agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni53Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-03-2015, 01:34   #31
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Robin Oskay Mesajı Göster
Arkadaslar konuyu takip ediyorum zira benimde ilgi alanim icine girdi , son zamanlarda asiri soguklar evi isitmada zorlaniyorum her ne kadar cok iyi yalitim yapilmis olsada -6 dereceyi gorduk bu sene ve eletrik isiticilarini devreye sokmak zorunda kaldim.
Yurt disinda son zamanlarda en cok ragbet goren sistem olan gunes panallerini geride biraktik sanirim artik cok kullanan yok.Simdi sizlerinde yukarda belirttginiz gibi bahceye (topragin 1 metre altina ) dosenen borular kullaniliyor ve icinden bana soylenen gaz dolastigi yonunde , yine bana soylenen en basit sekliyle anlamam icin buzdolabini ornek verdiler.
Sistemin ayni oldugunu yazin sogutma amacli kisin isitma amacli kullanabilecegim yonunde bilmiyorum bir faydasi olacakmi taktirmayi dusunuyorum acikcasi cok pahali da degilmis anladigim..Bu arada ben akdeniz bolgesinde oturdugumu da belirtmis olayim zira bolgeye gore mutlaka degiskenlik gosterecektir topragin isisi..%75 oraninda daha az yakit kulanacagimi da yaptigim arastirmalarda ogrenmis bulunuyorum.Sonucta temiz bir enerji arti sizlerin yazdiklarinizi okurken dikkatimi cekti burda stoklama olayi da yok bilmiyorum ayni seyden mi bahsediyoruz . Okudugum sitlerden birini ornek olarak lingini buraya koyuyorum belki bir faydasi olur..
ECO-HABITAT et ECO-CONSOMMATION, ECOGESTES, ECO-ATTITUDE, ENERGIES RENOUVELABLES et ENVIRONNEMENT
Bahçeniz müsait ise ve geniş bir alanı kazdırabilecek durumda iseniz, ya da bir iki tane yaklaşık 100 metrelik sondaj kuyusu açtırabilecek iseniz yer kaynaklı ısı pompası kurabilirsiniz.

Önemli bir konu, ev içindeki ısıtma sisteminizin ne olduğu. Radyatör sistemi var ise ısı pompalarının üretebildiği en yüksek dereceye kadar sistemi çalıştırmanız gerekecek. Yerden ısıtma sistemi var ise şanslısınız, sistemde 40-45 derece arasında su dolaşması yeterli olur. Bu da verimliliği etkileyen bir unsur.

Son bir kaç yıldır havadan suya sistemlerde de iyi COP değerleri telaffuz ediliyor. Bulunduğunuz bölge -15, -20 derecelere inmediğine göre bahçeyi kazmak yerine düşünülebilir.

Halihazırda ne ile ısınıyorsunuz? Doğal gaz vb. bir şey varsa ve bina ısısı termostat ile kontrol ediliyor ise neden ısınamadınız sorusunun yanıtı da önemli, ki bu ısı pompası yatırımını da doğrudan ilgilendirebilir.

Maliyet ile ilgili bir şey ilave etmeliyim. Verdiğiniz linkte görülen maliyet sadece cihazın maliyeti. Buna kazı/sondaj, boru, bir sürü pompa, vana, basınç göstergesi, elektrik panosu ve otomasyon, mühendislik ve işçilik maliyeti de gelir. Çok kaba bir tahmin yapmak gerekirse cihaz maliyetinin 2 ila 3 misline kadar maliyet çıkabilir.

Çamtepe ve Robin Oskay beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2015, 18:50   #32
Yeni Üye
 
Robin Oskay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2014
Şehir: Marsilya
Mesajlar: 10
Sayin Meyvelitepe
Ev yaklasik 190 m2 ve her odada bir radyator mevcut.Isinmayi petrol (gazyagi) ile sagliyorum . Sistem evin garajinda kurulu ve isi dustugunde kendi devreye giryor .
Oldukca ekonomik sadece iki en fazla uc ay kullaniyorum yetiyordu bu sene dort ayi gecti ve depodaki gaz yagi bittigi icin 15 , 20 gundur eletrikli cihazlari devreye soktum ..Ve tabi gaz yagi takviyesi yapildi ..
Bolge genelde sicak oldugu icin cok bir sorun olusturmuyordu bu seneye kadar ..Bu sene bir ilk oldu ve dort ayi gectik hala kaloriferler gece 21 den sonra devreye giriyor.
Aslinda bastan yaptirmam gerekiyordu toprak altina dosenen isitma sistemini ama o zaman pek onemsemedim maalesef bir hata oldugunu simdi anliyorum..
Evin yalitimini kendim en iyi malzemelerle yaptim , yalitimda bir sorunum yok..
Insaat sektorunde calismanin verdigi avantajlarim oldugunu belirteyim hemen (bal tutan parmagini yalar :-) ) yapilacak kazi sorun olusturmuyor zira kepce sorunum yok arti birde malzeme aliminda sanirim en uygun olani bulabilirim.Maliyetlerde fazla sikinti yasayacagimi sanmiyorum.Sorunum yeterli isi elde edebilecekmiyim bunu hesaplatmaliyim ..Elbette bir maliyeti olacaktir bunu en aza mal etmeye calisacagim..Yukarda belirttiginiz havadan suya sistemleri nedir hic bir bilgim yok :-( Son olarak -6 bugune kadar gordugumuz en soguk isiydi bolgemizde..Arastirmaya devam edecegim , dogru bir secim yapma adina :-) Birde evin izolasyonu soguklardan cok asiri sicaklar icin yapildi .
Size de verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim..

Robin Oskay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2015, 19:48   #33
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Aslında ısı pompası mevcut petrol bazlı ısıtma sisteminizden daha iyi ısıtmaz. Isı pompasının da yapacağı şey suyu ısıtmak. Gerisi ev içindeki kalorifer sistemininize bağlı.

Isı pompalarının sağlayabileceği maksimum su sıcaklığı 58 derece (son bir kaç yılda değişme olmadı ise). Ancak ısı pompasını bu değere ayarlamak verimliliği düşürücü bir şey olabilir. Mevcut sisteminiz radyatöre kaç derece su gönderiyor bilmiyorum. Muhtemelen 60-70 derece olmalı.

