agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Lavaş Ekmeği (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/26345.htm)

selis 28-09-2011 20:20

Lavaş Ekmeği
 
5 Eklenti(ler)
Malzemeler..
3 su bardağı un
Süt (ılık su da olabilir)
Sıvı yağ ( 2 çorba kaşığı kadar)
Kuru maya (minik paket)

Hepsi karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.. Ortamın sıcaklığına göre kabarana kadar beklenir..
Eklenti 248597


Bu karışımdan ortalama 6 beze çıkıyor. Tavanızın boyutuna göre açın.
Benimkiler tam yuvarlak olmasa da idare eder.. :rolleyes:
Eklenti 248598

Çok kalın olmasın içi pişmeyebiliyor.. Çok ince olursa da kuruyor. Göz kararı yapacaksınız artık..
Eklenti 248599

Son durum budur.. ;)
Eklenti 248600

Ben mürdüm eriği reçeli sürdüm.. Isıtıp tereyağı ve peynirle de harika oluyor.. :rolleyes:
Eklenti 248601

senemr 28-09-2011 20:26

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Bende fırında yapıyorum, sıcak sıcak tadı çok güzel ouyor.

MİRBE 28-09-2011 20:49

Miss misss...Bi şey sorsam süt ne kadar? Ben çok beceriksizimdir hamur işlerinde ölçüsüz asla tutturamam.

Kiraz 17-02-2012 10:19

Lavaş Ekmeği
 
Nasıl tarif etsem bilmiyorum ama Güler Hanım çok güzel tarif etti:"Hani kebpçılara gittiğimizde bize lavaş ekmeği getirirler ya kimisi kabarık puff gibidir kimisi de yufka gibi olur."

İşte bu ekmeği evde yapışmaz tavada veya normal fırında yapma imkanı var mı? Bunlar maya ile mi oluyor? Bir de tarif olsa süper olacak.

selis 17-02-2012 10:32

Lavaşların evdeki fırınlarda yapılmadığı garanti.. Puff lavaşları taş fırında yapıyorlar.. :))
Genelde mayalı hamuru ince açıp teflon tavada pişirerek yapıyorum ama satın alınan kadar yumuşak ve güzel olmuyor.. Şimdi baktım da, yapılışı ile ilgili nette birçok video varmış.. ;)

pria 17-02-2012 10:48

Ahmet Usta'nın Lavaşı

Ahmet Sarıdere Usta, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hemen arkasında Park Dürüm'ün sahibi ve işletmecisidir. Kendisi yüksek okul mezunu olmasına rağmen küçüklüğünden beri severek yaptığı hizmet sektöründen ayrılamamış ve mütevazi dükkanını işletmeye devam etmektedir.

Özellikle Adana Kebabı konusunda iddialı olan Ahmet Usta'dan kebaplarda ve diğer yemeklerin yanında sunduğu lavaş tarifini aldık. Her ne kadar lavaş denince pide şekli akla geliyorsa da, bu da yufka lavaş şeklinde idi.

Lavaşın yumuşacık olması ve katlandığında katmer katmer şekli çok hoşuma gitti.

Malzemeler (50 lavaş için):

8 Kürek Hekimoğlu Küpe Un (un ve markası önemli).
5-6 Maşrapa su.
Bir avuç tuz.
125 gr yaş maya.

Yapılışı:

Öncelikle tuz, su ve maya beraberce karıştırılarak mayanın erimesi sağlanır.

Havuz haline getirilen unun içine bu karışım yavaş yavaş dökülerek 10-15 dk boyunca kulak memesinden az daha yumuşak bir kıvam yakalanır.

Yoğururken pratik olması için yan tarafta su dolu bir kap bulundurulur ve ıslak ele yumruklamak suretiyle yoğurma gerçekleştirilir.

Yarım saat tahta küvette üstü örtülü mayalandırılır. Tahta küvet ortamın sıcak kalmasını ve mayanın hızlı gelmesini sağlar.

Küvet içinde hamur ters-düz edilerek yeniden yumruklanır ve üzeri örtülür.

Bu haliyle 10 dk beklenir.

Hamur, lokma döker gibi 50 bezeye ayrılır. Bu ayırma ustalık istediğinden bizler tartı ile yapmak zorundayız.

Yuvarlanmış bezeler pasalara dizilir ve yazın 20 dk, kışın ise 30-45 dk arasında beklenir.

