agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni28Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-06-2007, 22:54   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ekmek makinesinde ekmek yapmak

Ben ekmek makinesinde yapıyordum ama son zamanlarda gazetede okuduğum bir yazıda, elle yapmanın da çok kolay olduğunu gördüm. Şimdi makinede mayalayıp, sonra da fırında pişiriyorum. Çok daha iyi bir sonuç alıyorum. İçi yumuşacık mis gibi kokan sıcacık bir ekmeği kahvaltıda yemenin tadına doyulmuyor. Link veremiyorum çünkü worde kopyalamıştım.

Önce ben unlardan söz edeyim. Genelde Doğalsan markalı taşdeğirmende öğütülmüş çeşitli unları kullanıyorum. Çavdar, buğday, soya, yulaf unları gibi. Bazen öğütülmüş keten tohumu ilave ediyorum. Normal buğday unu ile esmer unları karıştırarak yapmakta yarar var. Sadece esmer unları kullanırsanız hiç kabarmıyor. o gün canım ne istediyse o unu kullanıp veya birkaç tanesini karıştırıp yapıyorum. Son yoğurmada isteğinize göre içine ceviz, kurutulmuş domates, zeytin ilave edebilirsiniz.

1- 3 ölçü istenilen çeşit un (ben 1 ölçü normal beyaz un, bir ölçü esmer buğday unu, 1 ölçü de istediğim unlardan bir karışım yapıyorum),
2- 1,2/3 ölçü ılık su,
3- 1,5 tatlı kaşığı şeker,
4- 1 tatlı kaşığı tuz ( ikinci yoğurmada),
5- 1 çorba kaşığı sıvıyağ (ikinci yoğurmada),
6- 1 tatlı kaşığı maya
7- isteğe göre ceviz/ krt. domates/ zeytin, kuru yeşillikler vb.

Bunları tuz ve sıvıyağ hariç bir kabın içerisinde bir tahta kaşıkla karıştırarak üstünü örtüp 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakıyorsunuz. Sonra tuz ve yağını ayrıca isteğinize göre ekleyeceğiniz kuru gıdalar varsa onları da ilave ederek, unlanmış tezgahta 2-3 kaşık un ekleyerek, ikinci yoğurmayı yapıyorsunuz ve artık pişirme kabına alıyorsunuz(Oldukça cıvık bir hamur olduğu için ben elle yoğuramadım, makineye bıraktım o aşamayı). 5-6 saat sonra fırında önce 180 derece 20 dk. kadar, sonra da fırını biraz daha kısarak 1 saate tamamlıyorsunuz. Böylece içinin iyice pişmesine ve iyi kabarmasına pişmesine olanak sağlıyorsunuz.
2 yıldır dışardan hiç ekmek almadığımı söyleyebilirim.


Düzenleyen nevsune : 26-06-2007 saat 23:17 Neden: düzeltme
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2007, 22:58   #2
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Gazetedeki yazıyı da aktarıyorum. Keşke yazarının ismini de verebilseydim ama hatırlayamıyorum. Umarım işinize yarar.


Ekmek yapmak çocuk oyuncağı


Aslında tam olarak öyle değil. Tersine, iyi ekmek yapmak oldukça ustalık isteyen bir şey.

O yüzden de evde amatörlerin yaptığı ekmeklerle profesyonel fırınlarda işin erbabının yaptıkları birbirlerine hiç benzemez. Ama bugün size anlatacağım bu çok yeni ve devrimci ekmek yapma tekniğini uygulayarak, iyi ustaların yaptığına yakın kalitede ekmeği evde pişirmeniz mümkün olacak. Üstelik herhangi bir hamur yoğurma işiyle de uğraşmayacaksınız. Hatta bu öyle bir teknik ki, sekiz yaşındaki çocuğunuz dahi kendi başına çok mükemmel lezzette ekmekler yapabilecek. Merak ediyor musunuz? O zaman buyurun ’yoğrulmadan’ yapılan ev ekmeğine.

