agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni15Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2011, 20:20   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Lavaş Ekmeği

Malzemeler..
3 su bardağı un
Süt (ılık su da olabilir)
Sıvı yağ ( 2 çorba kaşığı kadar)
Kuru maya (minik paket)

Hepsi karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.. Ortamın sıcaklığına göre kabarana kadar beklenir..
Name:  100_9465 (Small).JPG
Views: 10561
Size:  38.4 KB


Bu karışımdan ortalama 6 beze çıkıyor. Tavanızın boyutuna göre açın.
Benimkiler tam yuvarlak olmasa da idare eder..
Name:  100_9469 (Small).JPG
Views: 10145
Size:  45.6 KB

Çok kalın olmasın içi pişmeyebiliyor.. Çok ince olursa da kuruyor. Göz kararı yapacaksınız artık..
Name:  100_9473 (Small).JPG
Views: 10194
Size:  31.2 KB

Son durum budur..
Name:  100_9475 (Small).JPG
Views: 12823
Size:  56.4 KB

Ben mürdüm eriği reçeli sürdüm.. Isıtıp tereyağı ve peynirle de harika oluyor..
Name:  100_9477 (Small).JPG
Views: 9852
Size:  41.8 KB

çiftçi5234 ve Adil beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 20:26   #2
Ağaçsever
 
senemr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Bende fırında yapıyorum, sıcak sıcak tadı çok güzel ouyor.

senemr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 20:49   #3
Ağaç Dostu
 
MİRBE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 803
Galeri: 2
Miss misss...Bi şey sorsam süt ne kadar? Ben çok beceriksizimdir hamur işlerinde ölçüsüz asla tutturamam.

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:19   #4
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Lavaş Ekmeği

Nasıl tarif etsem bilmiyorum ama Güler Hanım çok güzel tarif etti:"Hani kebpçılara gittiğimizde bize lavaş ekmeği getirirler ya kimisi kabarık puff gibidir kimisi de yufka gibi olur."

İşte bu ekmeği evde yapışmaz tavada veya normal fırında yapma imkanı var mı? Bunlar maya ile mi oluyor? Bir de tarif olsa süper olacak.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:32   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Lavaşların evdeki fırınlarda yapılmadığı garanti.. Puff lavaşları taş fırında yapıyorlar.. )
Genelde mayalı hamuru ince açıp teflon tavada pişirerek yapıyorum ama satın alınan kadar yumuşak ve güzel olmuyor.. Şimdi baktım da, yapılışı ile ilgili nette birçok video varmış..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:48   #6
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Ahmet Usta'nın Lavaşı

Ahmet Sarıdere Usta, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hemen arkasında Park Dürüm'ün sahibi ve işletmecisidir. Kendisi yüksek okul mezunu olmasına rağmen küçüklüğünden beri severek yaptığı hizmet sektöründen ayrılamamış ve mütevazi dükkanını işletmeye devam etmektedir.

Özellikle Adana Kebabı konusunda iddialı olan Ahmet Usta'dan kebaplarda ve diğer yemeklerin yanında sunduğu lavaş tarifini aldık. Her ne kadar lavaş denince pide şekli akla geliyorsa da, bu da yufka lavaş şeklinde idi.

Lavaşın yumuşacık olması ve katlandığında katmer katmer şekli çok hoşuma gitti.

Malzemeler (50 lavaş için):

8 Kürek Hekimoğlu Küpe Un (un ve markası önemli).
5-6 Maşrapa su.
Bir avuç tuz.
125 gr yaş maya.

Yapılışı:

Öncelikle tuz, su ve maya beraberce karıştırılarak mayanın erimesi sağlanır.

Havuz haline getirilen unun içine bu karışım yavaş yavaş dökülerek 10-15 dk boyunca kulak memesinden az daha yumuşak bir kıvam yakalanır.

Yoğururken pratik olması için yan tarafta su dolu bir kap bulundurulur ve ıslak ele yumruklamak suretiyle yoğurma gerçekleştirilir.

Yarım saat tahta küvette üstü örtülü mayalandırılır. Tahta küvet ortamın sıcak kalmasını ve mayanın hızlı gelmesini sağlar.

Küvet içinde hamur ters-düz edilerek yeniden yumruklanır ve üzeri örtülür.

Bu haliyle 10 dk beklenir.

Hamur, lokma döker gibi 50 bezeye ayrılır. Bu ayırma ustalık istediğinden bizler tartı ile yapmak zorundayız.

