agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2008, 12:11   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Termik Santral

2004 yılında Amasra’da iken bir avuç gencin açmış olduğu, ‘Amasra’da termik santrala hayır!’ imza kampanyasına ben de katılmıştım.

Hiçbir işe yaramamış.

Kafaya koyunca yasaları, yönetmelikleri, raporları falan kitabına uydurup, alacaklarını aldıktan sonra sanki özel olarak, ‘ başka tahrip edilmedik doğa harikası neresi kaldı ’ diye arayışa giriyorlar.

Ve bingo!...

Anında buluyorlar…

İşte Kazdağları, Madra dağları, Ölüdeniz, Fethiye, Marmaris, tekmil Ege kıyıları ve köyleri, Artvin…
Say say bitmez…
Bir iştah, bir göz doymaz , iflah olmaz, gözü hiçbir şeyi görmez bir hırs hali…

Vahşi kapitalizm madencilerinin Afrika’dan, Avustralyanın ilkel köylerine; Latin Amerika’dan, Amazonlar’a, Asya’dan, Antartikaya kadar gittikleri her yerden cepleri dolu olarak, karınlarını kaşıya kaşıya çıktıklarında arkalarında onmaz bir doğa hasarı ve eski huzurları ellerinden alınmış yoksul insan yığınları bıraktıklarını bilmeyen mi var? Bu çoğrafyalarda sömürgenler maden uğruna yerin altını üstüne getirirken, diğer yandan da bölgeye tırlarla, kargo uçaklarıyla yiyecek ve ilaç yardımları yağıyordu. Misyonerler ellerinde İncillerle popüler ve seksi sanatçıları eliyle yerlilere pirinç, un şeker dağıtmaktaydı. Ve hâlâ dağıtmaktalar… (Sonradan bazı ilaç firmalarının buradaki zavallı insanları denek-kobay olarak kullandıkları ortaya çıkacaktır.

Evet insan konunun öfkesine kapılınca sözün arkasını toparlayamıyor…
Ben, Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’ya bir tepeden bakarak hayranlıkla, ‘‘Lala lala çeşm-i cihan bu mu ola’ dediği rivayet olunan Amasra’nın başına geleceklerden söz ediyordum.

Hema AŞ. üç yıl önce ‘11 bin kişiye iş’ vaadiyle ilçeye yatırıma gelmiş… Böyle sıcak bir vaadle (Afrikalılar incik boncukla kandırılmıştı…) Amasra’ya sokulan şirket termik santral yapmak için kolları sıvamış… Hema A.Ş bölgeden kömür çıkarmak için 20 yıllık işletme hakkını almış fakat süresi dolduğu halde kömür çıkarmamış. Ne var ki 17 aylık ek bir süre tanınmış… (Bu kömür çıkarma işi de ayrı bir konu aslında. Çünkü Amasra’da zaten TTK (Türkiye Taş Kömürü) kömür çıkarmakta…)

Biz devam edelim termik santralı konusuna…
Hema şirketinin elinde burada termik santral kurmak için 2006 yılında onaylanmış lisans hakkı var. Şimdi ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) raporu bekleniyor. Rapor olumlu çıkarsa santral kurulacak. Haliyle tüm çevre örgütleri ayaklanmış vaziyette… Onları dinleyen çıkar mı bilmem… Çünkü paranın desteğiyle iktidara gelenleri gördük; ama, çevrecilerin desteğiyle iktidar olmuş bir siyasal parti henüz yok…
Olsun, onlar yine de Amasra’nın başına gelecek olan felaketi, önlemeye çalışıyorlar…

Durum gerçekten vahim mi?
Bakın, Batı Karadeniz Yatçılar Birliği Turizmi Geliştirme ve Yaşatma Kooperatifi Başkanı Bedri Yıldırım Amasra’nın olası çevre kirliliğine şöyle örnek veriyor:
“ (Zonguldak) Filyos’ta bir tuğla fabrikası var. Bu yaz o bölgede denize açılıp kum midyesi çıkardık. Onlar da kirlilikten nasibini almış. Denizin dibi kırmızı külle dolu. Bir tuğla fabrikası bu zararı verdiyse termik santrali siz düşünün.”

(*) Ek fotoğraflar Radikal Gazetesi'nden alınmıştır

Eklenen Resimler
  
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 17:22   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Cenneti ahiretde bulacaklarına inanların ettiklerine bir bakın....

Benim inancım bitti,yitti...........

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2008, 15:38   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Gemlik' te Termik Santral Yapılmasın Paneli





Termik Santral nedir ?

Termik santraller katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtlarda var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini de elektrik enerjisine dönüştüren tesislerdir.
Yani Termik santraller fosil yakıtların kimyasal enerjisinden elektrik enerjisi elde eden tesislerdir.

Gemlik’te Termik Santral ?

Gemlikte, 940 dönümlük arazi üzerine kurulu bir devlet teşekkülü olan Azot fabrikası (TÜGSAŞ Gemlik Gübre San.A.Ş) , Şubat 2004 tarihinde özelleştirilmiş ve üzerinde amonyak ve gübre üretim tesisleri, sosyal tesisler, zeytinlikler ve lojmanların bulunduğu deniz kıyısındaki bu alan, bedelinin çok altında olduğu söylenen bir para karşılığında Yıldırım şirketler grubuna verilmiştir. Yıldırım şirketler grubuna bağlı olan Yıldırım Holding A.Ş., Yılport A.Ş., Marmara Tersanesi A.Ş.,Eti Krom A.Ş. ve Gemlik Gübre Sanayi Anonim Şirketlerinin ortaklığı ile Şubat 2008 tarihinde Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. kurulmuş ve adı geçen şirket Eylül 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na Gemlik’te bir 500 MW termik santral kurmak ve elektrik üretmek üzere lisans başvurusunda bulunmuştur. Bahsi geçen şirketin yetkilileri, elektrik açığımızı kapatmak,işsizler için istihdam yaratmak üzere Almanya’dan ithal edilecek temiz teknoloji ile kurulacak olan bu santralin Gemlik için bir kazanç olduğunu beyan etmişlerdir.

Termik Santral Gemlik için bir kazançmıdır ?

2 ünitesiyle toplam 320 MW elektrik üreten Çan Termik Santralinde saatte kullanılan kömür miktarı 260 tondur. Aynı teknolojik sistem ile çalışma olasılığı olan 500 MW lık Gemlik santralinde ise benzer kalorili kömürün kullanımı ile saatte 400 ton kömür yakılacak olup ,bir gün içinde 9.600 ton kömür tüketilecektir.
Başka bir ifadeyle, günde 20 şer ton taşıma kapasitesindeki 480 kamyonluk bir kömürün yakılması söz konusudur.
Termik santralin yıl içinde toplam 2.700.000 ton kömür kullanacağı hesap edilmektedir. Bu, 135.000 kamyon kömür demektir.

