agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni15Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-10-2012, 15:24   #31
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Smile

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Ekmek makinesini ve hazır mayayı kullanmayalı iki ayı geçti. Sadece ekşi mayalı ekmek ile devam etmek, tahmin ettiğim kadar zor olmadı. Haftada bir kere iki adet ekmeği tek seferde yapıyorum ve yetiyor. Genellikle cuma sabahı işe giderken ön mayalama yapıyorum. Mayamı arttırır gibi yoğuracağım kaba bir bardak maya, şeker, bir-iki bardak un ve biraz su koyuyorum (kıvamı önemli değil, maya gibi sulu da olabilir), akşam tuz, un ve su ile kıvamını tutturuyorum, iki top hamur yapıp kasede mayalandırıyorum, gece döküm tavada pişiriyorum.

Bazen maya nazlanınca gece pişiremiyorum veya çok geç olduysa mayalanan hamuru buzdolabına koyuyorum, sabah erkenden pişiriyorum.

Dün akşam, ekmek yemeğe yetişmeyince, mayalanmakta olan hamurdan çalıp önceden denediğim lavaşı denedim. İçinde tuz olduğu için kabaracağından emin değildim ama çok kısa zamanda kabardılar. Fırın ısındıktan sonra hazırlayıp pişirmesi sadece 5 dakika oluyor.
Eklenti 339371

Eklenti 339372

Eklenti 339373

İçinde bir miktar da tam buğday unu var.
Elinize sağlık çok güzel görünüyorlar.
Tire'de yakınlarım ekşi mayanın bu gibi( pisi pisi gibi) hamur işlerinde kullanılacağını, ekmeğinin iyi olmayacağını söylerlerdi
Ama çarşı ekmeklerimiz hep ekşi maya olurdu, demek bu işin bir sırrı var da;
ben pek bilemiyorum, ekşimaya ekmeklerim olmuyor, nohut mayası ekmeklerim sadece tam buğday unu kullandığım halde güzel oluyor. Ankara'da dışardan ekmek almıyorum, çünkü Karadeniz erkmeği dışındaki satılan ekmekleri sevmiyorum. Bana ekmek gibi gelmiyorlar.

Kiraz beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2012, 18:20   #32
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,635
Galeri: 73
Sevgili S.Toprak, gerçekten ekşi mayanın lavaşı, ekmeğinden daha güzel oluyor. Ekmek hamurunu 600-800 gr un ile yapıp, ikiye bölüyorum, daha güzel pişiyor. Bir de pişirme kabında mayalayınca içi çok iyi olmuyor, kızgın kabın içine atınca sonuç daha garanti. Bu nedenle pizza taşı alacağım.

Hazır ekmekler konusunda haklısınız, ben de altı senedir dışarıdan ekmek almıyorum, çok yapay ve tadsız geliyor, şimdi ekşi mayalıya alıştık, makine ekmeğini de yiyemez olduk


Düzenleyen Kiraz : 19-10-2012 saat 19:41
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2012, 11:29   #33
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sevgili Kiraz, ekşi mayalı hamura istediğimiz yağdan ekleyip yoğurduktan sonra elimizle masada açıyoruz, hazırladığımız kıymalı içle (kıyma, sogan, domates, biber birazcık z.yağ) kapalı pide yapıp fırında pişirdiğimiz zaman harika oluyor. Oğlum ve arkadaşlarım bayıldılar
Fırın taşı aldığınızda ekşi maya ekmeğinizin istediğiniz kıvamda pişerse cok guzel olacaktır
Sevgiler,

Kiraz beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 19:27   #34
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-01-2013
Şehir: almanya
Mesajlar: 2
Sayın Kiraz
Lavaşın yapılışı doğru,ama bence pişiriliş şekli
yanlış.Ben ceyranlı ocağın üstüne fırın telini koyup
pişiriyorum.İnan çok daha güzel pişiyor.Hem çabuk
hemde yumuşacık oluyor.Eğer ceyranlı ocak kullan-
mıyorsan,büyük bir tavayı tüpün üstüne koy,içinede
yuvarlak bir tel koy,öyle pişir bence çok daha memnun
kalacaksın.

selma

selma021 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 21:41   #35
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,635
Galeri: 73
Elektrikli ocak kullanmıyorum, uygun tel bulursam dediğiniz gibi deneyeceğim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 21:45   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 279
bizim orda zeytin yağında pişiriyorlar biraz kızarıyor.. peynirle çok güzel gidiyor

sadecegeçen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2013, 20:16   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-01-2013
Şehir: almanya
Mesajlar: 2
Sevgili Kiraz

Ben bu eski hamur mayasina yeni basladim.Bir pilastik kaba bir bardak yogurt suyu bir bardak un koydum,cabuk olmasi icinde parmak ucu kadar maya icine attim.Ikinci bir plastik kabada bir avuc nohut isladim ertesi gun bunu brendirdan gecirdim ilik su ve bir bardak un koydum.Bana sanki yogurt suyuyla olan maya daha iyi gibi geldi,denedim güzelde kabariyor.Nohut mayasini daha denemedim.Ama birde nohut mayasi kötü kokuyor.Ben size sormak istiyorum ,en iyi ev mayasi sizce hangisi.Okudugum kadariyla siz daha cok bilgi edinmissiniz.

Selma

selma021 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 14:18   #38
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,635
Galeri: 73
Sevgili Selma021, benim de çok bilgim yok, sadece denediklerimi paylaşıyorum. Ekşi mayayı sürekli kullanıyorum ama nohut mayasını denemedim (denemeyi istiyorum). Yoğurt suyu, mayalanmanın daha çabuk olmasını sağlıyor ama bu konular için ekşi mayalı ekmek ve nohut ekmeği başlıklarını okumanızı tavsiye ederim. Deneyerek kendi mayanızı seçebilirsiniz. Nohut mayasını, ekşi maya da olarak devam ettirmeyi de deneyebilrisiniz.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018