Yuvarlanmış bezeler pasalara dizilir ve yazın 20 dk, kışın ise 30-45 dk arasında beklenir.

Bezeler merdane ile 15 cm kadar açılarak onarlı desteler halinde araları unlanıp üst üste konulur.

Onlu deste bittikten sonra öncelikle açılan ve yumuşayan hamurun işlenebilmesi için deste ters çevrilir.

Merdane ya da el yardımıyla 40-50 cm kadar açılan hamur (çok fazla incelmesine izin verilmez, tabii ki kalın da olmamalıdır, her iki durumda da pişirme sıkıntısı olacaktır) iyice kızdırılmış saçda ters düz yapılarak pişirilir.

Sacda hamurun kenarlarına tahta spatula ile bastırılarak pişmesi sağlanır, aynı zamanda kabarcıklar patlatılır.

Pişirme süresi uzarsa lavaş yanar ya da kıtır olur, dikkatli olunmalıdır. Göz göz siyahlıkları görmek yeterlidir.

Süreç ortalama 2 saat sürmektedir.

Daha detaylı bilgi için: 0 (537) 624 58 64

Not: İşin püf noktası ise, bir gün önceden kalan bezeler buz dolabında saklanmakta ve ekşitilmiş olarak bir sonraki günün hamuruna katılmaktadır. Bu sayede hem bayatlama süreci uzamakta, hem de ilave lezzet kazanılmaktadır.

http://www.ekmeksanati.com/

maki01, güldeste- ve Adil beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 11:28   #7
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Teşekkürler. Bugün ben evdeyim ama yaş mayam tembelleşmiş. Keyfi gelirse ya fırında ekmek ya da lavaş yapacağım Aklım ise kabaran ekmeklerde kaldı

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 12:30   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ben de teşekkür ederim.
Bu lavaşın bir kabaranı oluyor, bir de yufka gibi olanı.
Biraz evvel yine siteden bir arkadaşla telefonda konuşurken ona sordum, yapmamış ama kabarması için tuzsuz olması lâzım hamurun dedi.

Lavaş yapan veya bilenlerden yardım lütfen. İnternetten araştırdım ama Taş fırın duvarlarına yapıştırılarak yapma olanağım yok. O yüzden teflon tava veya fırında, tepsi içinde pişirilebilinen olmalı benim için.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 14:10   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sayın malina'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu güzel sitede bizleri buluşturdu. Böyle güzel arkadaşlar, arkadaşlıklar edinmemizi sağladı.

Vereceğim bir davette lavaş ekmeği kullanmak istedim. Hazırını da alabilirdim ama kendim pişirmek istedim ve ekmekle uğraşan dostların yardımını istedim.
Sağ olsun Kiraz hemen başlığı açmış, ve arkadaşlardan cevaplar gelmeye başladı.

Bu arada telefonda konuştuğum bir arkadaşa sordum ve gelen cevap çok hoştu " Gülerciğim ben yapmadım ama yapan bir arkadaşım var, hemen ona telefon eder ve sana dönerim."

Biraz sonra Adalet Yağcı beni aradı ve " yaz bakalım" dedi.

1 kg un un
1/2 bayat ekmek içi
1 bardak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz

Ekmeği, bir bardak su içinde ıslat. Unu havuz gibi yap ve ortasına ıslatılmış bu ekmeği suyu ile beraber boşalt. Sıvı yağı, yoğurdu, tuzu koy ve iyice yoğur.

Bir kenarda bir saat kanar dinlendir. Sonra tekrar yoğur ve mini mini bezeler yaparak aç. Daha sonra da bunları teflon tava içersinde yakmadan pişir.
Dürüm gibi kullanabilirsin.

(Teşekkür ederim sevgili Adalet Yağcı)

maki01 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 14:13   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Bayat ekmek, maya niyetine mi yani? Çok ilginç..

Ben şu şekilde sürekli yapıyorum.. Tabii büyük tavada daha güzel oluyor..

maki01 beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 14:21   #11
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Hımmmm, şimdi gördüm linki, elinize sağlık.

Dedim ya bu bir iki gün hep lavaş ile vakit geçiririm artık. Hangisini daha güzel tutturursam onu misafirlerime yaparım.

Tekrar teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 14:55   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
1 kg un + 1/2 bayat ekmek içi
1 bardak su + 1 yemek kaşığı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı yoğurt

ile hamur haline gelir mi?