Bezeler merdane ile 15 cm kadar açılarak onarlı desteler halinde araları unlanıp üst üste konulur.

Onlu deste bittikten sonra öncelikle açılan ve yumuşayan hamurun işlenebilmesi için deste ters çevrilir.

Merdane ya da el yardımıyla 40-50 cm kadar açılan hamur (çok fazla incelmesine izin verilmez, tabii ki kalın da olmamalıdır, her iki durumda da pişirme sıkıntısı olacaktır) iyice kızdırılmış saçda ters düz yapılarak pişirilir.

Sacda hamurun kenarlarına tahta spatula ile bastırılarak pişmesi sağlanır, aynı zamanda kabarcıklar patlatılır.

Pişirme süresi uzarsa lavaş yanar ya da kıtır olur, dikkatli olunmalıdır. Göz göz siyahlıkları görmek yeterlidir.

Süreç ortalama 2 saat sürmektedir.

Daha detaylı bilgi için: 0 (537) 624 58 64

Not: İşin püf noktası ise, bir gün önceden kalan bezeler buz dolabında saklanmakta ve ekşitilmiş olarak bir sonraki günün hamuruna katılmaktadır. Bu sayede hem bayatlama süreci uzamakta, hem de ilave lezzet kazanılmaktadır.

http://www.ekmeksanati.com/

Kiraz 17-02-2012 11:28

Teşekkürler. Bugün ben evdeyim ama yaş mayam tembelleşmiş. Keyfi gelirse ya fırında ekmek ya da lavaş yapacağım Aklım ise kabaran ekmeklerde kaldı :)

Güler 17-02-2012 12:30

Ben de teşekkür ederim.
Bu lavaşın bir kabaranı oluyor, bir de yufka gibi olanı.
Biraz evvel yine siteden bir arkadaşla telefonda konuşurken ona sordum, yapmamış ama kabarması için tuzsuz olması lâzım hamurun dedi.

Lavaş yapan veya bilenlerden yardım lütfen. İnternetten araştırdım ama Taş fırın duvarlarına yapıştırılarak yapma olanağım yok. O yüzden teflon tava veya fırında, tepsi içinde pişirilebilinen olmalı benim için.

Güler 17-02-2012 14:10

Sayın malina'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu güzel sitede bizleri buluşturdu. Böyle güzel arkadaşlar, arkadaşlıklar edinmemizi sağladı.

Vereceğim bir davette lavaş ekmeği kullanmak istedim. Hazırını da alabilirdim ama kendim pişirmek istedim ve ekmekle uğraşan dostların yardımını istedim.
Sağ olsun Kiraz hemen başlığı açmış, ve arkadaşlardan cevaplar gelmeye başladı.

Bu arada telefonda konuştuğum bir arkadaşa sordum ve gelen cevap çok hoştu " Gülerciğim ben yapmadım ama yapan bir arkadaşım var, hemen ona telefon eder ve sana dönerim."

Biraz sonra Adalet Yağcı beni aradı ve " yaz bakalım" dedi.

1 kg un un
1/2 bayat ekmek içi
1 bardak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz

Ekmeği, bir bardak su içinde ıslat. Unu havuz gibi yap ve ortasına ıslatılmış bu ekmeği suyu ile beraber boşalt. Sıvı yağı, yoğurdu, tuzu koy ve iyice yoğur.

Bir kenarda bir saat kanar dinlendir. Sonra tekrar yoğur ve mini mini bezeler yaparak aç. Daha sonra da bunları teflon tava içersinde yakmadan pişir.
Dürüm gibi kullanabilirsin.

(Teşekkür ederim sevgili Adalet Yağcı)

selis 17-02-2012 14:13

Bayat ekmek, maya niyetine mi yani? Çok ilginç..

Ben şu şekilde sürekli yapıyorum.. Tabii büyük tavada daha güzel oluyor..

Güler 17-02-2012 14:21

Hımmmm, şimdi gördüm linki, elinize sağlık.

Dedim ya bu bir iki gün hep lavaş ile vakit geçiririm artık. Hangisini daha güzel tutturursam onu misafirlerime yaparım.

Tekrar teşekkür ederim.

malina 17-02-2012 14:55

1 kg un + 1/2 bayat ekmek içi
1 bardak su + 1 yemek kaşığı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı yoğurt

ile hamur haline gelir mi?

