agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Demir Döküm Tencere Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/23549.htm)

Müjgan 24-02-2011 23:21

Demir Döküm Tencere Kullanımı
 
1 Eklenti(ler)
Hamuru, yoğurduğum kaptan büsbütün alamayacak kadar cıvık yoğurdum. Kekten biraz daha kıvamlıca idi, resmen, pişireceğim tencereye sıyırarak akıttım :)

Soğuk Hecha tencerenin dibine biraz un serpip, üzerine hamuru döktükten sonra, kapağını kapatıp radyatörün üzerine koydum.

Yaklaşık iki saat bekledim. Hamurun kabarmaya hevesli olduğunu görünce, 50 dereceye ayarladığım fırına, tencereyi kapağı ile birlikte koydum. Fırında 1 saat kadar beklediğinde, hamur tencerenin ağzına kadar kabardı.

Eklenti 194194

Kiraz 25-02-2011 10:25

Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? Eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.

Müjgan 25-02-2011 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 760265)
Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum, ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.

Sevgili Kiraz, akşam ekmeği tencereden çıkarmakta zorlanacağımı düşünmüştüm, ama öyle olmadı. Soğurken oluşan nem ile kolayca çıktı.

Sonuç olarak, soğuk tencerede de mayalanma işini becermiş olduk.

malina 25-02-2011 12:43

Tencere kullanımıyla ilgili bilgileri bir arada bulundurmak iyi olacak, mesajlarınız burada da bulunsun :)

malina 25-02-2011 12:54

1 Eklenti(ler)
Eklenti 194195

Sıvı oranı olması gerekenden fazla bir ekmek denemesi yaparken aklıma geldi. Wok tava, yapısı gereği ekmeği en kolay aktarabileceğimiz geniş bir ağıza sahip. Aktarma işlemini es geçip, son mayalanmayı burada yapsam soğuk olarak kullansam nasıl sonuç alırım denemesi yapmıştım :)

Tavayı sıvı yağla incecik yağladım, fazla birkaç damlayı da döktüm. Yağlama nedenim, tavayı biraz unlamak istememdi, yağ olunca un yapıştı ve tavanın dibinde toplanmadı. Mısır unu kullandım.

Hamur kabardı, pişirdim. En heyecanlı yer, ekmek kolay çıkacak mı?
Kesinlikle sorunsuz, hiç beklemeye, soğutmaya, ucundan kaldırmaya çalışmaya gerek kalmadı. Yan eğince ekmek kaydı :)

Fazla mısır unu da, peçete yardımıyla çok kolay döküldü.

Wok tavayı kullanmadaki esas nedenim başka, itiraf edeyim :)

Mekik biçimli ekmek yapmak istemiştim., yani sadece üstü kabarmış değil, altı da kabarmış...
Düşündüğüm gibi de oldu :)

Not: Tencere kapağım, tavaya da uyuyor...

Güler 25-02-2011 18:42

Ben de İKEA'dan kapaklı vog almıştım, bunu çin tavuğu yaparken harlı ateşte kullanıyorum.
Ama döküm filan değil.
Sizin kullandığınız döküm mü?

malina 26-02-2011 00:13

Evet benimki döküm...

malina 01-03-2011 17:13

5 Eklenti(ler)
Fırın olmadan da kullanabilir miyim denemesi yaptım.
İşe yarıyormuş :)

Eklenti 194730

Eklenti 194731

Eklenti 194732

Eklenti 194733

Eklenti 194734

Güler 01-03-2011 19:27

Ohh oh, ellerinize sağlık.
Şimdi o sıcacık ekmeğin yanında Ferda'nın (sizin) mis zeytinyağı ile zahter olacak ki .... sormayın sitsin.

Ben de bugün döküm ızgara aldım. İki elle zor taşıyor insan. Kullanım kılavuzunu okurken dikkatimi çekti; ilk kullanımda önce 25 cl. süt ile bir çorba kaşığı sıvı yağ koyarak kaynatın diyor.
Sıvı yağ olayını biliyordum da sütü hiç duymamıştım. Süt neden konur biliyor musunuz?

bettyycim 01-03-2011 19:48

Bildiğim kadarı ile zehirlenme riskine karşı süt öneriliyor, teflon tencerelerde de önerilir genel de.

malbman 01-03-2011 20:21

Sevgili Güler hanım, süt, metalin ya da dökümün işlenirken ısınmasını ya da deforme olmasını önlemek için üzerine yüklenen bir takım yağ ya da kimyasal madde artıklarının zararlı etkilerinin bertaraf edilmesi için kullanılır. Ayrıca protein bakımından zengin olduğu için ağır metallerin neden olduğu zehirlenmelerde panzehir olarak kullanılır.

Çocukluğumda alüminyum mutfak eşyalarının yeni yeni yaygınlaştığı zamanlar, evin kadınlarının yeni alınan alüminyum kapkacakta süt kaynattıklarını net olarak hatırlıyorum. Muhtemelen onlar da sütün bu etkisini biliyorlardı.

Müjgan 01-03-2011 21:13

Malina'cım ekmeği ne ile yoğurduğunu yazmamışsın. Hamurun içinde yeşilimsi noktacıklar var sanki. Sağ alt köşede ekmeğe şekil vermek için kullandığın malzeme de çok akıllıca :)))
Fotoğraflar çok iyi de, tarifi yok ;)

malina 01-03-2011 22:30

Bir defada sadece bir şey denenmez değil mi? Rezene ile nasıl olacak merak etmiştim :)

Müjgan 01-03-2011 22:52

Peki sonuç nasıldı? Rezene ile...:)

malina 01-03-2011 22:57

Su yerine, sulandırılmış rakı katılmış gibi :)

Müjgan 02-03-2011 06:57

:)))

Kiraz 02-03-2011 08:22

Demir döküm tencerelerin içi emaye ile kaplı olanlarını gördüm. Kullanan var mı? Normal döküm tencereye göre avantajları ve dezavantayları ne olabilir?

http://www.birmutfak.com/Demir-Dokum-Tencereler/135

Güler 02-03-2011 09:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 762494)
Su yerine, sulandırılmış rakı katılmış gibi :)

Rakı fiyatları arttıkça, akşamcılar bu ekmeğe dönerler mi acaba? :p

Müjgan 02-03-2011 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 762608)
Rakı fiyatları arttıkça, akşamcılar bu ekmeğe dönerler mi acaba? :p

Şakası bile "millet"i irrite edebilir :)))

elve 20-05-2012 23:59

ben içi emaye olanından aldım içinde artan yemekler kalabiliyor çizilse bile zehirlemiyor
ama çok ağırrr


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024