agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   El Yapımı Ürünler, Hobilerimiz (http://www.agaclar.net/forum/el-yapimi-urunler-hobilerimiz/)
-   -   Ahşap eşyalarda tahta böceği (ağaç kurdu) (http://www.agaclar.net/forum/el-yapimi-urunler-hobilerimiz/21977.htm)

junior 22-08-2010 04:35

Ahşap eşyalarda tahta böceği (ağaç kurdu)
 
selamlar. yeni aldigimiz bahceli evin icine bir süredir kullanilmadigi icin kapi kasalarina pencerelere ve artik bizim getirdigimiz yatak somyalarinda da agac böcekleri girdi. gece gündüz kemiriyorlar. bunlardan nasil kurtulacagiz lütfen yardim edin. yayildikca yayildilar. mesela 5cm lik kapi kasasinin ortasina kadar girdiklerini anlayabiliyorum. bu kasanin yüzeyine sürme tipinde K-OTHRINE SC 50 kullanmayi düsünüyorum. icerideki böceklere ve larvalara eger yogun kullanirsam etkisi olur mu. bu ilac bu is icin uygun mu. mesela sonradan yogun ilacli o kasa ellenirse saglik acisindan cok risk var midir.

bir de chlorpyrifos iceren ilaclari duydum mesela bu ikisi nedir http://www.safatarim.com/tr/urunler/...SARBAN%204%20E http://www.safatarim.com/tr/urunler/...ESTBAN%204%20E hicbir bilgim de yok ama cok tehlikeli zehir ihtiva ettikleri dogru mu. onu mu kullanmam gerek. kullanirsam nasil olacak. kapida kuruyunca ellenirse tehlike olacak mi. lütfen yardim edin. su an bunu yazarken bile yatagimi kemiriyorlar. acil cevap rica ediyorum.

nimehnu 22-08-2010 04:42

Bahsettikleriniz parke yiyen türlerden mi? Minik oyuk açarak ilerleyenler.

Ahmet MiM 22-08-2010 12:21

mazot pis kokar ama tahtada yasayan hayvanlarin en büyük düsmanidir. Uygulama sekli, kullandiginiz ahsaplarin ne ile kapli olduguna baglidir.

junior 22-08-2010 13:36

evet oyuk acarak ilerliyorlar. kanatli bir böcek ayni zamanda. delikler pek minik olmayabiliyor. sanirim kücükler kücük delik aciyor ama büyükleri 3 veya 4mm capinda delikler aciyor. ben de bir yerde gazyagi duymustum ama herhalde bunlardan daha etkili ilaclar da vardir diyorum acikcasi.

junior 22-08-2010 22:59

cevap rica ediyorum. ilaclar hakkinda bilgisi olan var midir acaba.

raddle 24-08-2010 12:04

Sevgili Junior,

Bu tür bir sorunu ben de sandalyelerimde yaşamıştım. Bir mobilyacı, ince uzun uçlu bir enjektörle tüm deliklere tiner sıkmamı söylemişti. Denedim, epey de uğraştırıcı ve yorucu oldu ama sonuç işe yaradı. İki ay sonra daha az bir şekilde tekrar oluştu. Aynı işlemi tekrarladım, az olduğu için kolay oldu bu kez. Şu anda bir sıkıntım yok, ama enjektör ve tineri sürekli bulunduruyorum, tekrarlama durumunda hemen uygulayabileyim diye.

hosseda 24-08-2010 12:25

Sayın Junior,

Yazlık evimizin tavanı komple ahşap. Bazı yıllarda sezon başında evi açarken, evin muhtelif yerlerinde sizin bahsettiğiniz böceklerin yarattığı tahta tozlarından birikmeler bulurdum. Tarım ilacı satanlar sıvı bir ilaç veriyorlar derdinizi anlattığınızda. Onu su ile seyreltip, pompa ile eve sıkıyor ve kapatıp gidiyoruz hafta sonları. Öbür hafta geldiğimizde bir şey kalmıyor. Bu yıl başında gene vardı, aynı ilaçlamayı yaptım, henüz görünen yok. Bizi iki yıl idare eder eğer sezon sonu kapamada da iyice ilaçlayabilirsem. İlaç ismini ezbere bilemem ama hafta sonu gittiğimizde bakar yazabilirim. Böceğin olduğu yerlere yıkar gibi sıkabilirseniz bolca, kökünden halledebilirsiniz sıkıntınızı.