Su çok az değil mi?

Güler 17-02-2012 15:10

Daha denemedim, deneyip göreceğim.
(maalesef, sizin gibi göz kararı ile bir şey yapamıyorum, hep ölçülü benim işim)

Sizin tarifi de yapıp burada paylaşırım.....

Kiraz 17-02-2012 16:28

Güler Hanım aklıma düşürdünüz, bir şekilde dürüm deneyeceğim. Hamurdan kaçayım derken, boş zamanımda yine hamurla buluyorum kendimi.

Bana da su az gibi geldi, isterseniz unun hepsini koymayın, gerektikçe ilave edersiniz. 1/2 kg un için yaklaşık 1,5 bardak su gerekiyor.

Kiraz 18-02-2012 09:56

5 Eklenti(ler)
Güler Hanım neredesiniz? Müjde, müjde...

Yukarıdaki tarifleri okudum, kendime göre uygun bir karışımla ilk denememi yaptım.

Süt veya yoğurt koymadım, hafif çıtır olmasını istediğimden su ile yaptım ve tuz ilave etmedim, çok az şeker koydum. Elde de yapılabilir ama makinenin hamur mayalama kısmı çok pratik ve sonucu çok iyi oluyor. Zaman kalmadığından gece hamuru mayaladım, kapalı kap içinde buzdolabına koydum, sabaha kadar mayalanmaya devam etti.


1,5 bardak su
4 bardak beyaz un
bir çimdik şeker
kuru maya.


Sabah çocukları yataktan kaldırmak zor ama sürprizler olunca erkenden kalkıyorlar. Şimdilik tavada denedim, hamurum arttı, sonrasında ekmek yapmazsam fırında deneyeceğim. Fırında döküm tavada iyi olabilir.

Unladığım tezgahta ceviz kadar parçaları, 2 mm kalınlığında açtım.
Eklenti 269603

Döküm tavayı ocakta 4-5 dakika kızgın ateşte ısıttım, yağlamadım. Sonra açılan hamuru attım.
Eklenti 269604


Eklenti 269601


Hafif kabarınca ve altının kuruduğundan emin olunca dikkatlice ters çevirdim. Çok kısa zamanda daha çok kabardı.
Eklenti 269616

Tavam çok ısınınca ocağı biraz kıstım.

Fotoğraf çekeyim derken az daha yakacaktım. Tabağa koyar koymaz sönmedi, patlayanlar dışında kabarık kaldı.
Eklenti 269600

Kiraz 18-02-2012 10:01

2 Eklenti(ler)
Denemeyi aynı anda da iyice ısıtılmış, yağsız seramik tavada da yaptım. Döküm tavada sonuç çok daha iyi, teflon tavanın da verimi düşük olabilir.

Eklenti 269617

Eklenti 269618

ekmek.sanati.com'da bahsedilen fırın taşlarından almayı düşünüyorum :)

selis 18-02-2012 10:09

Sevgili Kiraz, görüntü hakikaten şahane ;) Elinize sağlık..

mandalinci 18-02-2012 10:13

Harika görünüyor, en kısa zamanda ben de deneyeyim.

Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

Kiraz 18-02-2012 10:56

Teşekkür ederim, acemice bu kadar oldu ama korktuğum kadar zor olmadı tavsiye ederim.

Kiraz 18-02-2012 13:47

1 Eklenti(ler)
Fırını yakmışken, hazır hamur da var, döküm tavada denedim.

Fırının ısısını 200 derecenin üzerine çıkarıp tavayı iyice ısıttım. Açtığım hamuru tavaya koydum. Ocaktakinden çok daha çabuk pişti, daha iyi kabardı ve hamuru aynı olmasına rağmen kıvamı, lezzeti daha iyi oldu. Kurutmadan az daha pembeleştirmem gerekebilirdi ama elimden aldılar :)
Eklenti 269705

YeniBON 19-02-2012 01:21

Lavaş. ( BAZLAMA'nın SOSYETİK çakması )
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 912912)
Ahmet Usta'nın Lavaşı

Ahmet Sarıdere Usta, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hemen arkasında Park Dürüm'ün sahibi ve işletmecisidir. Kendisi yüksek okul mezunu olmasına rağmen küçüklüğünden beri severek yaptığı hizmet sektöründen ayrılamamış ve mütevazi dükkanını işletmeye devam etmektedir.

