agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Bazlama (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/25412.htm)

malina 19-07-2012 12:42

Bazlama
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 997907)
Mayalı Ekmekler

Mayalı ekmekler, una, su, tuz ve maya katılarak yoğrulan hamurun mayalandırılması ve şekil verilerek çeşitli araçlarda pişirilmesinden elde edilen ekmeklerdir.

Bazlama (Bazlamaç, Bezdirme, Bezirme)

Bazlama Anadolu’da özellikle de Orta Anadolu’da yaygın olarak yapılır. Daire şeklinde 20-25 cm kadar çaplı, 1 cm kadar kalınlıkta açılan hamurlar sac veya tandırda pişirilir. Bazı yörelerde (Niğde-Elazığ) çok ince 2-3 mm kalınlıkta açılır.

Bazlamanın pişmiş kalınlığının 1,5-2 cm, renginin unun randımanına göre esmer veya beyaz olduğu belirtilmiştir.

Bazlama Denizli’de mısır ve buğday unu karıştırılarak yapılmaktadır.

Bazı yörelerde bazlamanın üstüne susam ekilmektedir.

Bazlamaya Eskişehir’de “tapıl,” Aydın’da “bezdirme,” Isparta’da ve Denizli’de “bazdırma” denilmektedir.

Darı Bazlama

Buğday unu, mısır unu, darı unu, tuz, su ve ekşi maya ile hazırlanır. Mayalanmış hamur bezelere ayrılarak 1-1,5 cm kalınlıkta açılarak saçta pişirilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 997909)
Mayasız Ekmekler

Mayasız ekmekler çeşitli unlara su, tuz katılarak yoğrulup oklava ile açılarak ya da şekil verilerek pişirilmesinden elde edilen türlerdir.

Bazlama

Un, su, tuz ile hazırlanan hamurla yapılan, sacta pişirilen ekmektir. Bazı yörelerde mayasız olarak yufkadan biraz daha kalın ve küçük hazırlanan, sacta pişirilen ekmek türü olarak belirtilmiştir.

Tablama (Adıyaman-Trabzon-Malatya) adı verilen ekmekte bir nevi bazlamadır. Yufkadan daha kalın ve küçük olarak yapılır ve sacta pişirilir.

Mayasız bazlamaya Zonguldak ve Çankırı’da “göbü, İzmir’de bezdirme, Manisa’da pezdirme adı verilir. Antalya’da darı ekmeği denilen bazlamanın yapıldığı belirtilmiştir.

Bazlama

selis 12-12-2012 12:37

2 Eklenti(ler)
Dün geceden biraz hamur yapıp sabah erkenden bazlama denemesi yaptım..
Sanırım yavaş yavaş piştiği için, tavada yaptıklarımdan daha kabarık oldular..

ayhat 12-12-2012 12:39

nefis olmuş kokusu buralara kadar geldi

Tura 14-12-2012 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1066290)
Dün geceden biraz hamur yapıp sabah erkenden bazlama denemesi yaptım..
Sanırım yavaş yavaş piştiği için, tavada yaptıklarımdan daha kabarık oldular..

Güzel görünüyor.
Elinize sağlık...sıcakken üzerine sade yağ( Tereyağı) süreceksiniz...sonra bazlamanın içine alması için bıçağın ucuyla deleceksiniz...sonra üzerine çömlek peyniri sereceksiniz...dürüm yapıp...afiyetle yiyeceksiniz.
Hamur ekşili mayalı mıydı?

almanyalı 26-12-2012 16:20

1 Eklenti(ler)
Eklenti 357384

merhaba,

Aydın' nın Nazilli ilçesinin köylerinde aynen bu resimdeki gibi ve saç'ta pişirilir bazlama (size yerinde ve yapılırken taze taze göstermek isterdim ama çok uzaktayım...bu yüzden hazır resim ekledim) bir fikriniz olsun şekli hakkında...

Tadını denemek size kalmış,köy tereyağı ile doyum olmaz bir tat...tadı hala damağımda, kokusunu hiç söylemiyorum...

selis 26-12-2012 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 999980)
Demek ki hem kalın hem ince çeşitleri var

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almanyalı (Mesaj 1075700)
selis hanımın yaptığı bazlama değil

Sayın Almanyalı belki de dediğiniz gibidir.. Bilemem..
Tek bildiğim tavanın içinde kalın yapılan hamurun içinin çiğ kaldığı..

almanyalı 26-12-2012 20:47

merhaba,

Benim saç dediğim oldukça büyük ve çalı çırpı kullanarak pişirildiğinden yavaş yavaş piştiği için içi hamur kalmıyor,
mümkün olsa resmini bulup eklemek isterdim ama siz görmüşsünüzdür mutlaka,yaşlı teyzeler yol kenarında saç üstünde gözleme yapıp satıyorlar,
işte o saç üstünde pişen bazlama ve biz ona bazıma deriz.
sizin yaptıklarınız gayet güzel lavaş olmuş,ama güzel görünüyorlar elinize sağlık.

selis 26-12-2012 21:23

Sn. Almanyalı bilirim, bilmez miyim?
Annem; özellikle Ramazan ayında sacın üstünde yufka ve dediğiniz şişman bazlamalardan yapar.. Onun bahçesi büyük olduğu için, bir ekmek evi de var.. İstediği gibi ateş yakabiliyor..
Bizde, şehir içinde bu imkân olmadığı için, tavayla idare ediyoruz :)

almanyalı 26-12-2012 21:41

Nee saç varken varken tavamı kullanıyorsunuz? sevgili selis hanım.
Benim annem de her sabah yapardı,biz ocağın başında beklerdik...kokusu geldi burnuma burcu burcu...

Madem anneniz yapıyor orijinalinı aşama aşama eklesenize gözlerimiz bazlama görsün değil mi?

Şöyle köy tereyağı üstüne...hmm yanında köy peyniri...bide çay..amann annemi özledim iyice,nerden gördüm burayı ben yaa,
akşam akşam canım sıkıldı anacağım olsa şimdi hemen yapardı...
ağlayasım geldi en iyisi annemi aramak..
sevgilerimle

serkan_istanbul 07-01-2013 19:02

4 Eklenti(ler)
Bu kış gününde bazlama yaptım 1 paket kuru maya, tuz ve ılık suyla mamur yoğurdum yumuşak bir hamur mayalanmasını bekledım. Sonrada saç olmadığından teflon yanmaz tavada kalın kalın şekillendirerek pişirdim. Ağır ateşte. Sevgiler.

günebakan 07-01-2013 21:50

Ooo çok iştah açıcı görünüyor zaten hamur işlerini çok severim buda şimdi sıcak sıcak oh ne güzel gider. Ellerinize sağlık:)

seyfi0505 07-01-2013 22:14

en sevdigim mayalı ekmek küçükken bayılırım ramazanda yapardık ellerinize saglık

Bayçalı 08-01-2013 07:20

bu bazlamaları görünce eski müstakil evimdeki kış günleri aklıma geldi sobanın üstünde bazlamayı ısıtıp hafif tereyağ sürüp arasına birazda peynir koydumu birbardakta çay deyme keyfime gitsin :D o eski günleri hatırlattığınız için teşekkür ederim afiyet şeker olsun:D

serkan_istanbul 08-01-2013 07:59

çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024