agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen Müjgan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-04-2011, 12:55   #1
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Kefirli Ekmek

Ben de durmaksızın ekmek yapıyorum. Haftada en az bir kere ekşi mayalı ekmek, iki kez de EYM' de kefirli ekmek yapıyorum. Ekşi mayalı ekmeğe ben bayılıyorum, çocuklar az yiyor; kefirli ekmeğe çocuklar bayılıyor, ben az yiyorum..

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 07:19   #2
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Eveeettt, herşey yolunda demek ki Kefirli ekmek benim de aklımdaydı ama denemek kısmet olmadı. Eh madem ki yapan var derhal denemeli.

Miss gibi ekşi maya kokusuna nazır, kitap çeviren akademisyen Emine Beder sentezi Müjgan Hanım, çok hoşsunuz

Yanlıııız bu ekmeklere sınır koymak epeyce bir irade gerektiriyor, aman dikkat sevgili Kiraz

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 09:47   #3
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi livadi Mesajı Göster
Eveeettt, herşey yolunda demek ki Kefirli ekmek benim de aklımdaydı ama denemek kısmet olmadı. Eh madem ki yapan var derhal denemeli.

Miss gibi ekşi maya kokusuna nazır, kitap çeviren akademisyen Emine Beder sentezi Müjgan Hanım, çok hoşsunuz

Yanlıııız bu ekmeklere sınır koymak epeyce bir irade gerektiriyor, aman dikkat sevgili Kiraz
Eve hamur mayasından sonra, kefir mayası da girince, malzeme bollaştı. Ziraat fakültesinden aldığım kefir mayası "azgın" çıkınca sürekli bir kefir imalatı oluyor mecburen. Sütünü yenilemezsem yoğurda dönüşesi var kâfirin.)) Bu nedenle ekmek makinesinde ekmek yaparken kefir kullanıyorum. İnanılmaz hoş bir koku veriyor ekmeğe ve ekmek elastiki oluyor, parçalanmıyor keserken. Tek sorun ekmek yaparken ılık su kullanılır ya, kefirin de ılık olması gerekiyor. Eğer dolaptan çıkardımsa benmari yönemiyle ısıtıyorum hafiften. Sonuç mükemmel. Onca kefiri içmektense yararlı bir yerde kullanmak da cabası oluyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 08:26   #4
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Kefiri ekşi mayalı ekmekte mi kullanıyorsunuz?

Ben kefir mayamı, kullanmadığım zamanlarda, sütün içinde ağzı kapalı bir kavanozda dolapta bekletiyorum.Hatta uzun süre kullanılmayacaksa, ya da gereğinden fazla maya oluşmuşsa dondurucuda da saklanabiliyor.

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 16:06   #5
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Ekşi mayalı ekmek yaparken kefiri kullanmıyorum. Ama çok ender de olsa makinada ekmek yaparken, kefirin yanısıra çok az (bir çorba kaşığı kadar) ekşi maya eklediğim ekmeğim çok nefis olmuştu. Her seferinde farklı lezzet ve koku oluyor sanki. Ya da bana öyle geliyor )

Kefir konusu burada açıldığına göre, en kısa zamanda kefirli bir ekmek yapmam lazım. Aslında aklımda bir de çilekli ekmek var. Hazır çilek mevsimiyken... İçine şekeri ve çileği bolca koymalı, yumurta ve az vanilya da ekledik mi sanki şahane olacakmış gibi bir his var içimde

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 16:18   #6
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi livadi Mesajı Göster
Kefiri ekşi mayalı ekmekte mi kullanıyorsunuz?

