agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-05-2011, 13:07   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak

Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.
Name:  P150511_18.36.jpg
Views: 11537
Size:  48.5 KB

Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?

Seabert74 beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2011, 14:04   #2
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?
N'oluyorsa hep acelecilikten oluyor. Vaktimiz öyle az ki, az zamanda öyle çok iş yapmamız gerekiyor ki, ekmeğin kabarmasını bekleyecek zamanımız yok. Ekmeği mayalanırken unutmak gerek.

Pazar günü ekşi mayalı ekmeğimi yeni aldığım Berghoff marka kek kalıbında yaptım. Kalıbın yüksekliğinin iki katı kadar kabarınca fırına koydum. Sonuçta kolay kesilebilir mis kokulu ekmek oldu. Ama daha büyük bir kapta mayalasa idim, daha çok kabarıp daha göz göz olacaktı ekmeğim.
Ama EYM 'de yapılan ekmek mükemmel görünüyor, ellerine sağlık canım

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 13:36   #3
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Bu günlerde Bu Bilgiye çok ihityacım var

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.


Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?

Ekmek makinasını Ekim-Kasım 2011 gibi almış olmalıyım, o zamandan bu yana instant maya ile makinede ekmek yapmak çok kolay olmuştu. Sıvılara üç kaşık yoğurt eklemekle pek hoşuma gitmeyen kek dokusu yerine ekmek tadı ve dokusu elde edebiliyordum.

Gecen haftalarda piyasadaki bütün mayaların GDO lu oldugunu öğrendim.Baş edemediğim bazı rahatsızlıklarımın artması 2011 Ekim- Kasım aylarından bu yana EYM ekmeğimde kullanmakta olduğum instant mayayı düşünmeme neden oldu.

Bir haftadır EYM ekmeği yapmıyorum. Burada fotoğrafını gördüğümüz bu güzel ve başarılı ekmeğinizi annenizin evinde EYM de ve ekşi maya ile yapmıştınız. Bu güzel ekmeği EYM da nasıl yapmıştınız? Ekşi mayayı Ekmek Yapma Makinesindeki ekmeğe hangi aşamada nasıl eklemiştiniz makinenin mayalanma süresine ek bir saat daha mayalandırmıştınız, önce ve sonra başka neler yapmıştınız, eklediğiniz ekşi maya bir su bardağı kadar mı idi? Ekşi Mayayı Makinaya nasıl ve ne zaman eklemiştiniz acaba Sevgili Nevsune Hanım?

Bir yıl gecikmiş bir soru ama o zaman neler yaptığınızı umarım hatırlıyorsunuzdur.
Ekmek yapma makinamda evde üreteceğim ekşi maya ile ekmek yapmayı başabilirsem çok sevineceğim.
Bilmiyorum olacak mı, yapılabilir mi, yapabilecek miyim...
Size şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Çok sevgilerimle,

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 09:18   #4
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Exclamation

Sevgili s.toprak geciktiğim için özür dilerim. Bir kaç günlüğüne şehir dışına çıkmak zorunda kaldığımdan buralara bakma fırsatı bulamamıştım.

Aradan zaman geçmiş tam hatırlayamıyorum çünkü Sonbahardan beri ekmek yapmayı bıraktım (Belediye poşet içerisinde tam buğday unundan ekmek yapıyor memnunum). Muhtemelen deneme yanılma ile en iyi sonuç aldığım elde yaptığım ekmeğin ölçüsünü kullanmışımdır diye düşünüyorum.

350 gr. Karışık un, ¼ küçük ölçü instant maya, ¾ cup ekşi maya, ¾ cup su, 1 çay kaşığı pekmez, tuz

Burada neden çok az da olsa instant maya kullandığımı düşünebilirsiniz. Ekşi maya bana nazlı mı davranıyordu, yoksa ısı mı yeterli olmuyordu bilmem ama kabarma konusunda sıkıntım vardı. Süreci hızlandırmak için çay kaşığının ucu kadar bir instant maya iyi oluyordu ama siz kullanmayabilirsiniz. Nasılsa ekmek makinesinin ısıtması ekşi mayayı yola getirecektir.

Elde yapmanın aşamalarını izleyerek, ekşi mayayı da ilk karıştırmada koymuşumdur. Başka bir yöntem uyguladığımı hiç hatırlamıyorum. Yoğurma ve kabarma işlemini makineye bırakmışımdır sadece. Yalnız sevgili s.toprak daha sonraki makine uygulamasında bu sonucu alamamıştım. Annem de hüsrana uğrayıp makineyi dolap üzerlerine kaldırmıştı

Ekmek makinesinde yavaşlatılmış yöntemle ekmek yapmayı bir deneyebilir misiniz. Ben elde ekmek yaparken bu yöntemden çok memnun kalıyordum. Tadı da kabarması da daha iyi oluyordu. Onu da bir yerlerde yazmış olmalıyım ama şimdi bakacak zamanım yok.