Bu gerçekten çok yenilikçi ekmek yapma tekniğiyle ilgili haberi iki hafta önce New York Times gazetesinde okudum. Gazete, 6 bin yıldan bu yana ekmek yapma tekniğindeki en önemli gelişme diye anlatıyordu bu yeni yöntemi. Gerçekten de, Mısırlıların icat ettiği ’mayalı’ ekmek yapma tekniği tarih boyunca bir tek önemli ilerleme kaydetti. O da Pasteur’ün 1859’da ekmek mayasını standart olarak ticari şekilde üretme yöntemini geliştirmesiydi. Bunun haricinde ekmekle ilgili en önemli icat, Anglosakson dünyasında bir şaka kabul edilen dilimli tost ekmeğiydi! Ama New York’taki Sullivan Street Bakery isimli fırının sahibi Jim Lahey’in geliştirdiği ekmek yapma tekniği, ekmek konusundaki en önemli icatlardan birine dönüşmeye kesin aday.

Bu tekniğin en önemli özelliği, hamuru yoğurmadan ekmek yapmanıza olanak vermesi. Hatta belki de özellikle bu sebepten dolayı ekmek muhteşem oluyor. Yapılan şey inanılmaz basit. Hatta o kadar basit ki, bu tekniğin mucidi bu ekmeği dört yaşındaki çocukların bile yapabileceğini iddia ediyor. Ama kendi uygulamamdan çıkardığım sonuca göre dört yaş bu iş için biraz küçük: Bu ekmeği yapacak çocuğun en az 8-9 yaşında olması gerekir. İnanması zor ama gerçekten çocuk oyuncağı.

KURU MAYAYLA UZUN SÜRE MAYALA

Bu en son ve en yenilikçi ekmek pişirme işleminin en temel dayanak noktası, çok az miktarda ’instant’ kuru maya kullanarak ekmeği çok uzun sürede mayalamak. Zaten bu normalden çok uzun süre mayalamaya bırakmak sayesindedir ki, ekmeği yoğurma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Tekniğin ikinci ve çok önemli bir özelliği daha var ki, o da ekmek hamurunun çok sulu, yani oldukça ’cıvık’ olarak hazırlanması. Eğer amatör olarak ekmek yapmış biriyseniz bilirsiniz, hamurun kulak memesinden biraz daha cıvık olması gerektiği yıllardır söylenegelmiştir. İşin aslında bu söylenti belli bir mantığa dayanır. Zira eğer hamur kulak memesine yakın bir kıvamda değilse, yani çok cıvıksa, elinize yapışacağı için bu hamuru yoğurmak pek mümkün olamaz.

Öte yandan hamurun yoğrulması, unun içinde bulunan ’glüten’ isimli proteinlerin birbirlerine geçmesini sağlaması açısından çok önemlidir. Zira ekmeğin kabarmasının bir sebebi içindeki maya ise, ikinci ve çok önemli sebebi de hamurun içinde oluşan glüten örgüleridir. Bu protein örgüleri mayadan çıkan gaz kabarcıklarının sızmasını önleyip conta görevi gördüklerinden, ekmeğin kabarmasını sağlar. Aynı sebeple de ekmeğe o bildiğiniz elastik dokuyu verirler. Ama bu yeni tekniğimizde hamur hiç yoğrulmuyor. O zaman aklınıza şu sorular gelebilir: "Peki glüten oluşumu bu durumda nasıl gerçekleşecek, ekmeğimiz nasıl kabaracak ve elastikiyet sağlanacak?"

Gazete, meraklı olmayanlar için tırı vırı ama meraklısı için çok önemli bu soruları ünlü mutfak bilimci Harold McGee’ye soruyor ve şu yanıtı alıyor: "Su oranının yüksek olması ve aynı şekilde mayalanma süresinin uzun tutulması, glüten moleküllerini kendiliğinden bir araya getirip elastik bir örgü oluşturabilir." Kendisi de amatör bir ekmek yapımcısı olan McGee, uzun zamandır artık daha az yoğurma yaptığını, bunun yerine mayalanma süresini çok daha uzun tuttuğunu ve çok daha iyi sonuçlar aldığını da ekliyor. Zaten eski Mısırlılar da ekmeklerini ’çapa’ ile karıştırıp hiç yoğurmazlarmış!