Mevcut sistemizdeki brülor ile ev içindeki radyatör sistemi arasında bir tank gibi bir şey var mıdır, yoksa brülor ısıttığı suyu doğrudan mı eve pompalar bilemiyorum. Şayet ortada yeterince büyük kapasitede bir tank var ise bu tankı alternatif ısı kaynaklarıyla da ısıtabilirsiniz. Isı pompası bunlardan biri olabilir, mevcut brülörünüzü de muhafaza edebilirsiniz. Hatta bulunduğunuz yer kışın ışıma alan bir yer ise güneş paneli ile de bu tanka ısıtma desteği sağlayabilirsiniz. Fakat neticede bunların hepsi yatırım. Hangi yatırım(lar) ile maksimum verimi alabileceğinizi iyi hesaplamanız gerekir.

Not: Havadan suya ısı pompaları dış ortamdaki havanın ısısını alarak çalışırlar. Yeni tip kilimalar da hava kaynaklı ısı pompasıdır. Bu sistemin klimadan farkı ısıttığı havayı yine hava olarak üflemek yerine bir tanktaki suyu ısıtırlar. Bir kaç yıl öncesine kadar verimlilikleri 3,2 COP'yi geçemiyor, eksi derecelerde çalışamıyordu. Fakat son yıllarda verimliliklerinin 5 COP olduğunu iddia edenler var ve eksi derecelerde çalışamama sorunu çözülmüş görünüyor.

Robin Oskay beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2015, 20:50   #34
Yeni Üye
 
Robin Oskay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2014
Şehir: Marsilya
Mesajlar: 10
Talking

Verdiginiz bilgiler icin tekrar tesekkur ederim .
Arastirmaya devam edecegim , cok buyuk degisiklik olmayacaksa elimdeki kurulu sistemi muhafaza etmek kanimca daha mantikli..

Ilave bir alternatif sanirim pahaliya mal olur , gunes panallerini evin catisinda gormek istemiyorum .Tamamen degistirmeye evet , degerse tabi..

Fransiz EDF eletrik kurumu bizlere eve kurulacak fotovolkanik panolarinda devlet destegi olarak yaklasik 10 bin £ yardim vaadinde bulunmus , uretilecek eletrigi de 0.30 ct karsiliginda alma garantisi vermisti sanirim hala devam ediyor..Bize de eletirigi 0,50 ct satacakti hatirladigim 0.60 ct .
Karli gibi gozukuyorda bastan.
Son zamanlarda panolarin degitirilmesi ve bakim masraflari hesaplandiginda bu sistemi kullananlar tarafindan bu isten zararli ciktiklarini ve kandirildiklarini dillendirmeye basladilar.

Sizlerinde yukarda (daha onceki yorumlarda) belirttiginiz gibi cok buyuk arazi ve buyuk yatirimla belki ticari amacli temiz enerji olumlu bakilabilir ama normal olculerde kurulmus , mustakil mutevazi evler icin pek karli bir yatirim gibi durmuyor sanki benim sahsi kanatim..

Ama farkli altarnetiflerde yabana atilmamali derim , ornegin topragin altindan gecen bir bir su yatagina kurulacak bir duzenek , ruzgari cok olan bir yerde ruzgar pervanerinden uretim daha evin yapiminda iyi hesaplanmis sizinde belirttiginiz topragin izole yapisindan faydalanmak gibi ..

Bir sure daha beklemekte fayda var gibi duruyor , benim adima simdilik.

Son olarak verimliliklerini arttirdiklarini idaa eden ticari amacli tum yeniliklere sicak bakmiyorum zira sonucta kaybeden taraf oluyoruz .Bekleyip gormekten yanayim..

Robin Oskay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2015, 21:45   #35
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kurulu bir düzenin yerine böyle bir yatırım mantıklı olmayabilir, ya da ne zaman mantıklı olacağı iyi hesaplanmalı diyelim.

Öte yandan müstakil ve mütevazi bir evde de çok avantajlı olduğu durumlar var. Bizim tecrübemiz böyle bir şey oldu. Dağ başında bir ev, doğal gaz yok. Odun yakmak dışında tek alternatif LPG yakmak. Ev ile beraber projelendirildiğinde herhangi bir masrafın tekrarından kaçınmak ve projede her şeyi biribirini destekler şekilde tasarlamak mümkün.

Kabaca rakamlandırırsak, LPG'li bir sistemin ilk yatırımı $10000, toprak kaynaklı bir sistemin ilk yatırımı $20000. LPG'li sistemin yıllık işletme maliyeti 10000 TL, ısı pompasının yıllık işletme maliyeti 3000TL. İşletme maliyetleri arasındaki yıllık fark 7000TL. Beş yılda 35.000TL (bu günkü kurdan yaklaşık $14.000) ediyor. İlk yatırımda fazladan ödenen bedel ilk dört yılda kendini amorti ediyor. Devamındaki yıllarda yıllık işletme maliyeti ile devam ediyor. Konfor açısından bir fark olmadığını varsaysak bile LPG peşinde koşmamak da cabası ki, dağbaşına LPG kamyonunu getirmek de bir mesele.

Çamtepe ve Robin Oskay beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2015, 15:23   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Enerji ile ilgili konular her nekadar liselerde genel hatları ile fizik dersinde okutulmuş olsada ancak güneş enerjisi konusunda detaya girilmemiştir. Üniversitelerin enerji mühendisliği bölümlerinde asıl konu detayları ile uygulamalı olarak okutulmaktadır. Isı yalıtım gibi konular ise makine mühendislerin direk ilgi alanına girmekte olsada birçok mühendislik dalında indirekte olsa bu konu işlenir.

Potansiyel enerji (durağan yani depolanmış) ve kınetik enerji (hareket halindeki enerji ) bu iki enerji birbirleri ile dönüştürülebilir. Hareket halindeki enerjiyi bir yerde dopalayarak potansiyel enerjiye çevirebilirsiniz ( barajlarda su tutmak gibi), tam tersi yüksekte depolanan bir suyu aşağıya bırakarak kınetik enerjiye dönüştürebilirsiniz (hidroelekrik santrallerinde elektrik üretimi gibi). Enerji dönüşümlerinde ve enerjiyi bir yerden bir yere nakil esnasında mutlaka kayıplar oluşacaktır. Şunuda söylemek işterim; Enerji yoktan var edilmediği gibi yokta edilemez. Dolayısıyla dönüşüm esnasında oluşacak kayıpları bir şekilde geri kazanabilirsek bizim eksra kazancımız olur.

