agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > El Yapımı Ürünler, Hobilerimiz
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler
  • 5 Gönderen zebra
  • 1 Gönderen kürşad
  • 4 Gönderen Mahmut Ozkur
  • 1 Gönderen saleri

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-04-2013, 23:10   #1
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Talking Nasil bir paleti parcalari ayirabiliriz?

Merhaba arkadaslar,

Bu aralar kendime bahcede ufak bir alan olusturmaya calisiyorum. Cardak gibi, yerde oturulacak ama ustu acik ve etrafi ciceklerle cevrili bir alan. Yabanci internet sitelerinde dolasirken, birkac site gozume carpti ve insallah onlara bakarak, kendi projemi uygulamaya soktum.

Bu arada daha ufak sekilde kendi tahta saksilarimizi 0TL'ye imal edebilecegimizi ogrendim. Ne yazik ki siteler yabanci ama semalara bakarak anlasiliyor (ya da ceviri programlari ile daha detayli bilgi alabilirsiniz). 0 TL'ye imal etmek icin, bedavaya tahtaya ihtiyacimiz var. Ben de bu sekilde "nasil bir paleti parcalari ayirabiliriz" ve "bedavaya tahta bulma" sorularina yanit vermek istedim. Altta kaynak siteleri bulabilirsiniz.

Ilk once 5 malzemeye ihtiyacimiz var. Eldiven, saglam buyuk tornivida, orta boy cekic, testere (civileri kesmek icin) ve palet.

Oncelikle eldivenleri isinizi bitirinceye kadar cikarmayin lutfen. Cunku keseceginiz civilerin hepsi kuflu olacagi icin, batma ya da kesme durumunda kotu sonuclar dogurabilir. Ikinci fotografta goruldugu uzere torniviyi cekic sayesinde iki tahta arasina sokuyoruz ve iki tahta arasini acmaya calisiyoruz (Saga-sola, ustte-altta oynatarak). Eger paletleriz islak ve yeterince kalin degilse, kirilma olasiligi var, bu yuzden tornivadayi fazla zorlamaya gerek yok.

Testerenin rahatlikla hareket edebilecegi aralik acildiktan sonra, testeremizi bu araliga sokuyoruz ve civileri kesiyoruz. En son fotografta da gordugunuz uzere elde edilen tahtalar.

Tabi ki elde ettigimiz tahtalar yapi malzemeleri magazalarinda gorduklerimiz gibi kaliteli ve albenili degiller ama 0 TL'ye ihtiyacimizi rahatlikla karsilayacak turdeler. Ben bu tahtalari baska islerde kullanacagim. Saksi yapmak isteyen arkadaslar, alttaki kaynak sitelere baksinlar, buyuk olasikla cizimlerden anlayip, kendi 0 TL saksilarini yapabileceklerdir. Hepimizi kolay gelsin.

Kaynaklar :

* Fabrication de bacs à fleurs - L'atelier de Zep

** Fabriquer un bac à fleurs pour moins de 5 euros

*** Jardin Boulay: fabriquer notre propre bac a fleur

**** Fabriquer une jardinière en bois de 1.20m et plus

Eklenen Resimler
     
gilan, mozen, YeniBON ve 2 kişi beğendi.
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2018, 18:51   #2
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
paleti dik kaldırıp ortadaki takozları kaliteli bir keser ile suyuna vurup yararsanız takozlar ayrılıyor ve paleti ikiye ayırmış oluyorsunuz, sonra çivileri bir taraftan vurup diğer taraftan çıkarmak kalıyor.

malina beğendi.
kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2018, 21:18   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
Kalabalık misafir gelince sorun olduğu için biraz büyük bir masa ihtiyacımız vardı. Ben de iş yerine gelen paletlerden söktüğüm tahtalardan 200x86 masa yapıp, cam cilası ile kapladım, kaymak gibi oldu ama çivi sökmek için boşuna uğraşmışım.

Paletlerde kullanılan tahtalar 120cm uzunluğunda. eğer size gereken daha kısa bir kısmı ise çivi çıkarmak için uğraşmayın, çok yorucu oluyor, testere veya avuç içi taşlamaya ahşap kesme ucu takarak kesebilirsiniz, bu durumda sadece orta kısımın çivilerini sökerek zaman kazanabilirsiniz. İllaki çivileri sökmek isterseniz, paletler ıslak olursa yivli çiviler çıkarken tahtayı parçalamıyor. En kolay yağmur altında ıslanan tahtalar sökülüyor.

Paletlerde çam ve kavak ağacı kullanılıyor. ağacın damarı görünsün, görseli ve sağlamlığı olsun istiyorsanız çamdan yapılma paletleri bulmanız gerekli ama tahta kalınlıkları tutmayabiliyor ve sökünce eğrilme ihtimali fazla, planyanız varsa düzelterek çok iyi sonuç alabilirsiniz.

Kavak ise genelde aynı ölçülerde kesilmiş, birbiri ile uyumlu ve pürüzsüz oluyor ama görseli ve dayanıklığı çok iyi değil, zaten sökerken bile kırılabiliyor.

Söktüğünüz tahtalara önce avuç içi taşlamaya flap zımpara takarak, kalın bir zımpara yapıp, daha sonra elektrikli zımpara ile 180 ve son olarak 250 kalınlıkla rötuş yaparsanız, tertemiz bir yüzey oluyor.

Cila olarak ise şeffaf cam cilası hem vernik çeşitleri gibi renk vermiyor hem de ısı, güneş, çizilme gibi etkenlerden korumakta başarılı. Aynı zamanda son katı kalın atarsanız üstte kaygan bir tabaka oluşturarak, hem ahşabın görüntüsünü veriyor, hem ahşabı kaplayarak zarar vermesini önlüyor. Sadece kullanacağınız fırçanın yumuşak olması daha iyi bir sonuç almayı sağlıyor. Zaten bir adı da parke cilası.

Kolay gelsin.

Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2018, 23:53   #4
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Buda benim favori yöntemim saleri / Bahçe

tekkir beğendi.
saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024