Ekşi maya ile kolay ekmek yapmak
Merhabalar,
Uzunca zamandır Ağaçlar Net'e girmeyi başaramadım, yaş elverdi, şifrede zorluk yaşıyorum. Sonunda dün girebildim. Ekşi maya ile yorulmadan, hatta yoğurmadan başarılı ekmek yapmayı anlattım. Ancak yazdıklarımı bu gün göremiyorum, sanıyorum, sadece şifrede değil yazımı göndermekte de sorunum var. Bu gün, kısa keseceğim, ekşi maya buzdolabında mevcut, üzerine serptiğim unlu tabaka sertleşmiş oluyor, onu sıyırıp atıyorum. kalan mayayı un ve su ile çoğaltıyorum, mutfak masasında kısa sürede kabarıyor, üzeri göz göz oluyor. Bir parçasını sonra kullanmak üzere ayırıyor, cam kapta üzerine un serpiyor buzdolabına alıyorum. Cam yoğurma kabımda beyaz un ve tam buğday ununu karıştırıyorum. Una birer çay kaşığı tuz, kabartma tozu, karbonat, vanilya ekliyorum. (Çünkü mayamın kokusu yok) Unun ortasını açıp, mayayı içine döküyor, tahta kaşıkla ve elle karıştırıyor, ılık su ile hamur elde ediyorum. Hamur kabarmaya hazır olduğunu belli ediyor, yani pek yoğurmam gerekmiyor, bir iki kez uzatıp havalandırdıktan sonra üzerine ılık su ile nemlendirdiğim kumaş peçeteyi örtüyorum, peçete ortadan hamura değiyor.Bir saat bu durumda kabarmasını bekliyorum. Bir saat desem de, daha kısa sürede de kabarıyor. Fırın tepsisine kağıt yayıyorum kağıda hamur yapışmasın diye un serpiyorum, hamurda şeker ve yağ, yoğurt süt vs. yok. tepsi yağlamak da yok. kabarmış hamuru tepsideki un serpilmiş kağıda döküyorum. üzerini yine ayni nemli peçete ile örtüp beklemeye alıyorum. Burada da ikinci defa bir saat daha, daha doğrusu tepsiye bombeli tepe gibi boşalttığım hamur tepside yayılana kadar bekliyor. Çünkü bu defa kabarması yayvanlaşmak oluyor. Fırın turbo 180 derece, fırının altına buhar yapması için bir kap su koyuyorum. Ekmeğin üzerini nemli elimle düzeltiyorum. ıslak parmaklarımla hamura süsleyerek susam ve çörek otu yapıştırıyorum. Üşenmez isem soyulmuş badem de yapıştırıyorum.180 derecede turbo da 45-50- dakika istediğiniz kızarıklığa göre. Çok güzel kabarıyor., güzel bir ekmek oluyor. Dilimleyip derin dondurucuda muhafaza ediyorum. afiyet olsun. |
Alıntı:
Şimdilerde sonuç; beyaz un, su, starter olarak iki siyah kuru üzümle yaptığım maya ve bu maya ile, tam buğday unu, birazcık tuz ve su ile yapılan, turbo fırında pişen ekmeğe dönüp geldiği için memnunum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024