agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Sodalı ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/11570.htm)

Filiz 10-08-2007 11:19

Sodalı ekmek
 
Bir de sodalı ekmek var:

Malzemeler
un
maya(kuru ya da yaş maya)
tuz
su
toz karbonat
Şenlikli olsun istiyorsanız hamura: 1 yumurta, biraz yoğurt, rendelenmiş peynir de katabilirsiniz, bir tutam çörekotu

Bir kaba un su tuz maya ve her bir ekmek için 2 şeker kaşığı karbonat ve istediğiniz diğer malzemeler karıştırılıp katı bir hamur elde edilir. Bu hamur beklemeye alınmaz çünkü karbonatın özelliği gidiyormuş(anne tarifi böyle buyurur) hamur yoğurulup hemen kızgın fırına atılır. Bunun için önceden pasta kek falan yapın :D ya da pasta kek yapınca bu ekmeği yapın. Benim önerim sadesini de yapın şenlikli olanını da ikisinin de farklı farklı tadı olduğunu göreceksiniz hele o karbonatın ekmeğe verdiği misss gibi koku yok mu.. Bu ekmeğin yumuşak olmasını beklemeyin çünkü katı bir hamur yaptınız. İsterseniz hamur katı olmayabilir öylesi de güzel olur. Tariflerde pek iyi değilim aklınıza takılan bir soru olursa seve seve cevaplarım. Afiyet olsun.

zenfree 14-08-2007 15:28

Ekmek tarifleri çok çekici. Ama ben hamura dokunamayanlardanım.:(

Ekmek yapma makinesi önerir misiniz? Almayı düşünebilirim.

nevsune 14-08-2007 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi filiz (Mesaj 140269)
Bir de sodalı ekmek var:

Ne zaman yazdın bunu, görmemişim.
Bak bugün ekmek yapmıştım, bunu denerdim.
Gelecek ekmek tarifim bu olacak, değişik olursa gösteririm.

Filiz'ciğim mademki bekletilmiyor bu hamur, içine süt tozu ilavesiyle daha yumuşak olması da sağlanabilir. Annenin bilgilerine.

zenfree 14-08-2007 19:06

Sodalı ekmek annem de yapar.
İçine çörek otu da ekler. Sanırım yumuşak olmaması için maya katmıyor. Ama çok katı bir hamur yoğurur. Öyle ki yoğururken zorlanır.
Fırında pişirdiği gibi bazen ocağa gömer. Ocağa gömdüğünde üstüne gazete kağıdı örter, üstünü külle kapatır, küllerin üstünü de kor halindeki kömür parçalarıyla kaplar.
Bu ekmek beyaz olur ve serttir.Harika kokar. Özellikle soğuduktan sonra daha lezetti olur.
İddia ediyorum dünyanın en lezzeti ekmeğidir. :)

Filiz 14-08-2007 19:52

Evet zenfree közün içinde bile pişiyor babaannem de öyle yapardı.
Nevsune, Süt tozu ya da süt eklersen hamur güzel olmazmış annem hep öyle der.

zenfree 14-08-2007 20:19

Süt ekmeği çabuk bayatlatır der annem. Ve çabuk ufalanır.

nevsune 14-08-2007 21:02

Tamam koymam ben de bundan böyle:)
Bilenlere saygım sonsuz.

Filiz 02-10-2008 15:02

Sodalı Ekmek
 
1 Eklenti(ler)
2 yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
1 paket dr oetker maya
ılık su
1/2 şeker kaşığı toz şeker
4 çay kaşığı karbonat (soda)
1 kg kadar un
isteğe bağlı çörekotu ya da susam
tuz

Tüm malzemeler mikserin hamur ucuyla yaklaşık 10 dak karıştırılır. Hamur kek kıvamında olmalıdır. Daha sonra hamur yoğrulan kap sıcak su dolu daha büyük bir kabın içerisinde konularak kabarması beklenir. Yeteri kadar kabarınca tepsiye konularak üzeri kızarana kadar fırında pişirilir.

Ekmek mi kek mi belli olmadığından evdekileri şaşırtabilirsiniz...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024