agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2008, 14:57   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Güneş Enerjisi

Name:  0000000091.jpg
Views: 10254
Size:  9.5 KBGüneşten elde edilecek enerjisiyle Türkiye’nin şuanda ürettiği enerjisinin iki katını üretebileceği belirtiliyor. Türkiye’de güneş enerjisinin yıllık potansiyeli 380 milyar kwh düzeyinde bulunuyor.

Güneş enerjisi potansiyeli en yüksek olan iller Konya, Antalya, Muğla, Mersin ve Şanlıurfa

ANKARA (A.A) Doğal enerji kaynaklarından güneş enerjisiyle Türkiye'nin şu anda ürettiği enerjinin (Türkiye 2007'de 191 milyar kilovatsaat enerji üretti) iki katını üretebileceği belirtiliyor. AA muhabirinin Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, dünyanın ve Türkiye'nin bütün enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile karşılanabilir. Enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 80'ini ithalat yoluyla karşılayan Türkiye için güneş enerjisinin büyük bir şans olduğu ifade ediliyor. Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip Türkiye'de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kilovatsaat (kWh) düzeyinde bulunuyor. Bu miktar 56 bin megavatlık (MW) bir doğal gaz santralinin ürettiği enerjiye denk geliyor. Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye'de şu anda güneş enerjisi kapasitesinden ancak binde 1 oranında yararlanılabiliyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ ATLASI HAZIR
Bu arada EİEİ, Türkiye'de güneş enerjisi uygulamaları açısından en iyi alanların hangi bölgeler olduğunu gösteren güneş enerjisi atlasını (GEPA) da hazırladı. Türkiye'de farklı noktalarda kurulan 156 adet güneş ölçüm istasyonunun 22 yıllık verileriyle doğrulanan ve kalibre edilen GEPA'da güneş
radyasyonu ve il il güneşlenme değerleri gösterildi. GEPA'ya göre Türkiye'nin ortalama güneşlenme süresi 2 bin 640 saat (günlük toplam 7,5 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/metrekare-yıl. Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi potansiyeline sahip bölgesi ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu bölgeyi sırasıyla Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izliyor.

GÜNEŞİN 5 ŞEHRİ
GEPA'da güneş termik santralleri kurulabilecek 4 bin 600 kilometrekarelik 5 adet alan belirlendi. Bunlar Konya, Antalya, Muğla, Mersin ve Şanlıurfa illerinde. İki yıldır elektrik kesintilerinin söz konusu olduğu Antalya'da çatılara kurulacak güneş enerjisi panelleriyle yılda yaklaşık 24 milyar kWh elektrik üretilmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor. Konya'da da güneş enerjisiyle elektrik üretecek bir santral projesi düşünülüyor.

ŞU ANDA PAHALI BİR YATIRIM
Güneş enerjisi teknolojisi konusunda Almanya İspanya ve ABD gibi ülkelerde yapılan önemli araştırmalara rağmen güneş enerjisinden elektrik üretimi şu anda pahalı bir yatırım olarak görülüyor. Üretim maliyetleri ucuzlarsa Türkiye'de güneş enerjisinde önemli bir ülke haline gelebileceği belirtiliyor. EİEİ yetkilileri, güneş enerjisi yatırımıyla ilgilenen herkesin EİEİ'den REPA'yı edinebileceğini belirtiliyorlar.

Kaynak


Düzenleyen nevsune : 08-07-2008 saat 16:30
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 14:21   #2
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Melen'den su bekleyen Kızılırmak'tan içme suyu üreten bir ülkede güneş enerjisinden de faydalanabileceğini tahmin edebiliyormusunuz ?

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 17:13   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Henüz çok pahalı bir sistem.
Kesinlikle ülkemizde güneşten elektrik üretimi yaygınlaştırılmalıdır. Devlet teşvik etmeli ve üretilen elektriğin fazlası devlet tarafından satın alınmalıdır.
Bu kadar küresel ısınma, çevre kirliliği konuşulurken desteklememesi ilginç.

çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2008, 16:27   #4
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Güneş Haftası

Saygıdeğer Ağaçlar.net üyeleri

Bizleri yakından ilgilendiren bir hafta. 25-31 Ağustos Güneş haftası.
Almanya 2030 yılına kadar kullanacağı enerjinin % 30 u nu güneşten el
de etmek için planlar yapıyor.

Ülkemizde bir kişinin tüm yılda harcayacağı elektrik enerjisi sadece ve
sadece 6 metrekarelik bir alandan elde edilebilr.
İspanya'da güneş panellerinin yanına kurulan kulelerden ayna ve mer-
ceklerle güneş ısığı yansıtılarak daha fazla enerji üretilebiliyor.
Güzelim cennet ülkemiz Avrupa'da en fazla güneş ışığı alan ülkeler ara-
sında ikinci sırada.

Sizlerinde bu konuda yorum ve düşüncelerinizi bekliyorum.
Saygı ve sevgilerimle.


Düzenleyen Cumhur Tonba : 26-08-2008 saat 22:18 Neden: noktalama
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 12:56   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Uzun süredir bukadar bağlı kaldığım ve bütün konularını okumaya özen gösterdiğim bir site yoktu ta ki ağaçlar.net'i görünceye dek gerçekten çok iyi konular insana değer katan bilgiler öncelikle paylaşımlar için herkese teşekkür ediyorum.

Güneş enerjisi hakkında uzun süredir araştırma içindeyim almış olduğumuz arazi içine kurulacak evin enerji tüketiminin güneş enerjisinden sağlanması için aileme büyük baskı yapmaktayım ancak masraflar konusunda emin olamıyorum hem yeterince yaygınlaşmamış olması hemde nekadar faydalanabileceğimiz konusunda pek bilgili değilim bu konu hakkında bilgisi olan üyelerimiz varsa ve bilgilerini paylaşabilirlerse çok sevinirim.