Termik Santralin kurucu ve işleticisi olanlar, uzun yıllardır kömür ticaretiyle,özellikle kömür ithalatıyla uğraşan şirketlerdir. Dolayısıyla Çan termik santralinden farklı olarak,gerekli olan kömürü yerli kaynaklardan değil, ithalat yaptıkları ülkelerden gemilerle getirteceklerdir. İthal edilecek kömürün Çan linyitlerinden daha düşük vasıflı olması halinde ,yukarıda hesap edilen kömür miktarını daha da arttırmak gerekecektir. Aynı zamanda ithal kömürün getirildiği ülke ve bulunduğu yerler itibariyle kimyasal içerikleri de çok farklı olabilecektir. Dolayısıyla kömürün taşıma,stoklama ve yakma sırasındaki ve sonrasındaki kirleticilik özelliği de farklılık gösterecektir.

Termik santrallerin randımanlı ve kesintisiz çalışabilmeleri için mevcut kömür stoklarının belirli bir seviyede olması gerekmektedir. Yine Çan termik santrali için öngörülmüş olan 200.000 tonluk stok alanı esas alınırsa, Gemlik Termik santrali için 310.000 tonluk (yani 15.500 kamyonluk) bir stok alanına ihtiyaç vardır.
Çan termik santralinde kömür stoklama işlemi her biri 11.600 m2 lik ve herbiri 50.000 ton kapasiteli 4 alanda yapılmaktadır. Yani toplam stok alanı 46,4 dönümdür.Buradan yapılacak hesapla, Gemlik termik santrali için gerekli olacak kömür stoğunun 70 dönümlük bir araziyi kaplayacağı söylenebilir.
Kömürlerin, gerek gemiden boşaltım, gerek stok alanına ve buradan da termik santrale taşınmaları sırasında kömür tozundan oluşacak kirlilik ile toprağı, denizi ve havayı etkilememesi mümkün değildir.

Kömürün ayrıca stoklama koşulları da, içerdiği zehirli bileşiklerin doğaya salınımı ile yer altı suları **** denize ulaşma imkanları da diğer risk unsurlarıdır.
Kömür stok sahasında kömürün kalitesine ,depolama şekil ve süresine bağlı olmak üzere bir de yanma riski vardır. Uygun miktar , şekil ve sürede depolanmayan kömürlerin stok sahasında çıkaracağı yangın, **** termik santralde herhangi bir kaza nedeniyle oluşacak bir yangının , termik santralin kurulmasının planlandığı alanda gübre üretiminde kullanılan amonyak tankları ile Gemlik ve yakın ilçe ve köylerini haritadan silebilecek risk taşıdığını bilmemiz gerekmektedir.

Gemlik halkının, termik santral olsun ya da olmasın, 80.000 tonluk amonyak tankları ile beraber yaşadığını ve hayatlarının her zaman bir risk altında olduğunu unutmaması gerekmektedir. Gemlik halkının bu hayati riski, mevcut gübre fabrikasının yanında kurulacak olan termik santral ile daha da artacaktır. Marmara denizinin güneyinde ve uzunca bir süredir aktif olmayan bir deprem fay hattının üzerinde olduğumuz da hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.
Kömürün yakılması ile yüksek miktarlarda kükürt dioksit (SO2), azot oksitler (NOx), karbonmonoksit (CO), Ozon (O3), hidrokarbonlar ve partiküler madde (PM) ler açığa çıkar.

Kömür %0,7 - % 2,0 oranında kükürt içerir. Gemlik termik santralinde yakılacak kömürde % 1 lik oranda kükürt olduğu varsayılırsa günde 100 tona yakın kükürt dioksit gazı (SO2) nın açığa çıkması söz konusudur. Akışkan yataklı termik santrallerde yanma sırasında oluşan SO2 (sülfür)ün büyük kısmının ek bir baca gazı arıtma tesisine ihtiyaç olmadan yanma odasına kömürle birlikte beslenen kireçtaşı ile tutulduğu söylenmektedir. Yakıcıya beslenen kireçtaşı kükürt giderme (desülfürizasyon) reaksiyonunu gerçekleştirir. Bu nedenle bu tür tesislerde bol miktarda kireçtaşı da tüketilmektedir. Gemlik termik santralinde saatte 100 tonu aşan miktarda kireçtaşı kullanılacak olup yıllık gereksinim 840.000 ton olarak hesaplanmıştır. Keza akışkan yatak yakma teknolojisinde, düşük yanma sıcaklığının (850 °C), havayla giren azotun oksitlenmesini (ısıl NOx oluşumunu) en alt seviyeye indirdiği yakıt azotundan kaynaklanan NOx emisyonunun ise kademeli hava besleme tekniği ile düşük seviyelere çekilebildiği öne sürülmektedir. Fakat bu teknoloji hiçbir zaman SO2 ve NOx emisyonlarını sıfırlayamamakta ve karbonmonoksit ile birlikte iklim değişikliği ve küresel ısınmanın önemli nedeni olan bu gazların atmosfere salınımları engellenemektedir.

Kömürün yanmasından sonra, yanmayan maddelerden oluşan organik olmayan artığa kül denir. Kömürlerde kül oranı,kalitesine göre %10 ile % 50 arasında değişmektedir. Kömürün termik santralde yanmasından sonra oluşacak külün içeriğinde silisyum, alüminyum, demir oksitler yanı sıra toprağa, suya ve çevreye yayılabilecek Kadmiyum, Civa, Kurşun, Arsenik gibi ağır metaller, Uranyum ve havaya dağılan Radon gazı (Ra222) bulunur. Küllerin üzeri toprakla örtülse bile toprağın gözeneklerinden geçen Radon gazı 4 günden kısa bir süre içinde Polonyum’a (Po210) ve Aktif Kurşuna (Pb210) dönüşebilmektedir. Bu nedenle kül yığınları çevreye radyasyon yayarlar.

Gemlik termik santralinde kullanılacak kömürün külünün % 20 olması durumunda , günlük kül atığı 1920 ton (96 kamyon) olacak, bir yılda oluşacak kül dağı 700.000 tonu bulacaktır.Kül hesabını Çan Termik Santralinde kullanılan kömür kalitesi üzerinden yapacak olursak kül miktarı saatte 230 ton dan yılda 1,5 milyon tonu aşacaktır.
Çimento sanayinde kullanılan % 15 kül haricinde, külün tamamının herhangi bir sanayide kullanılması mümkün olmayıp, depolanacak küller çok büyük bir çevre kirliliği ve sağlık riski etmeni olacaklardır. Külleri depolamak için yeterli alana sahip olmayan tesisin, bu külleri nereye atacağı belli değildir.

Termik santralin çalışabilmesi için gerekli olan maddelerden biri de “su” dur. Çan termik santralinin ihtiyacı olan su miktarı saatte 130 ton olarak belirtilmektedir. Buradan yapılacak hesapla ,benzer teknoloji ile kurulacak olan Gemlik santralinde saatte yaklaşık olarak 200 ton suya ihtiyaç duyulacaktır. Günde 4800 tona tekabül eden bu miktar yıl da yaklaşık 1,700,000 ton rakamını vermektedir. Soğutmada tatlı su **** deniz suyu, hangisi kullanılırsa kullanılsın denize deşarj edilecek suyun ,denizin normal sıcaklığından daha fazla olacağı aşikardır. Dolayısıyla denize diğer pis atıklarla birlikte bir de sıcak suyun verileceği düşünülürse, deniz ekosisteminde çok büyük tahribatlar oluşacağı gayet nettir. Planktonlardan, balıklar dahil tüm deniz canlılarına kadar geniş yelpazedeki organizmaların türlerinin değişeceği **** yok olacaklarını öngörmek yanlış olmayacaktır.

