agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Nohut Ekmeği (tatlı maya ekmeği) (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/4927.htm)

malina 26-06-2007 17:31

Nohut Ekmeği (tatlı maya ekmeği)
 
1 Eklenti(ler)
Sıcaklar işe yaradı...

Eklenti 14460

Nohut ekmeği yaptım...

Sebahattin Sargın 26-06-2007 17:33

Sevgili malina nasıl yaptığınızı da yazarmısınız rica etsem. Belki yapmak isteyen arkadaşlarımız olur.

Selahattin Yılmaz 26-06-2007 17:50

Hani İstanbul'un fethinde meşhur Ulubatlı Hasan vardır. Bursa-Karacebey arasında bu Ulubatlı Hasan'ın köyü vardır, Uluabat diye, hatta Uluabat gölü ismini bu köyden alır. Bu köyün kenarından geçenler bilir Ulubatlı Hasan'ın heykelide vardır.

Ne alaka diyeceksiniz alakası şu: yine geçenler bilir bu köyün bir de kolay bayatlamayan yemesi nefis nohut ekmeği meşhurdur. O yüzdendir ki yol kenarı boyunca nohut ekmeği satan ekmek fırınları bulunur.

Oğuzhan 26-06-2007 18:54

Merak ettim nasıl oluyor.İçine nohut mu konuluyor.?
Tarifi verseniz.Çok güzel görünüyor.

malina 26-06-2007 19:22

1 Avuç nohutu kırın.
Pratik yöntem:
Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte kırın.
1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak kadar su kaynatın.

Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye) güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun.

Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohutu ıslatma işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz.

Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu sanmayın :)

Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz ekleyin.

Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını düşünün...

Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir buçuk iki katına kadar kabarabilir.

Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40 dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin.

Harika bir kahvaltı ekmeğidir :)

hassoman 26-06-2007 20:44

Nohut Ekmek
 
Bu sıcak günlerde ne yapacağımızı şaşırmışken Malina bize iyi bir fikir verdi.
Ben kış ortasında radyatöre astığım kavanozlarda nohut mayası yapmaya çalıştım. Hele o nohutları kırmak tam bir baş belası!..

Yanlış anlaşılmasın, nohut ekmek yapması çok kolay. Kimsenin gözü korkmasın.
İlkin zorlanabilirsiniz. Moralinizi hemen bozmayın öyle...
Ekmek yapmak bir tutkudur.
Ekmeği evde yapmanın tek kötü tarafı o günden sonra dışardan aldığınız ekmeklerle aranızın bozulması olacaktır. Çünkü, asıl ekmeğin nasıl olduğunu göreceksiniz.

Evet bu bir başlangış olsun. Elimizde onlarca ekmek tarifi var.:D İsteyen olursa onları da deneriz.

Malina'nın tarifini iyice okuduktan sonra bir de şuraya bir gözatın derim.
Şimdi marketlerde türlü çeşit un var. Ben karadeğirmen ununu öneririm.
Hadi bakalım kolları sıvayın, iş başına:p

Bkz:
http://sibelinkahvesi.blogspot.com/2...yal-ekmek.html

malina 26-06-2007 20:54

Evet, bu ekmeği yapmanın tek zor tarafı, nohutları kırmak. Özellikle apartmanda oturuyorsanız... :)

Un markalarını ve özelliklerini yazarsak iyi olur. Yani neden Karadeğirmen unu? :)

Bir de linkleri ayrı bir başlık altında versek... Burada sadece doğrudan kendi deneyimlerimizi paylaşsak nasıl olur?

Müjgan 26-06-2007 21:39

Nohut ekmeği yapmayı iki kere denedim. Ama ikisi de fiyasko oldu. Meğer sinirli ve kızgın bir zamanda yapmak lazımmış, ancak o zaman köpürüyormuşş...:p

hassoman 26-06-2007 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 122193)
Un markalarını ve özelliklerini yazarsak iyi olur. Yani neden Karadeğirmen unu? :)

Sayın Malina,
Karadeğirmen unundan kasıt aslında tam buğday unudur. Yüksek kaliteli sert buğdayların taş değirmenlerde her hangi bir ayrışmaya (kepek, nişasta vs..) tabi tutulmadan olduğu gibi öğütülen unlardır. Bu nedenle mineral ve vitamin kaybı olmaz; kalitesi korunmuş unlardır.

