agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-02-2011, 23:21   #1
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Demir Döküm Tencere Kullanımı

Hamuru, yoğurduğum kaptan büsbütün alamayacak kadar cıvık yoğurdum. Kekten biraz daha kıvamlıca idi, resmen, pişireceğim tencereye sıyırarak akıttım

Soğuk Hecha tencerenin dibine biraz un serpip, üzerine hamuru döktükten sonra, kapağını kapatıp radyatörün üzerine koydum.

Yaklaşık iki saat bekledim. Hamurun kabarmaya hevesli olduğunu görünce, 50 dereceye ayarladığım fırına, tencereyi kapağı ile birlikte koydum. Fırında 1 saat kadar beklediğinde, hamur tencerenin ağzına kadar kabardı.

Name:  ekmek deneme4-1.jpg
Views: 6706
Size:  20.7 KB

 
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 10:25   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? Eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.


Düzenleyen Kiraz : 25-02-2011 saat 13:05
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 12:23   #3
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum, ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.
Sevgili Kiraz, akşam ekmeği tencereden çıkarmakta zorlanacağımı düşünmüştüm, ama öyle olmadı. Soğurken oluşan nem ile kolayca çıktı.

Sonuç olarak, soğuk tencerede de mayalanma işini becermiş olduk.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 12:43   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Tencere kullanımıyla ilgili bilgileri bir arada bulundurmak iyi olacak, mesajlarınız burada da bulunsun

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 12:54   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Name:  dokumwok.jpg
Views: 7237
Size:  4.9 KB

Sıvı oranı olması gerekenden fazla bir ekmek denemesi yaparken aklıma geldi. Wok tava, yapısı gereği ekmeği en kolay aktarabileceğimiz geniş bir ağıza sahip. Aktarma işlemini es geçip, son mayalanmayı burada yapsam soğuk olarak kullansam nasıl sonuç alırım denemesi yapmıştım

Tavayı sıvı yağla incecik yağladım, fazla birkaç damlayı da döktüm. Yağlama nedenim, tavayı biraz unlamak istememdi, yağ olunca un yapıştı ve tavanın dibinde toplanmadı. Mısır unu kullandım.

Hamur kabardı, pişirdim. En heyecanlı yer, ekmek kolay çıkacak mı?
Kesinlikle sorunsuz, hiç beklemeye, soğutmaya, ucundan kaldırmaya çalışmaya gerek kalmadı. Yan eğince ekmek kaydı

Fazla mısır unu da, peçete yardımıyla çok kolay döküldü.

Wok tavayı kullanmadaki esas nedenim başka, itiraf edeyim

Mekik biçimli ekmek yapmak istemiştim., yani sadece üstü kabarmış değil, altı da kabarmış...
Düşündüğüm gibi de oldu

Not: Tencere kapağım, tavaya da uyuyor...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 18:42   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,476
Galeri: 103
Ben de İKEA'dan kapaklı vog almıştım, bunu çin tavuğu yaparken harlı ateşte kullanıyorum.
Ama döküm filan değil.
Sizin kullandığınız döküm mü?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2011, 00:13   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Evet benimki döküm...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 17:13   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Fırın olmadan da kullanabilir miyim denemesi yaptım.
İşe yarıyormuş

Name:  zencefilli1.jpg
Views: 5140
Size:  38.1 KB

Name:  zencefilli2.jpg
Views: 5445
Size:  19.7 KB

Name:  zencefilli3.jpg
Views: 5129
Size:  17.6 KB

Name:  zencefilli4.jpg
Views: 5103
Size:  29.2 KB

Name:  zencefilli5.jpg
Views: 5474
Size:  27.8 KB

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 19:27   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,476
Galeri: 103
Ohh oh, ellerinize sağlık.
Şimdi o sıcacık ekmeğin yanında Ferda'nın (sizin) mis zeytinyağı ile zahter olacak ki .... sormayın sitsin.

Ben de bugün döküm ızgara aldım. İki elle zor taşıyor insan. Kullanım kılavuzunu okurken dikkatimi çekti; ilk kullanımda önce 25 cl. süt ile bir çorba kaşığı sıvı yağ koyarak kaynatın diyor.
Sıvı yağ olayını biliyordum da sütü hiç duymamıştım. Süt neden konur biliyor musunuz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 19:48   #10
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
Bildiğim kadarı ile zehirlenme riskine karşı süt öneriliyor, teflon tencerelerde de önerilir genel de.

bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 20:21   #11
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,530
Galeri: 15
Sevgili Güler hanım, süt, metalin ya da dökümün işlenirken ısınmasını ya da deforme olmasını önlemek için üzerine yüklenen bir takım yağ ya da kimyasal madde artıklarının zararlı etkilerinin bertaraf edilmesi için kullanılır. Ayrıca protein bakımından zengin olduğu için ağır metallerin neden olduğu zehirlenmelerde panzehir olarak kullanılır.

Çocukluğumda alüminyum mutfak eşyalarının yeni yeni yaygınlaştığı zamanlar, evin kadınlarının yeni alınan alüminyum kapkacakta süt kaynattıklarını net olarak hatırlıyorum. Muhtemelen onlar da sütün bu etkisini biliyorlardı.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 21:13   #12
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Malina'cım ekmeği ne ile yoğurduğunu yazmamışsın. Hamurun içinde yeşilimsi noktacıklar var sanki. Sağ alt köşede ekmeğe şekil vermek için kullandığın malzeme de çok akıllıca ))
Fotoğraflar çok iyi de, tarifi yok

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 22:30   #13
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Bir defada sadece bir şey denenmez değil mi? Rezene ile nasıl olacak merak etmiştim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 22:52   #14
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Peki sonuç nasıldı? Rezene ile...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 22:57   #15
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,766
Galeri: 90
Su yerine, sulandırılmış rakı katılmış gibi

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 06:57   #16
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 08:22   #17
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Demir döküm tencerelerin içi emaye ile kaplı olanlarını gördüm. Kullanan var mı? Normal döküm tencereye göre avantajları ve dezavantayları ne olabilir?

http://www.birmutfak.com/Demir-Dokum-Tencereler/135

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 09:06   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,476
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Su yerine, sulandırılmış rakı katılmış gibi
Rakı fiyatları arttıkça, akşamcılar bu ekmeğe dönerler mi acaba?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 12:20   #19
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Rakı fiyatları arttıkça, akşamcılar bu ekmeğe dönerler mi acaba?
Şakası bile "millet"i irrite edebilir ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 23:59   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
ben içi emaye olanından aldım içinde artan yemekler kalabiliyor çizilse bile zehirlemiyor
ama çok ağırrr

elve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019