  • Aktif rejenerasyonlu toprak kaynaklı ısı pompalarında olduğu gibi toprak tarafındaki kuyu derinliklerinin daha kısa olabilmesi potansiyeline sahiptir.

6. Güneş Isıtma Sistemi (Buz-Su deposu kullanan diğer benzer sistemler)

Name:  Isi_pompasi_5.JPG
Views: 3634
Size:  22.2 KB

  • Sistemin ana bileşenleri, özel yapım hava değiştiricili hibrid güneş kollektörleri, ısı pompası, su deposu ve buz-su deposudur.
  • Buz-Su deposu, güneş kollektörlerinin topladığı enerjiyi çok etkin bir şekilde (konsantre ederek) depolar. Isı pompası bu depolanmış enerjiyi kullanarak bina ısıtması ve sıcak su ısıtması için gereken ısıyı üretir.
  • Düşük sıcaklık derecesindeki buz deposu enerjinin hemen hemen kayıpsız birikimini sağlar.
  • Bu sistemde toprak tarafı ısı değiştiricisine ihtiyaç yoktur.
  • Hibrid güneş kollektörü güneş ışımasını veya dış ortam ısısını kullanabilir.

7. Dış ortam havalı ısı pompası

Name:  Isi_pompasi_8.JPG
Views: 2772
Size:  17.8 KB

  • Sistemin ana bileşenleri güneş kollektörleri, havadan suya ısı pompası ve su deposudur.
  • Isı pompası, güneş kollektörlerinden gelen enerjiyi veya dış havayı kullanır ve ısınma için gereken ısıyı ve kullanım sıcak suyunu sağlar.
  • Bu sistemde toprak tarafı ısı değiştiricisine ihtiyaç yoktur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2015, 21:43   #70
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Burda neler olmus boyle Eleman, trollemek icin gelmis yalniz bu sayede farketmeden konunun detaylandirilmasina katkida bulunmus. Bu forumda boyle cok konu var

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2015, 17:49   #71
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
öncelikle merhaba
Ankaradan yazıyorum. max 1000 m2 sera kurma planım var. burada kıvırcık yetiştirme niyetim var. akan su kültüründe yetiştirme yapacağım(NFT). Ankara soğuk iklime sahip. sera içi sıcaklığını 10 - 15 derecede tutmam gerekiyor maksimum. sistemde dolaşan suyunda maksimum 24 derece olması gerekiyor. sistemde dolaşan su devamlı 24 derece olduğu için sera içini ısıtmasında belki yardımcı faktör olabilir. borular plastik olacağından dışarıya ısı transferi yapabilir. sormak istediğim şudur ki solar sıcak su ile seranın içerisini kış aylarında istediğim sıcaklıkta tutmam mümkünmü. yardımcı olurmusunuz.

ozerengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2016, 23:52   #72
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-12-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
dostum ısı pompaı lazım sana yeni cıkan ısı pompası paneline güneş enerjiside ekli geliyor. ayrıca hem ısıtma hem sogutma hem elektrik hem sıcak su tek aletle kombo yapabiliyorsun. aöf SANAYiDE ENERJi EKONOMisi unite 6 ısı pompaları. bunlar hem ev hem iş için uygulanıyor. 1 e 4 veriyor yani 1 tl ile 0.99 enerji üretirken bu sistemle 1 verip 3.96 verim alıyorsun fakat max 55 dereceye kadar ısıtıyor du sanırım.

istcool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2016, 23:59   #73
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-12-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
şunuda söyleyeyim yerin altına düz zemine yaklasık 10 mt altına 40 metre yuvarlamalı hortum döşeyin giriş ve çıkış ucları toprak üstünde kalacak şekilde üstüne kum döşeyin grişten normal su girer çıkış ucuna komrasör takılır kompasörün ucunada yogunlaştırıcı bunların elektrik enerjiside güneş paneline hoop 55 derece sıcak buhar **** sıcak su hazır tabii ki içce detaylar var hesaplar onlarıda araştırıp öğrenmen lazım. herşeyi yazamam