Neden Termik Santrale Hayır diyoruz ?

Gemlik’te kurulu bulunan sanayi tesisleri nedeniyle Gemlik ve civarının zaten hava ve deniz kirliliğin yoğun yaşandığı bir bölge olduğu ortadayken, bir de buna kömür yakıtlı termik santralın eklenmesi tüm bölgenin doğal bitki örtüsünü ve tarım alanlarını olumsuz etkileyecek, çevre sağlığı ve insan başta olmak üzere canlı yaşamı için büyük riskler oluşacaktır.
Termik santralden C02 ve diğer zehirli gazlar rüzgarsız havalarda Gemlik’in üzerine bir kabus gibi çökecektir.Rüzgarlı havalarda ise batıda Kurşunlu ve Mudanya, doğuda Umurbey, Orhangazi ve İznik, kuzeyde Kumla, Karacaali ve Armutlu , güneyde ise Bursa’ya kadar olan tüm yerleşim yerleri ve tarım alanları gaz, kül ya da çıkan asit yağmuruna maruz kalabilecektir.
Ülkemizin ihtiyacı olan enerjide dışa bağımlılığın devamlı olarak ve hemen hemen herkes tarafından eleştirildiği günümüzde ithal kömür ile elektrik enerjisi elde etmek ne kadar mantıklıdır ?
Termik Santralin Gemliğe istihtam katkısı olacağından, 500 kişiye iş imkanı sağlanacağından bahsedilmektedir. Kurulacak termik santralden bizzat kendisinin **** ailesinin sağlığının risk altına gireceğini bile bile burada çalışacak 500 kişinin Gemlik’ten sağlanması mümkün müdür?
Mümkün olsa bile Gemlik ve çevresinde yaşayan insanların sağlıklarıyla oynamak, kanser vakalarının hızla artışı, doğanın ve tarım alanlarının tahrip olmasının yol açacağı felaket ile 500 kişinin iş olanağına kavuşması hangi vicdan **** mantık ölçüsüyle değerlendirilebilir.

Termik Santrali destekleyenler varsa,
onlar unutmasınlar ki…
  • Fosil yakıtları yakarak küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine katkıda bulunacaksınız,
  • Tüm zeytinlikler ve tarım alanlarının tahribatından sorumlu olacaksınız,
  • Gemlik ve çevresinde hastalıklar ve ölümler artarsa,
  • Gemlik körfezinde canlı yaşamı biterse ,
  • Gemlik körfezinde turizm biterse ,
bunun sorumlusu siz olacaksınız…
Çünkü ;

Termik Santral KİRLETİR !
Termik Santral ÖLDÜRÜR !

Memleketin, şahsın ve çocuklarının geleceği için bu mücadelede yer almazsan,
çok yakında ;

Gemlik' e doğru Termik Santrali göreceksin, sakın şaşırma !!!”



P A N E L D U Y U R USU

GEMLİK’TE TERMİK SANTRAL ?

Tarih : 29 Kasım 2008 Cumartesi
Saat : 13:00
Yer :Mert Çay Bahçesi
(Hükümet Binası önü-Gemlik)

Konuşmacılar:
Zerrin KARTAL (Çevre Mühendisi)
Doç.Dr.Kayıhan PALA (Halk Sağlığı Uzmanı)
Ali SARIBAŞ (Çan Belediye Başkanı)
Orhan SARIBAL (Ziraat Mühendisi)

Düzenleyenler:
Doğader,
Ekoder,
Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2008, 14:32   #4
Yeni Üye
 
Moredhel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21
Alıntı:
Gemlik' e doğru Termik Santrali göreceksin, sakın şaşırma !!!”
Oldukça güzel bir benzetme olmuş.

Bursa'da zaten 3-4 tane termik santral yok muydu? Yakında tüm ilçelere, belediyelere hatta beldelere kurulursa şaşmamak lazım.
Zaten Ovaakça'daki tam ovanın göbeğine kurularak hem hava hem görüntü kirliliği oluşturduğu ve ovanın bitkisel dengesini bozduğu görülmemiş mi? Artık Gemlik'e de kurulursa karşılık tüttürürler dumanlarını.

Bir aralar Kestel'e de kurulacaktı. O kuruldu mu, ne oldu?


Düzenleyen Mine Pakkaner : 19-11-2008 saat 12:00
Moredhel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 11:15   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 44
Galeri: 19
Bursa'da Orhaneli Termik santrali ve Ovaakça doğal gaz çevrim santrali olmak üzere 2 enerji santrali var.Keles'e kurulması planlanan ve Çalık grubunun ihaleye katıldığı termik santral projesi ise bölge köylülerinin muhalefeti nedeniyle (şimdilik) iptal edildi.Şu anda Gemlik'te kurulması planlanan termik santralin yer ve sahipleriyle ilgili bilgi ve yaşanan süreç özetle şöyle;

Gemlik’te,1973 yılında kurulup 1978 de üretime geçen Azot Sanayii fabrikası (TÜGSAŞ Gemlik Gübre San.A.Ş) , Şubat 2004 tarihinde özelleştirilmiş ve üzerinde amonyak ve gübre üretim tesisleri, 154 adet lojman ,2 adet misafirhane,gazino, ilköğretim okulu, kreş, seralar,spor sahaları ,zeytinlikler ve 300 metrelik liman bulunan 940 dönümlük bu alan, Yıldırım şirketler grubuna devredilmişti.

Yıldırım şirketler grubuna bağlı olan Yıldırım Holding A.Ş.,Yılport A.Ş., Marmara Tersanesi A.Ş., Eti Krom A.Ş. ve Gemlik Gübre Sanayi Anonim Şirketlerinin ortaklığı ile Şubat 2008 tarihinde Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. kurulmuş ve adı geçen şirket Eylül 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na Gemlik’te 500 MW gücünde termik santral kurmak ve elektrik üretmek üzere lisans başvurusunda bulunmuştu.

Gemlik halkı, Anayasa’nın kendilerine verdiği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını , bu hakkı ihlal edecek olan termik santralin lisans başvurusunun iptali için EPDK’na gönderdikleri dilekçeler ile savunmaya çalıştı.
12 ve 13 Kasım tarihlerinde EPDK’na gönderilen dilekçelerde; “Anayasa’mızın 56. maddesi ile devlete ve vatandaşlara hak ve sorumluluk olarak tanınan ‘sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımın’ tesisini sağlamak üzere, Anayasa’nın 74.maddesi tarafından vatandaşlara tanınan dilekçe hakkımı kullanarak, söz konusu lisans başvurusunun Kurumunuz tarafından kabul edilmesi halinde çevrede ve biz Gemlik’lilerin sağlıklarında yaratacağı geri dönülmez zararları ve tehlikeleri sizlere hatırlatmak ve yörede yaşayan bir vatandaş olarak bu santralin faaliyetini kabul etmediğimi bildirmek istiyorum.” denilmişti. Vatandaşlar, “Gemlik ilçemizin , zeytinciliği, balıkçılığı, tarımı, turizmi, insanları ve diğer canlıları gözden çıkarıldı mı ki; yapılan başvuru güzel Gemlik’imize Anayasaya ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde ithal kömür santrali yapılması için izin verilmek üzere incelemeye alınıyor ?” diye sorgulamada bulunulmuştu.