Bu mükemmel ekmek yapma tekniğinin bir üçüncü özelliği daha var ki, o da fırında kapağı kapalı bir kap içinde pişiriyor olmanız. Eğer siz de benim gibi evde ekmek pişirmeyi seven biriyseniz bilirsiniz: Evde yapılan ekmeklerin dış kabukları kalın ve sert olur. Bunu önlemek için profesyonel fırınlar buhar püskürtme cihazları kullanır. Ben de, örneğin bu amaçla fırına káse içinde bir tas su koymaktan tutun da, ekmek hamurunun üzerine bir bardak su boca ederek pişirmeye kadar pek çok nemlendirme yöntemini denedim. Ama hiçbir zaman profesyonel fırınların elde ettiği ince ve çıtır bir kabuk elde edemedim.

ALIN SİZE EVDE ÇITIR KABUK

Bu devrimci ekmek yapma tekniği bu sorunu da çözüyor. Bir kez hamurunuzun içinde zaten bol su var. İkincisi, bu sulu hamuru ilk yarım saat kapağı kapalı bir fırın kabı içinde pişirdiğiniz için, ekmeğin asıl pişme süresi oldukça buharlı bir ortamda geçiyor. Bu da zaten ekmeğin dış kabuğunu inceltmeyi sağlıyor. Daha sonra kapaksız pişirmeye devam ettiğiniz için de kabuk ince bir tabaka şeklinde çıtır çıtır kızarıyor. Sonuçta, tipik ev ekmeklerinin dokusunun tersine inanılmaz hafif, çok ince ama çıtır kabuklu, gayet elastik ve son derece lezzetli çok güzel bir ekmek elde ediyorsunuz.

İlk denememi bu hafta içinde özel karışım beyaz Sökeun’la yaptım. Dökme demir tencerede pişirdiğim ekmek gerçekten baştan çıkarıcı oldu. Kendime şekil vermeye çalıştığım şu günler için belki pek doğru bir iş değildi, ama bu kadar güzel bir ekmek deneyi için rejim kesinlikle biraz bekleyebilirmiş. İlk mayalanma için hamuru 12 saat beklettim. Ondan sonra iki saat daha mayalandırıp ekmeğimi pişirdim. Yalnız ilk mayalanma süresini 18 saat hatta 24 saat olarak tutarsanız, çok daha güzel sonuçlar alırsınız.

Şimdi bazılarınız diyebilir ki "Abicim, ekmek pişirmek için kim 18 saat bekler ki?" Hemen yanıtlayayım: Ben ve benim gibi yemek konusuna meraklı, yemek yemeyi tıkınmanın ötesinde bir zevk olarak gören ve üretme-yaratma fiillerinden tatmin alan araştırmacı ve deneyci ruhlu herkes. Zaten ayrıca burada yaptığınız da ne ki? Unu, suyu, mayayı ve tuzu kaşıkla iki dakika karıştırıp hızlı bir hamur elde etmek, sonra bu hamuru 18 saat bir kenara koyup unutmak. Bu da zor geliyorsa, dediğim gibi, bırakın bu işi sekiz yaşındaki çocuğunuz zevk alarak yapsın.

Haftaya kadar güzellikle kalın, hep yenilikçi, hep yaratıcı olun.

Yoğurulmayan ev ekmeği

Malzemeler:
3 bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için;
1/4 tatlı kaşığı ’instant’ kuru maya;
1.5 tatlı kaşığı tuz;
1 bardak + 1 bardağın 2/3’ü su;
kepek veya mısır unu.

Yapılışı:

(1) Büyük bir kásede 3 bardak unu, ’instant’ kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.

(2) Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

(3) Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.

(4) Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.

(5) Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Soğutma rafı üzerine aktarın. Sıcakken çıtır çıtır afiyetle yerken beni anın.

