agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni15Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2010, 10:54   #61
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Ben hemen kullanıyorum, seninki epey beklemiş gibi görünüyor.

Bu nedenle, mayanın kaç saatte olduğunu hatırla ve senin için pişirmeye başlamanın uygun olduğu saatten, o kadar saat geriye gidip, tekrar maya oluşturmaya başla...

Deneme için küçük bir ekmek yapabilirsin yine de

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 11:04   #62
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Hımmm yapmayayım o zaman sevgili malina, yeni maya için kolları sıvayayım

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 11:58   #63
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Bence o mayayı atmayın. Bir kısmını alıp üzerine biraz un dökün ve yeniden üremesini bekleyin.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 11:31   #64
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Arman Kırım, tatlımaya ekmeği

7 Ağustos 2005
Alıntı:
NOHUT KIRMA SABIR İŞİ

Evdeki pirinç havanın içine bu nohutlardan bir avuç boşaltıp, havan elini bir hışımla yallah indirmeye başlıyorum zavallı nohutçukların üzerine. Sen misin mutfak içi şiddet uygulayan, tekmili havandan dışarı zıplayıp etrafa dağılıyor. O saat öğreniyorum ki, her seferinde 5-6 tane nohut koyarsan düzgün bir şekilde kırabiliyorsun. Meğer bu iş de sabır işiymiş.
11 Nisan 2010
Alıntı:
Maya yapımına, nohutları kırarak başlıyorsunuz. “Ne büyüklükte kırmamız gerekir Haldun” diye soruyorum, “hani havanın tokmağını bir vurduğunda dörde beşe kırılırlar ya, işte o kadar” diye yanıtlıyor.

Ama yıllar içinde internetteki okurlarımın daha kolay yöntemler geliştirdiğini öğreniyorum. Örneğin nohutları naylon torbaya koyuyorlar, yanlarına bolca gazete ve çekiç alıp sokağa çıkıyorlar, sokakta nohutları tek kat haline getirip naylon torbayı kalın gazete kağıtlarının arasına yerleştirip çekiçle var güçleriyle vurmaya başlıyorlarmış. Bence de apartmanda yaşayanlar için ideal bir yöntem. Bir de kullanacağınız nohutların eski, yani bir yıllık falan olması gerekiyormuş.
Kendime pay çıkardım

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 20:25   #65
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Biz öyle nohut filan kırmıyoruz biraz nohut biraz kırmızı mercimek ve azıcık un ilave ederek akşamdan mayayı kuruyoruz sabah erkende mayayı uyandırmak dediğimiz şekle sokuyoruz. yani altına sıcak su koyuyoruz.

acemifüsun beğendi.
nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 22:51   #66
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Biraz daha ayrıntılı yazar mısın?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2010, 11:28   #67
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Sevgili Malina, üyelerimizden Şükran Ünal'ın bloğuna daha önce Nohut mayalı ekmek yapımını aşamalarıyla göndermiştim oda yayınlamıştı. Şu an size Şüko'nun sitesinin adresini yapıştırıyorum detaylar burada.


http://lezzettabagi.blogspot.com/sea...al%C4%B1+ekmek

Malzemeler:
bir avuç kuru nohut
biraz kırmızı mercimek
mümkünse demir bir havan
büyükçe bir kavanoz
bolca un (tercih ederseniz kepekli un, tam buğday unu veya 2-3 avuç kepek)
ve birazcık boş vakit...

Yapılışı:

1.Aşama:
Bir avuş nohutu ve mercimeği, bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir mutfak bezinin içine koyup, bezin üstünden demir bir havanın sapıyla (yoksa iri bir taş da olur, ya da kabuklu yemişleri kırdığınız aletle) vurarak kırın.Bez muhtemelen yırtılıp delinecek, kıymetli bir örtüyü bu iş için kullanmayın.Nohut ve mercimeği sağa sola dağıtmadan kırmanın tek yolu havanın içinde kırmak.İyice un ufak etmeniz gerekmiyor, ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır.
Daha sonra kırık nohutları büyükçe bir kavanoza koyun.İçine 1-2 avuç un ve bir fiske tuz atın.Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun.Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı.Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın.Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın (yoğurt mayalar gibi).

