agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni219Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-05-2015, 22:26   #91
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
İdeal besleme aralığı ne olmalıdır?
Eğer; mümkünse hergün...

bahcedenn beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2015, 22:09   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-08-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Bir kere denedim fakatmayam 3 . gün sirke gibi koktuğu için attım .Ama en kısa zamanda deneyeceğim .

misk-00 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2015, 17:21   #93
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ekşi maya artanları ile yulaflı kurabiye

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2015, 17:22   #94
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ve yine ekşi maya artanları ile kabak mücver..

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2015, 19:08   #95
Ağaçsever
 
NMel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 99
Ellerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyorlar.

NMel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 14:39   #96
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ekşi maya artanları ile pretzel ve minik ekmekcikler..

Tarif

Malzemeler

1 cup = 250 ml

1cup (250 ml) beslenmemiş ekşi maya
1 cup ılık süt
3 cup un
1 yemek kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

Yapılışı

Tüm malzemeleri tezgah tipi mikserin karıştırma kabına alıp hamur ucu ile 10 dakika düşük hızda yoğuruyoruz.

Ilık bir yerde 45 dakika bekletip, şekillendiriyoruz. Üzerine fırça ile şekerli su sürüp susam ve haşhaş tohumu serpiyoruz. 175 C ye ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriyoruz.

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2016, 08:22   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Ben ilk defa ekşi maya yapmaya pazar sabahı başladım, fena gitmiyor gibi, kısmetse bu akşam ilk beslemesini yapacağım. Yalnız şöyle bir sıkıntı var arada bir gün(mayanın 7.günü) evde olamayacağız. Bir gün besleyemezsem ne olur, ne yapmam gerekir?

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2016, 10:27   #98
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Ben ilk defa ekşi maya yapmaya pazar sabahı başladım, fena gitmiyor gibi, kısmetse bu akşam ilk beslemesini yapacağım. Yalnız şöyle bir sıkıntı var arada bir gün(mayanın 7.günü) evde olamayacağız. Bir gün besleyemezsem ne olur, ne yapmam gerekir?
Son beslemeyi evden çıkmadan hemen önce yapın, mayayı fırın içinde tutuyorsanız fırının ışığını açmadan, yani nispeten daha serin bir ortamda bırakın. Döndüğünüzde ilk iş beslemeyi yapmaya çalışın. Sekizinci günde epey bir bakteri toplanmış olacaktır, idare edeceğini düşünüyorum.

malina beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2016, 07:33   #99
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Benim maya kokuyor, kabuk bağlıyor ama kabarmıyor. Ortama yeterince sıcak olmadığından ötürü diye düşünüyorum. Yeni baştan başlamak gerekecek herhalde.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2016, 08:12   #100
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Benim maya kokuyor, kabuk bağlıyor ama kabarmıyor. Ortama yeterince sıcak olmadığından ötürü diye düşünüyorum. Yeni baştan başlamak gerekecek herhalde.
Olmasını istediğimiz tatlı bir ekşilik kokusu. Kokuyor derken kötü mü kokuyor?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2016, 13:18   #101
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Olmasını istediğimiz tatlı bir ekşilik kokusu. Kokuyor derken kötü mü kokuyor?
Öyle çok tatlı bir koku değil, sanki tulum peyniri gibi kokuyor.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2017, 19:20   #102
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Öyle çok tatlı bir koku değil, sanki tulum peyniri gibi kokuyor.
Biz burayı unuttuk. Son durumu nasıl ekşi maya adayınızın?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2017, 07:23   #103
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Biz burayı unuttuk. Son durumu nasıl ekşi maya adayınızın?
Attım yeniden başladım. Aynı şey oldu. Hafif ekşimsi bir kokusu var, kabarcıklar var ama kabarmıyor meret. Ben undan kıllanmaya başladım. Ne olursa olsun bu sefer on günü tamamlayacağım.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2017, 09:24   #104
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
Mayalanma için bulunduğu ortam sıcaklığının 20-40 derece olması gerekir. 20 derece altı soğuk ortamlarda yavaşlayıp durur. Hamuru uzun süre yoğurun maya dağılsın.Hamurun çok sert olması da mayanın gelişip dağılmasını engeller. Yaptığınız yer soğuksa bunları deneyin. Fırını hafif ısıtıp 30 derece gibi durdurun. Hamuru burada bekletin. Strafor-beyaz köpük kutu bulup içine sıcak su koyun hamuru içine yerleştirin. Termos içine sıcak su koyup hamuru naylona koyup termosta bekletin.