Güneş enerjiside bir potansiyel enerjidir ve bu enerjinin ne kadarı dünyaya yansır dersek bu mevsimsel ve meteorolojik şartlara bağlı. Yansımanın en az olduğu dönemler ise evimizi ısıtmak için iktiyaç duyduğumuz kış aylarıdır. Dolayısıyla biz bu enerjiyi bir şekilde bir yerlerde depolayabilirsek o kadar çok güneş enerjisinden faydalanmış oluruz. Ancak bu depolama miliyeti hiçte o kadar ucuz değil. Güneşten en az faydanılan dönemde m2 ye ne kadar ısı yansıttığını bilemem ancak hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi için nasıl büyük barajlar gerekiyorsa güneş enerjisinin depolanması için de aynı şekilde büyük enstrumanlar gerekiyor ( elektrik enerjisine dönüştürüp akü sarj edilmesi, paneller vasıtasıyla güneşten yansıyan ısıyı yer altında depolama vs gibi).

Bugün güneş enerjisinden faydanılarak bir evi ısıtmak amaçlı yapılacak yatırım maliyetini hesapladığımızda geri dönüşümü bize kayda değer bir getiri sağlamadığı anlaşılmaktadır ancak ileride teknoloji gelişirde küçük ve ucuz akü geliştirerek bu enerjiyi elektrik enerjisine cevirerek hem elektrik üretir hemde evimizi ısıtmış oluruz. Hem daha ucuz hemde daha uzun ömürlü yeni güneş panelleri ve akü araştırmalarında, teknolojik gelişmeler bu yönde umut verici olduğunuda söyleyebiliriz.

Güneşten tam olarak faydalanabilmek için uzayda kurulacak bir elektrik santralde üretilen enerjiyi bir şekilde dünyaya transfer edebilirsek, işte o zaman teknolojinin varacağı ileri nokta bu olmalı.
Sayın ykaya194,bilgilendirme mesajınız için teşekkürler.Son paragrafta bahsettiğiniz konu ile Japonlar ilgileniyor.Mikrodalga ışınımı ile transfer kurgulanıyor.Buda gökten bol miktarda kızarmış(pardon karbonize olmuş) kuş düşeceği anlamına geliyor ).Saygılar.

ykaya194 beğendi.
pitaneli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2015, 18:23   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pitaneli Mesajı Göster
Sayın ykaya194,bilgilendirme mesajınız için teşekkürler.Son paragrafta bahsettiğiniz konu ile Japonlar ilgileniyor.Mikrodalga ışınımı ile transfer kurgulanıyor.Buda gökten bol miktarda kızarmış(pardon karbonize olmuş) kuş düşeceği anlamına geliyor ).Saygılar.
Sayın pitaneli, alıntıdaki bilgi için bende teşekkür ederim, bahsettiğiniz kurguyu duymamıştım.

İnsanların refahı için geliştirilen her yeni teknoloji mutlaka tabiata zarar vermektedir ancak bu zararın ölçütü önemlidir. Kurgulanan bu teknoloji gerçekleşir ve enerji üretiminde fosil yakıtların yerini alır ve de fosil yakıtların tabiata verdiği zarardan daha az zarar veriyorsa ki muhtemelen daha az olacaktır o zaman gökten karbonize olmuş kuş düşmesine razıyım zira bugün petrolün kuşlara yaptığı zararı hepimiz görüyoruz.

Selamlar.

pitaneli beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2015, 18:49   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Sayın pitaneli, alıntıdaki bilgi için bende teşekkür ederim, bahsettiğiniz kurguyu duymamıştım.

İnsanların refahı için geliştirilen her yeni teknoloji mutlaka tabiata zarar vermektedir ancak bu zararın ölçütü önemlidir. Kurgulanan bu teknoloji gerçekleşir ve enerji üretiminde fosil yakıtların yerini alır ve de fosil yakıtların tabiata verdiği zarardan daha az zarar veriyorsa ki muhtemelen daha az olacaktır o zaman gökten karbonize olmuş kuş düşmesine razıyım zira bugün petrolün kuşlara yaptığı zararı hepimiz görüyoruz.

Selamlar.
Sayın ykaya194,Sizinle aynı şekilde düşünüyorum.Saygılar.

http://clapway.com/2015/03/09/japans...ower-plant123/


Düzenleyen pitaneli : 13-03-2015 saat 19:03 Neden: Link ekleme
pitaneli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 13:10   #39
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Arkadaslar simdi sn meyvelitepe ile benim bahsettiğim sistemlerin fotolarını paylasıyorum aradaki farkları görebilmeniz için benim bahsettiğim sistemin uygulamasının olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım ve resimleri bu işin kurulumunu yapan bir firmanın web sayfasından edindiğimi belirtmek isterim kısacası sistemin en önemli ayırd edici özelliğine gelince kışın güneşin zaten olmadığı zamanlarda değil yaz boyunca yani güneşin yaklaşık 14 saate kadar görülme ve en yüksek verim alındığı zamanlarda bir pompa yardımıyla toprağa ısının depolanması ve kışın bu enerjinin kullanılmasıdır elbette kayıp kaçak bu sistemdede mevcut ancak diğer sistemle kıyaslandığında kağnıyla araba gibi bir şey Tekrar ediyorum bence sadece ısı pompası yeterlidir ama illaki güneşten faydananacağım derseniz bu sistem sizin yararınıza.Aradaki farkı size anlatması için size sistem satmaya çalışmayacağını düşündüğünüz başka bir mühendisle de tartışabilirsinizde. En müsayit olduğum zamanda hesaplamalarla bunu somut olarak görmenizi sağlayacağım buda sözüm olsun.Verimli ve güzel siztemler saygılarımla .

Eklenen Resimler
  
bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 14:19   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
en önemli ayırd edici özelliğine gelince kışın güneşin zaten olmadığı zamanlarda değil yaz boyunca yani güneşin yaklaşık 14 saate kadar görülme ve en yüksek verim alındığı zamanlarda bir pompa yardımıyla toprağa ısının depolanması ve kışın bu enerjinin kullanılmasıdır .
Sayın baceseven,

Burada önemli olan bir evi kış boyunca ısıtmak için gerekli ısıyı ( güneş veya başka enerjiden üretilen ısı olabilir) bir şekilde depolayabilmek. Paylaştığınız resimlerdeki sistemler klasik ve bir çoğumuzun bildiği sistemler.
Isının toprağa depolanmasında öngörülen sisteme ait elinizde fotograflar varsa onlarıda paylaşırsanız sistemi tanımayan üyeler için daha açıklayıcı olur.