Piyasadaki unların çoğu ne yazık piyasa koşullarına uydurmak için bazı kimyasal işlemlerden geçirilmekte, içindeki kepek ve türevleri ayrıştırılarak paketlenmektedir. Örneğin kepekli un diye satılanlar, piyasa işi işlenmiş unun içine yine piyasa işi işlenmiş kepeğin belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir.

Un içindeki kepekleri çıplak gözle tane tane görebilirsiniz. Bu unlarla yapılan kepekli ekmeklerde kepek taneleri sırıtır. Karadeğirmen unu ise hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve herhangi bir katkı yapılmadan değirmenden olduğu gibi paketlenen unlardır.

Herhangi Marka yazmamamın nedeni reklam kaygısıydı. Madem isteniyor yazayım bari. Ben KATMER marka taş değirmende öğütülmüş TAM BUĞDAY UNU kullanıyorum. Sanıyorum DOĞALSAN, SÖKE UN, SİNANGİL gibi markaların hem tam buğday ununu, hem de çeşitli ekmekler için özel karışım unlarını büyük marketlerin raflarında bulabilirsiniz.
Yani un deyip geçmemek gerekiyor.

Bu arada mayalanmada kullanılacak nohutun bu yıl mahsulü olmaması gerekiyor. Bu ayrıntıyı yazmayı unuttum. Ha bu bilgi bana nereden geldi? Ne yazık ki onu da unuttum

İlgili linki buraya koymamın nedeni konuyla bağlantılı olduğu içindi. Bilmeden bir kusur işlediysek affola:o

nevsune 13-07-2007 15:36

Dünden bu yana benim ıslatılmış nohutlar güneşin altında duruyorlar, gece yünlere sardım. Daha hala ne köpürme, ne kötü koku. Mayalanamıyorlar bir türlü. Bir de dünya para verip, organiğini alıyorum.

Geçen gün de yine olmamıştı, bir daha deneyeyim dedim. Akşam yoğurucağım bakalım kabaracak mı?

Acaba mayalanmasi için bir püf noktası mı var?

malina 13-07-2007 18:54

Kırdıktan sonra soğuk suyla falan yıkama, üzerine kaynar suyu dök, ağzını iyice kapat. Güneşte ışığı daha çok toplaması için siyah bir naylon poşete koy. Rüzgar alan bir yerde ise üzerine bir örtü de örtebilirsin...

Benim uyguladığım başka bir püf noktası yok.

nevsune 15-07-2007 09:44

1 Eklenti(ler)
Benim nohutlarda kesin bir garabet var. Bugün 3. gün ve suyu boz bulanık bir renk aldı ama hala köpürme ve koku yok. Misler gibi nohut kokuyor. Ankara'da hava sıcaklığı,düne kadar 37-38 derece idi. Hala mayalanamıyorsa, bunu döksem iyi olacak galiba.

hassoman 15-07-2007 09:57

Sevgili Nevsune,
Onu dök, yeniden dene. Nohutların geçen yılların(eski) nohutu olmalı.
Hava ısısı düştüğü zaman, akşam kavanozu sıcak bir yere alıp, yünlü örtülerle sarıp sarmalamalısın. Sabah köpürme varmı yok mu bak. Yoksa üzerindeki örtüleri çıkar poşetle güneşe koy. Sonra Allaha emanet..

