agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekmek pişirme kapları (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/23940.htm)

arimayam 31-03-2011 19:21

Ekmek pişirme kapları
 
merhabalar acaba bu tencerelerin demirdöküm olmasi önemli mi?
Almanyada seramik **** kiremitten yapilmalari bulabiliyorum,onlarda demirdöküm gibi pisirme özelligine sahipmidir?
birde kiminde hava delikleri var bu ekmek pisirmede önemlimi?
simdiden tesekkürler....

soberman 01-04-2011 13:39

Pişirme Kapları
 
Merhabalar,

Pişirme kapları; özellikle sıvı oranı yüksek hamurların kendi buharı ile pişmelerini sağlamak amacıyla kullanılan pratik bir pişirme yöntemidir malum.

Aşağıda yazacağım bilgiler tamamen tecrübeye ve incelemelerime yönelik olup, değerlendirme esnasında dikkate alınmasını istirham ederim.

Öncelikle iş görme bakımından şekli olarak yeterli ve sıkı kapanan, fırına girebilecek her kap bu işlem için uygundur.

Şekilden kasıt, çok yayvan, basık, çok derin, altı geniş-üstü dar gibi hamura kalıp olarak uygun olmayan kapların tercih edilmemesi önerilir. Örneğin yayvan kapta ekmeğiniz pide gibi, basık kapta kabaramamış, üstü dar kapta çıkarılma sıkıntısı, derin kapta kızarma problemi yaşayabilirsiniz.

Ben şahsen oval döküm tencereleri tercih ediyorum ki, hem somun ekmeğini andırıyorlar, hem de kesimde rahat ediyorum.

Kap olarak; borcam, güveç, kiremit, seramik, porselen, emaye, alüminyum döküm, demir döküm, aklınıza gelen fırına girebilecek her kap uygundur.

Kendi içinde sıralama olacak ise; geç ısınıp geç soğuyan kaplarda daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Dolayısıyla buna göre sıralarsak en iyi sonuç demir döküm tencerelerde alınacaktır, son sırada ise borcamı görebiliriz.

Bu şu demek değildir, demir döküm olmazsa başarılı sonuç alamam, hayır, elimde mevcut güveci bu amaçla sürekli kullanıyorum ve gayetle de memnunum. Kendinizi zorlamaktansa, o an elinizde ne varsa onunla ekmeğinizi yapın. İmkan olur da almak durumunda kalırsanız bu sıralamayı o zaman gündeminize alınız.

Delikli-deliksiz konusuna gelince; buharın muhafazası açısından deliksiz olması tercih edilebilir.

Pişirmeyi yaparken de öncelikle kapaklı, arkasından da kapaksız olarak gerçekleştirebilirsiniz.

İlginç bir anı; kapaklı demir döküm tencerede yüksek ısıda neredeyse 2.5 saat unuttuğumuz ekmeği bile afiyetle tüketmemiz, kapların fonksiyonunun sanırım iyi bir örneğidir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024