Su çok az değil mi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 15:10   #13
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Daha denemedim, deneyip göreceğim.
(maalesef, sizin gibi göz kararı ile bir şey yapamıyorum, hep ölçülü benim işim)

Sizin tarifi de yapıp burada paylaşırım.....

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 16:28   #14
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Güler Hanım aklıma düşürdünüz, bir şekilde dürüm deneyeceğim. Hamurdan kaçayım derken, boş zamanımda yine hamurla buluyorum kendimi.

Bana da su az gibi geldi, isterseniz unun hepsini koymayın, gerektikçe ilave edersiniz. 1/2 kg un için yaklaşık 1,5 bardak su gerekiyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:56   #15
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Güler Hanım neredesiniz? Müjde, müjde...

Yukarıdaki tarifleri okudum, kendime göre uygun bir karışımla ilk denememi yaptım.

Süt veya yoğurt koymadım, hafif çıtır olmasını istediğimden su ile yaptım ve tuz ilave etmedim, çok az şeker koydum. Elde de yapılabilir ama makinenin hamur mayalama kısmı çok pratik ve sonucu çok iyi oluyor. Zaman kalmadığından gece hamuru mayaladım, kapalı kap içinde buzdolabına koydum, sabaha kadar mayalanmaya devam etti.


1,5 bardak su
4 bardak beyaz un
bir çimdik şeker
kuru maya.


Sabah çocukları yataktan kaldırmak zor ama sürprizler olunca erkenden kalkıyorlar. Şimdilik tavada denedim, hamurum arttı, sonrasında ekmek yapmazsam fırında deneyeceğim. Fırında döküm tavada iyi olabilir.

Unladığım tezgahta ceviz kadar parçaları, 2 mm kalınlığında açtım.
Name:  IMAG0691.jpg
Views: 11283
Size:  23.0 KB

Döküm tavayı ocakta 4-5 dakika kızgın ateşte ısıttım, yağlamadım. Sonra açılan hamuru attım.
Name:  IMAG0693.jpg
Views: 11356
Size:  33.2 KB


Name:  IMAG0694.jpg
Views: 11298
Size:  34.4 KB


Hafif kabarınca ve altının kuruduğundan emin olunca dikkatlice ters çevirdim. Çok kısa zamanda daha çok kabardı.
Name:  IMAG0695.jpg
Views: 11407
Size:  25.2 KB

Tavam çok ısınınca ocağı biraz kıstım.

Fotoğraf çekeyim derken az daha yakacaktım. Tabağa koyar koymaz sönmedi, patlayanlar dışında kabarık kaldı.
Name:  IMAG0698.jpg
Views: 11564
Size:  34.2 KB

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 10:01   #16
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Denemeyi aynı anda da iyice ısıtılmış, yağsız seramik tavada da yaptım. Döküm tavada sonuç çok daha iyi, teflon tavanın da verimi düşük olabilir.

Name:  IMAG0690.jpg
Views: 11403
Size:  38.9 KB

Name:  IMAG0697.jpg
Views: 12084
Size:  36.0 KB

ekmek.sanati.com'da bahsedilen fırın taşlarından almayı düşünüyorum

güldeste- beğendi.

Düzenleyen Kiraz : 18-02-2012 saat 10:57
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 10:09   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Sevgili Kiraz, görüntü hakikaten şahane Elinize sağlık..

Halil Önen beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 10:13   #18
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Harika görünüyor, en kısa zamanda ben de deneyeyim.

Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 10:56   #19
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Teşekkür ederim, acemice bu kadar oldu ama korktuğum kadar zor olmadı tavsiye ederim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 13:47   #20
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Fırını yakmışken, hazır hamur da var, döküm tavada denedim.

Fırının ısısını 200 derecenin üzerine çıkarıp tavayı iyice ısıttım. Açtığım hamuru tavaya koydum. Ocaktakinden çok daha çabuk pişti, daha iyi kabardı ve hamuru aynı olmasına rağmen kıvamı, lezzeti daha iyi oldu. Kurutmadan az daha pembeleştirmem gerekebilirdi ama elimden aldılar
Name:  IMAG0700.jpg
Views: 11433
Size:  27.3 KB

güldeste- beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 01:21   #21
Ağaç Dostu
 
YeniBON's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
Lavaş. ( BAZLAMA'nın SOSYETİK çakması )

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Ahmet Usta'nın Lavaşı

Ahmet Sarıdere Usta, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hemen arkasında Park Dürüm'ün sahibi ve işletmecisidir. Kendisi yüksek okul mezunu olmasına rağmen küçüklüğünden beri severek yaptığı hizmet sektöründen ayrılamamış ve mütevazi dükkanını işletmeye devam etmektedir.