Ahmet MiM 24-08-2010 23:08

Elinize bir boya püskürtme tabancasi alin, boya yerine mazotla doldurun.2 defa üst üste (yani birdefa yaptiktan sonra hemen tekrarlayacaksiniz) her yere mazotu sikiyorsunuz. Kapilari, pencereleri hava almaz sekilde kapatip, evi 3 günlügüne terkediyorsunuz.
****
ilaci budur. Ayriyeten tüm agaci koruma ilaclarida petrol tabanlidirlar..Mazot ise katingisizi yani en güclüsüdür ilaclarin..
Ucuz oldugu icin ilac olarak kabul edilmedi galiba ? Kokusunu alabiliriz, Istenilen renkleride katabiliriz..O zaman pahalasacaktir haliylehttp://www.agaclar.net/forum/images/smilies/tongue.gif

junior 28-08-2010 11:07

mazot iyi cözüm gercekten. hatta ben de gazyagi aldim ama anneme cok dokunuyor petrol kokulari. birkac gün sonra bile. onun icin ilac adi sormustum hem de. sevgili hosseda ilacin adini bekleyecegim sizden. tesekkürler.

hosseda 29-08-2010 10:36

Böcek ilacı : metropol marka, ismi İzolddvp 550 Ec

Bunun yanında Kral 250 ec isimli bir ilaç daha var.

Bu ikisini 1 litre suya birer kapak (kendi kapakları ile) ilaç olmak üzere karıştırarak attım. Ancak bunlar çok zehirli böcek ilaçları imiş, aman dikkat atarken ve sonrasında.
Biz ilaçlamadan sonra bir hafta eve girmiyoruz genelde.

the_mc 23-12-2010 13:23

a-) Mobilya Böceği (Anobium punctatum):Bu ahşap kemiren böcek hem yumuşak hem de sert ahşaba hasar verebilir. Böceğin larvası, selülozu sindirerek ahşabı deler. Yaklaşık olarak 2 ila 6 yıl içinde bunlar, yetişkin böcekler haline gelirler. Yaz aylarında, 1-2 mm çapında karakteristik yuvarlak delikler oluşturarak dışarı çıkarlar. Çiftleşme sonrasında dişiler yumurtalarını (80 kadar), çatlaklara, dar boşluklara bırakırlar. Yumurtalar çatlar ve yeni bir nesil, yeni bir yaşam çevrimine başlar. Yaşam çevrimi, daha önce mantar tahribatına uğramış rutubetli ahşapta, 3 yıla kadar inebilir. Larvaları 1-2 mm çapında, 4-6 mm uzunluktadır.

b-) Ölüm Saati Böceği (Xestobilum rufovillosum): Bu ahşap delici böcek, mobilya kemiren böceğin akrabasıdır, ancak çok daha büyüktür. Larvaları 10 mm uzunlukta, uçuş deliği geniş ve yuvarlaktır, (2-3 mm çapında). Ortaya çıkan toz kabadır ve rulo şekillidir. Bu böceğin larvaları, genellikle bozunan meşe ahşabında bulunur ve yumurtadan yetişkine kadar olan hayat çevrimi 3 yıldan 10 yıla kadar olabilir. Kuru ve sağlam tahtada, larva, pupa haline gelmesi öncesinde 12 yıla kadar tünel açabilecektir. Birçok diğer delici böcekte olduğu gibi, tüm hasarı yapan, ahşaptan beslenen larvalardır. Sonuç olarak larva pupası böcek haline gelir ve bunlar ahşaptan dışarıya çıkarlar ve çiftleşirler, çevrim tekrar başlar. Dişi, 200 e kadar yumurta bırakır. Genelde, sadece sert ahşaba zarar verirken, bu ahşap delici böcek, yumuşak ahşabın bozulması ile beslenir. Böceğin başının sebep olduğu vurma, bahar aylarında, uçuş mevsiminde, bir çiftleşme çağrısıdır. Bu böceğin kiliselerde bulunması, ona ölüm saati isminin takılmasına neden olmuştur.

