agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Enerji Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/enerji-bitkileri/)
-   -   Deniz Börülcesi (http://www.agaclar.net/forum/enerji-bitkileri/26340.htm)

UtkuMun 17-02-2012 09:07

Deniz Börülcesi
 
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ea_MS_0802.JPG

Salicornia europaea isimli türü ülkemizde kıyı Ege ve İç Anadolu'nun Tuz Gölü çevresinde sıklıkla yetişir, halk arasında idrar sökücü olarak, veya doğal sodyum deposu olduğu için guatr hastalığı ile savaş için kullanılır. Özellikle Ege'de gıda maddesi olarak tüketilmesi meşhurdur genelde, Limon, sarımsak ve zeytinyağı ile salatası yapılır (normal börülce gibi).

Ama pek çok insan bilmezki Deniz börülcesinin tüketilen kısmındaki kütlenin %34lük kısmı proteint %30luk kısmı ise yağdan oluşur. Bitki sınıflandırmasında Halophyte ailesinin bir ferdi olarak kabul edilir ve tuzlu toprağı sevmekle kalmaz, tuzlu suyla yetişmeyi tercih eder, öyleki deniz suyuyla yetiştirilen bitki kuyu suyuyla yetiştirilene kıysala hem besleyici bakımdan daha üstündür hemde daha hızlı büyür. Kuraklığa direnci yüksektir. Karides çiftliklerinden elde edilen atık kullanılabilicek en iyi gübredir ki bu çiftliklerin atıkları düny için ciddi bir çevre sorunu teşkil etmektedir (özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinde).

Yağı çıkarıldığında artan posanın protein değeri %40 ın üzerindedir dolayısıyla ideal bir hayvan yemidir, işleme tabi tutulmadan gıda maddesi veya yem olarakta tüketilir. Bilim Camiasında bu bitkiye çok büyük bir merak vardır ama ilginç br şekilde Türk basınında bu bitkiye yönelik haber bulamadım. Bitki hakkındaki bilgilerimizi paylaşırsak sevinirim.

UtkuMun 17-02-2012 10:06

Food vs. Fuel = Yemek mi yakıt mı?

BU isimle dünya gündeminde yapılan tartışmada, bilinçli çevreciler, soya fasülyesinden, ve diğer tarla bitkilerinden elde edilen byodizel yakıtlarını protesto ediyor. Zira zaten açlık olan dünyamızda yakıt uğruna verim tarım alanlarının kullanılması açlığı daha çok kötürkler diye tezlerini savunuyorlar, mantıklarında hatalı noktalar çokta olsa temel olarak haklılar, bu yüzden tarım alanı olarak kullanılamayan arazilerde yetiştirilmesi mümkün olan Salicornia, Jatropha ve Millettia Pinnata gibi ürünlerin incelenmesi hem sürdürebilirlik hemde karlılık açısından bir gerekliliktir. Yosun, mikroalglar, kuraklığa/soğukluğa dayanıklı yağlı tohumlu ağaçlar ve halofit bitkiler yakın gelecekte hem gıda sorunun hemde enerji sorunun önüne geçmekte kilit rol oynuycaklardır. Rüzgar ve Dalga enerjisininyoğun bir biçimde kullanılması uzun vadede çevreye geri döndürülemez zararlar vericektir ama biz doğamız gereği sadece yakın gelecekle ilgileniyoruz. Gelecek biyodizel,etanol ve güneş enerjisi nin domine ettiği bir enerji pazarına sahip olucaktır.

Dr - beyazzz 03-07-2015 21:25

deniz börülcesinin tohumu var mıdır acaba?

birnefestoprak 07-07-2015 23:48

Evet, ticari tohumluk olarak uretilen bir Italyan kultivari mevcut. Tohumdan cogaltmayi cok istedigim, mutfak degeri cok yuksek bir bitki. Cimlendirmesi biraz ozen gerektiriyor. Basari orani benim icin dusuk oldu ama birkac sekilde denemeye devam edecegim. Hangi yontem daha basarili olursa yazarim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dr - beyazzz (Mesaj 1393208)
deniz börülcesinin tohumu var mıdır acaba?