Ben kefir mayamı, kullanmadığım zamanlarda, sütün içinde ağzı kapalı bir kavanozda dolapta bekletiyorum.Hatta uzun süre kullanılmayacaksa, ya da gereğinden fazla maya oluşmuşsa dondurucuda da saklanabiliyor.
Evet, fazla kefir mayasını buzluğa kaldırmak mümkün, hatta iyice yıkayıp serince bir yerde kurutup saklamak da mümkün, lakin ben kefirin mayasını değil, içimlik halini napacağımı şaşırıyorum. Evde kefir bulunsun istiyorum sürekli. Yaz aylarında iyi bir serinletici... hem günlük kalsiyum ihtiyacına takviye, hem barsak florası düzenleyici. Daha binbir türlü yararı var, bilenler bilir
Her akşam mayalanan kefiri süzüp ayırıyor, mayasına yeni süt ekleyip ertesi akşama hazır ediyorum. Bu sürekli böylece tekrarlandığında evde bol miktarda kefir oluyor. Bu bollukta ne yazık ki ekmeğe verdiği süngerimsi doku ve hoş koku yüzünden besin değerinin çoğunu piştiğinde kaybettiğini bilsem de, bir kısmı ekmek yoluna "heba" oluyor

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 18:24   #7
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Seneler önce, bir arkadaşımın verdiği kefirli hamurdan kek gibi bir şey yapmıştım, tadını da çok beğenmiştim. Bende de sürekli kefir mayalanıyor, keke yoğurt ya da süt yerine koyup denemek lazım. Metal kap ve alet kullanmamak gerekiyormuş.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 23:15   #8
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Dün gece pişirip fotoğrafını çektiğim kefirli ekmeği, buraya yüklemeye nihayet zaman bulabildim.

Ekmek yapma makinem bozuldu. Hamuru kabartıyor ama pişirmiyor, bu yüzden normal fırında pişirdim, tipi biraz ekşi mayalı ekmeğe benzese de, aslında kefirli ekmek. )
Kefir mayası ile süt buluştuğunda bir süre sonra mayalanma başlıyor ve bu ilişkiden açığa bir miktar alkol ve karbondioksit çıkıyor. İşte bu karbondioksitten yararlanıp, ekmeğin sadece kefirle kabarmasını beklemek mümkünken henüz bunu deneyemedim. Su yerine kefirle yoğurduğum ekmeğe normal instant maya ekledim her seferinde. Sonuçtan memnunum ama...
Boş bir zamanımda sadece kefirin mayalanması ile yoğurulan hamurda ortaya çıkan karbondioksitin, ekmeği kabartmasını bekleyeceğim.


Name:  kefirli9-1.jpg
Views: 3078
Size:  26.0 KB


Name:  kefirli3-1.jpg
Views: 3632
Size:  32.3 KB

yağmur ve pamuktopu beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 09:28   #9
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Süper olmuş, elinize sağlık.Sadece kefirle mayalarken nasıl yapacaksınız? İçindeki kefir mayasını hangi aşamada çıkaracaksınız?

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 09:38   #10
Ağaç Dostu
 
CEBECİ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 131
Ellerinize sağlık enfes görünüyor, kefir mayası nerede satılıyor acaba, ben de edinmek istiyorum

CEBECİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 10:40   #11
Ağaç Dostu
 
Didem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 111
Neredeyse 20 yıldır evde kefir mayalayan, son 5 yıldır da evde ekmek yapan biri olarak nasıl atlamışım bu kefirli ekmeği, bir türlü akıl erdiremiyorum. Son dönemde aynen Müjgan hanımın bahsettiği gibi hergün yaptığım ve tüketilemeyen kefiri dökerek heba ediyordum. Yeni bir kullanım alanı bulduğuma çok sevindim.
Ancak bir püf noktası sorabilir miyim sizlere; ekmek makinasına koyduğum suyun tamamını kefir olarak mı değiştireyim, yoksa ikisini karıştırıyor musunuz? Ekmeğimin dağılmasından çok şikayetçiydim, bu yolla ufalanmasını da önlemiş olacağım galiba..
Ellerinize sağlık arkadaşlar..