c-) Ev Teke Böceği (Hylotrupes bajulus): Bu ahşap kemirici böcek, kurutulmuş yumuşak ahşaba zarar verir ve yumurtalarını, ahşabın çatlaklarına ve dar boşluklarına bırakır. Yumurtalar, 3 hafta içerisinde larvalara dönüşür. Larvalar, tünel açarak, bir gün içerisinde, kendi boylarına varan mesafede ahşabı imha edebilirler. Olgunluk dönemine yaklaştıklarında, yaklaşık olarak 35 mm uzunluğunda olduklarından, bu böceklerin sebep olduğu zarar inanılmaz olabilir.
-10, uygun olmayan şartlarda 17 yıl, tünel açtıktan sonra, yetişkin böcek, çiftleşme mevsiminde ahşabı terk eder, geride 10 mm ye kadar uzunlukta ve 6 mm ye kadar genişlikte olabilen karakteristik oval bir uçuş deliği bırakır. Çiftleştikten sonra, bir böcek 200 e kadar yumurta bırakabilir. Bu böcek Avrupa, Rusya, Güney Afrika ve ülkemizde bulunmaktadır. Görüldüğü bölgelerde kullanılan tüm yumuşak ağaçlar uygun ön koruma işleminden geçirilmelidir. Ahşap rutubetinin % 28-30 olmasını ve 28°-30°’lik sıcaklıkları sever. Rutubet % 8’in altına indirilirse ölür.

d-) Odun Oyan Bitler (Pentarhum huttoni ve Euophryum confine): Rutubetli şartlarda kullanılan, çürümüş, yumuşak ve sert ahşapta görülür. Havalandırma imkânı az olan yer döşemeleri, mahzenler, kilerler ve rutubetli zemin ya da duvarla temasta olan yerlerde kullanılan ahşap özellikle hassastır. Yukarıda sayılan şartlarda kullanılan kontrplaklara da arız olurlar. Larvaları ağaç malzemede liflere paralel yönde çok sayıda tüneller açarlar. Tüneller çoğunlukla odun yüzeyine açılır. Pupa devresinden sonra malzemeyi terk ettiklerinde açtıkları uçma delikleri küçük, yaklaşık 1 mm çapında olup, deliklerin kenarı düzgün değildir. Ergin böceğin görünümü, mobilya böceğine benzediğinden, teşhiste dikkat edilmelidir. Sağlam kuru ahşabı tahrip etmediklerinden rutubet kaynağı kaldırılır ve mantarların arız olması önlenirse ön koruma işlemlerine gerek yoktur.

3- Termitler :
Genelde ancak yanlış olarak “beyaz karıncalar” olarak tanımlanan termitler, ahşap oyucu böceklerin en yıkıcılarıdır.Ahşaba ek olarak, canlı ağaçlara, ekinlere ve plastik ve kauçuk dahil diğer birçok malzemelere saldırırlar. Geniş olarak bakılırsa, iki ana grupta incelenirler:
a-)Kuru Odun Termitleri (Kalotermes flavicollis): Bunlar, tamamıyla ahşabın içinde çalışırlar ve genellikle, çok ciddi hasar meydana gelene kadar belirlenemezler. Tahribat, yumurtalarını, ahşap malzemeler ve mobilyaların çatlaklarına veya birleşim yerlerine bırakarak uçan yetişkinlerle başlar. Bu böcekler esas olarak, kıyı bölgelerinde bulunmaktadır.
b-)Toprakaltı Termitleri: Bunlar yaygınlardır ve büyük tümseklerin içinde veya yaşlı ağaçların kütüklerinde yaşarlar. Kurumadan korunmak için çamur tünelleri inşa ederler. Bu çamur tünelleri, termit tehlikesinin büyük bir delilidir. Yeraltı termitlerinin en sık rastlanan üç grubu, ıslak ahşap termitleri (Termopsidae), nemli ahşap termitleri (Rhinotermitidae) ve yeraltında yerleşen termitlerdir.

hkn1907hkn 26-08-2013 11:21

Merhaba ,

İstanbul kumburgazda tamamen tomruktan yapılmış bir evimiz bulunmakta emperinyeli olmasına rağmen son iki senedir ağaç kurdu var bazı tomruklarda ,deliklerden ince bakır tel sokarak iki tane kurdu öldürdüm.