Bir evin elektirik ihtiyacını karşılayabilecek tv, bilg. buzdolabı, ışıklar v.s... bunların hepsinin aynı anda kullanılmasını sağlayacak bir enerji birikimi nasıl sağlanabilir, kaç panel gerekir ve bunların ekonoomik maaliyeti ne olur? yeterli veya yetersiz vereceğiniz bütün bilgiler için şimdiden teşekkürler.

xiphos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 11:22   #6
Ağaçsever
 
akya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 66
http://shop.gunes-pili.com

paket ürünler adı altında küçük kır evlerine yönelik ürünler mevcut. Umarım faydası olur.

akya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 11:43   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 262
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak ve köylerde oturan vatandaşların ormanlarda ağaç kesimini azaltmak için başlattığı güneş enerji kolektörü kullanımı hızla yayılıyor.
Geçen yıl Bakanlık tarafından uygulamaya konulan proje kapsamında, Yozgat'ta iki köye yerleştirilen kolektörlerden almak isteyen köy sayısında büyük artış yaşandı. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Yozgat merkeze bağlı Güneşli ve Akdağmadeni ilçesine bağlı İbrahimağaçiftliği köyüne yerleştirilen 70 güneş enerji kollektörünün sayısında artış yaşanıyor. İki köye takılan güneş enerji kollektörlerini inceleyen 72 köy daha İl Çevre Orman Müdürlüğü'ne müracaatta bulundu. Kurulum maliyetinin düşük olması ve köylüye ödeme kolaylığı sunulması ise vatandaşları cezbediyor. Çevre Müdürlüğü tarafından kurulan sistem köylüye bin 200 YTL'ye mal oluyor. Bir yıl ödemesiz, faizsiz ve 3 yıl geri ödemeli olarak verilen kolektörler, köylünün hayatında büyük kolaylık sağlıyor.

Remzi Sarıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2009, 11:56   #8
Ağaçsever
 
teksavasci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 78
Güneş enerjisi (yenilebilir enerji)

Faydalı olabilecegini düşündügüm için böyle bir konu açma gereksinimi hissettim.

Almanya`da güneş pili teknolojisi 15 senedir yoğun olarak kullanılmaktadır. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmeyi amaçlayan bu sistemler, basit gündelik ihtiyaçları karşılayabilecek küçük paketler şeklinde tasarlanabildiği gibi, ev, fabrika ve işyerlerinin enerji ihtiyacına cevap verebilecek kompleks yapılar halini de alabilmektedir. coğunlukla kullanıldığı yerler şebeke elektriğinden uzak yayla evleri,dağ evleri ,tarla sulamaları ve elektriğe ihtiyacınız olan her yerde kullanabileceginiz sistemlerdir. güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

temiz enerji nedir?

Temiz enerjiyi kısaca kendini sınırsız tekrarlayan yenilenebilir ve hammadde bağımlısı olmayan enerji olarak tanımlayabiliriz. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı için önemli olan diğer kriterler ise taşınabilirlik, bakım ihtiyacı olmaması, ihtiyacın olduğu yerde üretim, hiçbir atık çıkmaması, sessiz üretim olarak sıralanabilir. Türkiye hem güneş bakımından hem de rüzgâr bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Bu zenginliği boşa harcama lüksüne sahip olmayan yurdumuz için tükenmeyen bir kaynak olan rüzgâr ve güneş önümüzdeki yılların temel ısıl enerji ve elektrik kaynağı olmaya adaydır.

Güneşten nasıl elektrik elde edilebilir?

Güneş panelleri güneş kolektörlerinden farklı olarak sıcak su değil, elektrik enerjisi üretirler. Panel yüzeyine gelen güneş ışığı, panellerin yapıldığı özel yarı iletken malzeme sayesinde elektrik üretmesini / dönüştürmesini sağlar. Sistemin çalışması için direk güneş ışığı almasına gerek yoktur, aydınlık da yeterlidir, bu sayede bulutlu havalarda dahi üretim yapılabilir.

Rüzgârdan nasıl elektrik elde edilir?

Rüzgâr türbinleri kanatları sayesinde rüzgârın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çevirirler. Üretim kapasitesi / gücü, türbin kanatları büyüdükçe ve rüzgâr hızı arttıkça artar.

Solar enerjinin avantajları nelerdir?

Solar enerji üretmek ve kullanmak için gerekli cihazları elde ettikten sonra güneş bizlere bedava enerji vermektedir. Bu yıllar boyu sürer. Solar eneji devamlı ihtiyaç duyduğumuz diğer enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltır. Ayrıca güneş enerjisi temiz ve yenilenebilir bir enerji olduğu için doğayı korur.

Güneş ve Rüzgar enerji sistemleri nerelerde kullanılabilir?

Rüzgâr ve güneş enerjisi sistemleri ülkemizde şebeke elektriğinin ulaşmadığı her yerde kullanılabilirler.

- Elektriksiz çiftlikler, dağ evleri, yazlıklar
- Elektriği olmayan şehre uzak köyler
- Deprem, doğalgaz, su gibi ölçüm istasyonları
- Farklı akademik uygulamalar, ar-ge projeleri
- Sanayi uygulamalarına otoprodüktör sistemleri
- Acil iletişim sistemleri
- Telekomünikasyon sistemleri
- Tekneler, deniz uygulamaları
- Askeri uygulamalar

Rüzgâr ve güneş enerjisinin kullanıldığı başlıca örnekler olarak sıralanabilir.



Temiz enerji sistemleri sadece elektrik olmayan yerlere mi kuruluyor?

Elektrik bulunmayan bir araziye şebeke elektriğinin çekilmesi trafo kurulması gerekebileceği ve direk dikim masrafları nedeniyle bir hayli maliyetli olmaktadır. Güneş ve rüzgârla kurulan bir sistem şebeke elektriği çekilmesinden daha ucuza gelecektir. Şebeke elektriğinin bulunduğu durumlarda ise kurulan güneş ya da rüzgâr enerjisi sisteminin kendini geri ödeme süresi 25 yılı bulduğundan dolayı tercih edilmemektedir. Kısacası şebeke elektriğinin mevcut olmadığı yerlerde de kullanılabilir.


Temiz enerji kaynakları ile hangi cihazları çalıştırabilirim?

Güneş ve rüzgâr enerjisi ile teoride her türlü cihazı çalıştırmak mümkündür. Fakat tüketim arttıkça ilk yatırım maliyet de artacaktır. Bunun yanı sıra, güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri doğru akımda elektrik üretirler, günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihaz ise altarnatif akım kullanır. Bu nedenle sistemlerde üretilen elektriği altarnatif akıma çevirmek için bir invertör kullanılır. Anlık olarak çok fazla güç çeken klima, elektrikli ısıtıcı, dalgıç pompa gibi cihazlar ekipman masrafını çok arttıracak ve projenin maliyetini yükseltecektir.