Kısaca şöyle: Ekmeği ilk yoğurduktan sonra (örneğin akşam saatlerinde) üzerini streçle kapatıp sabaha kadar buzdolabında bırakıyoruz. Sonra dolaptan çıkardığımız hamuru sabah tekrar yoğurup dışarda normal kabarma sürecinden sonra pişiriyoruz. Buzdolabında kaldığı süreçteki yavaş çalışma sanırım hamurda iyi bir sonuç yaratıyor.

Bu yöntemi, ilk kabarma için farklı bir kap kullanıp, ikinci yoğurma aşamasında tekneye geçirerek makinenin normal yolunu izleyebilirsiniz sanırım. Denerseniz sonucu yazar mısınız

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 09:33   #5
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Sevgili Nevsune çok teşekkür ediyorum.
Yazdığınız herşey benim de yaşadıklarıma ve düşündüklerime uyuyor.
Yavaşlatılmış ekmeği denemek bana da pek kolay görünmüyor çünkü önceki yıllara
göre daha halsiz ve yorgun hissediyorum.
Bir iki haftadır ben de makineyi kullanmaktan vazgeçmiş durumdayım.
Belediye'nin tam bugday ekmeğini ben de denemeliyim.
Sevgilerimle,

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 10:38   #6
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Belediyenin "tam buğday unundan ekmeğine" gelmiş dayanmış sonuç

Geçenlerde yoğunluktan dolayı ekmek yapma fırsatı bulamayınca, Sakarya'daki ekmekçiden tam buğday unlu diye geçinen bir ekmek aldım. Evde merakla kestiğimde, hüsrana uğradım.

Rengi ve dokusu benim evde yaptığım tam buğday unlu ekmeklere hiç benzemiyordu. Ekmeğin dokusu tam buğday unundan dolayı biraz tıkız olmalıydı, ama piyasadaki ekmekler kadar kabarık ve yumuşaktı. Kokusu da odun ateşinde pişmiş ekmek kokusunu andırıyordu. Rengi desen, ekmeklerde görmeye alışkın olmadığımız bir bej renkti. Ekmeğin ancak yarısını yiyebildim. İlk fırsatta kendime ekşi mayalı ekmek yaptım.

Ekşi mayalı ekmeğin EYM'de deneneceği ve muhtemelen başarılı olunacağı sıcak yaz günlerindeyiz. Nevsune'nin dediği gibi buzdolabında bekleyen mayalı hamur ertesi gün ekmek makinesine hazır olacaktır. Son yaptığım ekşi mayalı hamur, 2 saatte muhteşem kabarmıştı. Üstelik dolapta beklemeden...

İlk yoğurmadan sonra yarım saat dinlendirdim,. Sonra bir kez daha yoğurup güneşli bir alana koydum, üstüne de siyah bir örtü örttüm. İki saatta ekmek pişmeye hazırdı.

Ekmek makinesinde başarılı olmak oldukça zor. Mayanın sakince bir kenarda ılık ortamda üremesi gerek. Makine sürekli hamuru karıştırarak yoğuruyor. Bekleme süresi de sanırsam instant mayalara göre ayarlanmış, maya tam olarak hamurla özleşmeden pişirmeye geçiyor. Ekşi maya ile instant mayanın aktive olma süreleri çok farklı. Ekmek makinesi firmaları ekşi mayalı ekmek için ayrı bir program yapmalılar artık.

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 12:17   #7
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
"Sonuç, Belediye'nin Karadeğirmende öğütüldüğünü ilan ettiği tam buğday ekmeğine geldi dayandı" gelmesine de, o da olaydı.
Bize nisbeten yakın büfe kapanmış, camında yokuştaki bir yeri yazmışlar.
Belki bir gün kimbilir... Güvenlik Caddesindeki Nimet Fırınından aldığım tam bugday ekmeği
kısmen tıkızdı. Bonelli'nin ki kokusu fena değil ama daha kabarmış bir ekmek.
Sevgiler

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 13:06   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Ekmek makinesinde başarılı olmak oldukça zor. Mayanın sakince bir kenarda ılık ortamda üremesi gerek. Makine sürekli hamuru karıştırarak yoğuruyor. Bekleme süresi de sanırsam instant mayalara göre ayarlanmış, maya tam olarak hamurla özleşmeden pişirmeye geçiyor.

Ekşi maya ile instant mayanın aktive olma süreleri çok farklı. Ekmek makinesi firmaları ekşi mayalı ekmek için ayrı bir program yapmalılar artık.
Buna bir çözüm bulunmuş

Yoğurma işlemini makinede yapıyorsunuz.

Mekineyi kapatıp, ekşi mayalı hamurun kabarmasını bekliyorsunuz.

Kabarma tamamlanınca, sadece pişirme fonksiyonu kullanarak (makinenin süre uzatmak için kullanılan 10 dakika kadarlık uzatma fonksiyonu) (makinem yok anlatanın yalancısıyım ekmeği pişiriyorsunuz...