Bir yandan EPDK’na verilen dilekçelerin yanıtı beklenirken diğer yandan da termik santrallerin doğa,çevre ve tüm canlılara oluşturduğu tehditin boyutlarının tartışılıp halkın bilgilendireleceği bir panel organizasyonu gerçekleştirildi. 29 Kasımda Gemlik’te düzenlenecek termik santral panelin organizasyonunu üstlenen sivil inisiyatif, gerek bu panel gerekse bu panelden sonra verilecek mücadelenin yol haritasını belirlemek üzere dün akşam (18 kasım) bir araya geldiler.Aralarında,sendikalar,meslek odaları ve sivil toplum örgütlerine bağlı 30 u aşkın Gemlikli görev paylaşımında bulunarak ,Gemlik’e bağlı köyler ve mahalleler de termik santralin Gemlik ve çevresi için oluşturacağı tehlikenin boyutlarını halka anlatmak, yazılı ve görsel basın ile yakın işbirliğine gitmek gibi bir dizi etkinlik düzenlemeye karar verdiler.

Mevcut kişi ve kurumlar yanısıra doğa ve yaşamı savunan diğer kişi ve kurumların da 25 Kasım Salı günü yapılacak toplantıya davet edilerek, termik santral mücadelesi başta olmak üzere daha temiz ve yaşanabilir Gemliği yaratma çabasına ortak olmaya çağırılmaları kararlaştırıldı.

Gemlik termik santraline hayır grubumuza katılabilirsiniz;
http://www.facebook.com/group.php?gid=31741508669


Düzenleyen Mine Pakkaner : 19-11-2008 saat 12:01
Arca Atay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 12:56   #6
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Özellikle Bursa'lı arkadaşlarımız konuya gerekli hassasiyeti gösterir umarım.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 17:08   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Özellikle Bursa'lı arkadaşlarımız konuya gerekli hassasiyeti gösterir umarım.
Mine Hanım!

Bölgede yaşayan birisi olarak bilgileriniz ve duyarlılığınız için teşekkürler. Notlarımı aldım programıma uyarsa kesin katılmak istiyorum. Arca beye uyarısı ve bilgi yazısı için çok teşekkür ediyorum.

İyiki varsınız.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 17:55   #8
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bu sorunla sık sık karşılaşmaya başladım memleketim Tokat'ta Erbaa-Niksar hattında HES krizinden sonra geldik Bursa'da da Termik krizi. Arca beyi tanıyorum ve yaklaşımlarını beğeniyorum, elbetteki sadece hayır demekle kalmayız.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 08:56   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Bu sorunla sık sık karşılaşmaya başladım memleketim Tokat'ta Erbaa-Niksar hattında HES krizinden sonra geldik Bursa'da da Termik krizi. Arca beyi tanıyorum ve yaklaşımlarını beğeniyorum, elbetteki sadece hayır demekle kalmayız.
Programımız uyarsa hep beraber Gemlikteyiz anladım.
Doğrumu Sehattin bey!

Selamlar.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 11:11   #10
Ağaç Dostu
 
Süha Şendoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 894
Galeri: 38
Sadece Bursa'lıların değil tüm Termik Santrala karşı olanların tepkisi gerekiyor.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 21:54   #11
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Kesinlikle haklısınız Turco.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 15:59   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 44
Galeri: 19
Sevgili dostlar, duyarlılığınız için teşekkür ediyorum.
29 kasım cumartesi Gemlik termik santral paneli rüştümüzü ispat anlamında bizim için çok önemli.Bu nedenle Gemlik dışından da katılabilecek tüm dostlarımızı yanımızda görmek isteriz.
Bu şirket her nekadar gücünü bu günkü hükümetten alıyorsa da halk muhalefeti ne kadar yoğun olursa, sürece o derece müdahale etme ve geriletme şansımız olur.

Arca Atay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 18:14   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arca Atay Mesajı Göster
Sevgili dostlar, duyarlılığınız için teşekkür ediyorum.
29 kasım cumartesi Gemlik termik santral paneli rüştümüzü ispat anlamında bizim için çok önemli.Bu nedenle Gemlik dışından da katılabilecek tüm dostlarımızı yanımızda görmek isteriz.
Bu şirket her nekadar gücünü bu günkü hükümetten alıyorsa da halk muhalefeti ne kadar yoğun olursa, sürece o derece müdahale etme ve geriletme şansımız olur.
Merhabalar !

Arca bey !

Yarın saat 12:00 gibi eşimle birlikte gemlikte olmayı planladık. Panele katılıp değerli konuşmacılardan çok şeyler öğreneceğimizi tahmin ediyoruz. Bir duruş sergilemek gerektiğine yürekten inanan bizler her zaman yanınızdayız bilesiniz.

Görüşmek ümidi ile.


SANSAR ailesi.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 20:21   #14
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sayın: Mine Pakkener, Moredhel, Arca Atay, Cemal.S. Selahattin Yılmaz ve Turco.
Aranızda olamaz isek bile, gönlümüz sizinle. Biz katılamayanlar, siz katılanlara müteşekkiriz. Yarın için iyi günler dilerim.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 22:43   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Bu konuyu okurken kendi adıma utanıyorum,

20 günde konuyla ilgilenen 7 kişi ve 11 mesaj.

Laylay lom başlıklarımızla karşılaştırınca çok üzücü.

Armutlu yarımadasında Organik Tarım Havzası olarak belirlenen Mecidiye, Hayriye ve Selimiye köylerinde yapılan çalışmaların AB standartlarına yükseltebilmek amacında olduğu, bu konuda çalışmalar yapıldığı biliniyor.
Ayrıca bölgede KÖYDES Projesi ile ilişkilendirilmiş bir mavi-yeşil yol projesiyle alternatif turizm desteklenmeye çalışılırken bölgeye Termik santral kurulması nasıl bir çelişkidir bilemiyorum.

Fısıltı gazetesinden duyduklarım doğru ise bölgenin tek sorunu Gemlikte Termik Santral yapılması değil, Çimento fabrikası kurulması, altın madeni arama çalışması projeleri de kulaktan kulağa dolaşan haberler.

Umarım bölgenin tarım ve turizm zenginliklerini yok edecek bu projelerden vazgeçilir.

Çok istememe rağmen şartlarım dolayısı ile katılamayacağıma üzülüyorum.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 23:57   #16
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Zamanlama hatası. 8 kişi 12 mesaj. Aynı duyguları paylaşıyoruz. Keşke bizde orada olsaydık.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2008, 23:44   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Termik santral

Merhabalar!