Hangi temiz enerji kaynağını tercih etmeliyim?

Hangi enerji kaynağının sizin için daha uygun olduğu, sistemi kurmak istediğiniz bölgedeki doğal şartlara bağlıdır. Çok güneş alan bölgelerde güneş panelleri yüksek verimde çalıştığı gibi rüzgârlı alanlarda da rüzgâr türbinlerinden faydalanılması uygundur. Fakat genel olarak bu iki kaynağın birlikte kullanılması yaz aylarında güneş panelleri ve kış aylarında rüzgâr türbini yüksek verimde çalışacağı için daha iyi bir sonuç verecektir. Rüzgâr sistemleri güneş enerjisi sistemlerine göre daha ucuzdur, fakat rüzgârdan verimli faydalanılabilecek yerler güneşten faydalanılabilecek yerlerden çok daha az olduğundan iki sistem de tercih edilmekte ve uygulanmaktadır.



Temiz enerji sistemi nelerden oluşur,


Üretim elemanı (güneş paneli ya da rüzgâr türbini)

Akü (üretilen enerjiyi depolayabilmek için)

Şarj kontrol cihazı (akülerin şarj seviyesini ayarlayabilmek için)

İnverter (doğru akımı natif akıma çevirebilmek için)

Olarak sıralanabilir. Rüzgâr enerjisi sistemlerinde şarj kontrol birimi türbine dâhil olduğundan ayrıca kullanılması gerekmez.

Hava kapalı olsa ya da rüzgâr dursa da yine kesintisiz olarak gece-gündüz elektrik kullanmaya devam edebilir miyim?

Sistemlerin asgari 2 gün süreyle hiç üretim yapmasa dahi kesintisiz (gece-gündüz) elektrik kullanmanıza olanak verecek şekilde hazırlanmaktadır. Bu 2 günlük süre sizin isteğinize göre arttırılabilir.



Güneş enerjisini aydınlatma için nasıl kullanabilirim?

Güneş panellerinden gündüz boyunca elde edeceğiniz enerjiyi aküler vasıtasıyla depolayarak gece boyunca da kullanabilirsiniz. Ev, bahçe, ofis, teras, park vs kullanım alanlarında bedava aydınlatma sağlama imkanına sahip olabilirsiniz. Bu sayede kesintisiz aydınlatma yapabilirsiniz. Alarm, güvenlik sistemleri ile afet vb. acil durumlar için de son derece güvenlidir.

güneş panellerinin ömrü ne kadardır?

Güneş panelleri 50+ yıl çalışabilmektedir. İlk 20 / 25 yıl süresince anma kullanma koşullarında ve fabrikasyon imalat hatalarına karşı performans garantileri mevcuttur.





alıntı;
Hazırlanan Güneş Enerjisi Yasası ile sokakların da aynı sistem ile aydınlanacağını belirten Bakan Güler, bu konuda da belediyeler ile işbirliği içerisinde hareket edeceklerini açıkladı. Global krize rağmen gerek dünyada gerekse de Türkiye’de enerji yatırımlarının hız kesmediğine dikkat çeken Bakan Güler, Türk yatırımcılarını başta Güneş Enerjisi olmak üzere, enerji yatırımlarına daha fazla ilgi göstermelerini istedi.Enerji Bakanı Hilmi Güler, Alternatif enerji modelleri ile ilgili çalışmalara hız verdiklerini belirterek, ‘Güneş Enerjisi Yasası’nın yakın zamanda çıkarılacağını söyledi. 150 dairelik bir sitenin kendi elektriğini üretmesine imkan sağlayacak Güneş Enerjisi Yasası ile birlikte çatılarda kiremitlerin yerini Güneş Panelleri alacak. Güneş Paneli Fabrikaları kurulacak, binlerce kişiye iş imkanı sağlanacak dedi.

teksavasci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2009, 10:40   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn. teksavasci nin yazılarını birleştirdim ve bu konu başlığı altında yararlı olabileceğini düşündüm

Silivri çayırdere köyünde bulunan 2 dönüm arazim elektrik almak için senelerdir uğraşıyorum,fakat elektrik direkleri geçmedigi için direkleri ve trafo maliyetini ben ve diger kullanıcılara yüklemek istiyorlar,maliyete baktığınız zaman çok çok yüksek kimsede bu işe yanaşmıyor.

Ben de bir elektrik teknisyeni olarak kendim bir proje hazırladım, ilk önce kulandığım elektrik güç hesabını yaptım. nedir.? bir televizyon,uydu alıcısı ,5 adet lamba, dalgıç pompa vs vs bunları calıştırmak için gereken sistem içinse; bir adet 50w güneş paneli, 3 adet 12v 100A akü kuru tip akü, bir adet solar akü şarj kesici, 600w invertör(12v/220 çeviriçi).

Sistemi yaklaşık 3 haftadır kullanıyorum, tabi bu sistem benim isteklerim dogrultusunda yapılmıştır.örnek vermek gerekirse, ben haftasonları orada bulunuyorum ve elktrik ihtiyacım hafta sonları oluyor bütün hafta sarj ettigim akülerimi ben oradayken bütün ihtiyacımı görüyor ve elektrik faturasıda ödemiyorum, hatta bu hafta çardak yaparken dekupajımı calıştırarak çok rahat ettim, benim kurduğum sistem bana yaklaşık 2000tl buldu. eger böyle bir sistem düşünürsenizsize hertürlü desteği verebilirim .



------------------------------

50w güneş panelinin 17volt cıkış gerilimi ile 2,94amper alabiliriz,ortalama gün ışıgının 10 saat oldugunu düşünürsek 10*2,94 = 29,4amper yükleyebiliriz, bir hafta boyunca şarjda olan akülerim 29,4 * 7 = 205amperi doldurmuş oluyorlar.

150 w bir güneş panelini düşünürsek günlük 90amper yükleyebiliriz. tabi buda maliyette biraz artış sebeb olur.

Çalıştıracağınız elektrikli aletlerin güç hesabını yaparak invertörü 1200w olarak alabilirsiniz. tabi maliyet bu oranda artacaktır.

Dalgıç pompalar 400w civarlarında oldugu icin gayet düzenli bir şekilde calıştırabilirsiniz .