Saygı ve sevgiler.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 14:28   #41
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
.. bahsettiğim sistemin uygulamasının olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım ve resimleri bu işin kurulumunu yapan bir firmanın web sayfasından edindiğimi belirtmek isterim ...
Bahsettiğiniz web sitesini belirtebilir misiniz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 14:44   #42
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Sn ykaya üstteki resim tam da benim bahsettiğim sistem 3 yollu vananın işlevi hakkında internetten bilgi edinirseniz bu sistemi daha iyi çözebilirsiniz.
Sn meyvelibahce ben burada kimsenin reklemını yapmaycağım size yapabileceğim yardım ise sistemin çalışmasıyla ilgili sorularınız varsa onları dilim döndüğünce cevaplayabilirim ancak resimde de göründüğü gibi ne extra bir cihaz nede extra bir bağlantı gerekli yani kurulumu kullanımı gayet mümkün olan bir sistem yani teoride olduğunnu gösterme çabasındaysanız bu çaba yersiz ve gereksiz. Verimlilik kıyaslaması içinse hesaplarımı beklemek zorundasınız hesap olmadan mühendisliğin hiçbir anlamı yoktur bu ay başım çok kalabalık gelecek ay müsayit olunca verimlilik hesaplarını paylaşırım veyahut başka bir makinacı arkadas da paylasırlarsa beraber tartısırız İyi akşamlar

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 14:52   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Sn ykaya üstteki resim tam da benim bahsettiğim sistem 3 yollu vananın işlevi hakkında internetten bilgi edinirseniz bu sistemi daha iyi çözebilirsiniz.
Sayın bahceseven,
Ben sistemi tanıyorum. Tanımayanlar için daha anlaşılır olur diye yazdım.

bahceseven beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 16:42   #44
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Sn ykaya üstteki resim tam da benim bahsettiğim sistem 3 yollu vananın işlevi hakkında internetten bilgi edinirseniz bu sistemi daha iyi çözebilirsiniz.
Sn meyvelibahce ben burada kimsenin reklemını yapmaycağım size yapabileceğim yardım ise sistemin çalışmasıyla ilgili sorularınız varsa onları dilim döndüğünce cevaplayabilirim ancak resimde de göründüğü gibi ne extra bir cihaz nede extra bir bağlantı gerekli yani kurulumu kullanımı gayet mümkün olan bir sistem yani teoride olduğunnu gösterme çabasındaysanız bu çaba yersiz ve gereksiz. Verimlilik kıyaslaması içinse hesaplarımı beklemek zorundasınız hesap olmadan mühendisliğin hiçbir anlamı yoktur bu ay başım çok kalabalık gelecek ay müsayit olunca verimlilik hesaplarını paylaşırım veyahut başka bir makinacı arkadas da paylasırlarsa beraber tartısırız İyi akşamlar
Alıntı yaptığınız web sitesinde tanıtılan sistemin yaz boyunca toprağa ısı depoladığını, sonra da kışın bu ısıyı kullandığını yazıyorsunuz. Bu şayet sizin kişisel teziniz değil ise kaynak göstermek forum kurallarının yanısıra etiktendir.

Daha önce de alıntıladığınız bir yazı için benzer şekilde kaynak sormuştum, vermemiştiniz.

Neyin çabasında olduğuma müsaade ederseniz ben karar vereyim, benim yerime öngörüde bulunmanıza gerek yok.

Aslında sizden yardım istemiyorum, sadece söylediğiniz bir şeyin kaynağını belirtmenizi talep ediyorum.

Bu talebim, söz konusu mesajınızdaki 1.resim, yanı yaz boyunca toprağı ısıtan güneş paneli içindir.

Birileri böyle bir tasarım yaptı ise (ki yapabilir, tasarımda hayalin sonu yok) bunu kurdu mu, hangi şartlarda kurdu, sonuç verimli mi, değil mi, sistemi kurduranın faturasına nasıl yansımış, şayet yazdığınız doğru ise toprağı ısıtmak için başka bir cihaz yok imiş, bu durumda kaynak tarafındaki suyu bir pompa olmadan nasıl döndürüyorlar. Yok söylediğiniz doğru değil de bir pompa kullanıyorlar ise bu pompanın sarfiyatı ile toprağa depolanıp kışın kullanılmak üzere kalan enerji arasında nasıl ilişki var, normalde bir müdahale olmadan zaten ısı pompasının aldığı enerjiyi toprak tamamlarken böyle bir müdahalede nereden ek verimlilik sağlamışlar, kaynak tarafında az boru mu kullanmışlar, başka bir şey mi? vs.vs. Bunları doğrudan tasarımı yapanlara sormak isterim.

Dahası, kendilerine sistemi kurdukları toprağın ısı iletkenlik direncinin ne olduğunu, ne miktarda enerjinin ne kadar süreyle ve kaç ton toprakta depolanacağı, bu enerjinin ne kadar süre depolandığı yerde kalacağını var saydıklarını vb. gibi detayları da sormak isterim elbette.

İkinci resime gelince, zaten aynı zamanda kullanma suyunu da ısıtan hayli benzerini sekiz senedir kullanıyorum, kimseye soracak bir sorum yok. Resmin üzerindeki yazıyı siz yazdınız herhalde "olmayan güneş" diye. Sizin bulunduğunuz yerde belki Sonbahar başından İlkbahar sonuna kadar hiç güneş olmuyordur, neyse ki bizde oluyor, detaylarını yukarıda yazmıştım, tekrar etmeye gerek yok.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 17:17   #45
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Söz konusu resimlerin ikisi de sanırım energy-mag.com sitesinden alınmış. Enerji konusunda bir Alman magazin sitesi. Başka resimler de var. Termal maksatlı güneş panelleriyle toprak kaynaklı ısı pompalarının entegre edilebilmesi için tüm olası yaklaşımları listelemişler.

Bu sistemin kurulduğunu, bu şekliyle kuran birileri olduğu vb. konusunda bir bilgi yok (en azından burada).

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 18:12   #46
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Sn meyvelitepe paylaşamayacağımdan değil paylaşmak istemediğimden sitenin adını vermek istemedim ama vereceğim hadi bakalım nereye varacaksınız .Ve bana yönelttiğiniz hayalperestlik gibi çirkin suçlamaları da size aynen iade ediyorum bir mühendis olarak gelip burada terbiye sınırları içerisinde size yardımcı olmaya çalıştığımı size hatırlatmak isterim.Resimleri aldığım siteye gelince şaşırmadım yine yanlış sanmışsınız bir kere benim paylastığım resimlerin üzerindeki yazılar ingilizce almanca değil interneti biraz fazla kurcalasaydınız bulacaktınız

Efenim linke gelince BINE Informationsdienst: Themeninfo: Elektrisch angetriebene Wärmepumpen - Solar-assisted heat pumps


Şimdi size hesabende ıspatını yapacaktım ama gidin başka bir makine mühendisine yaptırın hesabı veya siz yapında biz görelim zaten bu ülkede herkes herşeyin uzmanı...