Eşimle birlikte katıldığımız seminer bir harikaydı. Arca beyin ev sahipliği ve yaptığı açılış konuşması taktire şayandı. Katılımda oldukça güzeldi. Belliki organizasyonda yer alan herkes büyük çaba sarfetmiş. Sağ olsunlar. Eminim konuyu sonuna kadar takip edeceklerdir. Kouşmacılardan akademisyen olanlardan santralın çevreye topluma verceği zararlar konusunda eşsiz bilgiler aldık. Çanakkale ÇAN belediye başkanının tecrübelerini slayt gösterisi eşliğinde paylaşması çok önemli idi. Hatta bir ZEYTİN AĞACI KORUMA KANUNU olduğunu öğrendik. Sağ olsunlar. Panelin süprizi santral kuracak şirketin aynı gece yerel gazeteye demeç vererek santral kurulmasından vaz geçildiğinin açıklanması oldu sanırım. Eminim konu hakkında Arca bey burdan bir açıklamada bulunacaktır

Gençlerimizin az olduğunu gözlemlediğim panelden erken ayrılmak zorunda kaldık. Bu tür paneller birlikte hareketin temelleri. Hep beraber nice panellerde bulunmak dileği ile.

Saygıyla.


Düzenleyen cemal.S : 01-12-2008 saat 07:00 Neden: Küçük bir imla hatası.
cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2008, 23:49   #18
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Çok güzel bir haber. Gülücüklere boğuldum doğrusu.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 18:07   #19
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sevgili Cemal Bey. Sizin, Ağaçlar.net üyesi değerli arkadaşlarımızın ve diğer katılımcıların emekleri demek ki boşuna gitmemiş.
Haberi duyunca çok sevindik.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 19:48   #20
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Antalya'da fuarda olduğum için katılamadım ama amacına ulaşmış bir panel için tebrikler demekten başka elimden bir şey gelmiyor.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 20:08   #21
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Formun baş tarafından itibaren okumadım ama Gemlik' termik santral yapmayı düşünmek akıllı bir düşünce değil. Mantığıda yok ancak dikkatli olmaklazım firma vazgeçti ilanı nı kamuoyunu atlatmak ve pasifize etmek için yapmış olabilir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 20:33   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Formun baş tarafından itibaren okumadım ama Gemlik' termik santral yapmayı düşünmek akıllı bir düşünce değil. Mantığıda yok ancak dikkatli olmaklazım firma vazgeçti ilanı nı kamuoyunu atlatmak ve pasifize etmek için yapmış olabilir.
Aynı şeyleri düşünüyoruz desem abartı olmaz sevgili NARİÇİ. Konuyu Arca beylede konuştuk. Bir seçim manevrası olabilir ******. Ancak katılım o kadar güzeldiki Gemliklilere yakıştı doğrusu.

Hatta yazıda panele katılanlar ve organize edenler ileriyi göremeyen cahiller diye suçlanmışlar. Panelistlerdende cevabını aldılar. Doğal olarak. Çevreyi korumak ve yarına aktarmak cahillikse hepimiz dünden razıyız. Esas cahil kimdir birazcık düşünürlerse bulacaklardır eminim. Hoş gözlerini, beyinlerini para hırsı bürüyenler bir çok şeyide sağlıklı düşünemezler. Yinede iyimserim. Sanırım cesaret edemezler artık.

Morodhel,Turko, Peneophe, Ferda hanım, Selahattin bey, Cumhur bey ilginiz ve desteğiniz için teşekkürler. ****** en başta bizleri haberdar eden Mine Hanıma sonsuz teşekkürler. Hepinizin yüreklerine sağlık.


Selamlar.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 23:14   #23
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu habere çok sevindim, umarım siyasi bir manevra değildir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 12:22   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 44
Galeri: 19
Basina ve kamuoyuna

Sevgili dostlar, mücadelemize destek veren agaclar.net in değerli üyeleri,eşiyle birlikte panelimize katılan Cemal bey,duyarlılığınıza teşekkür ediyorum.Cemal beyin bahsettiği gibi Gemlik sivil inisiyatifi olarak başarılı bir mücadele örneği verdik,ve (şimdilik) termik santral projesinden vazgeçildi.
Konuyla ilgili bir basın açıklaması hazırlamış ve termik santrali kuracak olan şirket patronuna da aynı gazetede tam sayfa halinde bir yanıt vermiştik.Altta bu açıklamayı göreceksiniz,özellikle imzacılara dikkatinizi çekmek istiyorum...
sevgi ve selamlarımla,
Arca Atay

GEMLİK’te termik santral süreci ve mücadelesi

Yıl 2004 : Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. özelleştirilir

İçinde amonyak ve gübre üretim tesisleri,gübre stokları, sosyal tesisler,lojmanlar ve zeytinliklerin bulunduğu deniz kıyısındaki 940 dönümlük arazi, bedelinin çok altında olduğu söylenen bir para karşılığında Yıldırım Şirketler grubuna verilir.

Yıl 2008
Şubat ayında Yıldırım şirketler grubuna bağlı olan Yıldırım Holding A.Ş.,Yılport A.Ş., Marmara Tersanesi A.Ş., Eti Krom A.Ş. ve Gemlik Gübre Sanayi Anonim Şirketlerinin ortaklığı ile Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. kurulur.
Eylül ayında Gemlik Elektrik Üretim A.Ş ,Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na Gemlik’te 500 MW gücünde akışkan yataklı termik santral kurmak ve elektrik üretmek üzere lisans başvurusunda bulunur.
Gemlik sivil inisiyatifi ve CHP ilçe teşkilatı yasanın vatandaşlara tanıdığı hak kapsamında EPDK’na dilekçeleri ile başvurarak şirkete termik santral için lisans verilmemesini isterler.