Not: Kepekli unla yapacaksanız, önce beyaz unla deneyip ustalık kazanmalısınız.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 07:54   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Dün akşamüzeri mayaladığım ekmek hamuru, sabah mis gibi kokular saçarak pişti. Şimdi yenmeyi bekliyor

Eklenen Resimler
  
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 09:05   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Enfes görünüyor.Ellerinize sağlık.)

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 09:53   #5
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Teşekkür ederim. Keşke ikram edebilseydim. Yazılanları okurken sanki zor gibi geliyor ama ekmek yapmak gerçekten son derece kolay.

Bu ekmekte, çeşitli tahıl unları, keten tohumu ve ceviz olduğu için bu kadar kabarabildi. Beyaz unun ölçüsünü arttırırsanız daha yükseğe çıkabiliyor. Ama yumuşaklığı yerinde olduğu için sorun olmuyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 14:22   #6
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Ellerinize sağlık. Vallahi enfes görünüyor.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2007, 23:57   #7
Ağaç Dostu
 
DarkYES's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5,587
Galeri: 363
Elinize sağlık. Bir ara bundan tatmamız mümkün olacak mı?
Bu arada ben börekler için teşekkür edememiştim Nevsun hanım. Eşekliğimi mazur görün

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2007, 08:28   #8
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Bugün yine yeni bir ekmek mayalanmakta, bekleriz efendim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 11:18   #9
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
3 yıldır deneme yanılma yöntemiyle uyguladığım tariflerin içinde, sonunda kendi damak tadıma en uygununu bulabildim.

- 3 ölçü un (1 ölçü normal beyaz un, 1 ölçü tam buğday unu ve 1 ölçü paket halinde satılan 7 tahıllı un olmak üzere),
- 1,5 ölçü ılık su (ayran katılması kabarmaya ve lezzete çok yardımcı oluyor),
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 yemek kaşığı şeker,
- zeytinyağı (gözkararı koyuyorum ama sanırım 1 yemek kaşığı falan),
- Bir kullanımlık instant mayanın yarısı kadar,
- İçine dilediğiniz her türlü malzemeyi ilave edebilirsiniz. Benim favorim ceviz, çörekotu, ketentohumu.

Tüm malzemeleri karıştırıp iyi bir şekilde yoğurduktan sonra (ben o işlemi makineye hamur modunda yaptırıyorum), sıcak bir yerde kabarmasını sağlayıp, 170-180 derece ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişiriliyor.

Arada bir kez 15 dakika kadar ısıyı azaltırsanız (örneğin 130 derece gibi) içi daha güzel pişip, hamur olmaktan kurtuluyor(ben de makine yerine fırında ısı ayarlarıyla oynayarak pişirmeyi tercih ediyorum, böyle daha iyi sonuç aldım).

Umarım siz de iyi bir sonuç alırsınız. Şimdiden afiyet olsun

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 11:28   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Edirne
Mesajlar: 182
Nevsune Hanım tarif için teşekkür ederim. Hamuru makieden çıkarttıktan sonra bir kalıbın içinde mayalandırıp,öyle mi pişiriyorsunuz? Kalıbın bir özelliği var mı?

Gülgün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 11:42   #11
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Makinenin hamur modu, yoğurduktan sonra zaten 1 saat civarında az bir ısı ile mayalanmayı sağladığı için süre bitiminde doğrudan makinenin kendi teknesi ile birlikte fırına alıyorum. Bu durumda hiç bir sönme yaşanmamış oluyor (biraz hızlı hareket etmek gerekiyor).

Başka bir kaba aldığımda hamur sönüyor ve bir daha kabarmasını beklemek durumunda kalıyorum. Siz de eğer elde yoğuracaksanız bence hamuru pişireceğiniz kapta mayalanmaya bırakın. Mayalanma tamamlanınca doğrudan fırına alabilirsiniz.