Özellikle Adana Kebabı konusunda iddialı olan Ahmet Usta'dan kebaplarda ve diğer yemeklerin yanında sunduğu lavaş tarifini aldık. Her ne kadar lavaş denince pide şekli akla geliyorsa da, bu da yufka lavaş şeklinde idi.

Lavaşın yumuşacık olması ve katlandığında katmer katmer şekli çok hoşuma gitti.

Malzemeler (50 lavaş için):

8 Kürek Hekimoğlu Küpe Un (un ve markası önemli).
5-6 Maşrapa su.
Bir avuç tuz.
125 gr yaş maya.

Yapılışı:

Öncelikle tuz, su ve maya beraberce karıştırılarak mayanın erimesi sağlanır.

Havuz haline getirilen unun içine bu karışım yavaş yavaş dökülerek 10-15 dk boyunca kulak memesinden az daha yumuşak bir kıvam yakalanır.

Yoğururken pratik olması için yan tarafta su dolu bir kap bulundurulur ve ıslak ele yumruklamak suretiyle yoğurma gerçekleştirilir.

Yarım saat tahta küvette üstü örtülü mayalandırılır. Tahta küvet ortamın sıcak kalmasını ve mayanın hızlı gelmesini sağlar.

Küvet içinde hamur ters-düz edilerek yeniden yumruklanır ve üzeri örtülür.

Bu haliyle 10 dk beklenir.

Hamur, lokma döker gibi 50 bezeye ayrılır. Bu ayırma ustalık istediğinden bizler tartı ile yapmak zorundayız.

Yuvarlanmış bezeler pasalara dizilir ve yazın 20 dk, kışın ise 30-45 dk arasında beklenir.

Bezeler merdane ile 15 cm kadar açılarak onarlı desteler halinde araları unlanıp üst üste konulur.

Onlu deste bittikten sonra öncelikle açılan ve yumuşayan hamurun işlenebilmesi için deste ters çevrilir.

Merdane ya da el yardımıyla 40-50 cm kadar açılan hamur (çok fazla incelmesine izin verilmez, tabii ki kalın da olmamalıdır, her iki durumda da pişirme sıkıntısı olacaktır) iyice kızdırılmış saçda ters düz yapılarak pişirilir.

Sacda hamurun kenarlarına tahta spatula ile bastırılarak pişmesi sağlanır, aynı zamanda kabarcıklar patlatılır.

Pişirme süresi uzarsa lavaş yanar ya da kıtır olur, dikkatli olunmalıdır. Göz göz siyahlıkları görmek yeterlidir.

Süreç ortalama 2 saat sürmektedir.

Daha detaylı bilgi için: 0 (537) 624 58 64

Not: İşin püf noktası ise, bir gün önceden kalan bezeler buz dolabında saklanmakta ve ekşitilmiş olarak bir sonraki günün hamuruna katılmaktadır. Bu sayede hem bayatlama süreci uzamakta, hem de ilave lezzet kazanılmaktadır.

http://www.ekmeksanati.com/

Forum da gördüğünüz tarif doğruya en yakınıdır.

Yukarıda gördüğünüz un, tuz. maya hazırlanır. Tandır saçı denilen yaklaşık çapı 1.20 civarı olan siyah saç toprak tandır içinde ve altında kısmen saman, kısmen odun yanan ısıtıldıktan sonra üzerin çapı 25-30 cm. civarında, kalın, boş yufka, arkalı önlü pişirilir. Saç üzerinoden çıktıktan sonra içine tereyağı, soğan, yumurta vb. konarak yenir.

Aynı çapta ki hamur içine yumurta kırarak, peynir konarak, taze soğan, taze sarımsak koyarak, sulandırılmış yoğurt konarak, sıvı **** katı yağ konarak katlanır ve pişirilir. Bu bazlamadır. Aynısını yağda yaparsanız TATARLAR ÇİĞ BÖREK der. Konya'lılar bunu bilir. Hamuru üzeri açık ve fırında yaparsanız ETLİEKMEK-MEVLANA vb. isimleri alır. BAZLAMA yı güncel malzeme ve evlerde yapamazsınız. Hepsi çakma olur. Sanıyorum LİMONSEVER KONYA'lı hanım arkadaşım. GÜNEYİĞİ biliyor. Bunu da bilir. Doğrusunu ona sorun lütfen.