kerkenez beğendi.
Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2017, 15:27   #105
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 Mesajı Göster
Mayalanma için bulunduğu ortam sıcaklığının 20-40 derece olması gerekir. 20 derece altı soğuk ortamlarda yavaşlayıp durur. Hamuru uzun süre yoğurun maya dağılsın.Hamurun çok sert olması da mayanın gelişip dağılmasını engeller. Yaptığınız yer soğuksa bunları deneyin. Fırını hafif ısıtıp 30 derece gibi durdurun. Hamuru burada bekletin. Strafor-beyaz köpük kutu bulup içine sıcak su koyun hamuru içine yerleştirin. Termos içine sıcak su koyup hamuru naylona koyup termosta bekletin.
hamur çok sert değil bana göre ideal formda. Evin en sıcak odasında kaloriferin yanında duruyor. Önceki aynı odadaydı ama kaloriferin yanında değildi.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 12:46   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
Mayalanma için gereken şartları anlattım. Bütün mayalı gıdalarda üzümün sirke, şarap olması, buğday, nohut hamurlarının mayalanması içlerindeki ve havadaki görmediğiniz canlılarla oluşur. Şartları sağladığınız sürece. Fırıncı için bu işlemler uzun zaman aldığından beklemez dışarıdan maya kültürleri şeker besini ekleyip şartları hızlandırır. Fabrikada elenmiş temizlenmiş kimyasal işlem yapılmış kendi kendine mayalanma sürecini yitirmiş unlarla bu işi yapmanız zordur. Değirmenden temizlenmemiş buğday alın veya aldığınız buğdayı değirmen taşlarında öğütün su ile karıştırın hava sıcaklık şartlarını sağlayın içlerindeki canlılar kendi kendine mayalanmayı başlatır. Suyunuz çok kireçli ise bu bile etkiler. Üzüm mayalanması havasız şartlarda olurken buğday için hava gerekir. Bu mayalanma olayının temel nedenini anlamazsanız başarı oranınız azalır. Verdiğim bağlantıda mayalanma temeli anlatılıyor. Mayalanmayı etkileyen nedenler anlatılıyor. Bunu doğal mayalanmaya uygulayacaksınız. Doğal mayalanmayı beklemekle içine maya kültürü eklemek arasında fark yoktur sadece işlemleri hızlandırmaktır. Fırıncı gibi şeker tuz atmanız gerekmiyor.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 16:06   #107
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Konuyu dağıtmamak adına ekşi maya yapımı ile ilgisi olmayan mesajları çıkarıyorum. Mayalanma ile ilgili paylaşılan bilgiler çok faydalı, teşekkürler, bunları bıraktım.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 16:51   #108
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 Mesajı Göster
... Doğal mayalanmayı beklemekle içine maya kültürü eklemek arasında fark yoktur sadece işlemleri hızlandırmaktır. ...
Bundan emin misiniz?

Hazır mayalar adı üzerinde maya. Ekşi mayada maya dışında bakteriler de bulunuyor diye düşünüyordum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 20:23   #109
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bundan emin misiniz?

Hazır mayalar adı üzerinde maya. Ekşi mayada maya dışında bakteriler de bulunuyor diye düşünüyordum.
Galiba sadece -ekşimaya ya da hazır maya olarak değil- mayanın ekmeği kabartma işlevi açısından bakılarak yapılan bir yorum bu.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 20:35   #110
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Attım yeniden başladım. Aynı şey oldu. Hafif ekşimsi bir kokusu var, kabarcıklar var ama kabarmıyor meret. Ben undan kıllanmaya başladım. Ne olursa olsun bu sefer on günü tamamlayacağım.
Ortam sıcaklığı yeterli değilse ya da kullandığınız kaplarda deterjan vb kalıntısı olma ihtimali varsa bakterilerin çoğalmasını ve sayısını etkileyecektir.