Benim sorum bu kurtlarıne ne ile öldürebilirim ve açmış oldukları delikleri ne ile kapatmam lazım geceleri kurtların tomruğu kemirdiğini duyabiliyorum maalesef :( Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.

kahraman1285 31-08-2014 09:27

Çatıda Tahta Kurdu
 
Merhaba
Dubleks dairede oturuyorum.Dubleks katın tavanı alçıpan ile yapılmış.
Geçen sene çatı arasından sesler duymaya başladık.Çıkıp baktığımızda
tahta kurdunun keresteleri yediğini gördük.Hasar gören keresteleri değiştirdik.

Fakat tahta kurdu başka kerestelere de yayıldı.1 yıldır 15-20 günde bir ilaçlama yapıyorum.3 değişik ilaç kullandım:Zirai ilaç bayiindeki arkadaşın verdiği en zehirli
3 farklı ilacı 1 yıldır kullanmama rağmen hala sonuç alamadım.

Bu sayfa da belirtilen mazot yöntemi haricinde tüm ilaçlamaları yaptım.
Şu anda böceklerin olduğu tahtalar tam yatak odamın üzerinde bütün gece seslerini duyuyorum ve sinirlerim bozuluyor.Uykularım kaçıyor.

Şu anda böceklerin yediği tahtaları değiştirmek çok ama çok zor.Keresteleri değiştirme imkanım olmadığı için yine ilaçlama ile böcekleri öldürmeliyim.

Çatıdaki kerestelerin çoğuna dyo marka ahşap koruyucu atmama rağmen
ahşap koruyucu atılmış kerestenin içinde böcek yemeye devam ediyor.

Ahşap koruyucu bile böcekleri engelleyemiyor.Bu böcekler hiç kerestenin içinden çıkmaz mı?
Bu böcekler çatıdaki bulaşmamış üzerine ahşap koruyucu atılmış daha başka kerestelere de sıçrar mı?

Bu böceklerden nasıl kurtulabilirim ?

Yardıma ihtiyacım var ne tavsiye edersiniz?

A_NOMAD 31-08-2014 22:51

Böceklerden nasıl kurtulabileceğiniz konusunda yardımım olamayacak belki ama yazdıklarınızı okuduğumda bende bir endişe oluştu.
O böceklerden tamamen kurtulsanız dahi değiştiremeyeceğinizi söylediğiniz keresteler 'içleri epeyce kemirilmiş olduğundan' çok tehlikeli hale gelecekler.
Belki abartılı bir kıyaslama olacak benimki ama adeta mukavva kıvamında olacaklar bu nedenle öyle ya da böyle ama kesinlikle o keresteleri yenilemenizi öneririm.
Allah muhafaza tavan başınıza çökebilir :(

hosseda 01-09-2014 10:05

Bu böceğin korkusundan ve diğer bazı haşerelerin yerleşme endişemden dolayı köydeki evde tavanı beton yaptım.
Yazlık evimizin ahşap tavanında iki yıldır görmüyorum. Bizdeki böceği bulmak kolay çünkü deldiği ahşabın tozu tam altında yerde birikiyor. Yeri işaretliyorum, hafta sonu kaparken evi, tam o noktaya bolca ( neredeyse ahşap yıkanıyor) ilaç sıkıyorum bu işlemi bir kaç hafta devam ettirince böcek yokoluyor.

Cumhur Tonba 05-09-2014 15:16

Sayın kahraman 1285

İlacın ulaşamayacağı yerlerdeki böceklerden tek bir yolla kurtulabilirsiniz.