Dr - beyazzz 08-07-2015 02:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1394211)
Evet, ticari tohumluk olarak uretilen bir Italyan kultivari mevcut. Tohumdan cogaltmayi cok istedigim, mutfak degeri cok yuksek bir bitki. Cimlendirmesi biraz ozen gerektiriyor. Basari orani benim icin dusuk oldu ama birkac sekilde denemeye devam edecegim. Hangi yontem daha basarili olursa yazarim.

sevgili birnefestoprak başarılarını hepimiz görmek isteriz bulma imkanın varsa şayet bana da yardımcı olmanı isteyebilir miyim acaba?:rolleyes:

Muda 08-07-2015 09:52

Deniz börülcesini tohumdan yetiştirmek yerine kendisini toprağa dikerek yetiştirmek daha kolay gibi geliyor bana. Burada bir tür deniz börülcesi var. Toprağın kış döneminde sulu olduğu yaz döneminde ise kıraç tuzlu olduğu dönemde yetişiyor.

birnefestoprak 08-07-2015 18:32

Koklendirilerek yayilmasi saglanabilir mi bilmiyorum, denemedim. Bu sekilde yetistirilecekse, yine de tohumunun alinmasinda ve her mevsim yeniden cogaltilmasinda fayda var (tohum cimlenme orani dusuk bir bitki ve tohum omru de kisa). Yemeklik kalitesini korumasi icin mumkun oldugu kadar erken (30-45 gun) hasat edilmesi gerekiyor gibi gozukuyor. Sonraki asamalarda bitki kol atarak mi gelisiyor bilmiyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1394285)
Deniz börülcesini tohumdan yetiştirmek yerine kendisini toprağa dikerek yetiştirmek daha kolay gibi geliyor bana. Burada bir tür deniz börülcesi var. Toprağın kış döneminde sulu olduğu yaz döneminde ise kıraç tuzlu olduğu dönemde yetişiyor.


UtkuMun 29-07-2015 20:40

Çimlenme oranı yüksek bir tür elde edebilrsem bilgilendirir arzu edene yollarım, henüz deniz börülcesiyle ilgili saha çalışmalarıma başlamadım, ancak yüksek öğrenimi olabildiğince halophyte (tuzlu suyla yetişen veya tuzlu suya direnci olan) bitkilere odaklı olarak görmeye çalışıyorum. Sırf bu yüzden baştan üniversite okuyorum hatta. Önümüzdeki yıl Salicornia türleri, Coccoloba uvifera, Chrysobalanus icaco ve bir kaç bitki ile deneylere başlıycam ***. sizinde deniz börülcesi üretimi ile ilgili deneyimlerinizi merakla bekliyoruz

aer 30-08-2015 15:13

Merhaba.Deniz börülcesi ile tanışmam 2004 yılında Didim de oldu. O günden beri ara ara aklıma gelirdi ve dün akşam büyük marketlerden birinde karşıma çıktı. İki bağ aldım ve kahvaltı sonrası ayıkladım. Aldığım bağ içinde köklü iki adet bitki vardı. Su dolu kabın içine koydum, bir tanesini denize yakın bir yere dikeceğim, bir tanesini nasıl deneme yapsam da yetiştirsem. Fikir verebilir misiniz ?

king2016 10-10-2016 13:33

ilginç bir bitkiye benziyor :)

y.sule 29-08-2018 08:41

tatilde her akşam kaynatıp ayırarak zeytinyağı,limon ekleyerek afiyetle yediğimiz yemek ;)

bardacık 05-12-2021 22:31

Ege'de satılan ile İstanbul'da bulabildiklerim arasında dağlar kadar fark var. Ege'de neredeyse her pazarda bulunabilirken İstanbul'da sadece Metro ve birkaç Migras'ta bulabiliyorum.
Tuzsuz topraklarda yetişen deniz börülcesinin tadının aslını pek tutmayacağını düşünüyroum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024