Ayrıca ingilizce bilmeyen arkadaşlara da benim paylaştığım sistemin tam olarak altında yazan yazının tercümesini yapıyorum eğer hayali bir tercüme olmazsa "Fig. 38 Sırsız güneş kollektörlü ısı pompası sistemi solar enerjiyle toprağı besler veya direk olarak ısı pompasını ikincil bir ısı kaynağı olarak besler" Umarım anlayan ne demek istediğimi anlamıştır saygılar...

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 18:27   #47
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
...Ve bana yönelttiğiniz hayalperestlik gibi çirkin suçlamaları da size aynen iade ediyorum bir mühendis olarak gelip burada terbiye sınırları içerisinde size yardımcı olmaya çalıştığımı size hatırlatmak isterim
Ben size hayalperest demedim, lütfen yazılanı iyi okuyun, okuduğunuzu da anlamaya çalışın. Anlamadığınız bir cümle üzerinden "çirkin suçlama" yaptığım gibi bir şey ile itham ederseniz itham ettiğiniz şeyi yapar durumda olursunuz. Mühendis olduğunuzu yazıyorsunuz, tasarım nedir, nereden çıkar, nasıl yapılır, gücünü nereden alır haberiniz var mı?

Ek: Böyle bir sistemi siz hayal ederek tasarlamış olsaydınız iyi bir şey yapmış olurdunuz ama başından itibaren sizin tasarımınız olmadığını biliyoruz, değil mi?

Asoo beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 18:53   #48
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu arada bine.info da energy-mag gibi enerji konusunda bir Alman magazin sitesi. Aynı resimleri kullanmışlar, yazıdaki bir çok paragraf biribirinin aynı. Her ikiside termal güneş enerjisi ise toprak kaynaklı ısı pompaları arasında olası entegrasyon yaklaşımlarını listelemişler. Yani böyle bir sistemi kuran, kurduran vb. bir yer değil.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 19:13   #49
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
Şimdi size hesabende ıspatını yapacaktım ama gidin başka bir makine mühendisine yaptırın hesabı veya siz yapında biz görelim zaten bu ülkede herkes herşeyin uzmanı...


Ayrıca ingilizce bilmeyen arkadaşlara da benim paylaştığım sistemin tam olarak altında yazan yazının tercümesini yapıyorum eğer hayali bir tercüme olmazsa "Fig. 38 Sırsız güneş kollektörlü ısı pompası sistemi solar enerjiyle toprağı besler veya direk olarak ısı pompasını ikincil bir ısı kaynağı olarak besler" Umarım anlayan ne demek istediğimi anlamıştır saygılar...
Sağolun, çok teşekkür ederim ince düşüncenizden dolayı. Hesabınızdan mahrum kalmak çok büyük bir kayıp olacak benim için. Sorun şu ki, böyle bir hesaba ihtiyacım yok. Bu tasarımı tasarım olmaktan çıkarıp proje olarak gerçekleştiren birileri varsa zaten yapmıştır hesabını.

Çeviri için de teşekkürler. Fig. 37,38,39 ve 40 için açıklamalar yapılan resimlerin sağındaki yazıda, bu tasarım için "toprakta beklenmeyen (öngörülemeyen) şekilde ısı kaybında artış olur ise bunu stabilize eder"miş. Yazıyı Almanca orijinalden İngilizceye çevirmişler, herhalde bu yüzden cümleler düşük.

Asoo beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 19:21   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Name:  güneş enerjisi3.jpg
Views: 1857
Size:  18.0 KB

Sayın bahceseven'in paylaştığı sistem bir tasarım olup sistemin çalışma prensibini göstern bir şema. Bu şemaya göre sistem, büyük bahçesi olan her bina için kurulabilir nitelikte ancak burada kurulum maliyetini artıran ise kırmızı çizgi içine aldığım ve yer altına döşenecek olan kısımdır. Yeraltı ısısının sabit ve toprağın iyi bir ısı yalıtım malzmesi olduğu prensibi doğrultusunda yaz aylarında güneş enerjisinden faydalanılarak büyük bir kütle ısıtılarak ısı depolanabilir ancak maliyetinin çok yüksek olacağını önceki mesajlarımda belirtmiştim.

Şemadaki sistem daha ziyade ısı pompasına güneşten faydanılarak sisteme ilave ısı transferi yapmak amacına uygun olduğunu söylayebilirim. şöyleki, kış aylarıda olsa güneşli havalarda güneşten yararlanabiliriz dolayısıyla tesisata ilave bir yatırım ile bize avantaj sağlayabilir.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 19:44   #51
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Eklenti 541063

Sayın bahceseven'in paylaştığı sistem bir tasarım olup sistemin çalışma prensibini göstern bir şema. Bu şemaya göre sistem, büyük bahçesi olan her bina için kurulabilir nitelikte ancak burada kurulum maliyetini artıran ise kırmızı çizgi içine aldığım ve yer altına döşenecek olan kısımdır. Yeraltı ısısının sabit ve toprağın iyi bir ısı yalıtım malzmesi olduğu prensibi doğrultusunda yaz aylarında güneş enerjisinden faydalanılarak büyük bir kütle ısıtılarak ısı depolanabilir ancak maliyetinin çok yüksek olacağını önceki mesajlarımda belirtmiştim.

Şemadaki sistem daha ziyade ısı pompasına güneşten faydanılarak sisteme ilave ısı transferi yapmak amacına uygun olduğunu söylayebilirim. şöyleki, kış aylarıda olsa güneşli havalarda güneşten yararlanabiliriz dolayısıyla tesisata ilave bir yatırım ile bize avantaj sağlayabilir.
Kırmızı yuvarlak içine aldığınız, toprak kaynaklı ısı pompasının kaynak tarafı ısı değiştiricisidir ve her toprak kaynaklı ısı pompasında doğası gereği olması gereken bölümdür. Bu olmadan zaten toprak kaynaklı ısı pompasından bahsedilemez. Temel prensibi de ısı pompasının dolaşımdaki sıvıdan aldığı 1-2 derecenin toprak tarafından tamamlanmasıdır. Böylece toprakta turunu atan sıvı tekrar ısı pompasına geldiğinde cihaz yine 1-2 derece alır ve bu böyle devam eder.