Fumigasyon.

Çare burada

Hannya 27-10-2014 13:39

Benim de bu konuda sorunum var; doğadan ilginç şekilli kopmuş, ölü ağaç ve kök parçalarını toplayarak heykel yapmaya başladım. Ama bu ağaçların hemen hemen hepsi yoğun rutubetten çürümüş ve korkunç derecede böceklenmiş durumda. Onları doğal şekillerini bozmadan nasıl böcekten tamamen kurtarabilirim ve rutubetini nasıl kurutabilirim ( Üstelik 40 cm kalınlığına ulaşan ağaç parçalarım da var)?

Yazılan diğer yorumları okudum, ancak benimkiler işlenmemiş ağaç olduğu için sorma ihtiyacı hissettim. Yanıtlarsanız çok sevineceğim.

Balıkcı 31-03-2015 13:50

Selamlar

Ahşap deniz taşıtlarının genellikle omurgasına girip tahribat yapan kurtlara karşı ne yapılabilir, bunlar da diğer ahşap kurtları gibi midir, yoksa suda, denizde yaşayan ve ahşaba nüfuz eden farklı bir canlı mıdır?

Denizcilerin, ''kurt vurması'' tabir ettikleri olay, çok ciddi ve sıkıntı verici, engellenemezse birkaç yıl içinde sandalı, tekneyi omurgasından yeyip kullanılamaz hale getiren bir dert.

Teşekkürler.

Ozlem A 31-03-2015 20:07

Bir arkadaşım ahşap kurtları için kekik yağını bir enjektöre doldurup deliklere sıktığını söyledi. Ancak bunu havadar bir yerde, açık alanda yapmak lazım, kekik yağı solunum problemi çıkarabilen bir maddeymiş.

yoldas7 25-05-2017 10:31

Selam arkadaşlar. Yeni aldiğim dubleks evin çati katinda konakdelen, ev teke boceği mevcut. Son 2 haftada yaklasik 30 tane yakaladim. Ahsaplarin icinden sesleri geliyor. Anladigim kadariyla bu böcekten kurtulma yolu yok. Aslinda saygi duyduğum bir böcek ama işte zararli. Size sorum kurtulma yolu varmidir. 20 gün önce iona cs10 ile ilaçladim. Haftaya kotrine ile ilaçlayacağim. Peryodik olarak ilaçlasam kurtulma sansim varmidir. Ev 7 yillik. Tahmini olarak çatiyi ne sürede kullanilamaz hale çökecek duruma getirirler. Gerçekten yardiminiza ihtiyacim var.

yoldas7 25-05-2017 23:17

Konu ölü sanirim. Ustte ki mesajimi oluyan var mi?

hosseda 25-05-2017 23:34

Yukarıda yazdığım mesajları okuyun lütfen. Biz ilaçlama yaparak kurtulduk bu kurtlardan.

yoldas7 26-05-2017 07:20

Tesekkurler. Sanirim benim sorun baya büyük. Çünkü bir iki tane değil, istila şeklinde. Sanirim çati değişecek.

yoldas7 29-05-2017 20:27

Iona cs10 sonrasi ahşaptan kafayi cikaranlar ölüyor. Yerde buluyorum. Fakat catinin icindekiler canli.

yoldas7 01-06-2017 13:07

Sicak hava ile direk baglantili. 30 derece üstüne cikmisti bir 15 gun once o zaman vardi. 15 gün serin cikmadi. Bugün yine hareketlendiler. Tekrar yikar gibi ilaclayacagim. Bu sefer kotrine ile. Umarim kurtulurum çünkü çati kullanilamayacak duruma getirecekler.