Beslemeler arası çoğalma yetmiyorsa patojen bakteriler çoğalır ve mayanız bozulur.

Ayrıca doğal ya da organik olmayan un kullanıyorsanız kullandığınız unda olma ihtimali büyük olan koruyucuların da ortamdan mayanıza gelen bakterilerin çoğalma durumunu etkileyeceğini düşünüyorum.

En son olarak maya adayınızın durumunu konunun ilk mesajlarındaki fotoğraflarda gördüğünüz kabarcıklarla karşılaştırabilirsiniz. İlk günlerde çok büyük hareket olmayabilir. Az da olsa hareketlenme varsa bakteri topluyorsunuz ama sayısı henüz yeterli değil sanıyorum.

sernur ve Erdem 01 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2017, 07:30   #111
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Öyle oldu böyle oldu derken maya olgunlaştı. Gramajda hata yaptığım için ilk yaptığım ekmek faciaydı ama ikincisi gayet güzel oldu.

Bunun üzerine kaşınmaya devam ediyorum çavdar ekmeği yapmayı deneyeceğim. Bunun için ekşi çavdar mayası yapılması gerekiyor. Biraz araştırdım ilk başta bizim maya gibi başlayıp sonradan çavdar unu eklemeye başlıyorlar. Bu mayadan bir kısmını ayırıp çavdar unu ile beslesem olur mu? Ne dersiniz? Yoksa sıfırdan mı üretmek gerekir?

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2017, 11:14   #112
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Öyle oldu böyle oldu derken maya olgunlaştı. Gramajda hata yaptığım için ilk yaptığım ekmek faciaydı ama ikincisi gayet güzel oldu.

Bunun üzerine kaşınmaya devam ediyorum çavdar ekmeği yapmayı deneyeceğim. Bunun için ekşi çavdar mayası yapılması gerekiyor. Biraz araştırdım ilk başta bizim maya gibi başlayıp sonradan çavdar unu eklemeye başlıyorlar. Bu mayadan bir kısmını ayırıp çavdar unu ile beslesem olur mu? Ne dersiniz? Yoksa sıfırdan mı üretmek gerekir?
Benim bildiğim tam çavdar yapacaksanız mayanız da tam çavdar olmalı. Onun da yapılışı benziyor. Ama atıyorum %70 buğday %30 çavdar yapacaksanız o zaman bizim ekşi mayamızı kullanabilirsiniz. Belki sizin dediğiniz gibi de oluyordur. Ama bana denk gelmedi hiç.

Eğer %100 çavdar yapacaksanız Sn. MeyveliTepe'nin blogunda çavdar ekşi mayasının da çavdar ekmeğinin yapılışının da tarifi mevcut.

kerkenez beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2017, 23:15   #113
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Ekşi maya yapımına dün başladım. bir bardak tam buğday unu ve bir bardağa yakın su ekledim, ayrıca içerisine prebiyotik saşe de ekledim bir paket. Sorum şu, mayayı hazırlarken yarısını alıp alınan kadar ekleme yapıyoruz deniyor. Ben bugün ikinci günde hafif kabarmayı görünce hiç içerisinden almadan yarım bardak un ve o kadar da su ekledim. Yani ille aldığımız kadar mı eklemeliyiz beslerken yoksa mayanın miktarını arttırmak için almadan daha az eklesek olur mu?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2017, 10:28   #114
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Ekşi maya yapımına dün başladım. bir bardak tam buğday unu ve bir bardağa yakın su ekledim, ayrıca içerisine prebiyotik saşe de ekledim bir paket. Sorum şu, mayayı hazırlarken yarısını alıp alınan kadar ekleme yapıyoruz deniyor. Ben bugün ikinci günde hafif kabarmayı görünce hiç içerisinden almadan yarım bardak un ve o kadar da su ekledim. Yani ille aldığımız kadar mı eklemeliyiz beslerken yoksa mayanın miktarını arttırmak için almadan daha az eklesek olur mu?
Mayanın kuvvetlenip olgunlaşması ve ekmek yapımında kullanılması için en az 10 gün beslemekte fayda var. Eğer atmadan beslerseniz artan bakteri nüfusuna besin yetiştirmek mümkün olmaz ve besinsiz kalan bakteriler ölmeye başlar. Mayanız asidik kokar ve devamında küflenme başlar.