Püf Noktası:Bu işlemi öğleden sonra ya da akşama doğru yapmanız zamanlama açısından iyi olacaktır.Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı sıcak su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün.Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak.

2.Aşama:
Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur.Bunu, kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız.Bir de malesef kokusundanBu maya pek hoş kokmaz, kokusunu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin.Ekmeğiniz piştiğinde kokudan eser kalmayacak, kesinlikle maya değil, mis gibi ekmek kokacak.
Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir, 1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa o da yeterlidir.Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir, bu da çok nadir olur.Özellikle sıcak günlerde mayanın tutmaması imaknsız gibi birşey.
Kavanozdaki ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- demlikte kaynatıp ılıttığınız suyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın.

3.Aşama:
Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz.Başlangıç olarak 1/2 kg. kadar un ile bir hamur yapın.Hamur oldukça yumuşak, hafif cıvık bir kıvamda olmalı.Kepekli un kullanacak olsanız bile, bu ilk aşamada beyaz un kullanın.
Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye tavsiye ederim) sıcak bir ortamda iki katı kadar kabarmasını bekleyin.Kışın sıcaklık yeterli gelmeyebilir.Bu durumda garanti mayalanma için, yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek, buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın).Yazın güneşte de bekletebilirsiniz, çok daha çabuk mayalanır.

Püf Noktası:Bu ilk mayalı hamyrdan yaklaşık 3 tepsi ekmek çıkacaktır.Bu miktar size fazlaysa, 2.yoğurma aşamasına geçmeden önce (mayalandıktan sonra tabii) hamuru bölün, bir kısmını komşunuza verebilir ya da buzlukta saklayabilirsiniz.

4.Aşama:
Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Artık kepekli un ya da 2-3 avuç kepek kullanabilir, ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz.Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir.Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da katabilirsiniz.Sonra poğaça hamuru yumuşaklığında bir elde edin.

5.Aşama:
Pişirmek için kullanacağınız fırın tepsisini bolca yağlayın.Hamuru tepsiye boşaltın, üzerini elinizle hafifçe düzeltin.Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir.Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp, resimdeki gibi tepsiyle bir olacak.Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin.

6.Aşama:
Tepsiyi 175 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün.Yarım saat sonra 200 dereceye çıkarın.Toplam yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.
Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin, hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz.Daha sonra çok bekletmeden tepsiden çıkarın.Tepsinizi iyice yağladıysanız sorunsuz olara çıkacaktır ancak çıkmazsa üzülmeyin, bir süre daha bezle kapatıp bekletin.


Düzenleyen nazlı06 : 14-04-2010 saat 11:32 Neden: eksik bilgi
nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:01   #68
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
aksam uzeri bir avuc nohutu bir cam kavanoza koyun, suyu kaynama noktasına gelmek uzereyken, su toplu igne başı gibi kabarcıklanma noktasına gelinceye kadar ısıtın, nohutların uzerine bu suyu dokun, bir iki yemek kasığı un ekleyin kavanozu yogurt mayalar gibi ılık yerde uzerini sarıp sarmalayp bekletin. Koprumeye başlayınca un ekleyin, sabaha dogru yine un ekleyip karıştırın. Mayayı hep sıcak tutacak, sarıp sarmalayacaksınız, gelmez ise yani kabarmazsa bir kapta su ısıtıp altına koyacaksınız. Bunu en baştan yapmak, her defasında suyu ısıtmak faydalı olur. Su cok sıcak olmasın maya pişmesin.
Sabahleyin kavanozdan taşacak duruma gelen maya; nohut mayalı, mis kokulu guzel kabarmış nefis bir ekmek yapılmak için hazırdır. Tabii ki hamurunuz bir kez yogurma kabında, sonra da pisirme tavasında ılık ortamda bekletilip kabartılacaktır.
Not: Ben de Tire'liyim çocukluğumda evimizde nohut mayalı ekmek yapılırdı, bahcedeki taş fırında pişerdi. Maya ise mayacı bir hanımdan sabah cok erken alınırdı.

nazlı06 beğendi.

