![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
|
Deniz Börülcesi
Salicornia europaea isimli türü ülkemizde kıyı Ege ve İç Anadolu'nun Tuz Gölü çevresinde sıklıkla yetişir, halk arasında idrar sökücü olarak, veya doğal sodyum deposu olduğu için guatr hastalığı ile savaş için kullanılır. Özellikle Ege'de gıda maddesi olarak tüketilmesi meşhurdur genelde, Limon, sarımsak ve zeytinyağı ile salatası yapılır (normal börülce gibi). Ama pek çok insan bilmezki Deniz börülcesinin tüketilen kısmındaki kütlenin %34lük kısmı proteint %30luk kısmı ise yağdan oluşur. Bitki sınıflandırmasında Halophyte ailesinin bir ferdi olarak kabul edilir ve tuzlu toprağı sevmekle kalmaz, tuzlu suyla yetişmeyi tercih eder, öyleki deniz suyuyla yetiştirilen bitki kuyu suyuyla yetiştirilene kıysala hem besleyici bakımdan daha üstündür hemde daha hızlı büyür. Kuraklığa direnci yüksektir. Karides çiftliklerinden elde edilen atık kullanılabilicek en iyi gübredir ki bu çiftliklerin atıkları düny için ciddi bir çevre sorunu teşkil etmektedir (özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinde). Yağı çıkarıldığında artan posanın protein değeri %40 ın üzerindedir dolayısıyla ideal bir hayvan yemidir, işleme tabi tutulmadan gıda maddesi veya yem olarakta tüketilir. Bilim Camiasında bu bitkiye çok büyük bir merak vardır ama ilginç br şekilde Türk basınında bu bitkiye yönelik haber bulamadım. Bitki hakkındaki bilgilerimizi paylaşırsak sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
|
Food vs. Fuel = Yemek mi yakıt mı? BU isimle dünya gündeminde yapılan tartışmada, bilinçli çevreciler, soya fasülyesinden, ve diğer tarla bitkilerinden elde edilen byodizel yakıtlarını protesto ediyor. Zira zaten açlık olan dünyamızda yakıt uğruna verim tarım alanlarının kullanılması açlığı daha çok kötürkler diye tezlerini savunuyorlar, mantıklarında hatalı noktalar çokta olsa temel olarak haklılar, bu yüzden tarım alanı olarak kullanılamayan arazilerde yetiştirilmesi mümkün olan Salicornia, Jatropha ve Millettia Pinnata gibi ürünlerin incelenmesi hem sürdürebilirlik hemde karlılık açısından bir gerekliliktir. Yosun, mikroalglar, kuraklığa/soğukluğa dayanıklı yağlı tohumlu ağaçlar ve halofit bitkiler yakın gelecekte hem gıda sorunun hemde enerji sorunun önüne geçmekte kilit rol oynuycaklardır. Rüzgar ve Dalga enerjisininyoğun bir biçimde kullanılması uzun vadede çevreye geri döndürülemez zararlar vericektir ama biz doğamız gereği sadece yakın gelecekle ilgileniyoruz. Gelecek biyodizel,etanol ve güneş enerjisi nin domine ettiği bir enerji pazarına sahip olucaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2015
Şehir: Muğla
Mesajlar: 157
|
deniz börülcesinin tohumu var mıdır acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Evet, ticari tohumluk olarak uretilen bir Italyan kultivari mevcut. Tohumdan cogaltmayi cok istedigim, mutfak degeri cok yuksek bir bitki. Cimlendirmesi biraz ozen gerektiriyor. Basari orani benim icin dusuk oldu ama birkac sekilde denemeye devam edecegim. Hangi yontem daha basarili olursa yazarim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2015
Şehir: Muğla
Mesajlar: 157
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Deniz börülcesini tohumdan yetiştirmek yerine kendisini toprağa dikerek yetiştirmek daha kolay gibi geliyor bana. Burada bir tür deniz börülcesi var. Toprağın kış döneminde sulu olduğu yaz döneminde ise kıraç tuzlu olduğu dönemde yetişiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Koklendirilerek yayilmasi saglanabilir mi bilmiyorum, denemedim. Bu sekilde yetistirilecekse, yine de tohumunun alinmasinda ve her mevsim yeniden cogaltilmasinda fayda var (tohum cimlenme orani dusuk bir bitki ve tohum omru de kisa). Yemeklik kalitesini korumasi icin mumkun oldugu kadar erken (30-45 gun) hasat edilmesi gerekiyor gibi gozukuyor. Sonraki asamalarda bitki kol atarak mi gelisiyor bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
|
Çimlenme oranı yüksek bir tür elde edebilrsem bilgilendirir arzu edene yollarım, henüz deniz börülcesiyle ilgili saha çalışmalarıma başlamadım, ancak yüksek öğrenimi olabildiğince halophyte (tuzlu suyla yetişen veya tuzlu suya direnci olan) bitkilere odaklı olarak görmeye çalışıyorum. Sırf bu yüzden baştan üniversite okuyorum hatta. Önümüzdeki yıl Salicornia türleri, Coccoloba uvifera, Chrysobalanus icaco ve bir kaç bitki ile deneylere başlıycam ***. sizinde deniz börülcesi üretimi ile ilgili deneyimlerinizi merakla bekliyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
|
Merhaba.Deniz börülcesi ile tanışmam 2004 yılında Didim de oldu. O günden beri ara ara aklıma gelirdi ve dün akşam büyük marketlerden birinde karşıma çıktı. İki bağ aldım ve kahvaltı sonrası ayıkladım. Aldığım bağ içinde köklü iki adet bitki vardı. Su dolu kabın içine koydum, bir tanesini denize yakın bir yere dikeceğim, bir tanesini nasıl deneme yapsam da yetiştirsem. Fikir verebilir misiniz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 18
|
ilginç bir bitkiye benziyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
|
tatilde her akşam kaynatıp ayırarak zeytinyağı,limon ekleyerek afiyetle yediğimiz yemek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
|
Ege'de satılan ile İstanbul'da bulabildiklerim arasında dağlar kadar fark var. Ege'de neredeyse her pazarda bulunabilirken İstanbul'da sadece Metro ve birkaç Migras'ta bulabiliyorum. Tuzsuz topraklarda yetişen deniz börülcesinin tadının aslını pek tutmayacağını düşünüyroum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|