Yazın nohut ekmek yapımında pek başarılı olamıyorum. Ben köpürüyorum, sefil nohutlar köpürmüyor. Kışın radyatötere astığım kavanozlarda mayalanma kesin oluyor.
Üzme kendini, istersen sana daha değişik ekmek reçetelerini verebilirim.
Kolay gelsin...

hassoman 15-07-2007 10:54

Sevgili Nevsune,
Organik diye ne diye o kadar para verdiniz anlamadım.
Semt pazarlarının herhangi birinde açık satış yapan bakliyatçılar var.
Oralarda şahane bakliyatlar bulunuyor. Ankara hem balık açısından, hem sebze, meyva ve bakliyat açısından son derece şanslı bir şehir. İnanın yıllar önce Sakarya'daki balıkçılarda leğen içindeki suda canlı palamut görmüştüm. Türkiye'nin her yerinden anında geliyor. Sebzeler, meyvalar günlük. Her yörenin türlü çeşit bakliyatını her pazarda bulabilirsiniz. Market raflarından önce buraları gezin derim. Gezmesini bilene semt pazarlarımız inanın bana sanat sergisi gibi. Her mevsimde ayrı güzellik...

Neyse, size ekmek tarifi mi yok?
En kısa zamanda toparlayıp takdim ederim.
Gerçi sizin bizim tariflerimize ihtiyacınız yok..

malina 15-07-2007 19:37

#26 Buradaki fotoğraftan kabın epey küçük olduğunu gördüm. Bir de dediğim gibi kiloluk cam şişede, içinde bir avuç kırılmış nohut ve kabın üçte ikisi kaynar su dolu olarak dener misin?

nevsune 16-07-2007 07:21

Dün aynı nohutu kokusunu denemek amaçlı yemeğini pişirmek için suda ıslattım. Normalde her zaman suda ıslattığım normal! nohutlardan o sözünü ettiğiniz kötü koku gelirdi bekleyince yani mayalanırmış:) . Bu organik olandan hiç gelmedi o koku. Demek ki organik! nohut üreticileri bildiğimiz nohuttan farklı birşey yetiştirmişler(organik diye herşeye atlamamak gerektiğini de öğrenmiş oldum böylece).

Şimdi hatırladım, babam Bolu dağlarındaki köylülerin (eskiden bizim araba Bolu dağlarında su kaynatırdı) maya olarak nohut kullandıklarını ama nasıl yaptıklarını bilmediğini söylemişti bir zamanlar. Ben o anda konuşulan iki konuyu karıştırıp, yoğurtta sanmıştım da ne alaka diye düşünmüştüm.

Bugün gidip bizim normal nohutlardan biraz alıp, yeniden deneyeceğim:)

nevsune 18-07-2007 15:14

1 Eklenti(ler)
Genel istek!! üzerine nohutlu ekmeğimin sonuçlarını bildiriyorum:

Nohutlarım gayet güzel köpürüp, kötü kokularını da çıkartarak (o arada elim yanlışlıkla kavanoza çarpınca, o koku bütün mutfağa yayılmış oldu:eek:) işlevlerini gayet güzel yerine getirdiler.

Tuhaf bir şey, neyin etkilediğini bilmiyorum da, aynı un karışımını kullandım ama bugünkü ekmeğim çok daha açık renk oldu.

malina 18-07-2007 17:57

Alıntı:

Nohutlarım gayet güzel köpürüp, kötü kokularını da çıkartarak işlevlerini gayet güzel yerine getirdiler.
Neyi farklı yaptınız da bu kez köpürdü? :)
Aynı sorunu yaşayacaklar için bu bilgiyi yazsanız iyi olur...

nevsune 18-07-2007 19:07

Organik nohut yerine açık nohut kullandım.

Sizin dediğiniz gibi, 1 avuç nohutu bir bez arasında kırarak, içinde yaklaşık 500-600 mlt. kaynamış su olan 1 lt.lik kavanoza koyup siyah bir poşete sarıp, güneşe çıkardım. Benim bütün bir öğleden sonra güneş alan pencerem var, onun dışına koydum, akşam içeri aldığımda yünlere sardım. Sabah da yine siyah poşete sarıp, güneşe bıraktım. Öğlen saatlerinde köpürme başlamıştı. Ben akşamüzeri yoğurdum, tam köpüklüydü.