O fotoğrafta görmüş olduğunuz ekmek makinesinin kendi hamur teknesidir.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 11:44   #12
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Ekmek yapma makinam olmadığı için ben mini fırında pişiriyorum. Tabi zaman buldukça Kabuğu da çıtır çıtır oluyor (fırının avantajı) Ama tabi bir de dezavantajı var; yoğurmak ve mayalamak için emek ve zaman gerekiyor! Yine de evi saran ekmek kokusunu duyunca zamanı olanlar için buna değer.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 13:56   #13
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ben de evde ekmek yapanlardan oldum, bir buçuk yıldır dışarıdan hiç ekmek almıyorum. Makina kullanmanın avantajı çok pratik olması, yoksa arada bir yapardım herhalde.
İlk yaptıklarımda normal unlu olanlar cama yapışacak kadar kabarıyordu fakat tam tahıllı ve kepekli olanların ortası çöküyordu.

Deneye deneye suyunu ayarlamayı öğrendim, şimdi kepekliler de çok kabarıyor. Püf noktası; kepekli olanlara, normal ekmeğe nazaran daha az su koymak gerekiyor.

Bir deneyimim daha:Kullandığım toz mayayı büyük paket alıyorum.Geçen yaz ekmeklerde kabarmama oldu, artık paketi bozdolabında saklıyorum,çok uzun süre dayanıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2008, 15:12   #14
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Ben aşağıdaki tarifi uygulamıştım. Çok lezzetli bir sonuç aldım Tavsiye ederim.
Görüntüsü de çok güzel oluyor. Kurutulmuş domates ve zeytin karışımı çok iyi gerçekten.


FOCACCİO BREAD
305 ml su
500 gr un
45 gr maya
10 gr tuz
20 gr zeytinyağı
35 gr kuru domates (doğranmış)
90 gr zeytin (dilimlenmiş)
10 gr kekik (taze)
20 gr zeytinyağı (üzerine dökmek için)
50 gr biberiye ( üzerine serpmek için)
50 gr kaya tuzu (arzuya göre)

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 12:12   #15
Ağaç Dostu
 
fevziye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1,227
Galeri: 134
Ben de evde ekmek yapanlardanım. Ama sanırım benim için pek ekonomik olmuyor. Neden derseniz yaptığım ekmekleri çocuklar kek gibi yiyorlar. Kimi zaman günde iki kg. ekmek yaptığım oluyor. Bu durumda biraz ara verdim. Sizce haksız mıyım?

fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 13:27   #16
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Haklısınız Fevziye Hanım, ilk zamanlar çocuklar da ben de kek gibi yiyorduk. Yeni piştiği zaman kokusuna dayanılmıyor ve tazeyken hemen bitiyor.

Bir seneden fazla zamandır sürekli evde yapıyorum, dışarıdan ekmek almıyorum. Artık geceleri yapıyorum (çocuklar zaten uyumuş oluyor), piştikten sonra ızgaralı tahtanın üzerine koyuyorum sabaha kadar tazeliğini kaybetmeden açıkta kalıyor. Ertesi gün kullandıktan sonra sarıyorum. Böylece kesilmesi kolay oluyor, yapar yapmaz bitmiyor. Normalde evde fazla ekmek yemeyiz, kolay kolay bayatlamadığı için haftada iki kere yapıyorum.
Dışarıdan aldığımız ekmekler hemen bayatlıyor, evde yapılanlar buzdolabına koymadan bile 5-6 gün rahatça saklanabiliyor ve tadı gerçekten çok güzel oluyor.
Bir de hazır ekmek karışımlarının içindeki koruyucu maddeler hakkında pek bilgim yok, bu nedenle kullanmıyorum, değişik unlardan hazırlıyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 02:37   #17
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Ben ekmek yapımında yeniyim.Epeydir makinalara ilgim vardı ama cesaret edemiyordum.Ama birgün gelen hediye beni ekmek makinesiyle tanıştırdı. Sevinmedim dersem yalan olur. İlk denemem feciydi çünkü verilen ölçülere yakın ölçüler kullanmış hassas davranamamıştım(çünkü mutfak terazim yoktu)Sonraki denemem büyük bir aşkla sonuçlandı ve inanılmaz derecede yumuşak,tava ekmeği(ki çok severim) tabir edilen kıvamda ekmekler yapmaya başladım. Makinenin dezavantajı ortalama 3 saata pişiriyor olması. Yani eğer niyetiniz varsa ancak 3 saat sonra tadına bakabiliyorsunuz Bir de tariflerde dikkatimi çekti ben makinenin tarifini harfi harfine yapıyor ve süt tozu kullanıyorum,verilen tariflerde süt tozuna hiç rastlamadım.Acaba doğallığını bozuyor olabilir mi? Henüz denemedim ama Doğa markasının kepeğini aldım kepekli ekmek deneyeceğim.Çok fazla fantastik denemeler istemiyorum klasik ekmek tadından uzaklaşıp pastaya dönüyor tadı. Ama bu süt tozu meselesi kafamı karıştırdı doğrusu.Fikri olan varsa paylaşmasından memnun olurum.

