agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 1 Gönderen soberman
  • 1 Gönderen Kiraz
  • 1 Gönderen s.toprak
  • 1 Gönderen raddle
  • 1 Gönderen alperfect
  • 2 Gönderen soberman

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-06-2011, 09:50   #1
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Ekmek Makinesinde Ekmek YapAMAmak

Arkadaşlar,

bu güne kadar EYM ile ilgili tüm başlıklar hep "ekmek yapmak" üzerine açıldı ve sürdürüldü.

Bu başlıkta müsaade ederseniz; ne yapılırsa EYM'de iyi ekmek elde edilemez konusunda bir kaç madde sıralamak istiyorum. Bu maddelere uyarsanız EYM'de garantili olarak iyi ekmek yapamazsınız.

İyi ekmekten de amacımız; hacimli, dolgun, mümkünse tepe kümbetli ve maya sönüm yırtıklı, dokusu da iri karıncabaşı delikli ve ipek gibi olan ekmeklerdir.

EYM'de iyi ekmek YAPAMAMAK için:

1. Hamurunu CIVIK yapın. Öyle ki, bıçak hamuru toparlayamasın, ortada bir birikinti oluşsun.

2. Hamurunu KURU bırakın. Bıçak, kendi kendine dönsün ve malzemeler de kuru bir şekilde sağda solda parçalanmış dursun.

3. BAYAT malzeme kullanın. Tarihi geçmiş maya, ekşimiş un özellikle tavsiye edilir.

4. Hiç tuz atmayın ya da inadına fazla atın. Tuz atmadığınız durumda bir de hamurunu da cıvık yaparsanız ya da mayasını fazla koyarsanız ayrıca kazan yuvasını temizlemek gibi bir saadete de erişebilirsiniz.

5. Cup ya da bardak ölçüsünü kafanıza göre alın. Bazı EYM'lerden çıkan 2 katı hacimdeki kapları 1 CUP olarak kabul edin ve kazanı ağzına kadar tıka basa malzeme doldurun.

6. Yanlış tarif uygulayın. Özellikle EYM'nizin kitapçığını iyice okumadan ve temel kavramları öğrenmeden, kitapçıktaki tarifler ile temel kavramları bağdaştırmadan önünüze gelen ilk tariften başlayın.

7. Kesinlikle Kıvam kontrolü yapmayın. Malzemeleri doldurun, kapağını kapatın, sürprizler için kendinizi hazırlayın.

8. Mayanızı olması gerekenden az veya çok kullanın.

9. EYM'nizin bulunduğu ortam sıcaklığını asla dikkate almayın.

10. Malzemelerinizi çok sıcak ve çok soğuk kullanın.

11. EYM'nizi ilk defa kullanıyorsanız ilk yapılması gerekenleri ya da boşta fırınlama işlemlerini mutlaka atlayın. Bu sayede uzun süre plastik kokulu ekmekler yeme şansını kaçırmayın.

12. Daha ziyade çok hızlı ekmek programlarını tercih edin.

13. Lifi bol ekmekler için karışım hazırlamadan sadece tam buğday unu, çavdar unu ve yulaf ununu kullanarak ekmekler yapmaya çalışın.

14. Sonradan ilave edeceğiniz malzemeleri nemlendirmeyin veya ıslatmışsanız da rutubetini almayın. Bu sayede kıvamında olan hamurunuzun kıvamını bozmaya çalışın.

15. Pişen ekmeğinizi uzun süreli olarak kazanda bırakın. Kazandan alsanız da doğrudan zemin üzerine bırakın ya da hava almayacak şekilde iyice sarın.

kedicik beğendi.
soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2011, 10:07   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Soberman, başlığınız çok güzel, etkisinin de kuvvetli olacağına inanıyorum. Yukarıdaki başarısızlıkların bir çoğunu ben de yaşadım. İzninizle benim de başıma gelen bir "YapAMAmak" nedenini yazayım.