Turgay78 ve mrduran beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 13:18   #9
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Buna bir çözüm bulunmuş

Yoğurma işlemini makinede yapıyorsunuz.

Mekineyi kapatıp, ekşi mayalı hamurun kabarmasını bekliyorsunuz.

Kabarma tamamlanınca, sadece pişirme fonksiyonu kullanarak (makinenin süre uzatmak için kullanılan 10 dakika kadarlık uzatma fonksiyonu) (makinem yok anlatanın yalancısıyım ekmeği pişiriyorsunuz...
Güzel, çok güzel de... Bunu düşünmedim değil, lakin yaz aylarında farketmese de, kışın soğukta mayanın o makinede kabarmasını nasıl umucaz? Makinenin üzerine battaniye örtermişiz ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 13:42   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Pişirme kabını dışarı çıkarıp battaniye örtersin

mrduran beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 14:49   #11
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Makinede uzun programda ekşi mayalı ekmek pişirmeyi bir kere denemiştim ama sonuç kötü olmuştu. En iyi sonuç aldığım yöntem; hamur yoğurma-mayalama programını kullanmak (1 saat 30 dk), sonra hamuru, içine yağlı kağıt koyup, yağlı kağıdı da unladığım (sadece yağlı kağıt olunca yapışıyor) büyükçe bir kaseye aktarmak, iyice kabardıktan sonra sıcak fırın kabına koymak.
Makine kabında değil de kase içinde bekletme nedenim, şeklinin bozulmadan fırın kabına aktarılması.

Dün evde yoktum, çocuklar ekmek yetmez diye marketten, ambalajlı, tanınmış bir markanın, %100 tam buğday unu ekmeğinden bir paket almışlar. Kaç senedir ev ekmeğine öyle alışmışız ki, bir dilim bile yiyemedim. Tam buğday ununun tadı yok, abartılı yumuşak ve lastik gibi. Evde yapılan tambuğday ekmeği sonraki günlerde sertleşiyor ama ısıtınca leziz bir tad alıyor ve doyuruyor. Pakette %100 tam buğday unu yazılı ama bu hale getirmek için kim bilir içine neler katılmış (Hemen baktım: tam buğday unu, içme suyu, glüten, karabauğday tanesi, maya, kepek, buğday ekşisi, tuz, soya unu, tapaklanmayı önleyici (kalsşyum karbonat), koruyucu (kalsiyum propiyonat, sorbik asit), emulgatör (mono ve digliseridler), yağ asitlerinin mono ve digliseridlerinin mono ve diasetil tartarik asit esterleri), antioksidan (askorbik asit).

Hazır evdeyim, hemen bir ekşi mayalı akmek yapayım.

Ozlem A beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 14:51   #12
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Hatta olmadı, pişirme kabını sıcak suya oturtup, battaniye örtermişiz
Kış bu...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 14:53   #13
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Hazır evdeyim, hemen bir ekşi mayalı akmek yapayım.
Doğru söze ne denir? )))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 15:10   #14
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Benim anlattığım olay, fırının bozulması sonucu ortaya çıkmış.

Hem ekşi mayalı ekmek yapmaya devam etmek, hem de ekmek makinesini kullanmak dışında seçeneği olmamanın getirdiği bir keşif

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 15:59   #15
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Yavaşlatılmış ekmeği denemek bana da pek kolay görünmüyor çünkü önceki yıllara göre daha halsiz ve yorgun hissediyorum.
Aslında ekmeği elde yapmak hiç de zor değil. Hele düşünün ki bunu benim gibi hamur yoğurma işine geçkin yaşlarda başlayan biri söylüyor Bence bütün zorluk ilk yoğurmada. O da olsun olsun 10 dakikalık bir süreç. Bir de o işi oyun haline getirip, hamuru fırlatıp atmaya başladım mı zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Bir de bakıyorum ki benim hamur kıvama gelivermiş. Valla ben çiçekleri sularken çok daha fazla yoruluyorum İkinci yoğurmayı ekmeksanati.com'dan öğrendiğim gibi zarf katlama usulü ile yapınca iş daha da kolaylaşıyor. Gerisi fırının maharetine kalıyor artık.

Bir zaman sonra insanın eli hamura alışıp kıvamı tanır oluyor, makinede böyle bir şansınız yok. Ekmek makinesinde ayar yapmak çok daha zor. Bir tuttursanız, 10 tutturamıyorsunuz. Mutfakta yer kaplıyor, eksi puan. Makinedeki ekmek teknelerinin teflon oluşu da bir eksi puan. Benim için elde ekmek yapmanın tek zorluğu, çıkan bulaşık. E makinenin bu kadar eksisiyle o zorluk da önemini yitiriveriyor.