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 07:01   #18
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Süt tozu hiç kullanmadım ama bazen su yerine süt kullanıyorum, bazen de çok az süt katıyorum.
Malzemelerdeki değiştirince, kullanma oranlarını da değiştirmek gerekiyor ve kesinlikle ölçüyle yapmak gerekiyor. Kepekli un kullanacaksanız, unu normalden biraz fazla koyabilirsiniz, yoksa çöküyor, yani normal undan daha az su istiyor.
Çabuk pişirme 2 saat sürüyor, ben artık onu kullanıyorum, kıvamı da denemelerle tuttu.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2008, 23:32   #19
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Benim maya denemem de Nevsune'ninki gibi hüsranla bitti.Isıyı sağladım, pamuklara sarıp sarmaladım ama nohut taze miydi işte o meçhul.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2008, 14:22   #20
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Forumda evde ekmek yapma başlıgını görünce çok mutlu oldum. Ben 2003 yılında ekmek makinası aldım ve 4 sene çok verimli kullandım,kekikli zeytinli ekmekler,cevizli,çikolatalı ekmekler... Yaklaşık 1.5 yıl önce de evlendim ancak eşim (anne tarafı Afyonlu oldugu için tabii bünye muhteşem Afyon ekmeğine alışık bu ekmekleri çok sevmedi,lezzetli olduklarını ama ekmek gibi olmadıklarını pasta gibi olduklarını söyleyince ekmek makinam bir dolaba kalktı hatta unutuldu. Fakat yaklaşık 2 aydır bu defa ellerimle yeniden ekmek yapmaya başladım. Hamurda ve mayalanmada sorun olmuyor ancak pişirmede sorun yaşıyordum, çok kuru kaskatı oluyordu ekmeklerim. Sonra bir un paketinde okudugum, ekmeği pişirirken fırının içine, içinde buz küpleri olan bir kase koyma fikrini uygulayarak onu da aştım. En son geldiğim noktada, pişerken daha çok ''taş fırında'' pişmiş gibi olması için, internette bir blogda okudugum ''pizza taşı''nda pişirmeyi denemek istedim ancak pizza taşı bulamadım. Eşim bunun yerine topraktan yapılma ateş tuglası getirdi. İlk ekmek yapımında ekmeği bunların üzerinde pişirmeyi deneyeceğim bakalım. Tüm ekmekseverlere sevgiler,iyi bayramlar...

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 14:57   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Nur'un Teras Bahçesi


Düzenleyen bennur : 26-07-2009 saat 16:35
bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 14:05   #22
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Sn. bennur ben 1 senedir ekmek makinası alacagım ama bir türlü ne marka alacagımı bilemedim.Kimisi reçel programlı,300 gr la 900 gr arası ekmek yapıyor.Kimisi 900gr la 1200 arası yapıyor.Yani eşimde anlayamadı çevremizde kullananda yok.Birde en önemli sorum eğer hergün 1 ekmek yaparsak elektrik faturasını ne kadar etkiliyor.

