agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Maya denemeler (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/23904.htm)

s.toprak 28-03-2011 13:41

Ekşi Maya denemeler
 
Bir yerlerden nisan yagmurunun ilk damlaları ile unu karıştırıp maya elde edilecegini işitmiştim. O yıl nisan yagmuru suyu toplayıp bunu denedim.
Evet mayalanıyordu. Sonra Ege' de yaşayan yakınlarımdan içme suyunda da
ayni özelliğin bulunduğunu öğrendim. Bu hamura "mart hamuru"
denirmiş, yıl boyunca kullanılabilirmiş. Internette " Ekşi maya" yazip aratinca
pek çok resimli tarif buldum. Mart ayındayız ya, iki gun önce cam bir kapta,
bir iki kaşık (tahta kaşık) tam buğday ununa, birazcık ılıttığı içme suyundan azar azar ekleyerek krep hamuru gibi suluca bir hamur yaptım, kaloriferin yakınındaki masa üzerinde üstünü kumaş peçetelerle yoğurt mayalar gibi örttüm.Dün üzerinde biraz su birikmişti, o suyu döktüm, bir kaşık un ve birazcık su ekledim, içine dört tane kadar siyah kuru üzüm attım.
Bu sabah kabarmaya başlamıştı. Un ve su ile besleyerek çoğalan maya
ve tam bugday unu ile ekmek yapmayı düşünüyorum. ekmeğin hamurundan
maya olarak kullanmak üzere parça ayrıcakmışım. Önceki yıllarda denediğimde uzun süre korumayı başaramamıştım, bakalım bu kez bunu da öğrenecek miyim. Trabzon ekmeği benzeri mayasız ekmekler ekşi maya ile yapılırmış. Bunu da fırından öğrenmiştim.
Bu konuda deneyimi olan arkadaşların ekleyecekleri bilgiler beni memnun edecektir, kendilerine şimdiden teşekkürler ediyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024