Şayet toprak sıvının ısısını tamamlayamıyor ise zaten bir terslik var demektir. Muhtemelen boru boyu yetersizliği, derinlik azlığı, boruların etrafına dökülmüş olan malzemenin ısı iletkenlik eksikliği, bu malzemedeki nem eksikliği vs.

Böyle bir durumda yatırımın tümden battal olmaması için toprağın sıvıdaki ısı kaybını tamamlayabileceği ek çözümler düşünülebilir. Bu yüzden bu gibi sistemlerin gerçekten işi bilen ve deneyimli mühendislerce yapılması gerekir çünkü her proje, kendi koşullarına göre özel hesap gerektiriyor.

bahceseven beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 20:34   #52
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Sn ykaya neye göre maliyetin fazla olduğundan bahsediyorsunuz söylediklerinizin hiçbir bilimsel geçerliliği olmadığı gibi sistemi çözebilmişe benzemiyorsunuz olacak gayret lütfen biraz daha gayret.
Sn meyvelibahce vardığınız nokta beni çok şaşırttı demekki ikiside alman magazin sitesi ikisinide aynı siteymiş gibi kabul edebiliriz o zaman beni gafil avladınız... Ama merak etmeyin ben ingilizce de almancada biliyorum... izterseniz metnin tamamını tercüme edelim de bari yanlış anlaşılmalardan kaçınalım değil mi?

"Fig 38, toprak kaynaklı ısı pompasının sırsız kollektörle birleştirilmesi ile düşük sıcaklıklarda fiyat-verimli ısı enerjisi sağlayan bir sistemi göstermektedir.Solar ısı özellikle kaynak (toprak kaynaklı olduğundan kaynağı açıklamaya gerek yok heralde) kısmına enjekte edilir.Solar termal enerji yaz boyunca toprağı yeniden ısıtmak için depolanır.Bu, ısı kaynağını mümkün olabilecek veya önceden kestirilemeyen ısı azalmalarına karşı stabil (dengeli) yapar ve belirgin bir şekilde ısı pompasının ısı kaynağı sıcaklığını artırır. "

Madem alman-ingiliz en çok biz biliriz o zaman Size türkçe bir kaç döküman paylaşayım o zaman Yalnız bu resimde 3 yollu vana yerine paralel hat geçip 3 adet vana kullanılmış aynı işlevi görmekte.Sabaha kadar paylaşabilirim yani benim için sorun yok

Hesap işine gelince haklısınız bir an durup dedimki ben kimlere neyi ispatlamaya çalışıyorum ve nokta. Saygılar iyi akşamlar.

Eklenen Resimler
 
bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 20:38   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Isı depolamak amacıyla toprağa döşenecek kısmı şemaya ilave çizim yapmadan sistemi yorumladım dolayısıyla yanlış değerlendirildi. Doğrudur, şemadaki toprak kaynaklı ısı pompasıdır, ancak toprak kaynaklı yerine su ve hava kaynaklıda olabilir.

Burada tartışılıp paylaşılması gereken asıl mesele, güneş enerjisinden yararlanarak ısıyı toprağa depolamak bize ne getiri sağlar olmalı.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 21:04   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Bir makine mühendisi olarak şunu söyleyeyim eger ısıtılacak bir eviniz varsa(arabistanda yaşamıyorsanız :P ); güneş enerjisi evi ısıtmanız için yetersiz kalacaktır.Şimdi çatıdaki paneller gündelik kullanım suyunuzu gayet verimli ısıtıyor ama bu gözünüzü boyamasın hesap kitap işine girdiğiniz zaman göreceksiniz ki bir evi ısıtmak için çok çok daha fazlası gerekecektir Siz evi çok iyi izole etmiş olsanız bile evinizde pencere duvar çatı bulunduğu sürece hatta camlarınızdan ışıma yoluyla ısı kaybı yaşanacaktır.üstelik ısı kaybı 7/24 devam edecektir oysa güneş kışın 3-4 saat kendini gösterip kaybolacaktır.Ancak param çok derseniz ve türkiyenin ılıman ve soğuk bölgeleri arasında yaşıyorsanız onunda çözümü mevcut ) güneş destekli toprak kaynaklı ısı pompası (Solar assissted ground source heat pump) taktırabilirsiniz bu sistemi basitçe yaz boyunca güneş enerjisini göreceli olarak iyi bir yalıtkan olan toprağın altına depolayıp kışın bu depoladığınız enerjiyi evinizde kullanmak üzere geri çekmek olarak özetleyebiliriz sizi bilmem ama bu sistemi taktırınca kazanan mühendis olacaktır artık evinizin ömrü kaç yıl bilemiyorum ama pahalı bir sistem taktırarak evinizin fiyatını şişirmiş olacaksınız...ve metrelerce borular cihazlar vs evinizde monte edilecek.Bana sen olsan ne yaptırırsın diye sorarsanız güneş işine hiç girmem çok zengin olsam bile sadece iyi bir izolasyon yaptırır birde belki (uzun yıllar oturacaksam) ısı pompası taktır otururum.inşallah bu samimi tavsiyelerim ukalalık gibi gelmez ama bu işi biraz bilen birisiyim saygılarımla...
Sayın bahçeseven, Bu mesaj Size ait ve koyu renkli cümlelerde size ait.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Sn ykaya neye göre maliyetin fazla olduğundan bahsediyorsunuz söylediklerinizin hiçbir bilimsel geçerliliği olmadığı gibi sistemi çözebilmişe benzemiyorsunuz olacak gayret lütfen biraz daha gayret.

.
Bu mesajda Size ait ve iki mesaj arasında tutarsızlığı anlamış değilim.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 21:16   #55
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Sn ykaya dalga geçiyorsunuz galiba ikiside bana ait birisi benim yazdığım diğeri sizin söyediğiniz sadece durup dururken maliyeti fazla demenize bir anlam veremediğimden o cümleyi kurdum yoksa benim sözlerimle uzaktan yakından ilgisi yok.Ama yinede tutarsızlığımı bağışlayın istemeden kırmamışımdır inşallah.

