agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-03-2011, 13:41   #1
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Ekşi Maya denemeler

Bir yerlerden nisan yagmurunun ilk damlaları ile unu karıştırıp maya elde edilecegini işitmiştim. O yıl nisan yagmuru suyu toplayıp bunu denedim.
Evet mayalanıyordu. Sonra Ege' de yaşayan yakınlarımdan içme suyunda da
ayni özelliğin bulunduğunu öğrendim. Bu hamura "mart hamuru"
denirmiş, yıl boyunca kullanılabilirmiş. Internette " Ekşi maya" yazip aratinca
pek çok resimli tarif buldum. Mart ayındayız ya, iki gun önce cam bir kapta,
bir iki kaşık (tahta kaşık) tam buğday ununa, birazcık ılıttığı içme suyundan azar azar ekleyerek krep hamuru gibi suluca bir hamur yaptım, kaloriferin yakınındaki masa üzerinde üstünü kumaş peçetelerle yoğurt mayalar gibi örttüm.Dün üzerinde biraz su birikmişti, o suyu döktüm, bir kaşık un ve birazcık su ekledim, içine dört tane kadar siyah kuru üzüm attım.
Bu sabah kabarmaya başlamıştı. Un ve su ile besleyerek çoğalan maya
ve tam bugday unu ile ekmek yapmayı düşünüyorum. ekmeğin hamurundan
maya olarak kullanmak üzere parça ayrıcakmışım. Önceki yıllarda denediğimde uzun süre korumayı başaramamıştım, bakalım bu kez bunu da öğrenecek miyim. Trabzon ekmeği benzeri mayasız ekmekler ekşi maya ile yapılırmış. Bunu da fırından öğrenmiştim.
Bu konuda deneyimi olan arkadaşların ekleyecekleri bilgiler beni memnun edecektir, kendilerine şimdiden teşekkürler ediyorum.

 

Düzenleyen s.toprak : 28-03-2011 saat 13:43 Neden: Henüz bitirmemiştim, yayınlanıverdi acemiyim ben.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019