Şu anki benim sistemimde televizyon uydu ve lambaları kesintisiz olarak 36 saat kullanabiliyorum. işin güzel yanı elektrik faturası gelmiyor.

Kurdugum şuanki düzen ile akşamları otomatik olarak saat 20:00 ile 24:00 arası bahce aydınlatmam çalışıyor.

Sizin gereksiminiz olan elektrik enerjisini hesaplamam için isteklerinizi yazarsanız.
Hesaplamasını buradan yapabiliriz .

-----------------------------------------

Güneş enerjisi uygulamasını kendim yapıyorum. malzemeyi norm enerji ltd şti den temin ediyorum, güneş panellerinde CONERGY Güneş Panelleri **** KYOCERA Güneş Panelleri kullanıyorum,şarj regülatörü olarak Steca ,phocos,Conergy marka regülatör kullanıyorum.

Akü seçenekleri elimizde oldukça çok, invertör olarak tam sinüs **** modifiye sünis invertörler kullanıyorum, anladıgım kadarıyla fazla bir güç sarfiyatınız olmadığına göre sizin uygulamanız daha az bir maliyete halledebiliriz .

sistem için gerekli malzemeler ;

CONERGY 80 Watt Güneş Paneli 400euro
CONERGY SSC 10 eco şarj regületörü 30euro
dryfit 12v 110A kuru tip akü 250euro ( 2 adet olabilir)
modifiye sinüs invertör 600w 100 euro

toplam : 780euro +KDV

Tabi bu fiyatlara nakliye montaj ve kdv dahil degildir, günesşiz 3gün sizi idare edebilecek şekilde hesaplanmıştır,güneş panelleri 20yıl garanti, diger cihazlar 2 yıl garanti kapsamındadır.

Bu sistem ile 6 saat 4 adet lamba, 2 saat 37ekran tv,6 saat laptop rahatlıkla calıştırabilirsiniz, bu sistemi gereksinlerin kapsamında ilerleyen zamanda yeni panel ve akü ile büyütebilirsin.

600w invertör ile matkap, dekopaj vs gibi cihazları calıştırabilirsin. bu uygulamayı yaptığım silivride bulunan yan komşumuz Mehmet amca okadar dua ediyorki anlatamam.

Düşünürseniz pojelendirme ve montaj konusunda size yardımcı olurum , görüşmek dilegi ile iyi günler .

dmrsolar@gmail.com
saygılarla
OlcayYANAR

Rtanyel beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2009, 12:38   #10
Ağaçsever
 
teksavasci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 78
teşekkür ederim deniz akvaryumu .. faydalı olabildiysem ne mutlu bana.
saygılarla

teksavasci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2009, 09:11   #11
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
İlginçtir,Almanya gibi güneş fakiri bir ülke Güneş enerjisi sistemlerinde dünyada en önde gelen ülkelerden biridir.Oysa ki TÜRKİYE 4 mevsim Güneşi bolca gören bir ülkedir.

Güneş enerjisi paneli üreten ülkeler bu teknolojiyi çok pahalıya satıyorlar.
Türkiye'de Bor denen bir maden var.Bu maden bu panellerin (panelde bulunan hücreler) yapınında kullanılırsa eminim ki,birim hücre başına elde edilecek verim oldukça artacaktır.

Bir sürü üniversite ve bilim adamı var oturup proje geliştirsinler,memurların en az yarısı hiç bir şey yapmadan maaş alıyor.Alın iş gücünü verimli ve faydalı olabilecek bu gibi sektörlerde kullanın.Avrupaya giden arkadaşlar otoban kenarındaki küçük kasaba ve köylerde evlerin çatılarındaki panelleri ve her kasaba baş ucuna kurulu rüzgar panellerini görmüşlerdir.
Sakın birisi çıkıp bu sistemler pahalı demesin!!
ithal edersen pahalı olur tabi.

bir sürü mühendis,bilim adamı var ülkede.Çalışıp üretsinler.bence hiç te pahalı değil.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2009, 09:38   #12
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
sayın hamibasoğlu, söylediklerinizde haklısınız, ama kendimiz çalışıp üretirsek bazı kişilerin tekelini kırmış olacağız, biliyorsunuzdur ki devlet en büyük vergiyi (geliri) enerjiden sağlamaktadır.
bende memurum, söylediğinizde gene haklısınız, ama hangi idare! böyle bir üretim için memurunu yönlendirir (en büyük merakım yenilenebilir enerj olduğu halde) böyle bir üretim için koşa koşa giderim ama durum bundan ibaret,
size kolay gelsin

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 16:10   #13
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 Mesajı Göster
sayın hamibasoğlu, söylediklerinizde haklısınız, ama kendimiz çalışıp üretirsek bazı kişilerin tekelini kırmış olacağız, biliyorsunuzdur ki devlet en büyük vergiyi (geliri) enerjiden sağlamaktadır.
bende memurum, söylediğinizde gene haklısınız, ama hangi idare! böyle bir üretim için memurunu yönlendirir (en büyük merakım yenilenebilir enerj olduğu halde) böyle bir üretim için koşa koşa giderim ama durum bundan ibaret,
size kolay gelsin
E tabi işin bir de o kısmı var.Malesef Türkiyemiz Kurtlar vadisi misali yönetiliyor.
Bu sadece enerji değil,Tarımından Gıdaya, Tekstilinden Sağlık kuruluşlarına kadar ehliyetsiz,Vicdansız,Günü kurtaran ve de bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığıyla hareket eden idarecilerle yönetiliyoruz. hepsi için geçerli değil ama yine bir oran vereceğim en az %50 si böyle.
Matbaayı yurda sokmayan, Uçak Fabrikasını, Araba fabrikasını kapatan,madenlerini bile yabancılara işletiren bir Devletin memurları ne yapsın.
siz de haklısınız.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 20:40   #14
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Samsun'da güneşin doğduğu ilk saatlerde şehirdeki binalara vurmaya başladın mı güneş enerjileri insanın gözünü alır. Bizim burada çok yaygınken gezdiğim diğer Karadeniz illerinde bu sistemi görmek çok zor bu konuda aslında ne kadar geride olduğumuzu gördüm. Samsun'da apartmanlardaki büyük sorunlardan bir taneside güneş enerjisini çatıya koyma sorunu olabiliyor. Çatıda koyacak yer kalmayınca mecbur sorun oluyor.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 12:33   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.merkezienerji.com/

http://www.cerenmuhendislik.com.tr/

Güneş enerjisi ile Türkiye'de de önemli çalışmalar yapılıyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 12:51   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 4
Güneş enerjisini tartışırken iki konuyu ayırmakta fayda var:

Güneş enerjisinden elektrik üretimi henüz diğer kaynaklara göre pahalıdır. Bu konuda bir tarafta teknik olarak nasıl daha verimli hale getirme çabaları sürerken, öbür tarafta ise devlet desteği ile mevcut halinin kullanılabileceği tartışılmaktadır. Bazı ülkelerde bu destekler çıkmıştır.

