07-10-2009, 17:51 | #1 |
Moderatör
|
Erişte kesiyoruz
Köyümüzde hali vakti pek iyi olmayan aynı zamanda da işitme ve konuşma özürlü olan bir komşumuza kızlar erişte kesmeye karar vermişler, ben de gittim. Önce bahçedeki maşinga yakıldı üzerine büyük bir tencere su konarak kaynatıldı ve bu tencereye kapak gibi kocaman bir tepsi ters olarak kapatıldı. (genelde piknik tüpüne bağlanan saç üzerinde yapılıyor) Daha sonra bir ölçek yumurtaya, bir ölçek su hesabı ile (kase dolusu kırık yumurta kadar, o kâseye su dolduruluyor) alabildiğince un (kulak memesi kıvamı) ve tuz da konarak hamur tutuluyor. Bu hamur pazulara ayrılarak, tek tek açılıyor. Ve maşınga üzerindeki tepsi üzerinde pişiriliyor, daha ziyade kurutuluyor. Altı adet hamur üst üste konarak şerit şerit kesiliyor. Her şerit de ince ince kıyılarak temiz bir çarşaf üzerine yayılarak iyice kurutulmaya bırakılıyor. Yumurtanın köy yumurtası olması rengini hem daha sarı yapıyor hem de lezzetini arttırıyor. Bugün kestik ve usuldendir diyerek bir tencere pişirerek beraberce yedik. Hamurlar açılıyor. |
07-10-2009, 19:27 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Ellerinize sağlık Güler Hanım. Afiyet olsun. Biz aynı erişteyi daha kücük,kareler halinde keserek yeşil mercimekle(tüm mercimek) kışın çorbasını yapıyoruz. O da çok lezzetli oluyor. Tavsiye ederim. Yapılışı: Yeşil mercimek önceden haşlanıyor. Soğan yağda pembeleştirilip salçası ilave ediliyor. Haşlanmış yeşil mercimek içinde şöyle bir çevrilip sıcak su ilave ediliyor. Kaynayınca içine küçük kareler halinde kesilmiş erişteler ilave ediliyor. Çorba kıvamını alınca karabiber,kimyon ve sumakla lezzetlendiriliyor. Afiyet olsun. |
07-10-2009, 20:06 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Sayın almira bilirim ben onu çorbayı. Bizde normal erişteden yaparlar. Annem erzurumlu oraların yöresel yemeği. Ayrıca bende az kesmedim o erişteyi ama ben acemi olduğum için benimkiler biraz büyük oluyor Öğreniyorum yavaş yavaş. Güzel oluyor ama ben daha çok sarımsaklı yoğurtlu üzerine salça sosu yapmayı daha çok seviyorum. |
07-10-2009, 21:13 | #11 |
Moderatör
|
Sevgili almira ben de bahsettiğin çorbayı yaparım. İçine biraz kıyma ve dövülmüş sarımsak da koyarım. (Şu sarımsağın girdiği her yemek de bir başka güzel oluyor yani) Sanıyorum güney illerinde adına sıtızbiyye diyorlar. |
07-10-2009, 21:54 | #12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
07-10-2009, 21:56 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Biz de tutmaç çorbası olarak biliyoruz Güler Hanım. |
11-10-2012, 12:01 | #14 |
Moderatör
|
Çok miktarda erişte kestik ama benim dağıtımım fazla olur, köy eriştesi tertemiz de yapıldı diye eş-dost bekler hep. Aslında Oğuz da sever, az tereyağda kavrularak yapılmış, lor peynirli bol cevizli erişteyi. Dün hava güzeldi, balkona kurduk tezgahları. İki kişi daha ertken gelip hamuru iyice yoğurup dinlenmeye bıraktı. Daha sonra hamur tahtasını, oklavasını alan geldi. Bir yandan açıldı, 2 kişi pişirdi. Açılmalar ve pişme işi bitince başladılar kesmeye. Ben de bu arada onlara ikramlarda bulundum. Saat 12.00 de başlayan işlem saat 18.30 da bitti. Onlar da yoruldular ben de, ama imece işi böyle işte. İşe başlandı. |
11-10-2012, 13:17 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
|
[QUOTE=Güler;1030411]İş bitti, dağıldılar ve kesilen erişteler boş odalara serildi. Afiyetle yersiniz inşallah, ne demişler 'bir elin nesi var, iki elin sesi var' |
11-10-2012, 14:29 | #17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
senin olduğun yerde enerji patlaması oluyor, sanıyorum yardım edenler de, bundan nasibini almış ki,giderken hepsinin yüzü gülyor.Yani alan memnun satan memnun.Komşuda pişer bizede düşer demiyorum bak )) afiyet olsun diyorum. |
|
11-10-2012, 15:00 | #18 |
Moderatör
|
Teşekkür ederim hozat, tabii sana da düşecek, yeter ki sen aramızda ol. Çok özlettin kendini. |
11-10-2012, 15:45 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2011
Şehir: izmir-adana
Mesajlar: 122
|
sayın güler hanım bizimkilerde erişte kesiyorlar her şey aynı tek farkı adı kıymataze taze misss gibi kokuyordur bizde geçen ay yapılanı yiyoruz ayrıca merak ettim istanbullu arkadaşım erişteyi bilmiyordu şaşırdım şimdi oralarda yapıldığını ilk kez duydum tabi göçmenseniz tamam |
11-10-2012, 16:03 | #20 |
Ağaç Dostu
|
