15-06-2008, 22:19 | #31 |
Ağaç Dostu
|
Nihal Hanım, çocukluğuma döndüm bir an. Tarif ettiğiniz şekilde hazırlanmış bir fırın dolusu bayat ekmek yemişizdir herhalde Domatesli ve biberli olandan sonra bir de benim tarifimi deneyin : Bir süre bir köyde yaşadığımız sırada, eşime papatya şeklindeki ekmekten aldırır ve bayatlamaya bırakırdım. Pazar günü bayat papatya ekmeği alıyoruz. Enlemesine kesiyoruz. Rendelenmiş domates sürüyoruz. 1 kaşık yeter. Üzerine sucuk sosis biber ne seversek koyup fırına veriyoruz. Çay demlenene kadar kızarıyor. İnce kaşar dilimleri hazırlıyoruz. Fırını açıp hızlıca minik pizzalarımızın üstüne yerleştiriyoruz. Kaşar peyniri eriyince çıkarıyoruz. Afiyet olsun. |
08-07-2008, 00:08 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
|
Bir kahvaltılık tarif de benden; Süt,yumurta ve sıvı yağı birbirine karıştırın (yağı az olsun) bayat ekmek dilimlerini bu karışıma batırıp çıkarın ve pişirme kağıdı serilmiş fırına ekmekleri dizin. Başka bir kapta çok az süt, yumurta, beyaz peynir, maydanoz, rende kaşar, istenirse küp küp kesilmiş sucuk ya da dilim zeytin (artık damak zevkinize göre ekleyin çıkarın) karıştırın. Bu karışımları ekmeklerin üzerine koyup kızgın fırında pişirin. (Hatta muffin kalıplarına önce ekmekleri sonra karışımları doldurup fırınlayınca sunumu da çok hoş oluyor) Nefis bir kahvaltılık,şiddetle tavsiye ederim.Özellikle çocuklar için. |
08-07-2008, 03:27 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
|
bayat ekmekleri yumurtaya banıp kızartmıyormuyduk yahu? Muhtesem oluyorlar, gerci saglıklı oldugu söylenemez ama yemesi ayrı bir zevk. |
08-07-2008, 07:48 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
BAYAT EKMEKLE HAZIRLANMIŞ ACILI EKMEK TATLISI Bir kapta süt yumurta ile birlikte çırpılır Kızartma tenceresinde acı biberler uzunlamasına kesilip kızartılır. Bayat ekmekler yumurta süt karışımına batırılıp kızartılır (Çok kızarmaması yani kurumaması gerek)Bir tepsiye dizilir. Diğer tencerede şekerli su şerbet hazırlanıp kaynatılır. Kızarmış ekmekler soğuyunca üzerine şerbeti dökülür.Şerbetini çektikten sonra Buyrun afiyet olsun. Dilerseniz üzerine kaymak koyarakta servis edebilirsiniz. Ağızda tatlı ile birlikte hafif bir acılık hissedeceksiniz nefis oluyor. |
07-01-2009, 22:09 | #35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-10-2006
Şehir: adana
Mesajlar: 42
|
Konuyu yeniden gündeme getirmekte fayda var. Çünkü tasarrufu bilmeyen bir millet olduk malesef. Baba tarafım Karadenizin karşı kıyısından yani Kırım tatarı olduğundan bizler zaman zaman sabah kahvaltımızı "nugay çayı" ile yaparız. Nasıl olur diye soracaksınız Bir tencere içerisine doğal taze inek sütü konur ve kaynatılır. Ayrıca bildiğimiz çaydanlıkla ve demlikle demlenmiş çayın demini kaynayan sütün içine boca ederiz süzgeçten tenceredeki sütümüz ile bildiğimiz çay karışmış oldu. biraz daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan indiririz. Biz anadoluda tas dediğim bakır kaplarımız vardır taslara servis yapar bayatlamış ekmeğimizi doğrayarak istek üzere tuz,karabiber ,ve fındık kadar tereyağ ilave eder ağzımız yanmamasına dikkat eder afiyetle bayat ekmeği değerlendiririz. |
14-07-2011, 16:08 | #36 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
|
evet bayat ekmekle yapılan bir tarifde benden. bayat pide ekmeği küp küp kesilir fırında kızartılır. hafif ılıyınca yoğutla karıştırılır . üzerine kavrulmuş kıyma, taş fırında pişmiş domates ve biber dizilir maydanozla süslenir en üstüne de pul biberle hazırlanmış tereyağ sosu dökülür. isterseniz kıymayı kavurmak yerine fırın da kıymayı tepsiye yayarak ta pişirebilirsiniz. afiyet olsun |
13-02-2012, 06:49 | #37 |
Ağaç Dostu
|
Benim hanımın yöntemi: Ekmekler dilimlenir. Bir kapta beyaz peynir rendelenir ve içine bir iki yumurta kırılır. İyice karıştırılan bu karışım ekmek dilimlerinin üstüne bıçakla sürülür. Daha sonra dilimlenen sosis ve sucuklar ekmeklerin üstüne birer ikişer yerleştilir. Üzerlerine rendelenmiş veya ince dilimlenmiş taze kaşar konur ve fırına verilir. Sanki her biri küçük bir pizza gibi. Pazar sabahları kahvaltımız aynen bu şekilde. Haftalık kuyuran ekmekleri böyle değerlendiriyor ve zevkle tüketiyoruz. |
13-02-2012, 07:07 | #38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: İstanbul-İzmir-Muğla
Mesajlar: 290
|
merhabalar, ben ayat ekmekleri iyice ufalıyorum bir tepsi de 2-3 gün kurutuyorum. sonra onları rondodan geçirerek galeta unu gibi yapıyorum. poşetleyerek buzdolabına kaldırıyorum. çok güzel köfte içi oluyorlar... saygılar.... |
10-06-2016, 18:11 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Annem bazen kahvaltıda bayatlamış ekmeği dilimleyip,yumurtalayıp kızartıp bize veriyor.Bu da etkili bir yöntem lezzetli bence |
|
|