Güneş enerjisinden sıcak su üretimi ise çok ekonomiktir. Güney sahillerimizdeki yaygınlığı zaten ortada. Ama diğer bölgelerimizde de kullanımı mümkün. Özellikle nüfus yoğun şehirlerde apartmanların bile ihtiyacı karşılanabilir. Ama bireysel sistem saplantımız ve birlikte yaşayamama, proje gerçekleştirememe problemlerimiz yüzünden kombiye / termosifona yükleniyoruz.

Adalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 12:57   #17
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Güneş enerjisi pratik ve ucuz bir uygulama olarak suyu ısıtmada da kullanılıyor, yaklaşık 24 yıldır suyumu güneş enerjisi ile ısıtıyorum, mutfakta, banyoda süper bir hizmet.
Güneşli günlerde panellerin ısıttığı suya elinizi süremezsiniz, tek sorun görüntü kirliliği, tüm apartmanların çatısında tonlarca ağırlıktaki enerji depoları ve panelleri hiç de güzel görünmüyor.
Mersin gibi kış mevsiminde dahi güneş alabilen şehirlerde yaygın olarak kullanılıyor, donma tehlikesi olan illerde(Konya gibi)ayrı bir sistem eklenip antifreez ile kullanılıyor.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 02:19   #18
Yeni Üye
 
ablugath's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 16
Öncelikle böyle yararlı bir konu açıldığı için teşekkür ediyorum ve ağaçlar.net üyelerinin çevreye duyarlılığını birkez daha gösterdiğini vurgulamak istiyorum.
burada internette yaptığım araştırmalar neticesinde vardığım sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.Sizlerin değerli görüşleri ve yorumları neticesinde faydalı bir bilgi bitrikimine ulaşabileceğimiz düşüncesindeyim..
Ülkemizde maalesef güneş enerjisi diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi (jeotermal enerji,rüzgar enerjisi,dalga ve gel-git enerjisi vs.vs.) neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Güneşten elektrik enerjisi kullanımı amacıyla güneş enerjisi panellerinden faydalanmak yaygın olarak konuşulsa bile maliyetinin yüksek olması kişileri engelleyici bir unsur olmaktadır.Benim kişisel görüşüm ise kullanılan akülerin çevreye verdiği zararların (usulüne uygun olarak geri dönüşüme kazandırılırsa farklı olabilir,fakat maliyeti de ciddi oranda arttırdığı kesin) bile işin felsefesini bozduğu yönünde.Çözümü basit: elektriği depolamak yerine çift yönlü sayaçlar (kullandığınız elektrik şebekeden gelir ürettiğiniz elektrik ise şebekeye katılır,aradaki fark hesaplanır ve buna göre fatura edilir) kullanılarak akü maliyeti sıfıra indirilir.Bu konuda birtakım düzenlemeler yapılıyor yanılmıyorsam.her evin çatısının panellerle kaplı olduğu bir Türkiye'de nükleer santral tartışmalarının olacağını sanmıyorum...
Bunları söyledikten sonra güneş enerji panellerinin verimliliğinden de bahsetmek lazım.Aslında güneş enerji panelleri elektrik üretimi bakımından verimsiz..Yani bir güneş enerji panelinin verimi %15 civarında.Oysa güneş enerjisiyle suyu ısıtarak oluşturulan buharı tribunlerden geçirmek suretiyle elektrik üretilirse %35-40 verim sağlanıyor yani neredeyse 3 katı...(yazımın sonunda çok faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç linki paylaşacağım eğer incelerseniz basit düzeneklerle neler yapılabileceğini görebilirsiniz)Bu sistemdeki mantık çok basit fizik kurallarına dayanıyor.İçi yansıtıcı yüzeyle kaplanmış bir içbükey malzeme (çanak anten bile olabilir) kullanılarak güneş enerjisi odakta yoğunlaştırılarak muazzam bir ısı enerjisi elde ediliyor bu enerji suyun buharlaştırılmasında kullanılarak tribunler vasıtasıyla enerji elde ediliyor.Buhar tribunu nereden bulacağım diyenlere Stirlig Motoru'nu öneriyorlar(stirling motoru için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Stirling_motoru) Bu motor dışardan verilen ısıyla çalışan fosil yakıta gerek duymayan bir motor taaa 1816 yılında keşfedilmiş olmasına rağmen değerinin günümüzde anlaşılıyor olması beni türdaşlarımın zekasından şüphe duymaya itiyor...Benim okuduğum,bu yöntemle 1 kmkarelik alandan yıllık 120 milyon kilowatt enerji üretilebileceği.İnternette 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama 230kw harcadığı yazıyor yani 500.000 ailenin 1 aylık elektriği...
benim diyeceklerim şimdilik bu kadar umarım faydalıbilgiler verebilmişimdir.Konuyu daha detaylı incelemek isteyenler için şu linkleri öneriyorum:
http://www.gunesintamicinde.com/gune...ozebilecek-mi/
(mutlaka incelenmesi gereken bir sayfa)
http://www.greenpeace.org/turkey/gun...gunes-enerjisi
http://www.greenpeace.org/turkey/gun...jisi/solar-isi
Greenpeace'in bir sayfası.Faydalı bilgiler içeriyor
Yazdıklarıma kaynakça olarak verdiğim linkleri dışında google arama sonuçları , vikipedia'yı gösterebilirim (unuttuklarım da var!!)...
sabırla okuyan herkese teşekkür eder değerli görüşlerinizi beklerim...

