agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen selis
  • 1 Gönderen almanyalı
  • 2 Gönderen selis
  • 1 Gönderen selis
  • 3 Gönderen almanyalı
  • 1 Gönderen serkan_istanbul

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2012, 12:42   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bazlama

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Mayalı Ekmekler

Mayalı ekmekler, una, su, tuz ve maya katılarak yoğrulan hamurun mayalandırılması ve şekil verilerek çeşitli araçlarda pişirilmesinden elde edilen ekmeklerdir.

Bazlama (Bazlamaç, Bezdirme, Bezirme)

Bazlama Anadolu’da özellikle de Orta Anadolu’da yaygın olarak yapılır. Daire şeklinde 20-25 cm kadar çaplı, 1 cm kadar kalınlıkta açılan hamurlar sac veya tandırda pişirilir. Bazı yörelerde (Niğde-Elazığ) çok ince 2-3 mm kalınlıkta açılır.

Bazlamanın pişmiş kalınlığının 1,5-2 cm, renginin unun randımanına göre esmer veya beyaz olduğu belirtilmiştir.

Bazlama Denizli’de mısır ve buğday unu karıştırılarak yapılmaktadır.

Bazı yörelerde bazlamanın üstüne susam ekilmektedir.

Bazlamaya Eskişehir’de “tapıl,” Aydın’da “bezdirme,” Isparta’da ve Denizli’de “bazdırma” denilmektedir.

Darı Bazlama

Buğday unu, mısır unu, darı unu, tuz, su ve ekşi maya ile hazırlanır. Mayalanmış hamur bezelere ayrılarak 1-1,5 cm kalınlıkta açılarak saçta pişirilir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Mayasız Ekmekler

Mayasız ekmekler çeşitli unlara su, tuz katılarak yoğrulup oklava ile açılarak ya da şekil verilerek pişirilmesinden elde edilen türlerdir.

Bazlama

Un, su, tuz ile hazırlanan hamurla yapılan, sacta pişirilen ekmektir. Bazı yörelerde mayasız olarak yufkadan biraz daha kalın ve küçük hazırlanan, sacta pişirilen ekmek türü olarak belirtilmiştir.

Tablama (Adıyaman-Trabzon-Malatya) adı verilen ekmekte bir nevi bazlamadır. Yufkadan daha kalın ve küçük olarak yapılır ve sacta pişirilir.

Mayasız bazlamaya Zonguldak ve Çankırı’da “göbü, İzmir’de bezdirme, Manisa’da pezdirme adı verilir. Antalya’da darı ekmeği denilen bazlamanın yapıldığı belirtilmiştir.
Bazlama

Kiraz beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 12:37   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Dün geceden biraz hamur yapıp sabah erkenden bazlama denemesi yaptım..
Sanırım yavaş yavaş piştiği için, tavada yaptıklarımdan daha kabarık oldular..

Eklenen Resimler
  
vildan25 beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 12:39   #3
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
nefis olmuş kokusu buralara kadar geldi

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 23:40   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Dün geceden biraz hamur yapıp sabah erkenden bazlama denemesi yaptım..
Sanırım yavaş yavaş piştiği için, tavada yaptıklarımdan daha kabarık oldular..
Güzel görünüyor.
Elinize sağlık...sıcakken üzerine sade yağ( Tereyağı) süreceksiniz...sonra bazlamanın içine alması için bıçağın ucuyla deleceksiniz...sonra üzerine çömlek peyniri sereceksiniz...dürüm yapıp...afiyetle yiyeceksiniz.
Hamur ekşili mayalı mıydı?

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 16:20   #5
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
Name:  image1.jpg
Views: 8265
Size:  46.3 KB

merhaba,

Aydın' nın Nazilli ilçesinin köylerinde aynen bu resimdeki gibi ve saç'ta pişirilir bazlama (size yerinde ve yapılırken taze taze göstermek isterdim ama çok uzaktayım...bu yüzden hazır resim ekledim) bir fikriniz olsun şekli hakkında...

Tadını denemek size kalmış,köy tereyağı ile doyum olmaz bir tat...tadı hala damağımda, kokusunu hiç söylemiyorum...

arapsabunu beğendi.
almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 17:59   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Demek ki hem kalın hem ince çeşitleri var
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almanyalı Mesajı Göster
selis hanımın yaptığı bazlama değil
Sayın Almanyalı belki de dediğiniz gibidir.. Bilemem..
Tek bildiğim tavanın içinde kalın yapılan hamurun içinin çiğ kaldığı..

Tura ve Sevgi Durul beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 20:47   #7
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
merhaba,

Benim saç dediğim oldukça büyük ve çalı çırpı kullanarak pişirildiğinden yavaş yavaş piştiği için içi hamur kalmıyor,
mümkün olsa resmini bulup eklemek isterdim ama siz görmüşsünüzdür mutlaka,yaşlı teyzeler yol kenarında saç üstünde gözleme yapıp satıyorlar,
işte o saç üstünde pişen bazlama ve biz ona bazıma deriz.
sizin yaptıklarınız gayet güzel lavaş olmuş,ama güzel görünüyorlar elinize sağlık.

almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 21:23   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Sn. Almanyalı bilirim, bilmez miyim?
Annem; özellikle Ramazan ayında sacın üstünde yufka ve dediğiniz şişman bazlamalardan yapar.. Onun bahçesi büyük olduğu için, bir ekmek evi de var.. İstediği gibi ateş yakabiliyor..
Bizde, şehir içinde bu imkân olmadığı için, tavayla idare ediyoruz

delete61 beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 21:41   #9
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
Nee saç varken varken tavamı kullanıyorsunuz? sevgili selis hanım.
Benim annem de her sabah yapardı,biz ocağın başında beklerdik...kokusu geldi burnuma burcu burcu...

Madem anneniz yapıyor orijinalinı aşama aşama eklesenize gözlerimiz bazlama görsün değil mi?

Şöyle köy tereyağı üstüne...hmm yanında köy peyniri...bide çay..amann annemi özledim iyice,nerden gördüm burayı ben yaa,
akşam akşam canım sıkıldı anacağım olsa şimdi hemen yapardı...
ağlayasım geldi en iyisi annemi aramak..
sevgilerimle

almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2013, 19:02   #10
Ağaç Dostu
 
serkan_istanbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
Bu kış gününde bazlama yaptım 1 paket kuru maya, tuz ve ılık suyla mamur yoğurdum yumuşak bir hamur mayalanmasını bekledım. Sonrada saç olmadığından teflon yanmaz tavada kalın kalın şekillendirerek pişirdim. Ağır ateşte. Sevgiler.

Eklenen Resimler
    
vildan25 beğendi.
serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2013, 21:50   #11
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
Ooo çok iştah açıcı görünüyor zaten hamur işlerini çok severim buda şimdi sıcak sıcak oh ne güzel gider. Ellerinize sağlık

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2013, 22:14   #12
Ağaç Dostu
 
seyfi0505's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2011
Şehir: istanbul / Bakırköy-Amasya
Mesajlar: 216
en sevdigim mayalı ekmek küçükken bayılırım ramazanda yapardık ellerinize saglık

seyfi0505 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 07:20   #13
Ağaç Dostu
 
Bayçalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 371
bu bazlamaları görünce eski müstakil evimdeki kış günleri aklıma geldi sobanın üstünde bazlamayı ısıtıp hafif tereyağ sürüp arasına birazda peynir koydumu birbardakta çay deyme keyfime gitsin o eski günleri hatırlattığınız için teşekkür ederim afiyet şeker olsun

Bayçalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 07:59   #14
Ağaç Dostu
 
serkan_istanbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024