Düzenleyen s.toprak : 07-04-2011 saat 22:04 Neden: Düzeltme yaptim.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:07   #69
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Bir de biz de nohutları kırmıyoruz.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 19:37   #70
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17649639.asp?gid=381
Değerli hocamız Arman Kırım rahmetli olmuş.Aİlesine başsağlığı diliyorum.

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 20:35   #71
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Nohut Mayası:

bir avuç kuru nohutu yıkayın bir kavanoza koyun, nohutları kırmaya gerek yok Bir tencerede su kaynama noktasina gelirken, ( tencerenin dibinde, su, toplu igne başı gibi, vicir vicir ederken) ateşten alın nohutların üzerine bu sıcak sudan dökün uzerini bir kac parmak geçsin.

Bir iki kaşık un ekleyin karıstırın, yogurt mayalar gibi uzerini ortup ılık ortamda bekletin. Kavanozun altına sıcak su koymak mayalanmayı kolaylaştırır. 3- 4 saat sonra mayanın kabarmış olması gerekir,

yeniden un ekleyip karıştırın altındaki suyu ısıtın. Akşam üzeri başladığınızı farz edersek ikinci mayalanmayı gece yapacaksınız demektir.Sabaha mayaniz hazırdır. Ekmek yapmaya başlayabilirsiniz, mayalanma gerçekleşti ise kavanozdan taşabilir. Nohutları suzulup atılacak.

Memleketim Izmir- Tire de bana verilen tarif budur. Germencik'li komsum nohutları kırmış, onları da ekmeğe dahil etmişti sanıyorum.

Mayadan nohutları çıkarmamayı ben de denedim ama sevmedim. Nohutları mayadan ayırıp atmak daha iyi. Nohut mayası cok nazlı oldugundan birazcık bira mayası da eklemek mayalanmayı kolaylaştırsa da nohut mayasnın ozel kokusu ve tadını azaltabilir mi bilemiyorum. Bu maya usutulmemelidir. sıcagı sever. Kolay gelsin.

Bu ekmeğe dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılabilir, ama bence kendi aroması ile kalması daha guzeldir. üzeri susam ve çörek otu ile ıslatılmış parmaklarla süslenir, beyazlatılmış yarıya bölünmüş bademle süslenebilir, ya da içine ceviz konabilir.

Kiraz beğendi.

Düzenleyen s.toprak : 04-05-2011 saat 17:07 Neden: düzeltme, ekleme
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 20:43   #72
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Arman Kırım Hoca'nın yakınlarına öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi sunuyor, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 20:46   #73
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Peksimet: Nohut mayalı ekmeğiniz pişti, fırından çıkardınız, dilimleyip dilimleri yanyana dizip (dilimler yatmiyacak sirt sirta dizilecek) yeniden fırınlarsanız peksimet olur

Kiraz beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2012, 21:16   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Ben de Arman Kırım'ın tarifiyle yıllar önce bu mayayı denemiş ve acemi şansı herhalde ilk yapışımda gayet güzel tutturmuştum. Anneme nohut mayası deneyeceğimden bahsedince ılık ve KARANLIK bir ortamda mayalamam gerektiğini söylemişti. Akşamüstü yaptığım mayayı hemen sarıp sarmalayıp, arka odadaki bir dolaba götürdüğümü hatırlıyorum. Bu akşam yeniden denedim. Bakalım bu defa nasıl olacak.