Özellikle Adana Kebabı konusunda iddialı olan Ahmet Usta'dan kebaplarda ve diğer yemeklerin yanında sunduğu lavaş tarifini aldık. Her ne kadar lavaş denince pide şekli akla geliyorsa da, bu da yufka lavaş şeklinde idi.

Lavaşın yumuşacık olması ve katlandığında katmer katmer şekli çok hoşuma gitti.

Malzemeler (50 lavaş için):

8 Kürek Hekimoğlu Küpe Un (un ve markası önemli).
5-6 Maşrapa su.
Bir avuç tuz.
125 gr yaş maya.

Yapılışı:

Öncelikle tuz, su ve maya beraberce karıştırılarak mayanın erimesi sağlanır.

Havuz haline getirilen unun içine bu karışım yavaş yavaş dökülerek 10-15 dk boyunca kulak memesinden az daha yumuşak bir kıvam yakalanır.

Yoğururken pratik olması için yan tarafta su dolu bir kap bulundurulur ve ıslak ele yumruklamak suretiyle yoğurma gerçekleştirilir.

Yarım saat tahta küvette üstü örtülü mayalandırılır. Tahta küvet ortamın sıcak kalmasını ve mayanın hızlı gelmesini sağlar.

Küvet içinde hamur ters-düz edilerek yeniden yumruklanır ve üzeri örtülür.

Bu haliyle 10 dk beklenir.

Hamur, lokma döker gibi 50 bezeye ayrılır. Bu ayırma ustalık istediğinden bizler tartı ile yapmak zorundayız.

Yuvarlanmış bezeler pasalara dizilir ve yazın 20 dk, kışın ise 30-45 dk arasında beklenir.

Bezeler merdane ile 15 cm kadar açılarak onarlı desteler halinde araları unlanıp üst üste konulur.

Onlu deste bittikten sonra öncelikle açılan ve yumuşayan hamurun işlenebilmesi için deste ters çevrilir.

Merdane ya da el yardımıyla 40-50 cm kadar açılan hamur (çok fazla incelmesine izin verilmez, tabii ki kalın da olmamalıdır, her iki durumda da pişirme sıkıntısı olacaktır) iyice kızdırılmış saçda ters düz yapılarak pişirilir.

Sacda hamurun kenarlarına tahta spatula ile bastırılarak pişmesi sağlanır, aynı zamanda kabarcıklar patlatılır.

Pişirme süresi uzarsa lavaş yanar ya da kıtır olur, dikkatli olunmalıdır. Göz göz siyahlıkları görmek yeterlidir.

Süreç ortalama 2 saat sürmektedir.

Daha detaylı bilgi için: 0 (537) 624 58 64

Not: İşin püf noktası ise, bir gün önceden kalan bezeler buz dolabında saklanmakta ve ekşitilmiş olarak bir sonraki günün hamuruna katılmaktadır. Bu sayede hem bayatlama süreci uzamakta, hem de ilave lezzet kazanılmaktadır.

http://www.ekmeksanati.com/
Forum da gördüğünüz tarif doğruya en yakınıdır.

Yukarıda gördüğünüz un, tuz. maya hazırlanır. Tandır saçı denilen yaklaşık çapı 1.20 civarı olan siyah saç toprak tandır içinde ve altında kısmen saman, kısmen odun yanan ısıtıldıktan sonra üzerin çapı 25-30 cm. civarında, kalın, boş yufka, arkalı önlü pişirilir. Saç üzerinoden çıktıktan sonra içine tereyağı, soğan, yumurta vb. konarak yenir.

Aynı çapta ki hamur içine yumurta kırarak, peynir konarak, taze soğan, taze sarımsak koyarak, sulandırılmış yoğurt konarak, sıvı **** katı yağ konarak katlanır ve pişirilir. Bu bazlamadır. Aynısını yağda yaparsanız TATARLAR ÇİĞ BÖREK der. Konya'lılar bunu bilir. Hamuru üzeri açık ve fırında yaparsanız ETLİEKMEK-MEVLANA vb. isimleri alır. BAZLAMA yı güncel malzeme ve evlerde yapamazsınız. Hepsi çakma olur. Sanıyorum LİMONSEVER KONYA'lı hanım arkadaşım. GÜNEYİĞİ biliyor. Bunu da bilir. Doğrusunu ona sorun lütfen.