Aman ya ne güzel belediye ekmeği ile idare ediyordum. Yine aklıma girdiniz. Birkaç gün işim var, sonra bir ekmek yapıvereyim Hatta Müjgan'dan ekşi maya mı alsam, ne

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2012, 14:52   #16
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ben de eli çok geç mayalı hamura bulaşan biri olarak (asıl mayalı hamurla tanışmam makineyi aldıktan sonra oldu) makineyi kullanmakla beraber elde yapılanı daha çok seviyorum. Hamur hazırlamayı makinede yapacaksam, karıştırma işlemini kapağı açıkken yapıyorum, kıvamını kontrol ediyorum, hamurun haline göre göz kararı su veya un ile kıvamı tutturuyorum. Ya da ekşi mayayı istediğim hamur kıvamına getirip, ölçülü un ve suya ilave ediyorum, bu durumda kontrole gerek kalmıyor.

Evde hazır mayam bitti, ekşi mayadan sürekli yapmayı deneyeceğim (???). Hani ocak yakılmışken ekmekler toplu halde pişirilirmiş ya, ben de bir haftalık ekmeği bir kerede pişireceğim, zaten kolay bayatlamıyor, gerekirse birazını buzlukta saklayabilirim. Bu zamansızlık içinde nasıl zaman bulacağım bilmiyorum ama Bu yaz, hergün tarfikte geçen 3-5 saat sabrımı taşırıyor, o sürede ne ekmekler yapılır, ah ah.

Ozlem A beğendi.

Düzenleyen Kiraz : 13-07-2012 saat 15:44
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2012, 15:56   #17
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Smile Makinada ekşi maya ekmek denemesi

Demek mayanız olmuşmuş.
Nohut mayası ekmeğinin tadı bana daha güzel geliyor.
Bu sıcakta nohut mayası fazla naz yapmaz belki.
Afiyet olsun.
Su anda ben de makinede ekşi maya ekmek deneme aşamasındayım.
Hamur programında yoğruldu, dinleniyor. Dinlenme sona erince
yine makinede kabarmasını bekleyeceğim ( kabarırsa kabarır kendi bilir)
kabarırsa fırın programında pişireceğim. Ümidim yok, bu bir deneme olursa olacak.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2012, 23:18   #18
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Smile

İşte bir kaç gündür ısrarla başınızı ağrıttığım ekşi mayamın ekmeği
Bu sabah ilk dilimi kestim, gayet güzel bir ekmek olmuş.
Özel bir kokusu, biraz ekşimsi özel bir tadı var, tad ve koku rahatsız etmiyor.
Hamur programını iki kez çaılştırdım, çünkü birincisi sona erince hamurdan bir parça mayalık aldım.
Kalan hamurun düzgün olması için bir daha karışmasının iyi olacağını düşündüm.
Ikinci yoğurmadan sonra makinanın kazanında üzerini örtüp sararak iki saat mutfak masasında beklettim.
Sonra fırın proğramında pişirdim. Bekleme ve fırın aşamalarında kabardı.
Bu ekmeği en uzun program olan 3 saat 50 dakikalık Fransız ekmeği proğramında da yapabileceğimi
düşünüyorum.
Sevgiler

Eklenen Resimler
  
mrduran ve Seabert74 beğendi.

Düzenleyen s.toprak : 18-07-2012 saat 09:59 Neden: ekleme yaptım
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2012, 10:18   #19
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
İşte bir kaç gündür ısrarla başınızı ağrıttığım ekşi mayamın ekmeği
Bu sabah ilk dilimi kestim, gayet güzel bir ekmek olmuş.
Özel bir kokusu, biraz ekşimsi özel bir tadı var, tad ve koku rahatsız etmiyor.
Hamur programını iki kez çaılştırdım, çünkü birincisi sona erince hamurdan bir parça mayalık aldım.
Kalan hamurun düzgün olması için bir daha karışmasının iyi olacağını düşündüm.
Ikinci yoğurmadan sonra makinanın kazanında üzerini örtüp sararak iki saat mutfak masasında beklettim.
Sonra fırın proğramında pişirdim. Bekleme ve fırın aşamalarında kabardı.
Bu ekmeği en uzun program olan 3 saat 50 dakikalık Fransız ekmeği proğramında da yapabileceğimi
düşünüyorum.
Sevgiler
Elinize sağlık gayet güzel görünüyor.
Ekşi mayamı yapıp tecrübe kazanınca bu ekmeği EYM deneyeceğim.Makinenizin kabı yayvan olanlardan sanırım.Benimkisi derin olduğu için çok sevmiyorum.İçi çok kabuk kısmı az oluyor.2 yıldır EYM de ekmek pişirmiyorum.

hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2012, 11:42   #20
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
Elinize sağlık gayet güzel görünüyor.
Ekşi mayamı yapıp tecrübe kazanınca bu ekmeği EYM deneyeceğim.Makinenizin kabı yayvan olanlardan sanırım.Benimkisi derin olduğu için çok sevmiyorum.İçi çok kabuk kısmı az oluyor.2 yıldır EYM de ekmek pişirmiyorum.

