agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Afyon ekmeği (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/11577.htm)

ebrub 06-10-2008 11:20

Afyon ekmeği
 
Herkese merhaba. Afyonlu olanlardan ya da bilenlerden Afyon ekmeğinin tarifini hatta biraz abartıp püf noktalarını rica edeceğim,şimdiden çok teşekkürler...

Filiz 06-10-2008 11:40

İş dönüşü yazayım :D

ebrub 06-10-2008 11:42

Allahım ben ne harika bir yerde ne harika insanlarla biraradayım,Filiz hn çooook teşekkürler..
:)

Filiz 06-10-2008 11:47

Rica ederim ne demek ayrıca çok utandım :o

ebrub 09-10-2008 00:31

Ama beni unuttunuz :(

Filiz 09-10-2008 06:11

Özür diliyorum. Hemen yazıyorum.
Ölçü veremeyeceğim çünkü ekmekler teknelerle yapılır ve hepsi göz kararıdır.
Malzemeler:
Un
Su
Tuz
Haşlanmış, rendelenmiş patates
ekşi maya
kuru ya da yaş maya

Aşama aşama anlatayım.

1. Bir gece önceden ekşi maya hamura konulacak kadar unla çoğaltılır (yoğrulur) ve üzeri kapatılıp ılık bir ortamda bekletilir.

2. Kullanacağımız un mutlaka elenmeli, soğuk olmamalıdır (un daima kiler vs olduğu için kullanılman bir gece önce elenip evde bekletilir)

3. Kullanılacak olan un miktarının yarısı kadar patates haşlanır, soyulur, rendelenir.

4. Yoğurma işlemi: Unun bir köşesinde patates, ekşi maya, kuru ya da yaş maya ılık-sıcak arası suda iyice çözünmesi, erimesi sağlanır. Daha sonra yavaş yavaş un alınır. Hamur katı olmamalıdır. Hamur tam bir saat yoğrulur. Yoğrulurken hamurun içine yumrukla yer açıp ara ara su verilir tam kıvamını bulması için. Hamur o kadar cıvık ki tekneyi sallayınca bi o yana bi bu yana gider. Hatta fırına giderken dökülmesin diye çok dikkat edilir.

5. Yoğurma işleminden sonra hamurun üzeri uğra ile kaplanır ve kabarması için sıcak bir ortamda(soba arkası, kalorifer önü) üzeri bezlerle kapatılır. Hamurun kabardığını anlamak için parmağımızı hamura daldırıp çektiğimizde hamur parmak izini belli etmemelidir. Yaklaşık 1 saat.

6. Daha sonra fırında(bu fırın odunla pişiren taş fırın olmalı çünkü pişmesi zor evdeki fırınlarda olacağını hiç zannetmiyorum. Mesela Güler hanımın bahçesinde de vardı bir fırın onda da bu ekmeklerin küçüklerinden yapılır. İsmi gödedir.

7. Bezlere, tablalara, tezgah üstüne bir ekmek büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlanır üzeri bezle kapatılır. Böyle bir 45 dak daha dinlenmesi gerek.

8. Dinlenen hamur fırına verilir. Fırın oldukça sıcak olmalı aksi takdirde ekmek istenildiği kadar güzel olmaz. Hamur fırında 1 saat bekletilir. Arada kontrol edilir. Daha sonra fırından alınan ekmek, o gün içerisinde tüketilmez. Ertesi gün elinize aldığınızda sünger hissi verecek misss gibi ekmeğiniz emrinize amadedir.

Aynı ekmek hamuru kare gibi ince açılıp bir tarafına peynir, kıyma, patates, yeşil mercimek, ıspanak, haşhaş içleri doldurularak diğer tarafı kapatılır. Yani dikdörtgen şeklini alır. Pişirilerek afiyetle yenir. Bunu sıcak yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

üzüm 09-10-2008 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Filiz (Mesaj 296081)
...
6. Daha sonra fırında(bu fırın odunla pişiren taş fırın olmalı çünkü pişmesi zor evdeki fırınlarda olacağını hiç zannetmiyorum. Mesela Güler hanımın bahçesinde de vardı bir fırın onda da bu ekmeklerin küçüklerinden yapılır. İsmi gödedir.
...

Mini fırında ve kuzinede yuvarlak tepside pişiriyorum, pişmeme sorunu ile karşılaşmadım. Mini fırında ekmeğin üstü kabuk oluşturmaya başlayınca / renk değişimi başlayınca derecesini biraz düşürüp pişirmeye devam ediyorum. Kuzinede pişirme işi eşime ait. Kuzinede pişen daha lezzetli oluyor.

Filiz 09-10-2008 10:39

Bilmiyorum biz denedik olmadı :) herhalde kaliteli bir kuzine değildi. Ama denediyseniz neden olmasın?

ebrub 09-10-2008 10:42

Filiz hn rica ederim,size zahmet verdim,çooook teşekkür ediyorum :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024