agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Maya Yapımları Etkinliği (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/36524.htm)

Ozlem A 13-02-2015 13:47

Ekşi Maya Yapımları Etkinliği
 
Sevgili agaclar.net üyeleri,

Forumda halihazırda ekşi maya ile harika ekmekler yapan üyelerimiz olduğu gibi, daha ileri bilgi edinmek isteyenler, benim gibi bir başlayıp bir bırakanlar ve de hiç ekmek ya da ekşi maya yapmamış olan arkadaşlarımız da var.

Adım adım ekşi maya hazırlanması ile ilgili bir aktivite ile başlatmak istedik.
14 Şubat Cumartesi günü Ekşi Maya Yapımı Aktivitemizi başlatıyoruz.

Aynı gün başlayarak eş zamanlı bir aktivite yapmamızın nedeni, alınan sonuçları karşılaştırmak, neden benim ekşi mayam olmuyor diyenlerin dertlerine deva olmak :)

Yapmanız gerekenler:
1. Hangi unu kullandığınızı ve unun protein değerini yazın
2. Mayanın beklerken bulunduğu yerin özelliklerini (kabın cinsini, ısı, ışık vs) yazın.
3. Mayanızın her adımını fotoğraflayıp altına hangi aşaması (günü) olduğunu belirtin.
İlk ekşi maya denemesini TigerX'in yöntemiyle yapıyoruz. Kendisi gereken malzemeleri ve yapım aşamalarını yazacak ve fotoğraflarınıza bakarak yorumlarını yazacaktır.

Kolay gelsin :)

TigerX 13-02-2015 13:51

Elimden geldiğince, dilimin döndüğünce bu süreçte birlite olacağız...

Başlayabilmemiz için gerekli olan malzemeleri aşağıda belirtiyorum…
  • Tam Buğday Unu
  • Beyaz Un (Tercihen %0.55 kül oranlı, olabildiğince sarı renkli unlar)
  • Klorsuz İçme Suyu (Tercihen oda ısısında dinlendirilmiş)
  • Küçük Kase
  • Orta Boy Kase (veya Kapaklı Saklama Kabı)
  • Tahta Kaşık
  • Mutfak Terazisi; Mevcut değilse:
    • 5 ml ölçü kaşığı (Tsp = Çay kaşığı)
    • 15 ml ölçü kaşığı (TBsp = Temek Kaşığı)
    • 240 ml ölçü kabı (Cup = 240 ml Su Bardağı)
  • Kağıt Havlu
  • Ambalaj Lastiği

Malzemelerin temiz olması yeterlidir. Özel bir sterilizasyona gerek yoktur. Amacımız zaten, Ortamda ve Unlar üzerinde bulunan Maya ve Bakerileri canlandırmaktır. Çok fazla sterilizasyonla ortamdaki faydalı bakteri miktarını azaltmış oluruz. Sadece kase ve kaşığı sıcak suyla yıkasak yeterlidir.

Şimdiden herkese kolay gelsin...

Ozlem A 13-02-2015 13:51

Katılımcılar:

1. Ozlem A

bahcedenn 13-02-2015 14:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1355934)
Katılımcılar:

1. Ozlem A
2. bahcedenn (Benim ekşi mayam var ama ben de sıfırdan bir ekşi maya başlatabilirim.)

Aysel Yavuz 13-02-2015 14:39

Denemeye değer..

1. Ozlem A
2. bahcedenn
3. Aysel Yavuz

Ozlem A 13-02-2015 15:21

1 Eklenti(ler)
Şimdi un aldım geldim, tam buğday unum kalmamıştı. 4 kişi olmuşuz bile çok sevindim..

Unların protein değerini yan kısmında görebilirsiniz. Bir tek City Farm markasında yoktu bu bilgi.

M Life Organik Tam Buğday Unu
Protein: 14,7

iynk 13-02-2015 15:29

Merhabalar. Tam da bu hafta ekşi maya yapmak için niyetlenmiştim. Köyde ekşi mayalı ekmek yapan bir yakınımızdan aldığım yoğurt sulu ekşi mayayı yapacaktım. Ama sizlerle böyle bir etkinliğe katılmanın hem daha öğretici hemde daha eğlenceli olacağı kanaatindeyim. Listede bende varım. :)

Ayrıca Sayın Özlem A, ilk etapta tam buğday unu ile mi yapacağız? Ona göre, yarına kadar eksikleri tedarik edelim..

1. Ozlem A
2. bahcedenn
3. Aysel Yavuz
4. İynk

Ozlem A 13-02-2015 15:33

Hoşgeldiniz sayın iynk. Tam isabet olmuş desenize.

Sayın TigerX malzeme listesini tekrar verecek, yeni konu açtığımız için mevcut verdiği yerden taşıdık. Ama beyaz un ve tam buğday ununun yarı yarıya karıştırıldığı bir tarif ile başlayacağız. Her ikisi de lazım olacak.

malina 13-02-2015 16:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iynk (Mesaj 1355973)
Merhabalar. Tam da bu hafta ekşi maya yapmak için niyetlenmiştim. Köyde ekşi mayalı ekmek yapan bir yakınımızdan aldığım yoğurt sulu ekşi mayayı yapacaktım.