Teşekkür ederim.
Makinem Sinbo'nun en basit modeli. Kabı, derin bir dikdortgen prizması.
Bu ekmeğin boyunun kısa olması biraz hamurunundan almış olmam nedeniyle daha küçük bir ekmek olmasından belki daha çok da
ekşi mayanın, hamuru sanayi mayaları kadar kabartmamasından kaynaklanmış olabilir. Ama güzel oldu evet.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 11:58   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Arkadaşlar ekmek makinesinde ekmeği güzel yapan kim ne dere desin kullandığınız mayadır...

Kuru maya
İnstand maya
Yaş maya
vs.vs

İşte mayalar hakkında gerçek...

Artık mayalar da GDO tehlikesi ile karşı karşıya...

Ekşi maya veya nohut mayası ile ekmek makinesinde ekmek yapan kimse yok sanırım
=======================================



http://www.gidahareketi.org/Turkiye%...68-haberi.aspx


Ekmek, Anadolu insanın temel besin maddesi. Oysa günümüzün sağlıklı gıdası olması beklenen ekmek, ne yazık ki en sağlıksız gıda maddelerinden biri durumunda. Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi, hazırladığı "EKMEKLERE SAĞLIĞA ZARARLIDIR” ibaresisinin eklenmesini önerdi. İşte ayrıntılar...


İnsanoğlunun yaşam kaynağı olan ekmek; ne yazık ki özen gösterilmeyen, en çok ihmal edilen ürün haline dönüştü. 2011 yılında dünya 220 milyar dolarlık ekmek tüketirken Türkiye 12 milyar dolarla dünyada lideri durumunda.

Dünya nüfusunun yüzde 1,05’sini oluşturan Türkiye halkı, ekmeğin yüzde 5,45’sini tüketiyor. Bu tablo dünyanın aksine Anadolu insanın temel gıda maddesinin ekmek olduğunu bir kez daha göstermektedir.

Zaten Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; Türkiye’de insanlar, günlük enerjilerinin ortalama yüzde 44’ünü sadece ekmekten, yüzde 58’ini ise ekmek ve diğer tahıl ve tahıllı ürünlerinden sağlamaktadır. Yine aynı verilere göre dünyanın en sağlıksız ekmeği Türkiye’de üretiliyor.

Günlük enerjisinin yüzde 44’ünü sadece ekmekten karşılayan bir toplumda, ekmeğin illa ki en sağlıklı gıda maddesi olması beklenir. Oysa Türkiye’de ekmek denilince akla en son gelen şey hijyen ve sağlıklılığı olmakta.

Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin hazırladığı ‘Ekmek Raporu-2010’ çalışmasına göre İstanbul’da bulunan 4 bin 500 ekmek fırınından, bin 500’ü ruhsatsız. Yani her 3 fırından 1’i ruhsatsız faaliyet gösteriyor. Rapora göre, kişi başına günlük ekmek tüketimi 350-400 gram. Yoksul kesimde bu rakam 800 grama kadar yükseliyor. Bu pilot çalışmalar bile, tek başına, Türkiye’de üretilen ekmekteki sorunları göstermesi açısından yeterli...

Buğday ve ekmeğin, nihai tüketiciye ulaşana kadarki süreçte yaşanan sorunlar şöyle özetlenebilir:

- Genetik değişikliğin birinci fazı olan hibritleştirmek ile besin değeri düşürülen tohumlardan un elde edilmesi,

- Tahılın yetiştirilmesinde tarım kimyasallarının kullanımı,

- Un yapımındaki hileler ve kimyasal katkı maddeleri eklenmesi,

- Besinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan rüşeym ve kepek kısmının undan atılmasıyla beyaz un üretimi,


- Aşırı miktarda maya kullanımı ve özellikle mayaların GDO’lu olması,

- Ekmeğe üretim aşamasında çok yoğun biçimde katkı maddelerinin eklenmesi,

- Ekmek üreten tesisler ve çalışanların temizlik koşullarına riayet etmemesi,



===========================================


..."Maya konusu henüz basında gündeme gelmedi ama maya da GDO’lu olabiliyor. Hazır maya kullanmayın. Evde kendi doğal ekşi mayanızı yapın."

GDO

==========================================

Maya Üretimindeki Sağlık Riskleri

Birçok insan sadece bitkilerin genetiği ile oynandığını sanıyor. Ekmek mayası bir canlı, bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae. EU Register of authorised GMOs - European Commission adresinde Danimarka’ lı bir firma tarafından geliştirilen Avrupa Birliğinden onay alan genetiği değiştirilmiş bir ekmek mayası çeşidi var. Yani mayaların da genetiği ile oynanıyor. Açıkçası bitki genini değiştirmekten de daha kolay bir mayanın genini değiştirmek.

Açıkçası aldığım bir duyuma göre FAO onayı ile tüm dünyada 1990 yılından beri GDO’ lu bir maya kullanılıyormuş. FAO, aynı miktar undan daha fazla ekmek üretildiği için bu GDO’ lu çeşidi onaylamış. Elbette bunu ispatlayacak bilgi bulamıyorum. Umarım ilgili makamlar, ekmek mayasının GDO olup olmadığını açıklarlar.