16. Pervanenizin takılı olup olmadığını kontrol etmeyin. Böylece mis gibi kokular ardından makineyi açtığınızda koyduğunuz unu yine toz halinde, sadece biraz esmerleşmiş olarak bulursunuz.

kedicik beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2011, 12:01   #3
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Talking

EYM de ekmek yapmak
3. EYM ekmeğim kalıptan ızgaraya çıktı. Iki defadır, yogurma bıçağı ekmeğin içinde değil,
makinede kalıyor, kalıbı yaglamadığım halde ekmek kolayca çıkıyor.
Sevgili Mujgan'a teşekkür ediyorum, evde kefir yoktu onun yerine 1+ 1/2 olcu suyun
1/2 olçüsü yerine yoğurdu suyla ezerek elde ettiğim ve oda sıcaklığında beklettiğim
ayranı kullandım. Ekmek güzel görünüyor, rengi öncekiler gibi koyulaşmadı.
Istemediğim bir sey yaptım, ek malzeme alarmı sesini kaçırdım, oysa ceviz, frenk kimyonu, susam ve çörek otunu hazırlamıştım. Sesi kaçırınca ekmek sade oldu. Çıtır kabuklu, içi yumuşacık ve ekmek tadında kek degil
Bir de sadece peceteye sardım plastik poşet yok
Ek malzemelerin noksan kalması pek de önemli değil, çünkü daha öncekilerde ceviz parçacıkları yoğrulma sırasında kırıldığından az hissediliyor,
susam ve çörek otunun varlıkları hissedilir olmuyordu; yine de bir daha sefere mutfaktan ayrılmayıp alarmı kaçıracayacağımı düşünüyorum.

Eklenen Resimler
  
Güler beğendi.

Düzenleyen s.toprak : 16-06-2011 saat 13:46 Neden: Resim eklendi
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2011, 23:17   #4
Ağaç Dostu
 
raddle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 122
Galeri: 4
Ben de bir madde ekleyim.
17. Ekmek yapamamaktan vazgeçip, benim gibi makinenizi hamur yoğurma/ hamur mayalama/ hamur kabartma makinesi olarak kullanın.) Etraftanızdakiler nasıl memnun musun diye soracak olurlarsa da susun, sadece susun.

kedicik beğendi.
raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 14:16   #5
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
18. suyu koymayın sabah makinayı açıp kavrulmuş una bakın kahvaltı hazırlayacağım dediğiniz ev halkına çaktırmadan ekmek alıp gelin

kedicik beğendi.
alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 00:36   #6
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Bu başlık çok neşeli olmuş,ben de bu güruhtayım, makineyi bir heves almıştım.Bu tip sonuçlar yüzünden küstük kendisiyle ,bir kaç sene hiç kullanmadım .Son zamanlarda hamur karıştırıcım olarak kullanıyorum,ekmekleri de tepsiye atıp fırında pişiriyorum..

beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 19:30   #7
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Yanlış anlaşılmaşın ben makinayı hala kullanıyorum çok da memnunum
Tabi makina öncesinde epey araştırma yapıp elde de ekmek yapmıştım şimdi çok rahat kullanıyorum veçok seviyorum ilginç tarafı beyaz ekmek yapsam da daha doyurucu oluyor

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 14:42   #8
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Afiyet olsun,sayın Alperfect ..
Ben ekşi mayayı,makinede yapamıyorum.İnstant maya kullanmayı da bıraktığım için sorun yaşıyoruz.Fırında pişirince ancak yapabiliyorum..

beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 15:25   #9
Ağaç Dostu
 
kedicik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Niğde ve Elazığ (iş dolayısıyle)
Mesajlar: 160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
EYM de ekmek yapmak
3. EYM ekmeğim kalıptan ızgaraya çıktı. Iki defadır, yogurma bıçağı ekmeğin içinde değil,


]alperfect;
18. suyu koymayın sabah makinayı açıp kavrulmuş una bakın kahvaltı hazırlayacağım dediğiniz ev halkına çaktırmadan ekmek alıp gelin

raddle ;
Ben de bir madde ekleyim.
17. Ekmek yapamamaktan vazgeçip, benim gibi makinenizi hamur yoğurma/ hamur mayalama/ hamur kabartma makinesi olarak kullanın.) Etraftanızdakiler nasıl memnun musun diye soracak olurlarsa da susun, sadece susun.

Güzel bi konu başlığı seçmişsiniz Sn.Soberman ,
Stand up comedy izlemiş kadar eylenceli ve komik anlatımlar olmuş özellikle yukarıdaki arkadaşlara teşekkürediyorum,fazlasıyla güldürdüler... saygılar

kedicik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 22:13   #10
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
19. Özellikle gürültülü çalışan bir EYM seçin. Sabah kahvaltısı için sabaha karşı 04:00'de başlayacak şekilde en uzun yoğurmaya programlayın. Hareket edip düşmesin diye doğrudan taş zemine koyun. Bu sayede sabah kahvaltınızda uykularından gürültüyle sıçramış ve uyuyamamış komşularınızla birlikte olma şansına kavuşun.

alperfect ve çisem beğendi.
soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024