elinize sağlık çok güzel görünüyor gerçekten.Gönen tarafındaydınız yanlış hatırlamıyorsam birde orda çıngıllı derler gene hamurla ve tavuk ile yapılır offff nasıl canım çekti şimdi eriştesini,çıngıllısını,ev ekmeğini,peynirini özlemişim memleketimin yemeklerini... afiyet olsun sizlere |
11-10-2012, 16:11 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Bir forum erkeği olarak bende erişte kesebiliyorum Çok güzel olmuş, mutlu günlerde yiyesiniz inşallah.. Biz erişteyi birde fırında kurutarak yaparız. |
11-10-2012, 16:18 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Hozat,Bu çılgın hatuna yetişmenin mümkünü yok,ay bir eriştesi eksik kalmıştı,hem de 80 yumurta dan,tahtalara vurdum nazar değmesin diye))) |
11-10-2012, 17:12 | #23 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Tavuk suyu eşliğinde pişiriliyor ve üzerine de haşlanmış tavuk eti parçaları serpiyorlar. |
|
11-10-2012, 17:18 | #24 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Annemin de babamın da büyükleri Kafkasya'dan gelen çerkezlerden. Ben İstanbul'da büyüdüm, gerçi doğum yerim Bahçelievler/Ankara ama annem doğum yapmaya ailesinin yanına gitmiş ve doğumdan sonra tekrar İstanbul'a gelmişiz. Sizin arkadaşınız bilmiyor olabilir ama İstanbul'da benim tanıdığm pek çok aile var, erişteyi bilirler. Kimi yerde de kesme derler. |
|
11-10-2012, 18:14 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Ellerinize, emeklerinize sağlık! Güler Ablacığım, biz göçmeniz. Biz de yaparız erişte ama bizimkinin farkı su yerine sütle yoğuruyoruz. Yumurtaların büyüklüğüne göre değişiyor ama 1 litre süt için ortalama 12-13 tane yumurta kırıyoruz. Pişirirken de kavurarak pişiririz tereyağı ile. Bazı kişilerin makarna gibi süzerek pişirdiğini görüyorum zaman zaman. O zaman aynı lezzetin olması mümkün olmaz bence. Uçup giden vitamin de cabası Saçaklıyı da yaparız. Hatta ben saçaklıyı muhacirlerin geleneksel yemeklerindendir diye biliyorum. O suyla yoğurulur. Erişte gibi çok yumurta da konmaz hamuruna. Ama gerçekten denenmeye değer ayrı bir lezzet çıkar sonuçta ortaya. Bir de sömbelek vardır ki!!!! O da az yumurta (1 tane yeterli) ve suyla yoğurulur. Sonra geniş geniş kesilir. Oklavaya dolanarak kolay bir kesme yöntemi vardır. unları silkelenerek kaynar suya atılır. Sonra çıkartılıp soğuk sudan geçirilir. Tulum peyniriyle harmanlanıp tavaya yayılır. Ocak üzerinde çevrile çevrile kızartılır. Bir tarafı kızarınca kapak yardımıyla çevrilerek diğer yönünün kızarması sağlanır. Tulum peynirleri bir güzel de erir..... Hele ki ocak varsa, kara tavada muhteşem bir tat ortaya çıkar. Of ki ne of!!! |
11-10-2012, 18:34 | #26 |
Moderatör
|
Sevgili loveforlife, biz de süt + su karışımı ile yoğurduk. 20 kg.un kullandık, açmak için de ayrı un. Avuç dolusu una 1.5 yumurta hesabı yapıldı. Açılan her hamur önce sıcak su dolu bir kabın üzerine konan saç üzerinde pişirildi. Daha sonra yedişer yedişer konularak şerit halinde, sonra da ince ince kesildi. Ben bazen makarna gibi sıcak su ile pişiriyorum ve süzüyorum (tembel işi). Bazen de önce az bir tereyağ eritip, erişteleri biraz kavuruyorum. Yanımdada sıcak su veya etsuyu-tavuk suyu olur. Azar azar yedire yedire pişiririm. Bu durumda süzme olmaz tabii. |
11-10-2012, 19:21 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Güler hanım afiyet olsun . Biz de burda peynir yerine keş kullanırız ve üzerine kaymaktan yapılan tartıyı da koydunuz mu tadına doyum olmaz. |
11-10-2012, 19:29 | #28 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Her yörede o kadar güzel tadlar çıkıyor ki, insan şaşırıyor. Hele boğazını sevenler için. |
|
11-10-2012, 20:00 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Tartı yapılışı benim gördüğüm kadarı ile yapılışı Tavaya az miktarda yağ biz burda fındık yağı kullanıyoruz siz zeytin yağı kullanabilirsiniz ve üzerine kaymak döküp ateş te devamlı karıştırarak pişiriyorsunuz. Kısaca tarifi böyle. Tavaya konan yağ oranı kaymağın miktarına göre değişir. Benim size vereceğim tarif bu benden daha iyi anlatacaklar olacağını tahmin ediyorum. İyi akşamlar. Deneyin tadı mükemmeldir. |
11-10-2012, 21:29 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Bizde yeme şekli diğer erişteler gibi, diğerlerinden boy farkıda yok pek fırın eriştesi diyoruz sadece odur yani.Üstüne çökelek koyuyoruz, isteyen balı toz şekeri ya da pekmezi sulandırarak koyabilir. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|