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 21:45   #56
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-11-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 33
:)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
Sn ykaya dalga geçiyorsunuz galiba ikiside bana ait birisi benim yazdığım diğeri sizin söyediğiniz sadece durup dururken maliyeti fazla demenize bir anlam veremediğimden o cümleyi kurdum yoksa benim sözlerimle uzaktan yakından ilgisi yok.Ama yinede tutarsızlığımı bağışlayın istemeden kırmamışımdır inşallah.
Bu mesajında başından başka birşey, sonundan başka birşey anlaşılıyor.

chndlr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 21:49   #57
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Anlayan anlamıştır.... umarım.. :P

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 04:04   #58
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Isı depolamak amacıyla toprağa döşenecek kısmı şemaya ilave çizim yapmadan sistemi yorumladım dolayısıyla yanlış değerlendirildi. Doğrudur, şemadaki toprak kaynaklı ısı pompasıdır, ancak toprak kaynaklı yerine su ve hava kaynaklıda olabilir.

Burada tartışılıp paylaşılması gereken asıl mesele, güneş enerjisinden yararlanarak ısıyı toprağa depolamak bize ne getiri sağlar olmalı.
Toprak kaynaklı ısı pompası yerine hava ve su kaynaklı ısı pompaları da olabilir tabii. Ancak bu durumda güneş paneli ile toprağa ısı depolamaya çalışmak hepten alakasız olurdu.

Sizi yanıltan;
Alıntı:
... güneş destekli toprak kaynaklı ısı pompası (Solar assissted ground source heat pump) taktırabilirsiniz bu sistemi basitçe yaz boyunca güneş enerjisini göreceli olarak iyi bir yalıtkan olan toprağın altına depolayıp kışın bu depoladığınız enerjiyi evinizde kullanmak üzere geri çekmek olarak özetleyebiliriz sizi bilmem ama bu sistemi taktırınca kazanan mühendis olacaktır artık evinizin ömrü kaç yıl bilemiyorum ama pahalı bir sistem taktırarak evinizin fiyatını şişirmiş olacaksınız...ve metrelerce borular cihazlar vs evinizde monte edilecek...
Şeklindeki ifade olmalı. Burada toprak tarafına ısı değiştiricinin dışında ayrıca borular çekilirmiş gibi anlaşılıyor. Hoş, kaynağı belli olmasa da öyle bir çizim de gördük. Sondaj kuyusuna ısı değiştirici dışında ayrıca borular döşenmişti.Toprak kaynaklı ısı pompaları yer kabuğuna yüklenmiş enerjinin varlığı prensibine dayanır. Burada topraktaki ısı derecesinin ne olduğunun çok önemi yok. Önemli olan, toprağa döşenecek ısı değiştiricinin ısı pompası tarafından alınan enerjinin ne kadarını yerine koyabildiğidir.

Yaz boyunca güneş ve sıcak hava yer kabuğuna enerji yüklüyor zaten. Bu enerjinin 1-2 güneş paneli ile kıyaslanabilmesi, ya da 1-2 panelin toprağın doğal olarak yüklendiği enerjiye yapabileceği katkı bana pek mantıklı gelmiyor.
Diyelim ki, panelleri koyduk ve Mayıs ortasından itibaren, mevcut ısı değiştirici borularımızı kullanarak başladık toprağı ısıtmaya.

Toprağın cinsine çok bağlı olmakla beraber, özellikle killi toprakta ısı iletkenliği düşüktür. Ancak bu ısının temas yoluyla iletilmeyeceği anlamına gelmez. Birim zamanda temas yoluyla transfer edilen ısının düşük olması, aylar sürecek zaman diliminde etrafındaki git gide daha büyük bir kütle ile dengeye gelmesine engel olmaz.

Toprak tarafı ısı değiştiricileri de muhtelif özelliklerde olabiliyor. Temelde sondaj tipi ve yatay tip diye iki türde oluyor. Sondaj tipi olanlarda, ısı pompasının gücüne ve ısınma için gereken sıcak su miktarına bağlı olmakla beraber genelde (15-20kW cihazlar için) 100 metrelik 2 kuyu kullanıyorlar. Yatay sistemlerde ise boru mesafesi epey daha uzun oluyor. Bizdeki sistem 3,5mt derinlikte yatay borulama ve kullanılan boru mesafesi (50'lik boru) 1200 metre. Isı pompasıyla yükselti farkı da olan bu borudaki sıvıyı çevirmek için hayli güçlü bir pompa gerekiyor. Hali hazırda bu pompa sadece ısı pompası devreye gireceği zaman 1 dakikalık zaman farkıyla çalışıyor (yani ısı pompası devreye girmeden 1 dakika önce başlıyor, ısı pompası devreden çıktıktan 1 dakika sonra duruyor). Mayıs ortasından Eylül sonuna kadar bu pompanın günde ortalama 8 saat kadar sürekli çalışarak borularda sıcak su dolaştırması gerekiyor ki yer kabuğunu fazladan ısıtalım.

İşin gerçeği, anladığım kadarıyla bu gibi tasarımlarda amaç yerkabuğuna ilave enerji depolamak değil. Özellikle soğuk ülkelerde ve ısı değiştiricisi derin kuyu tipi olan sistemlerde ısıtma döneminde kuyular fazlasıyla soğuyor ve yaz döneminde dahi kışın kaybettiği enerjiyi geri toplayamıyor, yıldan yıla verimsizleşiyor, COP değerleri düşüp daha fazla elektrik harcamaya başlıyorlar. Bu sebeple güneş enerjisi desteği ile kuyular "recharge" edilmeye çalışılıyor. Bu konuda en çok Kanada'nın çalışmaları olduğunu gözlemledim. İsveç'de de bazı kapsamlı çalışmalara rastladım.

Kuyulara regeneneratif özellik kazandırabilmek için "unglazed" denilen tipte, camsız, kapalı havada bile ortam ısısını alabilen, esnek, çatıların yanısıra duvarlara da monte edilebilen, düşük dereceli çalışabilen kollektörlerden olabildiğince çok metrekare kullanıyorlar.

Bunlar camlı tiplere göre düşük derecelerde de çalışabildiğinden kışın da doğrudan entegre edildiği kaynak tarafı sirkülasyonunda işe yarıyor. Başka bir anlatımla sıvıyı 50-60 dereceye çıkarması gerekmiyor, 10-15 dereceye çıkardığı zaman da kaynak tarafında evaporatör için gerekli enerji sağlanmış oluyor.