Bu arada, nohutları kırmanın en kolay yolu : Nohutları kilitli poşete koyduktan sonra, pirinç havanın ALTI ile kırmak. Havan altının yüzey alanı çok daha geniş olduğu için ezmek çok daha kolay.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 16:01   #75
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Wink

Ekşi maya veya nohut mayası ekmeklerimizde bir şişe herhangi bir marka maden suyu kullansak besin değerini nasıl etkiler acaba?

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 22:35   #76
Zep
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Merhaba,
Bu konuya uzun zamandır yorum eklenmemiş ama belki mesajımı gören olur Amasya'da, Tokat'ta yapılan cevizli çöreğinde nohut mayası ile yapıldığını duydum, ama burada tarif edilen nohut mayasıyla mı yoksa farklı bir tip ile mi yapılıyor bilen var mı acaba? Hatta bilen varsa çöreğin tarifini de verebilirse çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Zep Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 14:58   #77
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Yaz gelsin yaparız
Demiştim, ancak dün aklıma geldi, mayam hazır, gidip yapayım

Not: Bu yıl ilk kez (aslında daha önce Müjgan yazmıştı) nohutları suda ıslattıktan sonra rondoda parçalayarak yaptım. Ne idi o, sert nohutlarla savaş verme olayı

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 21:15   #78
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Nohut Ekmeği

Merhaba ,
Sn. Zep, Tokat'ta nohut mayasını buradakilerden farklı nasıl yapıyorlar acaba?
Teşekkürler.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2013, 23:53   #79
Yeni Üye
 
ressamsikar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2012
Şehir: AFYON
Mesajlar: 11
Maya 30 derecenin üstüne çıkarsa ölür.. 12 derecenin altında ise uyur ...

mayayı beslemek için bir su bardağı nohut 2 kaşık un için bir yemek kaşığı şeker ekleyin bu mayayı besler .( yarım çay kaşığı tuzu unutmayın).

Baklagillerde doğal olarak maya bakterileri vardır, sizin yapacağınız uygun ortamı sağlayıp çok hızlı üremesini sağlamaktır.

Bir defa hazırladığınız maya ile yaptığınız hamurdan en az 750 gr ayırın, bir gün oda ortamında , daha sonra buzdolabının meyveliğinde saklayın. ve en az bir iki yıl aynı mayayı üreterek kullanın.

Esmer unla yapılan Afyon -ÇAY taşfırın ekmeği ile büyüdüm ben... )).... O müthiş lezzeti kaç kişi biliyorki ..? Bizim ekmeğimiz 15 gün bayatlamaz kışın 20 gün .... asla telef olmaz .. her ekmek en az bir - bir buçuk kilo arasıdır... Kolay gelsin
http://www.haberabone.com/images/hab...egi_h91315.jpg

üzüm, Kiraz ve Emine Akman beğendi.
ressamsikar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2016, 18:34   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Bence tohum paylaşımda ntohumluk nohut paylaşılmalı,böylece mayalık nohutumuzu yetiştirebiliriz...

Ozlem A beğendi.
çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 20:12   #81
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Malina,nereden aldığın nohutu tercih ettin?Pazardan açık mı almalıyız?Maya vereni nasıl bulunur?Püf noktaları neler?

Bursalıyım.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2016, 13:17   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
Un, Nohut, yoğurt sirke gibi bütün mayalanma işlerinde sıcaklık 20-40 derece aralığında olacak. Bu derecelerde olmayan Soğuk mutfaklarda yalıtım özelliği iyi olan elektrikli fırınları kullanabilirsiniz. Sıcaklığı 30-40 derece yapıp kapatıp fırını durdurun. Hamur ve yoğurtlarınızı burada bekletin. Nohut mayalanmasında su Termosu kullanabilirsiniz. Mayalanacak nohut, su, şeker ve diğer malzemeleri naylon torbaya koyun. Termosa 30-40 derece biraz su koyun. Bu torbayı içine atın. Termos iyi ise bir gün su sıcak kalır veya arada yeni sıcak su ekleyebilirsiniz.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024