ablugath Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 00:35   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Arkadaşlar evdeki elektriği güneşten elde edeyim elektrik faturasından kurtulurum diye düşünmeyin. Bu sistemler oldukça pahalı size basit bir kaç rakam vereyim. Diyelim 100 TL elektrik faturanız var, 0.25TL/kwh'den 4000kwh eder; yıllık da 48.000kwh. Panelden aldığınız verim bulunduğunuz yere göre değişmekle beraber, basit hesapla 1waat panel yıllık 1-1.5kwh elektrik demektir, yani 48.000kwh için 30-50.000w'lık bir güneş paneli sistemi kurmanız gerekir, bu da 6-8€/watt'dan 200.000-400.000 Euro eder...
Doğru olan önce evdeki elektrik tüketimini azaltmaktır, bunu çok düşük seviyelere çektikten sonra özellikle şebekeden uzak yerlerde Panel+Akü çok mantıklı olur. Almanya bu konuda önde ama çok ciddi devlet teşviki var, yarısından fazlasını devlet teşvik ediyor, ki doğrusu da bu. Ancak solar panel fiyatları gittikçe düşüyor, yurtdışında $4/watt seviyelerinde var, yakında buralarda da düşer sanırım, bir de hesap kitap yaparken bundan sonra hem elektriğe hem de doğalgaza sürekli zam geleceğini de hesaba katmak lazım...

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 09:14   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fskandemir Mesajı Göster

Düne kadar en temiz santraller hidroelektrik santraller denmekte iken bu santrallerin mikrolarının bile çevreye etkilerinden dolayı çıkan sesler belli. Yeni teknolojiler geliştirilmeden mevcut akülü sistemler ile güneş enerji sistemlerinde çok masum olduğunu zannetmiyorum. Ancak ne kadar zararı olur onu da bilemiyorum...
Daha orta okulda öğrettikleri bir kaide vardı: "Enerji depolanamaz" diye.
Hayatın genelinde de bir kural var: "Sabit ve değişkenlerin dengesi" diye.

Problem şu: Ne kadar sabit ve ne kadar değişkenle amacımıza (en zararsız şekilde) ulaşabiliriz.

Bu konu için, istediğimiz zaman tüketebileceğimiz ve depolanabilen kaynaklar sabit kaynaklardır (doğalgaz). Depolayamayacaklarımız ise değişken (güneş enerjisi).
Bir işletmeci, elinden geldiğince sabit maliyetler yerine değişken maliyetleri kullanmaya çalışır. Böylece iş veya satış olmadığında daha az zarar eder. İş olunca da zaten kar ettiği için problem olmaz. Temel mantık budur.

Buradan da şu gerçek ortaya çıkıyor, ne sabit kaynaklardan vaz geçebiliriz, ne de değişkenlerden. Ama mümkün olduğunca değişken kaynaklara yönelmeye çalışmalıyız.

Bakın burada değişken kaynağı sabit kaynağa çevirmeye çalışmıyoruz (Güneş enerjisinin kimyasal yolarla akülere depolanması gibi). Mümkün olduğunca değişken kaynaklarımızı etkin kullanmaya çalışıyoruz.
Şimdi bir çok yazılar yazıp yorumlar yapan bizler, esas mesele gardrobumuzdaki elbise ya da ayakkabı sayısı ile alakalı. Çünkü her sene sadece modaya uymak için değiştirdiğimiz, sonra da eskisini bağışlayarak (hayır işledim diye) kendimizi avuttuğumuz "çağdaş" tüketim alışkanlıklarımızın en temel girdisi "enerji".

Ne diyeyim..
Enerjimiz bol olsun.
(Esasen israf haramdır diye bitirmem lazım ama sonra bana konuyu hep dini boyutuna çektiğimin söylenmesinden çekiniyorum..)

ekizilaslan beğendi.
Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 09:59   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Gelelim nükleer tek seçeneğe, evin çatısında elektrik üretmek teknolojik olarak karmaşık değildir, alacağınız yeteri kadar panel ve panellerden gelen elektriği şebekeye basan eviriciden ibarettir, bu sistemde UPS, Akü vb. yoktur, şebekeyi depo olarak kullanırsınız, alacağınız eviricinin gücü panelin gücü kadar olması yeter, kalanı şebekeden çekersiniz.

Bu sistem mevzuata uygundur, yeni kanun ile yenilenebilir enerji ile elektrik ürettiğinizde bunu elektrik firmasının alması ve tükettiğinizden düşmesi gerekir (eğer tüzel kişilik iseniz fazlasını YEK destek fiyatından satabilirsiniz ); sorun bunun finansal olarak çok cazip olmaması ( 10-15 yıl geri dönüş, yine de parayı bankada tutmaktan ya da gereksiz tüketime harcamaktan iyidir ), daha da önemlisi uygulama yeni olduğu için henüz kimsenin ne yapılacağını bilmemesidir. Bunların 2-3 sene içinde değişeceğini düşünüyorum.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 10:08   #22
Ağaçsever
 
Kirmit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Alanya / Antalya
Mesajlar: 55
Güneş enerjisinin suyu ısıtmada kullanımı için gerekli güneş panelinin maaliyetini bilmiyorum ama çok olduğunu düşünmüyorum. 1000 tl'den düşük diye aklımda kalmış bir yerde gördüğüm kadarıyla. Yani tüketici adına maaliyetinden bahsediyorum, ticari amaçlı değil. Diğer yöntemlerle de zaten kombi alsak, termosifon alsak vs hepsinin maaliyeti çok daha fazla. Ve sadece aracı almak yetmiyor diğer yöntemlerde, yakıta ayrıca sürekli para ödemek gerekiyor. Yani hem enerji tasarrufu yaparken hem de bunu bedava kullanıyorsunuz güneş panelleriyle.

Şu anda kirada oturuyorum ve güneş enerjisinden ısıtma suyu için faydalanıyorum. Banyo, bulaşık vs, suyu ayrıca ısıtmaya gerek kalmaması çok güzel bir olay. Ben çok memnunum, hamam suyu gibi, çabucak ısınıyor. Doğalgaz zaten yok burda, elektrikli termosifon, sobayla ısıtma ya da tüp kullanmak gibi yöntemlere de gerek kalmadan, para vermeden kullanıyoruz sıcak suyu. Kat mülkiyeti kanununun ne engeli var onu bilmiyorum, biraz açıklarsanız daha iyi anlaşılır sorun sanırım.