Preliminary Review of Geothermal Solar Assisted Heat Pumps dökümanının sonuçlar bölümünde; toprak kaynaklı ısı pompası sistemine güneş enerjisi ilave etmenin marjinal etkilerinin açık olmadığını, temel bir sistemin güneş enerjisi ilave edilmiş ve edilmemiş durumlarının performans karşılaştırmasını yapan bir çalışmanın henüz bulunmadığını söylüyor. Yaz aylarında kaynak tarafına güneş enerjisi göndermenin toprağı ilk termal kapasitesine recharge edebileceğini, bu çalışmadan elde edilen sonuçların simülasyon sistemleriyle güneş enerjili ve güneş enerjisi olmadan uzun dönemli karşılaştırmalarını yapacak modellere entegre edilebileceğini ilave ediyor.

Bir başka araştırmada, ısı pompası yazın soğutma amacıyla kullanıldığında şayet kaynak tarafındaki borularda güneş panelinden gelen sıcak su döndürülmekte ise bu defa soğutmada verimsizlik olduğu bildirilmiş, ki bu da mantıklı.

Bu yaklaşımın hali hazırda evlere kurulan bir model olmadığını, daha çok verimliğini ve etkinliğini araştıran, çokça deneysel ve simülasyonlara dayanan araştırmalar seviyesinde olduğu da söylenebilir.

Bu yaklaşım, "toprak kaynaklı ısı pompasının güneş enerjisiyle desteklenmesi" olarak adlandırılıyor. Temelde ısı pompasının ilk performansının devamına, kışın da düşük sıcaklıktaki güneş panelleriyle kaynak tarafının desteklenmesine yönelik.

Bizim evde yaptığımız, dünyada da pek çok pratik uygulaması olan ise "ısınmanın güneş enerjisiyle desteklenmesi" olarak adlandırılabilir.

Bu yaklaşımda, panellerde ısı bulunduğunda -ki paneller ışımayı yakaladığında hemen ısı pompasının ayarlı olduğu 42C'nin üzerine çıkıyor- doğrudan yük tarafına yarayacak şekilde sirkülasyon başlatıyorlar. Kontrol paneline bağlı sensörler ısı pompasının akümülasyon tankı ile aynı sıcaklıktaki sıcak su tankına ve paneldeki sıcaklığa bakıp benim belirlediğim marjda sıcak su sirkülasyonunu başlatıyor..

Bunun da toprağın regeneratif özelliğine etkisi var tabii. Güneş panelleri yılın sekiz ayı kesintisiz kullanma sıcak suyunu sağlarken, aynı zamanda ısı pompası sonbaharda topraktan enerji almaya epey daha geç başlıyor (çalışma süresi kısalıyor). İlkbahar ise daha da önemli, sonbahara göre göreceli olarak enerjisi azalmış topraktan enerji almak yerine güneşten alarak ısı pompasının çok daha az çalışmasını sağlıyor. Bunun da yazın doğal ısınmanın toprağın termal kapasitesini tamamlamasında etkisi olacağı muhakkak.

Faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç kaynak belirteyim:

EXPERIMENTAL ANALYSIS OF AN INDIRECT SOLAR ASSISTED HEAT PUMP FOR DOMESTIC WATER HEATING

Solar Collectors Combined with Ground-Source Heat Pumps in Dwellings

Experimental Study of A Solar Assisted Ground Source Heat Pump for Heating

Hybrid Systems: Solar-Thermally Assisted Heat Pumps

COMBINED SOLAR THERMAL AND GROUND SOURCE HEAT PUMP SYSTEM

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 04:21   #59
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven
Sn meyvelibahce vardığınız nokta beni çok şaşırttı demekki ikiside alman magazin sitesi ikisinide aynı siteymiş gibi kabul edebiliriz o zaman beni gafil avladınız... Ama merak etmeyin ben ingilizce de almancada biliyorum... izterseniz metnin tamamını tercüme edelim de bari yanlış anlaşılmalardan kaçınalım değil mi?

"Fig 38, toprak kaynaklı ısı pompasının sırsız kollektörle birleştirilmesi ile düşük sıcaklıklarda fiyat-verimli ısı enerjisi sağlayan bir sistemi göstermektedir.Solar ısı özellikle kaynak (toprak kaynaklı olduğundan kaynağı açıklamaya gerek yok heralde) kısmına enjekte edilir.Solar termal enerji yaz boyunca toprağı yeniden ısıtmak için depolanır.Bu, ısı kaynağını mümkün olabilecek veya önceden kestirilemeyen ısı azalmalarına karşı stabil (dengeli) yapar ve belirgin bir şekilde ısı pompasının ısı kaynağı sıcaklığını artırır. "

Madem alman-ingiliz en çok biz biliriz o zaman Size türkçe bir kaç döküman paylaşayım o zaman Yalnız bu resimde 3 yollu vana yerine paralel hat geçip 3 adet vana kullanılmış aynı işlevi görmekte.Sabaha kadar paylaşabilirim yani benim için sorun yok
meyvelibahce kimdir bilmiyorum ama beni kastediyorsunuz sanırım. Şaşırmanıza şaşırmadım desem yalan olur. "Hayalcilik" ve "çirkin suçlama" mevzusunu çözdünüz de mi şaşırdınız, çözmeden mi?

Veriye dayalı bir sav veri ve kaynak ile tartışılır, ergen laf ebeliği ile değil. Döküman paylaşıyorum diye kaynaksız ve dökümansız paylaşım da paylaşım değildir, konuşulan konuyu ileri götürmez. Magazin sitesinin yazısını çevirmenize gerek yok iztemiyoruz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 06:36   #60
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
meyvelibahce kimdir bilmiyorum ama beni kastediyorsunuz sanırım. Şaşırmanıza şaşırmadım desem yalan olur. "Hayalcilik" ve "çirkin suçlama" mevzusunu çözdünüz de mi şaşırdınız, çözmeden mi?

Veriye dayalı bir sav veri ve kaynak ile tartışılır, ergen laf ebeliği ile değil. Döküman paylaşıyorum diye kaynaksız ve dökümansız paylaşım da paylaşım değildir, konuşulan konuyu ileri götürmez. Magazin sitesinin yazısını çevirmenize gerek yok iztemiyoruz.
Sn meyvelitepe, uzun ve yanlış bir yazı yazarak altına linkleri yapıştırmak mı veriye dayalı paylaşım oluyor açıkçası şaşırtmaya devam ediyorsunuz.Magazin sitesinden bir kelimeyi cımbızla çekerek kendi savınızı desteklemeye çalışmanız komikliği beni tamamını çevirmeye itti.Yapmaya çaılıştığınız şey tamda bilgileri kendi çıkarlarınız uğruna çarpıtmak.Siz beni şaşırtmaya devam edin bakalım şaşırtmakta sınırları olmayan birine benziyorsunuz.

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024