1 - 1.5 günde sanayi tipi maya kullanmadan ekşi maya yapımı özel tarifi
Tarifi, İspir'li bir ustadan (çok kolay olmadı) alınmış ve bizzat uygulanmıştır. Ekşi Maya ekmek üretiminde kullanılan bu tarif, ekşi maya anası bozulunca Ustanın mayasını en kısa zamanda ekmek yapım periyoduna yetiştirilebilmesi açısından çok önemlidir.
24 saati geçince mayalama özelliği kazandığı görülmüş olmasına rağmen 36 saat sonrasında kullanılmıştır. Ekşi Maya: Sarıkız'ın Detaylı Anlatımı http://ekmeksanati.com/documents/DSCF1616.jpg Kullanılan malzemeler http://ekmeksanati.com/documents/sarikiz.gif ... Veeee, ekşi mayamız hazır |
Vışşşş!!! Sakin sakin malzemelerin fotoğraflarına bakarken, sayfayı aşağıya kaydırınca gördüğüm kıpırtı ile tırstım. :)
Kolaymış kolay olmasına da meşe külü suyu bulmak zor olur bizim için. Bu çok özel tarif için teşekkürler soberman. "yakası açılmadık" başka tarifleriniz olduğunda da paylaşmanızı dileriz :) |
kullandığınız ekşi maya üretimindeki bal eğer gerçek balsa sorun vardır çünki bal antibakteriyaldir. ve üremeyi geciktiri zannediyorum onun yerine pekmez kullana bilirsiniz. ama bu benim görüşüm. enzim konusunda mayalanmada bal kullanılmaması için uyarılar vardı.
|
Alıntı:
Meşe külü suyunun özellikleri de çok ilginç. Bizzat uygulayıp görmemiş olsam inanın size hak verirdim. Bu güne kadar ekşi maya denince en az 4 günlük bir periyot göze alındığından (akkız, karakız, cankız gibi) sarıkız'ın bir rekor olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Bal yerine pekmez kullanılınca (denemediğim için bir şey diyemiyorum) sürenin kısalıp kısalmadığını bilmiyorum. Belki deneyen arkadaşlarımız olursa onlardan geri dönüş alabiliriz. @Müjgan, amacım sadece renk katmak, herhangi bir iddiam yok ve olamazda. Sizler de takip ettiğim kadarıyla çok iyi gidiyorsunuz, memnuniyetle izlemekteyim. Gerçek olan şu ki, artık evlerimizde kıtır kabuk ve çiğnemlik dokulu ekmekler de rahatlıkla yapılabiliyor, zevkle tüketilebiliyor. |
Alıntı:
Ekmek yapmayı angarya olarak gören onca insan varken, buradaki paylaşımlarımız ne kadar değerli bilemezsiniz. |
Meşe Külü Suyu
Alıntı:
|
Sayın soberman, acaba meşe külü suyu hangi ölçülerde hazırlanıyor?
|
Alıntı:
Rahmetli annem suyu süzerken kül ayrımı yapamazdı.Dışarda ocağın altındaki sönmüş kor parçalarının arsaından suyu süzerdi. O su ile yaptığı baklavaları şimdi hiç bir yerde yiyemiyoruz. O suyu mutlaka kullanın. Sağ olun soberman |
Alıntı:
|
Pırnal meşesi mi bilmiyorum ama %100 meşe külü isterseniz gönderebilirim. (Bizdeki kuzine külü)
|
meşe külü suyu ölçüleri
Alıntı:
|
Teşekkürler.
Meşe külü neredeyse her derde deva gibi; çamaşır yıkanmasında, toprağın beslenmesinde, tohum saklanmasında, hamur işlerinde ... |
Alıntı:
Mangal ya da meşe kömürü satıcısı filan da olabilir, bilemiyorum :p. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024