Açıkçası tam buğday unundan da olsa, hatta organik ekmek diye satılıyor da olsa ekmeğiniz kullanılan maya sebebi ile GDO’ lu olabilir. Yani yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olabiliriz.

Bu konuda yapılabilecek şey geleneksel yöntemlerle üretilmiş ekşi maya ile ekmek üretmek olacaktır. Ben ekmeğimi evde bu şekilde yapıyorum

Ekmek Sağllklı ve Güvenli mi?

============================================

GDO'lu 25 ürün Türkiye'de

YeniBON beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 12:06   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Evet ekmek makinesinde ekşi maya veya nohut mayası ile ekmek yapabilen varsa lütfen tarifi buraya yazsın derim...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 13:31   #23
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Yanlış başlığa bakmışsınız Ekşi mayalı ekmek başlığında yazmıştık.

Hatırladığım kadarıyla s.toprak ile ben denemiştik. Epeydir o başlığa bakmadığım için başka yapan var mı bilemiyorum.

Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak

Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak

Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 13:44   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teşekkürler Nevsun Hn.
ama ben tam olarak yine de anlayamadım.
Makineyi çalıştırırken mola mı veriyorsunuz, yoksa buzdolabında mı bekletiyorsunuz?

Bu arada Ankara Halk ekmeğin tam buğday eğmeğindeki mayanın ne mayası olduğunu bilen var mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 14:10   #25
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Valla ben o ekmeği yapalı 1,5 yıl olmuş tam hatırlayamam ama "Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu." yazmışım. Demek ki mola verdirmişim. Hamurun kabarması gözüme yeterli gelmemiş ki bunu uygulamışım.

Sevgili denizakvaryumu, ben makine kullandığım zamanlar normal uygulamalrdan istediğim sonuçları alamadığım için makineyi açıp kapatarak kendime göre yöntemler denerdim. Örneğin hamur tam kabarmadıysa, yukarda yazdığım gibi makineyi kapatıp biraz daha makine ılıklığında beklettiğim gibi kimi zaman da hamuru mayalandırdıktan sonra tekneyi çıkarıp fırında pişirirdim. Kendi kontroluma aldığım zaman daha iyi sonuç alıyordum. Bu benim makinemin iyi çalışmamasından da kaynaklanabilir.

Buzdolabında beklettiğim, "yavaşlatılmış ekmek" tekniğini uyguladığım ekmek olsa gerek. Onu hem elde, hem makinede uygulamıştım. Gerçekten kabarma ve lezzet konusunda en iyi sonucu bu teknikle almıştım.


Düzenleyen nevsune : 18-12-2012 saat 15:04
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 16:37   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster

Dün evde yoktum, çocuklar ekmek yetmez diye marketten, ambalajlı, tanınmış bir markanın, %100 tam buğday unu ekmeğinden bir paket almışlar. Kaç senedir ev ekmeğine öyle alışmışız ki, bir dilim bile yiyemedim. Tam buğday ununun tadı yok, abartılı yumuşak ve lastik gibi. Evde yapılan tambuğday ekmeği sonraki günlerde sertleşiyor ama ısıtınca leziz bir tad alıyor ve doyuruyor. Pakette %100 tam buğday unu yazılı ama bu hale getirmek için kim bilir içine neler katılmış
Hemen baktım: tam buğday unu, içme suyu, glüten, karabauğday tanesi, maya, kepek, buğday ekşisi, tuz, soya unu, tapaklanmayı önleyici (kalsşyum karbonat), koruyucu (kalsiyum propiyonat, sorbik asit), emulgatör (mono ve digliseridler), yağ asitlerinin mono ve digliseridlerinin mono ve diasetil tartarik asit esterleri), antioksidan (askorbik asit)

Hazır evdeyim, hemen bir ekşi mayalı akmek yapayım.
Tam buğday unundan süper KATKILI ekmek...
Bu ekmeği el değmiyor diye pazarlıyorlar, el değmese ne olacak o kadar katkıda mikrop zaten yaşamaz...
Ve kesinlikle pamuk gibidir...
Bu markayı biliyorum ve bu süper katkılarından dolayı hiç almadım ama marketlerde çok satılan ekmeklerden...ne de olsa yumuşaklığı hiç gitmiyor

Kiraz ve YeniBON beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2014, 11:53   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2014
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
merhaba bende ekmek makinasında ekşi maya ile ekmek yapmak istiyorum bana yardımcı olabilecek varmı acaba

argok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2014, 11:20   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi argok Mesajı Göster
merhaba bende ekmek makinasında ekşi maya ile ekmek yapmak istiyorum bana yardımcı olabilecek varmı acaba
Selamlar,

argok ve diğer dostlarla deneyimlerimi paylaşmak istedim ve üye oldum.