Düzenleyen Kirmit : 17-03-2011 saat 22:03
Kirmit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 10:16   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Mühendislik Nedir?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalı Mesajı Göster
Güneş enerjisini tartışırken iki konuyu ayırmakta fayda var:

Güneş enerjisinden elektrik üretimi henüz diğer kaynaklara göre pahalıdır. Bu konuda bir tarafta teknik olarak nasıl daha verimli hale getirme çabaları sürerken, öbür tarafta ise devlet desteği ile mevcut halinin kullanılabileceği tartışılmaktadır. Bazı ülkelerde bu destekler çıkmıştır.

Güneş enerjisinden sıcak su üretimi ise çok ekonomiktir. Güney sahillerimizdeki yaygınlığı zaten ortada...
Mühendis, arapça bir kelime olan "hendese" den geiyormuş. Hesap eden anlamındaymış..
Günümüzde ise, önemli olan sorunların kaynaklarını görüp bunlara ilişkin fikir ve proje üretebilme sanatıdır. Tabi bunu en uygun yolla yapmalı. En uygun yol ise, kimi zaman en ucuz olanı, kimi zaman en verimli olanı, kimi zaman ise en zararsız olanı.

Elektriğin klasik yöntemlerle nasıl üretildiğini bilmeyen arkadaşlar olabilir. Küçük bir hatırlatma ile, genellikle önce bir fiziksel kuvveti üretiyoruz; sonra da bu kuvveti işe, işi de enerjiye (elektrik) çeviriyoruz. Mesela termik santrallerde, suyu kaynatırız, oluşan yüksek basınçlı su buharı (60 bar ve 400 derece civarı) ile türbünün kanatlarına basınç uyguluyoruz. Oradan da hareket ve enerji üretimi.

Peki termik santrallerin su kaynağı neresi, göller vs. Yani serin veya soğuk sular. Bu suların termik santrale soğuk olarak direkt verilmesi yerine, güneş enerjisi sistemi ile bir ön ısıtmasının yapılarak mesela 90 dereceye çıkarılması ve böylece daha az kömür yakılarak aynı enerjinin elde edilmesinin masrafı nedir? (Su kaynağını Jeotermal den karşılamak, mineral içerikleri yüzünden Demi üniteleri yönünden sıkıntı olabilir mi? Ayrıca jeotermal kaynaklar turizm ve ev ısıtması için daha makul görünüyor.)

Aslında termik santrallerde geri kazanım üniteleri var (türbünü döndüren buharın önemli bir kısmı, gölden gelen suyun tekrar ısıtılmasında kullanılıyor) ve buraları sürekli dikkat isteyen karmaşık fabrikalar. Ama teoride, aynı enerjinin bir kısmını kömür yerine güneşten faydalanarak üretmek mümkün görünüyor.

ekizilaslan beğendi.
Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 20:10   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 2
Arkadaşlar bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Antalya evimiz olan sitede mütehait - tedaş ve yapı denetim arasındaki büyük problemler nedeniyle sitede 11 aydır elektrik alamıyoruz. 21.ci yüzyul türkiyesinde gerçekten üzücü bir durum. Sonuç olarak güneş paneli almaya karar verdik. Eğer bilginiz dahilinde ise şu sorulara cevap verirseniz memnun olurum.

- Güneş paneli kapalı havalarda **** kış mevsimindede enerji sağlayabiliyormu? Sağlıyorsa performans kaybı ne kadar oluyor?
- Güneş panelinin çalışması için şebekeye bağlı olmamıza gerek varmı?
- 2 adet lamba (8w) günde 6 saat , 1 adet 37 ekran tv (75w) günde 6 saat , 1 adet laptop (100w) günde 5 saat , mini buzdolabı (48w) 24 saat . (wattlar saat başı )
Bunları çalıtşırabilecek sistem için neler gerekli ve toplam ne kadara mal olur? Önereceğiniz en ideal ve ucuz firmalar hangileridir?
-Balkona sığarmı? Çatıya koysak güç kaybı yaşarmıyız?
-Önerileriniz ve vereceğiniz bilgiler nelerdir.
Saygılarımla .

Manstein Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 14:38   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Tüm hesapları bu işle çalışan bir firmaya yaptırmanız daha doğru olur. Ancak ben bildiğim kadarını paylaşayım. En azından bir fikriniz olur.

Güneş paneli kışında elektrik sağlar ancak belirli bir kayıp olur, aralık ayı günlük ortalama üretimi temmuz üretiminden %40-50 düşüktür. ( bu konuda güneş enerjili ısıtıcılardan daha iyidir çünkü soğuk havadan etkilenmez ve bulutlu havada da kısmen çalışır )

Güneş paneli DC elektrik üretir (küçükler 12/24V, büyükler 36/48V), bunu şebekede kullanmak için eviriciye (inverter) ihtiyaç vardır. Ayrıca aküye ihtiyacınız olacak; bir de panelden aküyü doldurmak için doldurucuya ( bu konuda seçenekler geniş ) .

Sizin toplam tüketiminiz 2.2kwh/gün gözüküyor; Antalya'da 1kw bir panelin üretimi kışın 3kwh/gün olarak gözüküyor. Yani 1 kw panel yeterli olur. DC'yi AC'ye çevirmek için buna uygun kapasitede (1000w ?) inverter, panelden aküyü şarj etmek için solar charger ve akü eklemelisiniz. Akü kapasitesini en az 2-3 günlük depo olarak belirlenmesi uygun olur. 7000-10.000wh ( 12Volt 190ah akü = 2280wh, bundan 4-5 adet )

1kw güneş paneli yaklaşık 6-7m2 olur. Paneli idealde 30 derece eğim ile tam güneye baktırmalısınız, ideal durum dışında %10 civarında kayıp olur.

Önemli : panel gün boyunca tam güneş almalı ! Panelin/panellerin bir kısmı bile gölgede kalsa bazı durumlarda tümü gölgede kalmış gibi elektrik üretimi düşebilir; gün içi kısmı gölgeden kaçının. Koyduğunuz yerin etrafında, özellikle güneyinde güneşi kesecek engel olmamalı. Kışın bazı aylarda güneş maksimum 30 dereceye yükselir.