Didem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 10:54   #12
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Didem hanım kefiri keşfetmek güzel Ekmeğin dokusunu değiştiriyor resmen.
İlk kullanımda yarı kefir yarı su kullanın, kefire torpil de yapabilirsiniz azıcık. Daha sonra kefir miktarını artırmanızı öneririm. İşin püf noktasına gelince makinede yaparken ilk 15 dk da hamur yoğrulduktan sonra, makinenizi kapatın ve 10-15 dk kadar bekleyin. Daha sonra programı en baştan başlatın. Bu bekletme sürelerini kendiniz de deneye yanıla değiştirebilirsiniz.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 10:56   #13
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Süper olmuş, elinize sağlık.Sadece kefirle mayalarken nasıl yapacaksınız? İçindeki kefir mayasını hangi aşamada çıkaracaksınız?
Sevgili Kiraz beni güldürdünüz.
Kefir mayalanma işi bitince süzeceksiniz, kefir tanelerini yeni bir işlem için ayıracaksınız zaten.
Hamuru direkt kefir taneleri ile yoğurup, kabarma işi bitince içinden kefir tanelerinin ayıklanması işi gözümün önüne geldi de... ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 10:59   #14
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CEBECİ Mesajı Göster
Ellerinize sağlık enfes görünüyor, kefir mayası nerede satılıyor acaba, ben de edinmek istiyorum
Ankara'da Ziraat fakültesinin satış bürosunda var. Sanırım şişesi 20 Tl. Ama isterseniz ben size benim üreme yeteneği oldukça hızlı olan kefirlerimden göndereyim. Dün gece yine bir miktar ayırıp, sütün içinde buzdolabına koydum.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 11:07   #15
Ağaç Dostu
 
Didem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 111
Üreme kapasitesi bu kadar yüksek olan birşeyi niye bu kadar pahalı satarlar anlayamıyorum. Ben çöpe attıklarımı düşündükçe fena oldum şimdi. İsteyene ben de yollayabilirim, bolca var elimde..

Didem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 11:11   #16
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Hehheee...kefir kardeşliği mi başlıyor ne?

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 11:15   #17
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sevgili Kiraz beni güldürdünüz.
Kefir mayalanma işi bitince süzeceksiniz, kefir tanelerini yeni bir işlem için ayıracaksınız zaten.
Ben de öyle düşünmüştüm

"...sadece kefirin mayalanması ile yoğurulan hamurda...." yazınızı okuyunca; ama dedim, var mı bir bilmediğim (belki bir şeyin içinde koruyup sonra çıkarmak gibi ))

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 11:18   #18
Ağaç Dostu
 
Didem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 111
Neden olmasın ??
Hem, ekmeğe konduğunu duyunca zaten korkmaya başladım. Biri de çıkıp ben yüzüme sürüyorum filan derse şaşırmayacağım..

Didem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 11:43   #19
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Didem Mesajı Göster
Neden olmasın ??
Hem, ekmeğe konduğunu duyunca zaten korkmaya başladım. Biri de çıkıp ben yüzüme sürüyorum filan derse şaşırmayacağım..
Ciltteki etkisini de okumuştum, lakin hiç denemedim.

Kefirle ilgili geçmiş yıllarda gördüğüm bir rüya yüzünden zaten tırsıyorum. Şimdilerde yüzüme süreceğimi hiç sanmıyorum ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 12:21   #20
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kefir hakkında daha fazla yazışmak isteyenleri buraya alalım
Konu karışmasın...

Kefir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 13:14   #21
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Haklısınn.. )
Ama bu kadarcık kaynatmaları hoş gör, daha öteye gitmeyiz burada

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 14:01   #22
Ağaç Dostu
 
Didem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 111
Valla, yakalandık gene...!!!