Ekmek konusu çok önemli. Ben yıllardır bu konu üzerine kafa yoruyorum. İlk zamanlar bu konuyla ilgili en küçük bir bilgim bile yoktu. İlk olarak 2008 yılında EYM alarak başlamıştım. O zamanlar beyaz ekmek yapıyordum. Sonra "tam buğday" diye orda burda duydum. Ne olduğunu araştırdım ve sağlık açısından daha doğru bir tercih olduğunu anladım.

Benim makinem Essenso Marka'ydı. İçinden çıkan tarif kitabı çok yetersizdi ve tam buğday ekmeği ile ilgili tarif yoktu. Deneme yanılmalar ile defalarca başarısız sonuçlar aldım. Ekmeklerim kabarıp tekrar sönüyordu. Satın aldığım un fabrikasını aradım, sorunumu anlattım, tavsiyeler aldım. Sonrasında denemelerim yanıt vermeye başladı. Tabi %100 tam buğday unu ile yaptığım ekmekler, beyaz ekmek kadar yumuşak ve kabarık olmuyordu. Daha sert ve az kabarık oluyordu. Epey uzun bir süre bu şekilde devam ettim. Ekmeklerin sert olması, EYM kabından çıkarırken teflonun çizilmesine sebep oldu. Bu durum biraz canımı sıktı ve makineyi bir daha kullanmadım.

Elde ekmek nasıl yaparım diye araştırırken "ekşi maya" ile tariflere rastladım. Daha öncesinde "ekşi mayalı ekmek" duymuştum fakat ekşi mayanın ne olduğunu bilmiyordum. Araştırdım ve atalarımızın kullandığı doğal maya olduğunu, sindirim sistemine ve sağlığa dost olduğunu öğrendim. Bir de miras değerinde faydalı bir kitap buldum ve o kitap her şeyi değiştirdi.

Arzu Aygen'in "Beyaz Unzuz, Şekersiz Hamur İşleri" kitabı bizler için bir hazine. Bu kitapta ekmekten poğaçaya, kekten kurabiyeye, pideden pizzaya bir çok tarif var ve hepsi doğal. Hiç bir tarifte rafine ürün yok. Şeker yerine pekmez var tariflerde. Kitabın başlarında ekşi maya, nohut mayası tarifleri var. Yazar her şeyi anlatmış. Özellikle kitabın en başında (tariflere gelmeden) gıda konusunda dikkat etmemiz gereken tehlikelerden bahsetmiş ve bu bilgiler çok önemli. Sevdiklerimizi, ailemizi, çocuklarımızı rafine ürünlerden neden uzak tutmamız gerektiğini anlatmış. Bu kitabı alıp okumanızı ve ömür boyu saklamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Şimdi gelelim ekmeğin hasına. Gerçekten iyi ekmek yapmak istiyorsanız EYM yi boşverin. En azından elde ekşi mayalı ekmek yapmayı başarıp bir süre tecrübe edininceye kadar. Sonrasında ekşi mayanın huyunu suyunu öğrendikten sonra EYM de olur mu olmaz mı, buna zaten kendiniz karar verirsiniz. Bahsettiğim kitaptaki tüm tarifler el yoğurma tekniği ile. Önce mayayı hazırlamak lazım. Bu süreç 5 gün kadar sürüyor. Sonra bu maya ile ekmek yapabilirsiniz. Her ekmek yapışınızda bir miktar maya artırıp onu besliyorsunuz ve bir sonraki kullanım için saklıyorsunuz. Ona gözünüz gibi bakıyorsunuz. Yaptığınız o doğal ekmeği yediğiniz zaman aldığınız lezzet ve hissettiğiniz mutluluk bambaşka. EYM ile yaptığınız ekmek size bunları yaşatmaz. Hamur yoğurmaktan çekinmeyin. Nasıl ki çiçeğinizi sularken ona karşı gönülden bir sevgi taşıyor ve bunu belli ediyorsanız, hamuru yoğururken de aynı duygularla hareket edin. Ailenizi en iyisiyle beslemek bence kutsal bir vazife. Bunun bilinciyle sevginizi de katarak hamuru yoğurun. Çok güzel sonuçlar çıkacak karşınıza, eminim.

EYM ile bırakın "ekşi mayalı tam buğday ekmeği" yapmayı, "tam buğday ekmeği" yapmak bile çok sorun. Yaptığım ekmekler defalarca ziyan oldu. Makinede her şeyi harfi harfine yerine getirmeniz şart, yoksa sonuç hüsran oluyor. Elde yaptığınız ekşi mayalı ekmekte böyle bir sorun olmuyor. İstediğiniz malzemeyi istediğiniz kadar koyabiliyorsunuz. Mayalanması 8-12 saat kadar sürüyor ama her şey sizin kontrolünüzde oluyor. Kabardıktan sonra sönme gibi bir problem olmuyor. Sizi üzmüyor. Lezzet olarak ta kıyaslamak mümkün değil. Zaten biraz tecrübe edinip tanıdı aldıktan sonra siz de makineye geri dönmek istemeyeceksiniz.

