agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen süreyya

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-06-2010, 12:32   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
Güneş enerjisi sistemlerinde ıspanaktan yardım almak

Güneşten enerji eldesinde bitkilerin fotosentez olayından yararlanılan proje geliştirilmiş. Çok ilginç ve bir o kadar da güzel bir fikir.

Ispanak yetişmeyen bölgelerde belki başka bitkilerden de yararlanılabilir. Bu noktada konuyu uzmanlara teslim ediyor ve yazıyı kopyalıyorum:

Name:  ispanak01.jpg
Views: 1622
Size:  19.4 KB

"Hepimiz ıspanağın vücudumuz için ne kadar faydalı olduğunu biliriz, fakat aynı zamanda ıspanağın evimiz için de iyi olduğunu biliyor muydunuz? Matthew Coates ve Tim Meldrum tarafından tasarlanan evin arkasında yatan önerme de bu. Beraberce, Cradle to Cradle yarışmasında kazandıkları ödüle layık bir şekilde, elektriğini ıspanaktan elde eden bir ev tasarladılar.

Peki, evin enerjisini tamamen ıspanaktan elde ettiğini ileri sürmek biraz abartılı olabilir. Gerçekte ev enerjisini güneşten elde ediyor. Ne var ki bunu yapmak için, evi katı fotosentetik hücre köklü bir kaplamayla kaplamak gerekiyordu ve bu kaplamanın güneşten elektrik üretecek ana bileşeni Photosystem 1 adı verilen bir proteindi. Bu protein de ıspanaktan elde edilebiliyordu. Hala emekleme döneminde olan bu sistem MIT araştırmacıları tarafından geliştirildi ve güneş ışığını daha etkin bir şekilde kullanmak için yapılan araştırmalar için önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Name:  ispanak02.jpg
Views: 3150
Size:  18.0 KB

Ev pek çok dönüştürülebilir eşyadan oluşmakta. Uygun noktalara termal kütleleri ve gölgeleme araçlarını konuşlandırarak, bilinen güneş enerjisi stratejileri kullanılarak tasarlanmış. Yağmur suyunu biriktirmek ve filtrelemek amacıyla tasarlanmış özel bir çatı bahçesi var. Atık suları bahçede kullanabilmek için yeniden kullanılabilir hale getiriyor ve bunun karşılığı olarak meyve ve sebze üretilebilecek bir ortam sunuyor. Standart inşaat malzemelerine bir alternatif olarak, yapının inşasında geri dönüşümlü çimento malzemeleri ve soya kökenli duvar panelleri kullanılmış.

Evin en şaşırtıcı özelliği bir topluluk içerisinde işlevli hale gelebilmesi. Ispanak kökenli kaplama tarafından üretilen enerjinin fazlası komşuların kullanabilmesi için sisteme aktarılıyor. Atık su arıtma sistemleri komşulardan gelen sızıntıları değerlendirebilecek kapasiteye sahip ve bahçe toplulukların kullanabileceği şekilde tasarlanmış."

Kaynak: Inhabitat
Çeviren: İrem Çağıl

Alıntı: arkitera.com

cennetkusum beğendi.
süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2010, 15:29   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
İlgimi çekti bu konu ama daha teferruatlı bilgi olsaymış keşke.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024