Gemlik sivil inisiyatifi ,termik santral yapımı Gemlik gündemine düştüğünden beri , bunun yanlış bir karar ve yanlış bir yatırım olacağını dile getirmiştir. İthal kömür ile üretilecek elektrik ve vaadedilen işgücü istihdamının Gemlik’e neler getireceği ve neler götüreceğini termik santral deneyimi olan kişi ,kurum ve konu uzmanlarından öğrenerek Gemlik halkıyla paylaşmaya çalışmıştır. Bu gibi hareketlerin hemen hemen hepsinde karşılaşılan ; yatırım ve sanayi düşmanlığı, teknoloji düşmanlığı, bilgisizlik, cahillik hatta bilim düşmanlığı suçlamalarını termik santrali kurmak isteyenlerden de duyan sivil inisiyatif ,söylemlerinin hikaye değil, yaşanmış gerçekler ve bilimin kendisi olduğunu ifade etmiştir. Yayınladıkları broşürde kurulacak termik santral için şu konuların altını çizmişlerdir ;
• Yılda yaklaşık 2 milyon ton düşük vasıflı kömür milyonlarca dolar döviz ödenerek İthal edilecek,
• Gemiden indirilirken,stok alanına oradan da santrale taşınırken kömür tozları denizi,toprağı, havayı ve çevreyi kirletecek,
• Depolama için büyük bir stok alanına ihtiyaç olup ,bu alanı açmak için muhtemelen fabrika arazisindeki zeytinler ve çamlar kesilecek ve stoklama için uygun koşullar sağlanmazsa “yangın” riski oluşacak,
• Her türlü yangın riski, başta 40 bin tonluk amonyak tankları olmak üzere gübre fabrikasındaki patlayıcı kimyasalları havaya uçurabilecek,
• Kömürün termik santralde yakılması sırasında kükürt dioksit (SO2), azot oksitler (NOx), karbonmonoksit (CO), Ozon (O3), hidrokarbonlar ve partiküler madde (PM) ler açığa çıkacak,
• Bu gazların bir kısmı atmosfere yayılarak küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden olacak,
• Bir kısmı ise insan başta olmak üzere canlıların zehir solumasına , hastalanmalarına ve belki de ölmelerine neden olacak,
• Gerek gaz olarak ,gerekse atmosferdeki bulutlara karışarak asit yağmuru şeklinde bitkileri zehirleyecek, başta zeytin olmak üzere tarım ürünleri büyük risk altına girecek,
• Kömürün yanması sonrası, içinde Kadmiyum, Civa, Kurşun, Arsenik gibi ağır metaller ve Uranyum bulunan kül atığı saatte 200 tondan , yılda 1,5 milyon tonluk bir “kül dağı” oluşturacak,
• Bu kül dağı için şu anki durumda yeter büyüklükte stoklama alanı bulunmadığından, büyük bir olasılıkla bu küller denize dökülecek ve deniz ekosistemi tahrip edilecek,
• Küldeki Uranyum ve 4 gün içinde Polonyum ve Aktif Kurşuna dönüşen Radon gazı gibi radyoaktif maddeler tüm canlı yaşamını rasyasyon tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak,
• Kömürün yakılıp su buharı elde edilmesi ve soğutma işlemleri için saatte 200 ton suya ihtiyaç olup yılda ihtiyaç duyulan 1 milyon tondan fazla su İznik Gölü’nden çekilecek,
• Isınan suyun büyük bölümü denize desarj edileceğinden,deşarj bölgesinde deniz suyu sıcaklığını birkaç derece arttırarak deniz ekosisteminin bozulması, mikroskobik canlılardan balıklara kadar tüm deniz canlılarının hayatlarını risk altına sokacak.

Sadece Gemlik değil, Gemlik merkezinin 20-30 km yakınındaki tüm yerleşim ve tarım alanları, buralardaki tüm canlılar Termik Santralin Risk Alanı içindedir. Dolayısıyla bugün sessiz kalmanın , yaşamları ve gelecekleri üzerine bir kabus gibi çökecek olan termik santrali kabullenmek anlamına geleceğini belirten Gemlik sivil inisiyatifi “sizler elektrik üretip para kazanacaksınız diye yaşamımızı,geleceğimizi, çocuklarımızın, hayvanlarımızın, kuşlarımızın, zeytinimizin geleceğini sizin zehirli gazlarınız, külünüz, tozunuz, dumanınıza kurban etmeyeceğiz.” demişlerdir.

Panelin düzenleneceği 29 kasım tarihinde Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. yönetim kurul başkanı Mehmet Yıldırım, yerel gazeteye verdiği ilan da termik santral projesinden vazgeçtiklerini açıklamıştır.Bu açıklamanın böyle bir panel sırasında yapılması elbette çok anlamlı olup her ne kadar termik santralden dünyadaki finansman dar boğazı nedeniyle vazgeçtikleri beyan edilse de bunun ekonomi harici bir konjonktürden kaynaklandığını tahmit etmek güç değildir.Böyle bir toplumsal sivil muhalefet ile AKP haricindeki tüm siyasi partilerin ilçe teşkilatlarının red ettiği proje karşısında dayanacak güç ve destek bulamayan şirketin geri adım atması doğaldır. Özellikle yerel seçimlerde kendilerini destekleyen siyasi güce zarar vermemek adına termik santral projesinden şimdilik vazgeçtiklerini , daha güçlü oldukları bir dönemde bunu tekrar gündeme getireceklerini öngörmek kehanet olmayacaktır.
Verilen ilanda termik santral karşıtlarını ağır bir dille suçlayan Mehmet Yıldırım’a Gemlik sivil inisiyatifi kurumları ve partilerin Gemlik teşkilatları ile Bursa’da bulunan bazı sivil kurumlar ortak bir yanıt metni yayınlamışlardır.

Termik Santral İçin Yanıtımızdır;

Yıldırım Şirketler grubu tarafından Eylül 2008 de kurulup Kasım 2008 de EPDK’na 500 MW gücünde akışkan yataklı termik santral için lisans başvurusunda bulunan Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. adına, 28 kasım 2008 akşamı bir açıklama yapılmış, bu açıklama 29 kasım tarihli Gemlik Körfez Gazetesinin son sayfasında tam sayfa olarak yer almıştır.

Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurul Başkanı Mehmet Yıldırım’ın termik santralden dünyadaki finansman dar boğazı nedeniyle vazgeçtiklerini beyan eden ilk iki paragraftan sonraki talihsiz açıklamaları ve mesnetsiz suçlamaları , biz aşağıda imzası bulunan kuruluşlar için cevap hakkı doğurmuştur.

Termik santral yapımından finansal kriz nedeniyle vazgeçildiği yönündeki açıklamanın ardından, Gemlik’te termik santral yapılmasını istemeyen kişi ve kurumları;
Bilgisizlik,Önyargılı olmak,Yeşil ihtilal ütopyacıları olmak, Cehalet, Çağdaş yatırımların önünü kesmek gibi ifadelerle suçlayan Mehmet Yıldırım’a vereceğimiz cevap şöyle olacaktır;

Termik santralden vazgeçme nedeniniz toplumsal muhalefetten dolayı olsun ya da olmasın yerinde bir karardır.Bu projenin rafa kaldırılması ya da şimdilik ertelenmesini değil, tamamen Gemlik gündeminden çıkarılması ve EPDK 'na yapılan lisans başvurusunun geri alınması gerektiğini Gemlik halkı adına bir kez daha hatırlatırız.

Dünya üzerinde küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden olmayan “sıfır emisyonlu” bir tek termik santral yoktur.
Teknolojisi ne kadar yeni ve modern olursa olsun bahsi geçen tesis bir uzay üssü değil, bir termik santraldir. Sonuçta siz buraya milyonlarca ton ithal kömür getireceksiniz, bunu taşıyacaksınız, depolayacaksınız, yakacaksınız. Kömürün tozu, kömürün gazı, kömürün külü, kireç taşı ve curuflarını,atık suları uzayın derinliklerine mi ışınlayacaksınız?
Bırakınız bir akademisyen **** uzman olmayı, bir ilk okul çocuğu bile bunların havaya, denize ve toprağa karışacaklarını bilir.Ki siz, bu riskleri bilen ve anlatan uzmanları,kişi ve kurumları cehalet, önyargı ve çağdaş yatırımın önünü kesmekle suçlamaktasınız.
Zehirli gazlar, toz ve partiküller, ağır metaller, radyoaktif maddeler ile yaşamlarının, geleceklerinin karartılmasını istemeyen halkı ,kişi ve kurumları provoke eder gibi suçlamak yerine ve termik santrali bir para makinesi olarak değil bizim gördüğümüz noktadan ve bizim söylemlerimiz doğrultusunda tekrar irdelemezi öneririz.