En az yarısını atarak (ben %80 kadar atmıştım) ve yaklaşık kalan maya miktarı kadar un ve su ile besleyerek gitmenizde fayda var. Ayrıca maya oluştururken yarım su bardağı ile başlayıp, yine bu miktarda beslemek bence çok fazla. 20’şer gram un ve su ile beslemek bile yeter. Tartınız yoksa 1 dolu yemek kaşığı unu bardağa koyup ölçebilirsiniz, yine bu seviyede suyu da ölçüp ekleyebilirsiniz.

efeege ve TCM beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2017, 12:08   #115
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Ekşi maya yapımına dün başladım. bir bardak tam buğday unu ve bir bardağa yakın su ekledim, ayrıca içerisine prebiyotik saşe de ekledim bir paket. Sorum şu, mayayı hazırlarken yarısını alıp alınan kadar ekleme yapıyoruz deniyor. Ben bugün ikinci günde hafif kabarmayı görünce hiç içerisinden almadan yarım bardak un ve o kadar da su ekledim. Yani ille aldığımız kadar mı eklemeliyiz beslerken yoksa mayanın miktarını arttırmak için almadan daha az eklesek olur mu?
Starter oluşturmada tam buğday kullanmak sonuca etkili bir şekilde ulaşmanızı sağlar ancak besleme miktarlarında dikkatli olmak gerekli. Yukarıda belirtildiği gibi aldığınız karışım miktarıyla beslediğiniz karışım miktarı aynı olursa sorun yaşamazsınız. tam buğdayda buğdayın %100'ü olacağı için (kepek, endosperm ve ruşeym) maya kültürünüz daha agresif olacak ve de verdiğiniz besini hızla tüketecektir.

Dolayısıyla 40g un 40g su karışımıyla devam etmeniz en ideali olur sizin için. Tartınız varsa, kavanozda 40g bırakacak kadar karışımı azaltın, üzerine tekrar 40g un ve 40g su koyup karıştırın.

Fermantasyonu yönetmeye alıştıkça mayanızın ne zaman beslenmeye ihtiyacı olduğunu da anlamaya başlayacaksınız. Bulunduğu ortamın aşırı steril olmamasına dikkat edin, mümkünse çamaşır suyunu evinize sokmayın. Kolay gelsin.

Ozlem A ve TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2017, 21:57   #116
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
@ its_just_a_ride ve @ Ozlem A, ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkür ederim. İlk günde olmaması gereken kabarma sanırım baştan koyduğum prebiyotikler sayesinde gerçekleşti. İkinci günün sonunda ise dediğiniz gibi almadan ilave ettiğim un ve su yüzünden beslenemediği için önce kabarıp günün ikinci yarısında eski seviyesine geldi ve beklenen kötü asidik koku meydana geldi. Bugün yarıdan daha az mayayı attım ve aynı kıvamı ve seviyeyi elde edene kadar un ve su ekledim bakalım yarın ne olacak. Ekmeği çok yapıyoruz, genelde bir kilo civarı ve sizin dediğiniz miktarlarda maya yetmez herhalde, o sebeple başlangıç miktarını fazla tuttum.

Şu ana kadar hazır ekşi mayanın toz olanıyla ekmek yapıyordum, fena olmuyordu tadı. Tam buğday-yulaf-çavdar-mısır unu karışımı fazla kabarmayıp hemen bayatlasa da kızartınca kahvaltılarda mükemmel oluyor.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2017, 21:23   #117
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Tam yedinci günün sonunda ekşi maya olgunlaştı, bugün de ekmeğimizi pişirdik.