yoldas7 16-07-2017 22:08

Lütfen okuyan arkadaslar varsa konuyu cevap verirse sevinirim. Yaklasik 3 ay önce evin çatisini iona cs10 ile yikar gibi ilaclamistim. Mütaakip 15 gün civari yaklasik 30 civari ergin tahta kurdu ölüsü ya da pasifi topladim. 2 aydir ahşapta ses yok. Milas sicak yer. Geçen hafta 47 dereceleri gören sicaklar oldu. Tahta kurdu mücadelesi zor diye biliyorum. Acaba kurtulmus olabilirmiyim ilaclama ve sicagin etkisiyle. Ya da ahsabin icinde sessiz sakin bekliyorlarmidir. :)

yumnu 23-09-2017 16:40

Ağaç kurutmak
 
4 Eklenti(ler)
Merhabalar herkese! Ben nereye konu açacağımı bilemedim en uygun burası gözüktü. Benim elimde epey ahşap var, sanatçı ve tasarımcı olduğum için yeri geldiğinde fotoğraf çekiminde kullanıyorum, işimde kullanıyorum, takı yapıyorum.

Deniz kenarından topladığım ağaçlar var, sokaktan topladığım budanmış ağaçlar var kuruttuğum, ıhlamur kalıplarım var oyma ve baskı için kullandığım.

Şimdi gelelim benim soruma: ben bunlarım böceklenmesini istemiyorum, bugün depoda unutulmuş eski birkaç ağaç buldum ve kesin içinde küçük böcekler var. Minik delikler var üstünde. Önlem olarak ilaç sıkmak istiyorum ama ne ilaç sıkacağımı bilmiyorum. Oturduğum bölgede tarım ilaçları satan bir yer bana Solfac diye bir ilaç verdi ama (resmini paylaşacağım) üstünde "karasinek ve sivrisinek için" diye yazıyor. O yüzden bilemedim. Diğer ağaçların da yanına koymak istemiyorum ziyafet olur çünkü. Ne yapayım?

Zaten ev ortamında imkansız gibi gözüküyor. o.O

Mahmut Ozkur 23-09-2017 19:37

Merhabalar,

Almış olduğunuz ilaç elma iç kurdu ve ceviz iç kurdu ile asmalarda kullandığım ilaç. Satıcı, bahçedeki tüm meyve ve sebzelerde kullanabileceğimi söyledi. 16 ltlik suya 10 cc ölçüsü ile kullanılıyor ve etkili bir ilaç.

Daha iyi bilenler yönlendirecektir ama aynı sorun bende olsa bu ilacı kullanırdım.

s.serdar 26-09-2017 04:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yumnu (Mesaj 1518645)
Oturduğum bölgede tarım ilaçları satan bir yer bana Solfac diye bir ilaç verdi ama (resmini paylaşacağım) üstünde "karasinek ve sivrisinek için" diye yazıyor. O yüzden bilemedim. Diğer ağaçların da yanına koymak istemiyorum ziyafet olur çünkü. Ne yapayım?

Satıcı size uygun olmayan bir tarım ilacı önermiş.
En uygun çözüm Mikrodalga fırın.

Doku_Kültürcü 26-09-2017 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yumnu (Mesaj 1518645)
Merhabalar herkese! Ben nereye konu açacağımı bilemedim en uygun burası gözüktü. Benim elimde epey ahşap var, sanatçı ve tasarımcı olduğum için yeri geldiğinde fotoğraf çekiminde kullanıyorum, işimde kullanıyorum, takı yapıyorum.

Deniz kenarından topladığım ağaçlar var, sokaktan topladığım budanmış ağaçlar var kuruttuğum, ıhlamur kalıplarım var oyma ve baskı için kullandığım.

Şimdi gelelim benim soruma: ben bunlarım böceklenmesini istemiyorum, bugün depoda unutulmuş eski birkaç ağaç buldum ve kesin içinde küçük böcekler var. Minik delikler var üstünde. Önlem olarak ilaç sıkmak istiyorum ama ne ilaç sıkacağımı bilmiyorum. Oturduğum bölgede tarım ilaçları satan bir yer bana Solfac diye bir ilaç verdi ama (resmini paylaşacağım) üstünde "karasinek ve sivrisinek için" diye yazıyor. O yüzden bilemedim. Diğer ağaçların da yanına koymak istemiyorum ziyafet olur çünkü. Ne yapayım?

Zaten ev ortamında imkansız gibi gözüküyor. o.O

Aluminyum fosfit kullanın: Phosguard | Hektaş


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024