Didem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 14:35   #23
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Ekmek konusu genişlediğinde aradan bu mesajları siliveririz biz de)

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 20:40   #24
Ağaç Dostu
 
CEBECİ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2011
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Ankara'da Ziraat fakültesinin satış bürosunda var. Sanırım şişesi 20 Tl. Ama isterseniz ben size benim üreme yeteneği oldukça hızlı olan kefirlerimden göndereyim. Dün gece yine bir miktar ayırıp, sütün içinde buzdolabına koydum.
Çok memnun olurum.Adresimi size nasıl iletebilirim acaba

CEBECİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 23:12   #25
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CEBECİ Mesajı Göster
Çok memnun olurum.Adresimi size nasıl iletebilirim acaba
Bana forumdan özel mesajla bildirebilirsiniz

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2011, 09:23   #26
Yeni Üye
 
uyumsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 22
merhaba,
ben bir kac sene once internetten bir yer bulup siparis etmistim ama esim sag olsun bir gun buzdolabindaki kavanozu evirip cevirip bir seye benzetemeyip dokmus dun tekrar baktim ama satis yapan herhangi bir yer bulamadim. istanbul`da misir carsi`nda satildigini biliyorum ama ben bodrum`dayim muajgan hanim`in yazisindan esinlenerek acaba uremis kefirlerini benimle paylasmak isteyen olur mu diye sormak istedim.. (su anda isten yaziyorum ve klavyem yabanci klavye o yuzden turkce karakterler yok, yazimin kusuruna bakmayin)
herkese bodrum`dan sevgiler,
uyum.

uyumsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2011, 09:48   #27
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Talking

[QUOTE=Müjgan;793277]Ekşi mayalı ekmek yaparken kefiri kullanmıyorum. Ama çok ender de olsa makinada ekmek yaparken, kefirin yanısıra çok az (bir çorba kaşığı kadar) ekşi maya eklediğim ekmeğim çok nefis olmuştu. Her seferinde farklı lezzet ve koku oluyor sanki. Ya da bana öyle geliyor )

Kefir konusu burada açıldığına göre, en kısa zamanda kefirli bir ekmek yapmam lazım.
Sevgili Müjgan,
Makineye bir kaşık ekşi mayayı hangi aşama da yani, ne zaman ekliyorsunuz? Benim ekşi mayam hamur halinde buzdolabında bekliyor. Ondan bir kaşık alıp,
kefir kıvamında sulandırıp sıvılara mı eklemeliyim?

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2011, 22:00   #28
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Sevgili Stoprak, buzdolabından çıkardığınız ekşi mayanızı, yeteri kadar şeker ile, ortamı homojenize edecek kadar ılık suda eritin. Ekmek yapmaya başlamadan birkaç saat önce bunu yaparsanız dolaptan çıkan soğuk mayayı aktifleştirmiş olursunuz. Kefir de ılık olsa çok iyi olur. Onu ekmek makinesine ılıştırıp ekleyebilirsiniz. İlk günlerde kefiri, kullanacağınız sıvı miktarının üçte biri oranında kullanın. Daha sonra yarı yarıya olabilir.
Ekmek makinesi programınızı uzun süreli seçin. Kefirli ekmekte ben üç buçuk saat süren programı kullanıyorum.
Kolay gelsin

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2011, 15:21   #29
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sevgili Stoprak, buzdolabından çıkardığınız ekşi mayanızı, yeteri kadar şeker ile, ortamı homojenize edecek kadar ılık suda eritin. Ekmek yapmaya başlamadan birkaç saat önce bunu yaparsanız dolaptan çıkan soğuk mayayı aktifleştirmiş olursunuz. Kefir de ılık olsa çok iyi olur. Onu ekmek makinesine ılıştırıp ekleyebilirsiniz. İlk günlerde kefiri, kullanacağınız sıvı miktarının üçte biri oranında kullanın. Daha sonra yarı yarıya olabilir.
Ekmek makinesi programınızı uzun süreli seçin. Kefirli ekmekte ben üç buçuk saat süren programı kullanıyorum.
Kolay gelsin
Teşekkür ederim , sevgiler

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 14:32   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1
merhaba yazılarınızı internette dolaşırken okuma fırsatı buldum. Bir konuda yardımcı olmanızı rica edebilirim umarım Kefire ilgi duyanlardanım bende ve kefirli ekmeği ekşi maya ile karıştırıp yapmaya çalıştığımda ekmeklerim hiç kabarmadı acaba nerede hata yapmış olabilirim. Bir ekmek ustası olarak yardımcı olabilir misiniz lütfeeen...

aycaoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024