Name:  ekmek.jpg
Views: 173
Size:  44.4 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2017, 19:37   #118
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ its_just_a_ride ve @ Ozlem A, ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkür ederim. İlk günde olmaması gereken kabarma sanırım baştan koyduğum prebiyotikler sayesinde gerçekleşti. İkinci günün sonunda ise dediğiniz gibi almadan ilave ettiğim un ve su yüzünden beslenemediği için önce kabarıp günün ikinci yarısında eski seviyesine geldi ve beklenen kötü asidik koku meydana geldi. Bugün yarıdan daha az mayayı attım ve aynı kıvamı ve seviyeyi elde edene kadar un ve su ekledim bakalım yarın ne olacak. Ekmeği çok yapıyoruz, genelde bir kilo civarı ve sizin dediğiniz miktarlarda maya yetmez herhalde, o sebeple başlangıç miktarını fazla tuttum.

Şu ana kadar hazır ekşi mayanın toz olanıyla ekmek yapıyordum, fena olmuyordu tadı. Tam buğday-yulaf-çavdar-mısır unu karışımı fazla kabarmayıp hemen bayatlasa da kızartınca kahvaltılarda mükemmel oluyor.
Benim 2 kiloluk ekmek yaptığım da oluyor, mayayı gene de az besliyorum. Bu sayede günlük atılan miktarlar da az olmuş oluyor. Ana mayadan belirli porsiyon olarak ön maya (levan) hazırlayabilirsiniz. Literatürde "levan" denilir bu ön mayaya. Yalnızca pişecek ekmek için hazırlanır, ekmekle birlikte de tükenir. Ben genelde ana mayayı ekmek için rahatsız etmem. Belirli bir porsiyon alır ön maya hazırlığı yaparım. Zaten artizan ekmek dünyasında da genelde bu iş böyle yürür. Siz de öyle yapabilirsiniz. Alacağınız porsiyon, toplam ekmek hamurunuza koyacağınız levan miktarının %20'si kadar olsa yeterli. Ön maya olgunlaşmasını 6-8 saat arasında tamamlayacaktır. Eğer ortam çok soğuk değilse. Levan hazırlarken bir miktar fazla hazırlamayı (buffer) unutmayın.

Ekmeğinizin kokusu buralara kadar geldi bu arada, elinize sağlık.

TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2017, 08:53   #119
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Bir ton şey yazdım, gönder deyince kaldı öylece, ara ki yazdıklarını bulasın bir daha. Hadi notebook olsa kaldır at olay bitecek, masa üstünde monitörü mü çarparsın, klavyeyi mi savurursun, mause umu çiğnersin, güç kaynağının üzerine mi çökersin, hoparlörleri mi parçalarsın bilemedim...

Kısaca yazdıklarımı özetlersem;

Buzdolabındaki mayayı besleme zamanı ile ekmek yapma zamanı aynı güne denk gelirse sorun yok, kavanozu çıkarıyorum (daha yapmadım da planlarım böyle ) çeyrek su bardağı mayayı ayırıyorum (levan) onu besleyince yarım su bardağı yapıyor ve üç-dört saat çalışınca da bir su bardağına ulaşıyor (yani sizin dediğinize yakın % 25 levan yeterli) ve onunla ekmek yapıyorum. Ana mayayı ise içerisindeki maya oranında levanla yanyana besleyip oda sıcaklığında tuttuktan sonra buzdolabına kaldırıyorum. Ancak ekmek yapma zamanı ile ana mayayı besleme zamanı aynı denk gelmezse dediğiniz gibi ana mayayı rahatsız etmeden içerisinden yetecek miktarda mayayı (levan) alıp yine hemen dolaba koyuyor ve levan ile uğraşıp ekmek yapıyorum...

CTRL+A ile tüm yazdıklarımı seçiyorum... CTRL+C ile tüm yazdıklarımı her ihtimale karşı kopyalıyorum ve gönderiyorum...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2017, 10:28   #120
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Yaklaşımınız benzermiş sizin de. Mayanızı yeni kurdunuz diye hatırlıyorum. Sanki buzdolabına koymak için biraz erken davranmışsınız. Biraz oda sıcaklığında çalışıp beslenip güçlenseydi kültürünüz. Şayet haftada bir ekmek yapmıyorsanız, dolaba koymanıza bile gerek yok. Seyahatler vs. dışında. Uzunca bir süre dolaba koymadan günde 2 kez beslemenizi tavsiye ederim.

TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ekşi maya, ekşi maya yapımı, tartine, tartine sourdough


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024