Yaklaşık bir ay önce termik santralin Gemlik’e sağlayacağı istihdamı 500 kişi olarak açıklamışken, yeni açıklamanızda bunu 10 ‘a katlayarak 5000 kişiye çıkartmışsınız. İşte esas abartılı ve halkı aldatıcı bilgi budur. Gemlik halkına verdiğinizi zannettiğiniz “termik santral projesinin iptali ile 5000 kişilik bir iş imkanının yok edildiği” imajı, duygu sömürüsüne dayalı bir aldatıcı bilgidir.

Son olarak şunu da biliniz ki, termik santral karşıtlığımızı her zaman “Ne Termik, ne Nükleer, Rüzgar Güneş bize yeter” söylemiyle desteklemişizdir.Yani termik santrale karşı çıkarken yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını her zaman bir alternatif olarak hatırlatmış, rüzgar tribünleri, güneş panellerini desteklemeyi görev edinmişizdir.

Korkmayınız, Gemlik’te hiç kimse yapılacak bir rüzgar enerjisi santraline karşı çıkmayacaktır, hatta kurulacak yer konusunda yardımcı bile olacaktır.

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası
Gemlik Ticaret Borsası
Gemlik Belediyesi Sanat ve Kültür Derneği
Gemlik Lions Kulübü
Gemlik Ziraat Odası
Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği
Gemlik Rotaract Kulübü
Gemlik Muhtarlar Derneği
Gemlik Üniversitesi Yaptırma, Yaşatma ve Koruma Derneği,
Gemlik Artvinliler Derneği
Gemlik Zeytin Hali Toptancılar Sitesi
ADD Gemlik Şb.
İşçi Emeklileri Derneği Gemlik Şb.
Eğitim Sen Gemlik Şb.
SMMM Gemlik Şb.
Tunceliler Derneği
Temel Haklar Derneği
Karacaali Köyü Tarım K.Koop.
İnşaat Müh.Odası Gemlik Temsc.
Sağlık Emekçileri Sendikası Gemlik Temsilc.
HAYTAP Gemlik Temsilc.
CHP Gemlik İlçe Teşkilatı
MHP Gemlik İlçe Teşkilatı,
DSP Gemlik İlçe Teşkilatı ,
DP Gemlik İlçe Teşkilatı,
ANAP Gemlik İlçe Teşkilatı ,
Saadet P. Gemlik İlçe Teşkilatı,
Emek P.Gemlik İlçe Örgütü
Bursa SMMMO
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şb.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şb.
MARÇEP Marmara Çevre Platformu
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şb.
Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği
Ekolojik Yaşam Derneği
Nilüfer Yerel Gündem 21
Mudanya Köylüleri ve Emekçileri Dayanışma Derneği
Bursa Sokak Çocukları Koruma ve Geliştirme Derneği
Zeytin Üreticileri Sendikası

Arca Atay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2008, 21:51   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 44
Galeri: 19
termik santral icin imza kampanyasi devam ediyor

Gemlik'te yapılması planlanan termik santrale karşı internette başlattığımız imza kampanyası devam ediyor.


http://www.gemlikyasamatolyesi.com/

Arca Atay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2008, 23:41   #26
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Bu habere çok sevindim, umarım siyasi bir manevra değildir.
Bençe siyasi manevra, hep böyle yaparlar halkı yatıştırırlar ufak ufak devam eder, bu arada halkıda kandırırlar, bir bakmışsın birgün açılışını yapıyorlar.
(İnşallah ben yanılırım)

Halk çok uyanık ve takipçisi olmalı, yoksa bir sabah kalktığında herşey için çok geç olabilir.

Alıntı:
“Ne Termik, ne Nükleer, Rüzgar Güneş bize yeter
Buna kim hayır diyebilir ki.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2010, 06:48   #27
Ağaç Dostu
 
huzunperest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 643
Galeri: 23
16 nisan 2010 tarihli gazetelerde ve internette bir çok sitede copy-paste yöntemiyle yayılan haber pes artık dedirten türdeydi.
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur yatırımcıların üzerine yürümüş(müş)!
Yatırımcılar ve İngiliz ortakları mağdur olmuş(muş)! Oysa ekonomiye ne büyük katkıda bulunacaklarmış(mış)!
Hatta durumun çevresel vehametini idrak edemeyen sığ beyinler olayı siyasal boyuta çekip, "işte şu partinin ekonomi anlayışı, yatırım yapmak için gelenlerin üzerine yürüyen Belediye Başkanı!" gibi tuhaf başlıklar bile yazılmış.

Toplantıya katılan bir muhtarın yorumları:
"11.000 işçi çalıştıracaklarını söylediler ama resmi evrakta bu sayı 1.200 kişiydi geri kalanını hayrına mı yanınızda çalıştıracaksınız dediler, adamın suratına bön bön baktılar. Çıkardığınız kömür yeterli değil ithal mi etmeyi düşünüyorsunuz diye sordular, cevap bile veremediler. Günlük yakacağınız kömür , bartında yakılan 1 yıllık kömüre denk, bu kadar külü ne yapacaksınız dediler, küllerle ilgili yaptıkları bir planın olmadığını söylediler..e...belediye başkanı sinirlenmesinde ne yapsın siz söyleyin..."

Bartın Valiliği tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısında sorulan sorulara cevap veremeyen şirket yetkililerini mağdur gösteren basını kınıyorum.





Amasra Termik Santral ÇED raporunun sonuç kısmı.

“Kurulması düşünülen Amasra Termik Santrali’nin doğa, çevre ve toplum üzerinde oluşturacağı dışsal maliyetler dört ana başlık altında detaylı olarak irdelenmiştir. Bu tespitler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

1. Bölgeyle ilgili olarak hazırlanmış olan mevcut plan ve raporlarda termik santral kurulmasına kesinlikle yer yoktur,

2. İlgili plan ve raporlarda Bartın ili için; (organik) tarım, ormancılık, ticaret, tarım ve ormancılığa dayalı sanayi ve eko-turizme dayalı bir kalkınma modeli önerilmektedir.

3. Adı geçen şirketin samimiyeti, taahhütlerini yerine getirmemiş olması nedeniyle sorgulanmaktadır.

4. Bartın Halkı Bartın’a zarar verecek her türlü girişime karşı çok duyarlıdır. Gerektiğinde tepkisini örgütlü olarak topluca verebilmektedir. Bartın Halkı Amasra Termik Santrali’nden 26.5 kat daha küçük Mobil Santrali Bartın’da kurdurmamıştır. Amasra Termik Santrali’nin kurulmasına karşı olduğunu, toplanan 25.000 imzanın yanı sıra yapılan çeşitli etkinliklerle göstermiştir.