Malina ve Hassoman'ın bilgileri birleşince gerçekten çok lezzetli bir ekmek oldu.

nazlı06 31-10-2007 15:35

Ben İzmir -Tireliyim. nohut mayalı ekmek bayramlarda ve düğünlerde vazgeçilmezdir. Eskiden hemen hemen her evin avlusunda bir taş fırın olurdu. komşular birleşip fırını birlikte yakarlardı. Tavalara dökülen hamurlar pişerken mis gibi kokardı. Yemesi ne kadar güzel olurdu. Şimdi hazır alıyoruz. Bol şekerli ve rafine unla yapılmış kahvaltılık olarak tüketiyoruz.

özlem11 30-03-2008 10:54

Arkadaşlar ekmek pohaça kurabiyeleriniz mahlep katarsanız uzun süre bayatlamaz. Silme yarım çay kaşığı...

Gülgün 08-04-2008 18:40

Sn Nevsune hanım 81 no'lu mesajınızdaki ekmeğin net ölçülerle tarifini verebilir misiniz? Çok güzel görünüyor,denemem lazım.

ayhat 09-04-2008 10:36

Mini fırında olur mu sizce? Karnım acıktı :)

Gülgün 11-04-2008 18:54

Teşekkürler Nevsune Hanım.

malina 23-06-2008 13:13

Bu yazın ilk nohut ekmeğini yapmaya karar verdim :)

Hala denememiş olanlara öğütlerim ...

cemal.S 23-06-2008 13:47

Nohut ekmeğimi yapmayın, oda nasıl oluyor. İlk defa duyuyor ve okuyorum. Beni kandırmıyorsunuz değilmi?

Ekmeğin zamlandığı şu günlerde bu evde ekmek yapma işi (Aman fırıncılar duymasın) enteresan ve birazda ekonomik olur sanırım. Tabii uygun yeri tertibatı olanlar için. Ne güzel olur ıscak ıscak.

Saygıyla.

snoopy 27-09-2008 09:11

Ben de nohut ekmeğini denemeye kalktım.
Nohutun köpürmesini sağladım, kokusu da Sayın Malina'nın dediği gibi felaketti :eek: dökmemek için kendimi zor tuttum :D ancak, hamurum 2 saat beklemesine rağmen hiç kabarmadı, mecburen kuru maya ekleyerek ekmeğin yapımını tamamladım..:(

berduray 27-09-2008 16:47

2 Eklenti(ler)
Benim diğer maya denemem nihayet oldu da, bu herşeyi halletmiyor galiba Snoopy'nin mesajına bakılırsa...

berduray 27-09-2008 21:59

2 Eklenti(ler)
Ben biraz araştırdım mayayı direkt una ekleyip, mayalanmasını beklemek zaman alıyormuş.

Unu azar azar ilave ederek mayalanmaya devam ettirmeliymiş.

Ben ara ara bir çay bardağı kadar un ilave ekleyip, ılık tutmaya devam ediyorum.

Son durum bu.

Eklenti 48321

Eklenti 48322

Müjgan 19-08-2009 00:05

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 122178)
1 Avuç nohutu kırın.
Pratik yöntem:
Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte kırın.
1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak kadar su kaynatın.

Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye) güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun.

Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohutu ıslatma işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz.

Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu sanmayın :)

Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz ekleyin.

Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını düşünün...

Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir buçuk iki katına kadar kabarabilir.

Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40 dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin.

Harika bir kahvaltı ekmeğidir :)




Bu gün ekmek yaptım bu tarifle, ama nohutları kuruyken kırmak bayaca gürültülü oluyor diye, bir gece önceden ıslatıp, blenderda biraz parçaladım. böylesi gürültüsüz oluyor. :)

Mayalandı ve pişti. Henüz sıcakken fotoğrafladım. Ama bütün yapım aşamalarını çekmeyi unuttum.

Eklenti 98645


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024