Adalet Yağcı 19-02-2012 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 913065)
1 kg un + 1/2 bayat ekmek içi
1 bardak su + 1 yemek kaşığı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı yoğurt

ile hamur haline gelir mi?

Su çok az değil mi?

Ekmek içini ıslattığımız bir bardak su elbette 1 kg. un için yetmez, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar su ilave edilmelidir.
Bilgi aldığım arkadaşım hamuru yoğururken daima ılık su kullanır.

Bayat ekmek içi kullanımından maksat, lavaşı yumuşatması içindir, aksi takdirde lavaş soğudukça sertleşir, dürüm yapılamaz hale gelir.

Bu tarifi veren arkadaşım lavaş ekmeğini çok sık yapar, ustadır yani bu konuda.

Garuda 28-04-2012 20:36

Merhaba sayin selis :)
Ne kadar sut koyacagimi bilemiyorum yardimci olurmusunuz ? ayrica yasadigim yerde yas maya yok acaba kuru toz maya ile yapabilirmiyim ? :)

selis 28-04-2012 20:42

Garuda sütün miktarını siz belirleyin.. Yumuşak bir hamur olacak, ele yapışacak.. Ben göz kararı ekledim..
Ben de toz maya kullanıyorum sorun yok :))

serkan_istanbul 28-04-2012 20:50

Ben önce un sonra maya ve tuzu kuru iken karıştırmanızı ve daha sonra sütü ılık ılık yavas yavas yuğurma işlemi sırasında ayarlamanızı öneririm. Hamur sulu olursa un şayet kuru olursada süt ilave edin. sevgiyle kalın

dryad 30-04-2012 09:05

Muğla'da az yemedim. Ben bunu yapsam difrize atsam,mikrodalgada ısıtsam sonuç nasıl olur?

sakagun 21-06-2012 21:41

Gittiğim bir lokantada üzerlerinde bol çörek otu ve susam vardı. Lezzeti harikaydı. Acaba bunlar üzerlerine ne zaman serpiliyor? Yapışması için herhangi birşey sürülüyor mu?

agozce 13-07-2012 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dryad (Mesaj 956327)
Muğla'da az yemedim. Ben bunu yapsam difrize atsam,mikrodalgada ısıtsam sonuç nasıl olur :/

Malesef güzel olmuyor...taze sıcak sıcak yenmesidir özelliği.

malina 19-07-2012 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dryad (Mesaj 956327)
Ben bunu yapsam difrize atsam, mikrodalgada ısıtsam sonuç nasıl olur :/

Ben yapıyorum. Defrost ayarında kısa sürede çözülüyor ve neredeyse tazesinden farksız oluyor. Özellikle ısıtılmış teflon tavada kısa bir süre daha tutunca... Yanlız sürelere çok dikkat edin...

Kiraz 18-10-2012 12:33

3 Eklenti(ler)
Ekmek makinesini ve hazır mayayı kullanmayalı iki ayı geçti. Sadece ekşi mayalı ekmek ile devam etmek, tahmin ettiğim kadar zor olmadı. Haftada bir kere iki adet ekmeği tek seferde yapıyorum ve yetiyor. Genellikle cuma sabahı işe giderken ön mayalama yapıyorum. Mayamı arttırır gibi yoğuracağım kaba bir bardak maya, şeker, bir-iki bardak un ve biraz su koyuyorum (kıvamı önemli değil, maya gibi sulu da olabilir), akşam tuz, un ve su ile kıvamını tutturuyorum, iki top hamur yapıp kasede mayalandırıyorum, gece döküm tavada pişiriyorum.

Bazen maya nazlanınca gece pişiremiyorum veya çok geç olduysa mayalanan hamuru buzdolabına koyuyorum, sabah erkenden pişiriyorum.

Dün akşam, ekmek yemeğe yetişmeyince, mayalanmakta olan hamurdan çalıp önceden denediğim lavaşı denedim. İçinde tuz olduğu için kabaracağından emin değildim ama çok kısa zamanda kabardılar. Fırın ısındıktan sonra hazırlayıp pişirmesi sadece 5 dakika oluyor.
Eklenti 339371

Eklenti 339372

Eklenti 339373

İçinde bir miktar da tam buğday unu var.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024