Bu güne dek dışarıda "tam buğday" adıyla satılan ekmeklerin hiç birini beğenmedim. Her aldığımda da pişman oldum. Sonunda anladım ki ekmek dışarıdan alınmaz. Ben şahsen kendi ekmeğimden başka ekmek yemiyorum, aileme de yedirmiyorum.

TekinAslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2014, 21:19   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Sinop
Mesajlar: 4
Merhaba ekmek yapma makinasında benim yaptığım denenmiş tarifdir

kaba önce sıvı olanları doldurun
1 su bardağı oda sıcaklığında su
1 su bardağı süt
( not :sadece beyaz un kullanırsanız 1 su bardağı su yarım su bardağı süt )
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
üzerine
2 su bardağı beyaz un
2 su bardagı tam buğday unu
son olarak küçük paket yaş mayanın dörtte birini az suda eriterek
en üste dökün
3 saatlik proğramda makinayı başlatın
15 dakika sonra makinanın kapağını açıp kontrol edin hamur cıvıksa
az un ilave edin sertse çok az su ile hamurun sertliğini ayarlayın olamzsa proğramı yeniden başlatın.kullandığınız su ve süt oda sıcaklığında olmalı
İlk denemenizde hata yapabilirsiniz {benimde birkaç denememde hamur kabarmadı } su ve un dengesi her unda aynı tutmuyor,
hamur cıvık olursa pişme sırasında kabarmıyor ,süt olmasada aynı miktar su da olabilir süt ekmeğin tadını artırıyor.
Sağlıcakla kalın.

h-celep Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2014, 22:07   #30
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
ekşi maya ekmek

Sevgili Arkadaşlar Merhaba,
Şükür kavuşturana,
Sonunda Ağaçlar net'e girmeyi başardım.
defalarca başaramayınca uzunca bir süre uzak kaldım.
2014 Ilkbaharında canlandırdığım ekşi maya ile fazla yoğurmadan güzel ekmekler elde ettim.
Kısaca tarifi veriyorum:
Mayam üzeri unlanmış olarak buzdolabında bekliyor, üzerindeki sertleşmiş kabuğu atıyor, un ve su ekleyip mayayı çoğaltıyorum. Mayanın olması kısa sürede üzerinin göz göz olmasıyla tamamlanıyor.
Bir cam kapta, normal un ve tam buğday ununu karıştırıyorum. Una, -tepelemeden az, silmeden az fazla- birer çay kaşığı/ birer tutam tuz, karbonat kabartma tozu ekliyor, mayadan birazını sonraki ekmek için ayırıyorum, unun ortasını açıp kalan mayayı una ekliyorum.Azar azar eklediğim ılık suyla hamur yapıyorum. Unu suyla karıştırıyorum diyebilirim, hamuru bir iki uzatıyorum, yoğurmam bundan ibaret. Hamurun üzerini, ılık suyla nemlendirdiğim hav bırakmayan, nemli bir kumaş peçete ile örtüyorum bir saat kadar kabarmaya bırakıyorum. Çoğunlukla bir saat beklemesi gerekmeden kabarıyor. (Hava soğuksa olur da kabarmaz ise altına ısıtılmış su koyuyorum kabarıyor.)
Fırın tepsisine kağıt yayıyorum, kağıda un serpiyorum, kabaran hamuru unlu kağıdın üzerine boşaltıyorum. Ayni nemli peçeteyi bu sefer tepsideki hamura örtüyorum. Ayni süre içinde( Ortalama bir saat)tepe gibi bombeli dökülen hamur bu kez tepside yayılıyor.
Üzerine keskin bir tırtıklı bıçakla iki çizgi atıyorum, nemli elimle üzerini yepeliyorum, ıslattığım nemli parmaklarımla susam ve çörek otu yapştırıyorum isterseniz soyulmuş badem de yapıştırabilirsiniz. Yapıştırmakla süslemeleri ekmekten dökülmeyecek şekilde birazcık gömmekten söz ediyorum,( baş orta yüzük parmakları birleştirip susama batırıp sonra ekmeğe uygulamak gibi) Fırının en altına,buhar yapması için, bir kap içinde su bırakıyorum. Turbo fırında 180 derecede ortalama 50 dakika,( 45 dakikadan bir saate kadar pişmesini kontrol ederek pişiriyorum) Ekmek makinasının bıçağı çizildi o buzdolabının üzerinde bekliyor.Mayası ekşi maya ama, ekmek tatlımsı oluyor. Bu aralar ev ekmeğine biraz doyduğumdan biraz da Ramazan Pidesini tercih ettiğimden ekmek yapmaya ara verdim. Bu akşam foruma tahiti gardenyası hakkında bilgi almak amacı ile gelmiştim, onu pek başaramadım, Rosense'in pedipür ürününde bu çiçeğin yağından varmış, ona bakacaktım olmadı, ben de gelmişken ekmeğimi anlatıverdim, sevgiyle kalınız yine yazışmak dilek ve ümidi ile


Düzenleyen s.toprak : 16-07-2014 saat 22:09 Neden: 1 sözcük çıkarıldı
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024