Toplam maliyeti tam bilmiyorum, güneş enerjisi sektöründeki firmalar içinde araştırmayı yaptıktan sonra paylaşırsanız sevinirim. ( sektörden değilim sadece ilgiliyim. )

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 17:25   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 2
2 ADET 90 WP SOLAR PANEL : 1.100 TL
2 ADET AH JEL AKÜ :600 TL
1 ADET LŞARJ KONTROLK :100 TL
600 WATT İNVERTER................300 TL

TOPLAM TUTAR : 2.100,00 TL

montaj ve nakliye hariç.

Bu işimi görürmü?

Manstein Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2011, 16:48   #27
Ağaçsever
 
teksavasci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 78
merhabalar

bu sistem ile lambalarınızı ve tv nizi calıştırabilirsiniz . buzdolabı için tam sinus inverter kullanmanız gereklidir. sürekli kullanım için bu sistem size az gelir.

size söyle anlatabilirim ; boş bir arazidesiniz suyunuz yok ama hergün ygmur yagıyor, yagmur suyunu toplamaya karar veriyorsunuz. Yağmur suyunu toplamak için büyük paneller yapyorsunuz ve bu suyu deponuzda topluyorsunuz. deponuz nekadar büyük olursa okadar çok suyu depolarsınız...

gerekli olan en az 4*100 güneş paneli ve 4 veya 6 adet 100A jel akü, ****** birde tam sinüs inverter, bu sistemler 1000tl başlayıp 60000tl lere kadar çıkan sistemlerdir. işin güzelligi ilerleyen zamanlarda sisteminizi eklemeler yaparak büyültebilirsiniz. kullanılacak malzemelerede dikkat edin ucuz olacak diye sorunlar yaşamayın.
Saygılarımla

teksavasci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2011, 20:23   #28
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Güneş enerjisi sektöründen güzel bir örnek:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalı Mesajı Göster
Güneş enerjisini tartışırken iki konuyu ayırmakta fayda var:

Güneş enerjisinden elektrik üretimi henüz diğer kaynaklara göre pahalıdır. Bu konuda bir tarafta teknik olarak nasıl daha verimli hale getirme çabaları sürerken, öbür tarafta ise devlet desteği ile mevcut halinin kullanılabileceği tartışılmaktadır. Bazı ülkelerde bu destekler çıkmıştır.

.
İspanya, güneş enerjisinden "güneşsiz" de yararlanacak» 04.02.2010
İspanyol enerji şirketi, güneş enerjisi santrallerinin güneş ışığına bağımlılığını azaltacak bir çalışma için yetkilendirildi. Projenin başarılı olması durumunda, güneş enerjisi üretimi önündeki en büyük engel kalkmış olacak.

İspanyol Eğitim ve Bilim Bakanlığı’na bağlı “Enerji, Çevre ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi” (CIEMAT) lider güneş enerjisi şirketlerinden Abengoa’nın yan kuruluşu olan Abener’i güneş enerjisi sektörünün geleceğini etkileyebilecek yeni bir teknoloji üzerinde çalışma yapması için yetkilendirdi. 3 milyon avroya mal olacak proje Avrupa’nın yoğunlaştırılmış güneş enerjisi üzerine en büyük deney ve uygulamalarının yapıldığı İspanya, Almeria’daki “Plataforma Solar de Almería” da yapılacak.

İlgili çalışma yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (CSP) santrallerinde güneş ışığının yoğun olduğu dönemlerde elde edilen ısının erimiş tuzu ısıtmak, güneş ışığının bulut veya güneş’in batması gibi nedenlerle azaldığı veya yok olduğu dönemlerde ise hapsedilen bu ısının santrallerdeki buhar türbinlerinin çalışmasına devam etmesini sağlamasını mümkün kılmayı hedefliyor.

Güneş enerjisi üretimindeki en önemli handikap olan güneş ışığının sürekli ve dengeli bir şekilde elde edilememe sorununu aşmak için farklı kuruluşlar tarafından da çalışmalar yürütülüyor. ABD, Kaliforniya’da bu konuda yürütülen bir çalışma ile ilgili daha önce yayınladığımız makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

İspanya, güneş enerjisinden "güneşsiz" de yararlanacak | Enerji | EurActiv.com.tr


Az önce SKYTURK'te haber programında bu güneş santralinin bugün açıldığını izledim..
Yağışlı ve bulutlu havalarda bile 15 saat çalışmaya devam ediyormuş..
Açılan santral 25 bin konutun,yani 100 bin kişinin ihtiyacını karşılıyor..
İspanya bu teknolojide oldukça gelişmiş ve ileri düzeyde..
Solar power in Spain - Wikipedia, the free encyclopedia

seratblyz beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 18:09   #29
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Çünkü İspanya bu işe para, zaman ve enerjisini ayırıyor. En az İspanya kadar güneş gören Türkiye güneş enerjisi teknolojisinin geliştirilmesine kaç para ayırıyor. Enerji Bakanlığında Çalışanlar burayı okuyup yanıt verirlerse memnun oluruz.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 18:58   #30
Ağaçsever
 
akkelebek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Yeşilyurt, Muğla
Mesajlar: 30
"Nevsune" Güneş enerjisi potansiyeli en yüksek olan iller Konya, Antalya, Muğla, Mersin ve Şanlıurfa yazmış. 2011 yılındayız, ancak MUĞLA il merkezinde hala güneş enerjisi kullanılmıyor. Yazın sıcak suyla duş yapabilmek için kalorifer yakılıyor apartmanda.. kış mevsiminde de linyit kullanımı yasak olmasına rağmen, tabii ki ucuz olduğundan ama ondan ziyade belediyenin konrolsüzlüğü nedeniyle gözgözü görmüyor, kokudan geçilmiyor.

Biz de arazimize rüzgar ve güneş panelleri koymak, ısı transfer sistemi kurmak istiyoruz. Muğla'da nereden nasıl bulacağız derken, alternatif enerji kaynakları ile ilgili bir fuar düzenlendi geçen sene.. oldukça yoğun bir katılım vardı, umduğumuzdan da fazla firma vardı. Ancak uygulamada malesef hiçbir teşvik yok. Sistemler pahalı ama yaklaşık 7 yılda kendini amorte ediyor. Biz kendi çabamızla başlayacağız..

SAHIRE beğendi.
akkelebek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bedava elektrik, güneş, güneş enerjisi, solar enerji


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024