5. Bölgenin kurulacak bir termik santralden elde edilecek elektrik enerjisine gereksimi yoktur. Rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının inşası bölge için daha yararlı olacaktır.

6. Şirketin sahada kömürü çıkarmasında ve tüm ülkeye veya ülke dışına pazarlamasında bir sakınca görülmemektedir.

7. Şirkete kömür çıkarması için devredilen Amasra ve Kandilli yer altı maden ocaklarının rezervi termik santralin 49 yıllık üretim gereksinimini karşılamaktan çok uzaktır.

8. Amasra’daki 350 kişilik yer altı işçi sayısıyla termik santralin yıllık kömür gereksiniminin karşılanması mümkün değildir.

9. Farklı veriler değerlendirildiğinde termik santralde kullanılacak yerli kömür miktarı oransal açıdan kullanılacak ithal kömürden daha az olacaktır.

10. Bartın Halkı termik santralin ekonomik, toplumsal ve çevresel etkilerinden olumsuz etkilenecektir. Bu durumu kullanılacak kömürün yerli veya ithal olması değiştirmemektedir.

11. Termik santral teknolojisinin ve kullanılacak kömürün ithal olması ulusal ekonomiye, dolayısıyla tüm topluma yarardan çok zarar getirecektir.

12. Termik santral flora, fauna, deniz, akarsu ve yer altı suları üzerinde yıkıcı etkiler yapacaktır. Yörede bulunan 7 endemik bitki türü tehlike altında kalacaktır. Dünyaca önemli Küre Dağları Milli Parkı termik santralden yoğun miktarda zarar görecektir.

13. Termik santral insan sağlığı üzerinde ölüme kadar uzanan zararlı etkiler yapacaktır. Bunlar; Astım, amfizem, akut ve kronik akciğer hastalıkları, damar hastalıkları, sinir hastalıkları ve kanserdir. Termik santralin olumsuz etkilerinin yaşam kalitesini bozması ve ortalama yaşam süresini kısaltması muhtemeldir.

14. Santralin Kurulacağı yerde bulunan Tarlaağzı ve Gömü köylerinin boşaltılması veya köylülerin göç etmek zorunda kalması olasılığı vardır.

15. Santralin kurulmasıyla birlikte yöredeki konutların (özellikle İnkumu ve Amasra’da bulunanlar) değerinin düşmesi beklenmektedir.

16. ÇED Başvuru dosyasında cevher zenginleştirme (Lavvarlama) işleminden ve bu işlem sonucunda oluşacak atıkların (Muhtemelen 318,5 milyon ton) nasıl depolanacağı konusunda bir bilgiye rastlanmamıştır. Bunun yanı sıra 49 yılda 72 ile 108 milyon ton arasında birikmesi beklenen kül ve cürufun da nereye depolanacağı şüphelidir.

17. Şirket yetkililerinin termik santral ve yer altı maden işletmelerinde 10-11 bin işçiyi çalıştıracaklarını vaat etmesine rağmen, ÇED Başvuru Dosyası’nda tüm bu tesislerde toplam 1200 işçinin çalıştırılacağı açık bir şekilde yazılmaktadır.

Geniş bir muhasebe yapıldığında; Bartın merkez ve Amasra’da hem kentte, hem de köyde yaşayanların, İnkumu ve Amasra’daki turistik etkinliğe katılanların, buralarda ikinci konuta sahip olanların, Kurucaşile ve Ulus’taki doğal varlıkların ve yerel meslek sahiplerinin, tarım, turizm veya ormancılıkla uğraşanların, balıkçılık yapanların, Amasra Taşkömürü İşletmesi’nde çalışanların, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak’ta yaşayanların ve ülkemizde yaşayan tüm insanların farklı şekillerde olsa da termik santral inşasından zarar göreceği çok açıktır. Hatta termik santral ve diğer tesislerde toplam 1200 kişinin çalıştırılacağı, bunun çoğunun da dışarıdan getirileceği düşünüldüğünde santralde iş bulma umudu taşıyan işsizlerin de bu süreçte derin bir hayal kırıklığı yaşayacağını söylemek mümkündür.”

Mahmut Demirok Elektrik Mühendisleri Bartın İl Temsilciliği
D. Nezih Turhan Harita ve Kadastro Mühendisleri Bartın İl Temsilciliği
Sevgi Görmüş Peyzaj Mimarları Odası Bartın İl Temsilciliği
Refik Bilaloğlu Jeoloji Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği
Figen Kemik Ziraat Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği
Kemal Çubukçuoğlu Mimarlar Odası Bartın İl Temsilciliği
Gürhan Balta Makine Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği
Doç. Dr. Erdoğan Atmiş Bartın Üniversitesi Türkiye Ormancılar Derneği Temsilcisi

huzunperest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2012, 23:08   #28
Yeni Üye
 
betül önen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-12-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 27
1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı İmza Kampanyası

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardenya Mesajı Göster

"Toprak, hava, su hızla kirlenecek.Termik santral zehir saçacak."

Doğa için en büyük kirletici termik santraller için İzDemirÇelik inşaatı hızla ilerliyor. Biz de Aliağa'da imza kampanyası düzenliyoruz. Bu cumartesi Menemen'de kitlesel basın açıklaması yapılacak. Belediye Başkanı "1 milyon imzayı bulun hemen istifa ederim" demişti. Bir imza lütfen.

''İzmir’de Yaşam Tehdit Altında!



- Aliağa’da 7 adet termik santral yapılması planlanıyor.
- Aliağa Belediyesi, kömürle çalışacak ilk termik santrale inşaat ruhsatı vererek ekolojik yıkıma start verdi.
- Aliağa, Menemen, Foça yani İZMİR kül, duman ve asit yağmuru altında kalacak.
- Kömür iklim değişikliğini en çok hızlandıran yakıt türüdür.
- Kömürde, radyoaktif elementler var! Santral çevresi radyasyon tehdidi altındadır ve insanlar kansere yakalanma riski ile karşı karşıya kalır.
- Tarımsal alanlar giderek yok olur.
- Tarihi kalıntılar ciddi hasar görür.
- Hava su toprak kullanılamayacak hale gelir.
- Santraller, soğutma suyunu denizden alıp ısınmış suyu denize verecekler. Deniz ve denizdeki yaşam yok olur.

İzmir; rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kullanarak enerji üretme şansına sahiptir.

Temiz bir İzmir ve sağlıklı bir yaşam için, havaya, denize, suya, bitkilere, insanlara, kısaca yaşama sahip çıkmak için.

Yaşamı savunan ‘1 Milyon’a sen de katıl.''

1 Milyon İzmirli | Termik Santrale Karşı sitesinde imza kampanyası linki, konu hakkında bilgi ve en yakını 6 Mayıs'ta düzenlenecek etkinliklerin haberleri yer almaktadır.

İmza verilecek internet sayfasına doğrudan ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

betül önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 00:12   #29
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Teşşekür ederim. İmzaladım, saygılar.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 07:40   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Umarım yeterince ikna edici olur bu etkinlikler : ( İmzaladım. Tüm çevreme destek çağrısında bulunacağım. Saygılarımla teşekkür ederim.

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024