agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-12-2008, 00:48   #1
Yeni Üye
 
kaptanogluayse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2006
Mesajlar: 13
Güneş Enerjisiyle Sera Isıtma

Merhabalar herkese,

Ben Ayse Kaptanoglu, Uludag Universitesi Ziraat Muh. 4. sinif ogrencisiyim. Bir proje icin gunes enerjisiyle calisan sera isitma sistemleri ile ilgili bilgiye ( firma isimleri, yetkili kisiler, bilgi alinabilecek yerler vs.) ihtiyacim var. Yardimci olabilecek arkadaslar olursa cok sevinirim.

Saygilar

kaptanogluayse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2008, 21:31   #2
Ağaç Dostu
 
deep78's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 194
Daha önce böyle proje yapan firma duymadım ama yinede araştıralım belki buluruz bişeyler

deep78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 01:09   #3
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Merhaba,
Bireysel olarak başvurulduğu taktirde yapıldığını düşünüyorum. Konum zirai değil ama teknik olarak birşeyler diyebilirim.
Isıtma işlemleri için iki çeşit teknoloji var düz panel güneş kollektörleri ve vakumlu tüp güneş kollektörleri (evocated solar collector) verimli olanlar ikincisi olan vakum tüplü olan. Vakum tüplü olan hem izolasyon sağlamlığı açısından hem de güneşi alış şekillerinden dolayı yüksek verimli. Kuzey güney yönünde yerleştirilen borular şekli itibari ile güneş ışıklarını her zaman dik şekilde alırlar. Isıtmak için kullanılanlar bu tipdir. Bir de termodinamik bir çevrim olan absorbsiyonlu soğutma çevrimi var. Bunu Türkiye uygulayanlar ya çok yeni üretmeye başlamıştır **** dışardan ürün alıyorlardır. Dışarda müstakil evlerin iklimlenirilmesi veya büyük tesislerdeki ısı kayıplarının soğutma işlerinde yeniden kzanılması işlmelerinde bu sistem kullanılıyor. Bu sistem direk güneş enerjisini çevrim için gereken enerji olarak kullanmakta. Sisteme dışardan yalnızca sistemdeki akışkanı çeviren pompanın enerjisi veriliyor. Bu da güneş enerjisinden elde edilen elektrikle bağımsızlaştırılabilir. Bu sistemlerde verimli olanlar LiBr (lityum bromürlü) çözeltili olanlar. Hem ısıtmak için hem de soğutmak için güneş enerjisi kullanılabilir. Bu sistemler beraber kullanılarak iklimlendirmenin otomatik kontrollü yapılması mümkün.

Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 08:03   #4
Ağaç Dostu
 
deep78's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 194
Bu projeyi hayata geçirecekseniz seranın bulunduğu yerin konumu çok önemli,ışıklanma süresi v.s gibi.Sonuçta bu ısıtma kışın işe yarayacak.Serayı gider akdeniz-ege haricinde bir yere kurarsanız başarı oranı düşük olur kanısındayım.

deep78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 08:13   #5
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bayramdan sonra bana uğrayın size Antalya Growtech Tarım fuarından aldığım sera dökümanlarını sunayım istediğinizin adres bilgilerini alırsınız.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 08:50   #6
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Teknik olarak bir şey söyleyemem ancak pratikte bir düşüncem var.
Biz Adana'da hemen hemen yılın 9 ayı güneş enerjisi ile suyumuzu ısıtıyoruz, evin tüm sıcak suyu sürekli enerji deposundan geliyor.
Yalnız kalan 3 ay güneş bile olsa suyu ısıtmaya gücü yetmiyor güneşin.Bu 3 ay da zaten seraların ısıtılması gereken 3 ay, bu durumda en azından bizim evlerde kullandığımız sistemlerle sera ısıtması yapmak çok mümkün değil gibi görünüyor.

Isıtma gerekirken güneş enerjisi suyu ısıtamıyor, suyu ısıtabildiği zaman da serada ısıtmaya gerek yok Fena bir kısırdöngü

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 10:24   #7
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Güneş enerjisiyle ısınan suyu büyükçe bir akümülasyon tankında tutup, geceleri yerden ısıtma borularından sirküle edilerek ısıtma sağlanabilir. Bu en ucuz yol. Ancak ertesi gün tanktaki suyu tekrar ısıtacak kadar güneş gerekli.

Güneşin ısıtma için yeterli olmadığı aylarda tanktaki suyu ısıtmak (ya da ısıyı tamamlamak) için ek bir ısıtıcı gerekir. Bunun da ilk yatırımı ucuz ancak işletme maliyeti nisbeten yüksek çözümü doğalgaz, bio-dizel, katı yakıt vb. kullanan bir brülör olabilir.

İşletme maliyeti ucuz ve çevreci olsun istenirse yer kaynaklı ısı pompası düşünülebilir. İlk yatırımı biraz yüksektir fakat kendini 4-5 senede amorti eder. Sonrası çok avantajlı olur. Fakat böyle bir çözümü zaten kurulu seraya uygulamak kolay değil. Yeni kurulacak seralarda ona göre planlanırsa mükemmel olur. Bildiğim kadarıyla böyle uygulamalar var.

Çevreci Ev - Yer Kaynaklı Isı Pompası adresine bakarsanız bir ısı pompası + Güneş Enerjisi kombinasyonu uygulaması görebilirsiniz. Aynı sistem serlar için de modellenebilir.

Bunların da dışında, seranın bulunduğu yerde şayet varsa başka ısı kaynakları da kullanabilir. Bir belgeselde, üzerine sürekli ilave yapılan çiftlik gübresinin fermentasyonundan açığa çıkan ısının, ya da bahçe atıklarından oluşturulmuş kompost yığınının (epey büyük bir yığındı) iç yanma ısısını kapalı devre su boruları (serpantin) ile alıp doğrudan tanktaki suyun ısıtılması ya da devredeki küçük güçteki bir ısı pompasıyla kondanse edilerek tankın ısıtılması çözümlerini görmüştüm.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 09:48   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 2
güneş enerjisi ile seraların ısıtılması

güneş enerjisi ile sera ısıtması konusunda tasarım,proje ve uygulama yapmaktayız,konu ile ilgilenenlere yardımcı olabilirim

www.cerenmuhendislik.com.tr
www.merkezienerji.com
e-mail&MSN:info@merkezienerji.com

okansah33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 09:51   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 2
güneş enerjisi ile sera ısıtması konusunda tasarım,proje ve uygulama yapmaktayız,konu ile ilgilenenlere yardımcı olabilirim

www.cerenmuhendislik.com.tr
www.merkezienerji.com
e-mail&MSN:info@merkezienerji.com

okansah33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024