istcool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2016, 11:09   #74
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 35
Ben de kendi tecrübelerimi aktarmak istiyorum 6 katlı 24 daireli bir apartmanı 140 metre derinliğinde U şeklinde 4 kara ısı pompası ile ısıtabilirsiniz. Ancak 140 metrelik U şeklinde 4 kuyu kazmanın maliyeti, projedeki toplam maliyetin %70 i oranındadır. Son 10 yılda kuyu kazma teknolojisi gelişti, ancak maliyet aynı kaldı.
Dikey Kara ısı pompalarını yaygınlaşmamasının temel sebebi yüksek kuyu kazma maliyeti.
Olası çözüm toprağın 30 metre altında bir su depo yapılması yazın güneş panelerinden geçen glikol vasıtasıyla bu suyun ısıtılması, daha sonra kışın bu suyun su ısı pompaları sayesinde ısıtma için kullanılması. Toprak iyi bir ısı yalıtkanıdır. 30 günde depolanan ısıyı ancak 1 metre iletebilir. Kanada'da Drake Landing Solar Community böyle bir proje uygulanıyor. Buradaki binalar 2 katlı.
Ancak 10-14 katlı binalara için bu projenin yapılıp yapılamayacağı şu an tam bilinmiyor. Bunun için pratikte uygulama yapılması gerekiyor. Benim İstanbulda oturdugum bölgede yeraltında bir tuz katmanı tabakası var. Daha kısa bir kara ısı pompası kullanılarak yeraltı su deposu sayesinde daha verimli ıstma yapılabilir. Tuz da iyi bir ısı depolayacısıdır.
Tübitakın , kalkınma ajansının bu konuya destek vererek uıygulamalı araştırma yapılması gerekiyor.

satranc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2016, 05:13   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2016
Şehir: Hakkari
Mesajlar: 178
Sayın MeyveliTepe, şuan kullanmış olduğunuz ısı pompası sistemini hangi ilde kullanıyorsunuz ve yıllık ortalama gideri ne kadar. Ayrıca bi kaç mesaj üstte geçen toprağın 10m altına 40m boru eklenme olayına nasıl bakıyorsunuz. Merakımı mazur görün ne kadar araştırsamda gerçek kullanıcı yorumları daha doğru geliyor.
Saygılar

ahmetmesut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2016, 22:51   #76
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 35
Geçen ay çalıştığım OSB de güneş ısısı ile bir ısıtma sistemi kurulmuş bir fabrika binası gördüm.
SolarWall Güneş Enerjisi ile Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Çözümleri
Bu sistem'de binanın güney tarafına 240 m2 lik bir duvar kuruyor. Bu duvar ısıyı depoluyor ve bina iç ısısını dış ortama göre 20 C daha fazla ısıtıyor.
Bu sistem apartmanlarda kurulabilir. Isıtma için fan kullanıyor.
Doğalgaz kullanımına gerek kalmıyor **** doğalgaz kullanımı çok azalıyor.

satranc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2017, 19:30   #77
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 35
isi pompasi ve mevsimsel isi depolamasi

Kara isi pompalari villa vs. Tek katli yapilar icin yeterli.Ancak 10,15 katli binalarda yerden isitma sistemiyle beraber kullanilsa bile yetersiz kaliyor. Topraktan surekli ısı cektigi icin toprak isisı 3.5 C dereceye dusebiliyor. Bu yuzden yazin kullanilmayan gunes isisi yeralti izolasyonlu su deposu , fiber beton **** dogrudan toprakta depolaniyor.Almanyada gordugum 1000 tonluk yeralti
su deposu gunde 0.2C isi kaybediyordu. Ornegin ekim sonunda vakumlu gunes panelleri ile
70C isitilan su Ocak basinda 58 C ye dusuyordu.Toprakta depolanan isi ayda yalnizca 1 metre ilerliyor bu yuzden toprak altinda isi depolamak mumkun.300 daire 4 katli birkac bina, solar isi kollektoru sudan suya isi pompalari, 1000 tonluk izolasyonlu su deposu maliyeti .1.500.000 euro. Su anda bildigim kadariyla isiyi en cok depolayan malzeme fiber katkili betondur.Isi depolama katsayisi sudan daha yuksektir.Fiyati normal betondan %10 daha pahalidir.
Benim fikrime gore Turkiye icin en iyi sistem pelet ,doğalgaz vs. Isi kaynagi kullanan CHP sistemi kulllanmaktir.
CHP makinesi isi kaynaginin %40 ile elektrik %40 i ile 400C ye varan sicak gazlar olusturmaktadir.1000 kw lik chp fiyati 300.000 usd dir.1 saate 1000 kw/saat elektrik ve 4000 kw/saat isi uretmektedir.Yazin her gun 1 saat CHPyi calistirip yeraltinda fiber betonda isiyi depolayip kisin isi pompasi ile bu isiyi dogalgaz boyleri yerine kullanma imkani vardir.Ayrica 2 saat calistirma durumuna sudan suya isi pompalarinda kaynak surekli olarak sabit 40C olacagindan COP degeri minimum 5 olacaktir. 1100 daireli siteler icin bu sistem dusunulebilir son elektrik kesintisinde gordugumuz gibi elektrik sebekesininn yerlesimlere yakin ek yedek elektrik kaynaklarına ihtiyaci vardir.
Bunu disinda yazin 2 saat calistirmayla olimpik havuz boyutlarinda 2250 ton su iceren 1 acik yuzme havuzu 20Ctan 29 C cikartilabilir.

satranc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024