Yeni bir konu açıp, sizin tarifinizi de orada yazmaya başlayabilirsiniz. Böylece yazılan mesajlar karışmaz. Ayrıca onu da denemek isteyen olabilir böylece iki ekşi mayayı birlikte hazırlar arkadaşlar...

Başka yöntem yazan da çıkabilir :)

TigerX 13-02-2015 16:54

1 Eklenti(ler)
Bizi ilgilendiren Protein değeri kırmızı ile işaretlediğimdir...

Kül oranı %0.65 olan ekmeklik oluyor. Biz ekmeklik bulamasak %0.55 olanı da kullanabiliriz. Nasıl olsa Tam Buğday kullanacağımız için sorun teşkil etmez...

TigerX 13-02-2015 17:21

Önceleri başka bir yöntemle yapmayı düşünüyordum ama "Tartine Ekşi Maya" olarak da bilinen "%100 su oranlı Ekşi Maya" 'yı sıfırdan başlayarak anlatmaya çalışacağım...

Çalışmalarımızda da %100 su oranlı Ekşi Maya kullanacağımız için bu şekilde başlamak daha uygun olur...

Benim prensibim;

- Ekmek: Un, Su, Tuz ve Maya 'dan müteşekkil olmalıdır. Ekstradan hiçbirşey içermemelidir.

- İçerisine farklı malzeme konulunca bunlara ekmek emek doğru olmaz. Bunlara "Pasta Ekmek" demek daha doğru olur. Bunlar daha lezzetli olsalar da gerçek ekmek sayılmazlar.

- Önemli olan ekmeği; Un, Su, Tuz ve Maya ile olabildiğince lezzetli yapmak; içerisine başka hiçbirşey katma ihtiyacı duymamak; yaptığımız ekmeği de herşeyle birlikte katık olarak yiyebilmek...

- Pasta Ekmekler katık olmaktan çıkar. Her yemekle yenmez. Yani her zaman katık olmaz. Başlı başına ana yemek sayılırlar... Bizler de bu Pasta Ekmeklerden de yapmaya çalışacağız. Fakat öncelik gerçek ekmekte...

Bu durumda da Mayamızı da ilk baştan sadece Un ve Su'dan mamul elde etmeliyiz. İçerisine birçok şey katılarak mayamızı elde etme sürecimiz kısalabilir. Lâkin mayayı, ekmeğe uygun olan gerçek ekmek mayasıyla elde etmek bize daha gerçekçi bir ekmek elde etmede yardımcı olacaktır.

Herbir yöntemle elde edilen mayaların tadı ve kokusu aroması farklıdır. Damak zevkimize göre beğenimiz değişebilir. Benim tercihim olması gerektiği gibi olan yöntemle olmasıdır...

Kısaca Ekmek için;

- Un, Su, Tuz ve Maya bizim için yeterlidir...

Maya içinse:

- Un ve Su yeterlidir...

Sonul 13-02-2015 23:29

Bir televizyon programında izlemiştim. Ekşi maya yapan bir bayan un ve sudan yapılan ekşi mayaya "Besni" üzümü katarak yaptığını ve çok iyi sonuçlar aldığını söylemişti. Ben denemedim. Belki yazın yaylada deneyeceğim.

TigerX 14-02-2015 07:56

Birçok yöntem var... Şu anda bizler gerçek ekşi mayayı elde etmeğe çalışıyoruz...

Ekşi Olmayan Ekşi Maya
elde etmek istiyorsak, gerçek ekmek mayası olsun istiyorsak, biraz uğraşsak da sonuçta memnun kalacağız...

malina 15-02-2015 15:03

Aramalarda ön sırada çıkmaya konu adı etkili olduğu için, son mesajları
Tartine Ekşi Mayası yapımı
adıyla taşıdım.

Böylece farklı teknikler için ayrı sayfalar oluşturabiliriz.

livadi 16-02-2015 19:28

Tam da yapmak istediğim bu, ekşi olmayan ekşi maya, umarım şartlarım elverir ben de varım...

eceyıldız 09-06-2016 17:31

Merhaba yeni bir ekşi maya denemesi için yeni bir etkinlik başlatmak mümkün mü acaba.
Tam buğday unu olarak eski yöntem değirmende çekilmiş buğday unu kullanılır mı çünkü onda protein değerini bilemeyiz. Ayrıca içinde kepeği de olacağı için gramaj farkı da olacaktır. Marketlerde satılan tam buğday unu gerçekten ne kadar tam bilemeyiz de.
Ekşi maya konusuna çok merak sardım çünkü ben tandırda kendi ekmeğimi kendim yapıyorum.
Bu konuda yeni bir etkinlik yapılırsa daha sağlıklı sonuç alınacağından eminim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024