YeniBON Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 09:30   #22
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
1 kg un + 1/2 bayat ekmek içi
1 bardak su + 1 yemek kaşığı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı yoğurt

ile hamur haline gelir mi?

Su çok az değil mi?
Ekmek içini ıslattığımız bir bardak su elbette 1 kg. un için yetmez, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar su ilave edilmelidir.
Bilgi aldığım arkadaşım hamuru yoğururken daima ılık su kullanır.

Bayat ekmek içi kullanımından maksat, lavaşı yumuşatması içindir, aksi takdirde lavaş soğudukça sertleşir, dürüm yapılamaz hale gelir.

Bu tarifi veren arkadaşım lavaş ekmeğini çok sık yapar, ustadır yani bu konuda.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 20:36   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-10-2011
Şehir: Tayland
Mesajlar: 202
Merhaba sayin selis
Ne kadar sut koyacagimi bilemiyorum yardimci olurmusunuz ? ayrica yasadigim yerde yas maya yok acaba kuru toz maya ile yapabilirmiyim ?

Garuda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 20:42   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Garuda sütün miktarını siz belirleyin.. Yumuşak bir hamur olacak, ele yapışacak.. Ben göz kararı ekledim..
Ben de toz maya kullanıyorum sorun yok )

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 20:50   #25
Ağaç Dostu
 
serkan_istanbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
Ben önce un sonra maya ve tuzu kuru iken karıştırmanızı ve daha sonra sütü ılık ılık yavas yavas yuğurma işlemi sırasında ayarlamanızı öneririm. Hamur sulu olursa un şayet kuru olursada süt ilave edin. sevgiyle kalın

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 09:05   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: GB
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Muğla'da az yemedim. Ben bunu yapsam difrize atsam,mikrodalgada ısıtsam sonuç nasıl olur?

dryad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 21:41   #27
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Gittiğim bir lokantada üzerlerinde bol çörek otu ve susam vardı. Lezzeti harikaydı. Acaba bunlar üzerlerine ne zaman serpiliyor? Yapışması için herhangi birşey sürülüyor mu?

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2012, 20:21   #28
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dryad Mesajı Göster
Muğla'da az yemedim. Ben bunu yapsam difrize atsam,mikrodalgada ısıtsam sonuç nasıl olur :/
Malesef güzel olmuyor...taze sıcak sıcak yenmesidir özelliği.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2012, 12:45   #29
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dryad Mesajı Göster
Ben bunu yapsam difrize atsam, mikrodalgada ısıtsam sonuç nasıl olur :/
Ben yapıyorum. Defrost ayarında kısa sürede çözülüyor ve neredeyse tazesinden farksız oluyor. Özellikle ısıtılmış teflon tavada kısa bir süre daha tutunca... Yanlız sürelere çok dikkat edin...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2012, 12:33   #30
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ekmek makinesini ve hazır mayayı kullanmayalı iki ayı geçti. Sadece ekşi mayalı ekmek ile devam etmek, tahmin ettiğim kadar zor olmadı. Haftada bir kere iki adet ekmeği tek seferde yapıyorum ve yetiyor. Genellikle cuma sabahı işe giderken ön mayalama yapıyorum. Mayamı arttırır gibi yoğuracağım kaba bir bardak maya, şeker, bir-iki bardak un ve biraz su koyuyorum (kıvamı önemli değil, maya gibi sulu da olabilir), akşam tuz, un ve su ile kıvamını tutturuyorum, iki top hamur yapıp kasede mayalandırıyorum, gece döküm tavada pişiriyorum.

Bazen maya nazlanınca gece pişiremiyorum veya çok geç olduysa mayalanan hamuru buzdolabına koyuyorum, sabah erkenden pişiriyorum.

Dün akşam, ekmek yemeğe yetişmeyince, mayalanmakta olan hamurdan çalıp önceden denediğim lavaşı denedim. İçinde tuz olduğu için kabaracağından emin değildim ama çok kısa zamanda kabardılar. Fırın ısındıktan sonra hazırlayıp pişirmesi sadece 5 dakika oluyor.
Name:  IMAG1768.jpg
Views: 13514
Size:  25.2 KB

Name:  IMAG1772.jpg
Views: 10348
Size:  37.4 KB

Name:  IMAG1771.jpg
Views: 11071
Size:  29.0 KB

İçinde bir miktar da tam buğday unu var.

üzüm, s.toprak ve tk646 beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024