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 18:03   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Sevgili AyhanMoran,
Ben Kenwood BM250 marka makine kullanıyorum. İlk ay dikkat ettim, 7tl fark oldu, ekmek 3 saatta pişiyor, ancak 3 saat elektrik sarfiyatı olmuyor, periyodik aralar vererek çalışıyor.Ben 1 kg lık ekmek yapıyorum.

bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 18:30   #24
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Teşekkürler bennur hanım hemen bir makina alacağım .

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 19:13   #25
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Sayın AyhanMoran ben de Tefal marka olanını kullanıyorum. Ve çok memnunum, tavsiye ederim. Yalnız mutfak teraziniz yoksa makineyi alırken onu da tedarik edin derim. Ölçülerde sorun çıkmasın

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 20:34   #26
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Bahçedeki köy fırınında pişenin tadı bambaşka, ama sıkışınca ben de evdeki makineyi kullanıyorum.

Benimki Premier marka. 12 programlı.
1-Basic
2-...
3-...
9- jam
12-Bake ... diye gidiyor.
Ben, basic programını kullanıyorum. Beraberinde verilen ölçekler çok işime yarıyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 09:48   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2009
Şehir: Niğde
Mesajlar: 6
Merhaba! Ekmek yapmaya kasım ayında internette gördüğüm bir reklamla başladım. Kenwood marka fırın, mikrodalga fırın ve ekmek yapma makinesi bir arada ve çok uygun bir fiyata. Ekmek yapma makinesi ve mikrodalga fırın almayı zaten istiyorduk, hemen aldık. Normal fırınını pek kullanmadım ama diğer ikisinden çok memnunum. Son zamanlarda da makinede mayalandırıp fırında istediğim şekilde pişiriyorum. Böylece bazen çiçek ekmeği, bazen tava ekmeği, bazen fırın ekmeği şeklinde.Merak ettiğim çörekotlu, kekikli veya ketentohumlu ekmekler için bu malzemeleri ne kadar ve nasıl koyduğunuz.

ozlemyr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 10:14   #28
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Sn.arkadaşlar premier,kenwood,tefal vb.aslında galiba hepsi aynı işi yapıyor ama malum Türkiye şartlarında elektrik sarfiyatı önemli ben bu yüzden sordum çünkü cihaz hemen hemen hergün çalışacak ve tabi ki (sağlıgı bir yana ama)dışardan almakla 4 e 5 e katlıyorsa maliyetide düşünmek lazım.Yani klimada gibi A sınıfı yakanını bulmak lazım

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 10:52   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozlemyr Mesajı Göster
Merak ettiğim çörekotlu, kekikli veya ketentohumlu ekmekler için bu malzemeleri ne kadar ve nasıl koyduğunuz.
Ekmek yapma makinelerinin hemen hepsi aynı işi yapıyorlar, ben uzun bir araştırmadan sonra kullanım memnuniyeti ve en az proğram düğmesi olan, basit makine de karar kıldım. Hangi makineyi alırsanız alın, ekmek maliyetiniz mutlaka yüksek olacaktır. Ancak sağlıklı ve hijyen ekmek yenileceği, fırınlarda kullanılan ekmek beyazlatıcının geri dönüşü olmayan zaralarını düşünmekte yarar var.
Sevgili Özlem, ekmeğine koymak istediğin her türlü ilave malzemeyi, sevdiğiniz oranda koyabilirsiniz. Ben çörek otunu yarım yemek kaşığı, kekiği yarım yemek kaşığı, keten tohumunu tepeleme 1 yemek kaşığı kullanıyorum. Makineniz size bu işlemi yapmanız için bir sinyal sesi yollar, o zaman tüm ilave malzemelerinizi koyabilirsiniz.

bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 15:27   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 247
Merhaba doğayı seven arkadaşlar, doğayı düşündüğümüz kadar kendi sağlığımızı da düşünmeliyiz.Bunun için ekmek makinaları en azından şehir hayatında fırından aldığımız katkılı ekmeklerden daha iyi olacağını sizler gibi bende düşünmekteyim.Acaba marka olarak ne önerirsiniz.

06doğaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024