agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-08-2007, 19:27   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Katmer

katmer

Un, su ve tuzla bildiğimiz mantı hamuru yoğuralarak, bezelere ayrılıp dinlendiriliyor. Mantı yufkası kalınlığında açıldıktan sonra üstüne eritilmiş margarin kaşıkla sıvanarak, yufka yağlanıyor (ne yazıkki margarin olmak zorunda, donması için).

Yufka, dört parmak kalınlığında şeritler halinde kesilip, yaklaşık üç parmak kalınlığında rulo yapılıyor. İşte püf noktası da burada, bir kat hamur, bir kar yağ olmuş oluyor.

Bu rulolarımız buzdolabında üstü örtülmüş halde biraz dinlendirilip, margarinin donması da sağlandıktan sonra tekrar dışarı alınıyor.

Hamur rulosu unlanmış masaya dik bir şekilde konulup, avuç içi ile bastırılarak küçük bir yuvarlak elde ediliyor. Bir merdane yardımıyla bu hamur da yaklaşık bir pasta tabağı genişliğinde açılıp, hafif yağlanmış teflon (bu da ne yazık ki ama başka da olmuyor) tavada her iki tarafı da kızarana dek pişiriliyor.

Katmerler bir fırça ile yağlanarak tabakta üstüste diziliyorlar.

Sonrası; afiyet olsun.

Bu sadesi. İstenirse hamur yağlandıktan sonra daha şeritler halinde kesilmeden önce, ufalanmış ceviz içi ve şeker ilave edilerek; harika bir lezzet yakalamak da mümkün.

 
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2007, 21:54   #2
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Nevsune Hanımcığım teşekkür ederim, kolay ve zevkli bir tarifmiş; bugün poğaça yaptım, önümüzdeki günlerde bunu uygulayacağım..

Sağolasın..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 21:25   #3
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,270
Galeri: 787
Odun ateşin de katmer

Odun ateşin de katlamanın yapılışı. Bazı yerler de bazlama, bazı yerler de ise katmer denir. Biz de ise katlama diyoruz köy'e her gidişimiz de sağolsun Annem bize yapar.

Tereyağlı olup da arasına reçel ya da köy peyniri ekleyip, yanına da çay aldınız mı keyfinize diyecek yok.

Bu resimlere bakıldığın da ne kadar da güzel gözüküyor.

Eklenen Resimler
   
caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 22:26   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Bu nevsune'nin anlattığından başka bir şey gibi görünüyor...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 22:44   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
KATMER

Name:  katmer1.jpg
Views: 45749
Size:  35.7 KB

Kayseri mutfağı hamurişleri ağırlıklı , çok değişik lezzetleri birarada barındıran ve aynı zamanda kalori değerleri yüksek gıdaları içeriyor.Katmerin yapılışını adım adım resimlerle anlatacağım .

Katmer

Malzemeler ( 6 adet katmer için)
500 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
1\2 bardak su
2yemek kaşığı tahin
125 gram tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Un, su ve tuzu karıştırarak kulak memesi kıvamlı bir hamur elde ediyoruz.
Tüm hamuru oklavayla ince açıyoruz. Büyüklüğü bu hamur ölçüsü için çarşıdan aldığımız yufka ebadından biraz büyükçe oluyor. Hamuru tek seferde açmak zor gelirse ikiye de bölünüp yapılabilir.

Name:  katmer2.jpg
Views: 12692
Size:  20.8 KB

Tahin ve tereyağını küçük bir tavada eritip zeytinyağı ile karıştırıyoruz. Bu karışımı tüm yufkanın üzerine yayıyoruz.

Name:  katmer3.jpg
Views: 26845
Size:  21.8 KB

Name:  katmer4.jpg
Views: 11998
Size:  27.9 KB

Tüm karışım yufkanın üzerine kaplandıktan sonra tekrar hafif unluyoruz.
Hamurun tam ortasından ufak bir delik açıyoruz ve hamuru kıvıra kıvıra deliği büyütüyoruz.

Name:  katmer5.jpg
Views: 11615
Size:  19.6 KB

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 22:53   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Name:  katmer6.jpg
Views: 11563
Size:  21.9 KB

En son aşamada hamuru bir şerit haline getirip, bu büyük şeritten parçalar koparıp yuvarlıyoruz.

Name:  katmer7.jpg
Views: 14101
Size:  25.4 KB

Sardığımız bu hamurları yağı donana kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.Sonra çıkarıp üstünden bastırarak tekrar yuvarlak şekilde unladığımız tezgahta elle açıyoruz ve kızgın tavada pişiriyoruz. Katmerleri pişirmeden önce üstündeki unu atması için iyice sallıyoruz.

Name:  katmer8.jpg
Views: 12647
Size:  22.9 KB

Katmeri en çok peynir ve değişik reçellerle yemeğe bayılıyoruz. Aslında tek başına bile çok lezzetli bir yiyecek... Her mevsimde ve bilhassa sabah kahvaltısında sıksık hazırlanan bir hamurişidir.

NOT: Yukarıdaki tarif ve fotoğraflar Kayseri Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü sitesinden alınmıştır... Bknz: www.kayseriolgunlasma.com

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 23:33   #7
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Ayne bu dur... Çay, domates, peynirle ne güzel gider...Teşekkürler Sayın Dedem.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 08:30   #8
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,270
Galeri: 787
Katlama

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bu nevsune'nin anlattığından başka bir şey gibi görünüyor...
Ewet sevgili malina, demek ki yöreden yöreye isim değişikliği bulunuyor. Bizim orda katlama deniyor. Başka yöreler de bilmiyorum.

Bizim katlamanın hamuru içine ne katılıyor bilmiyorum ancak açılırken, oklava ile açılıyor. Büyük boy pizza kadar açıldıktan sonra üzeri İsteğe bağlı olarak eritilmiş margarin veya tereyağ ile yağlanıyor. 4 bir tarafının uçlarından tutularak katlanıyor alt tarafları üste geldikçe tekrardan yağlanıp hepsi üst üste getiriliyor. Bir müddet bekledikten sonra tekrardan açılıyor ve kürek yardımıyla sacın üzerine atılıp pişiriliyor. Pişirilirken tekrardan bir miktar yağ sürülüyor. İşte yemeğe hazır bir adet katlama.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 09:03   #9
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Benim yazdığım, kayınvaldemin tarifiydi. Kayserili olduğu için oraya özgü bir tarif olabilir. O incecik katlar, önce elinizde sonra ağzınızda dağılıverirler. Lezzeti ise anlatılmaz, yaşanılır

Aslında katmer (adı üstünde), kat kat olması gereken bir hamur işi. Yöreler farklı biçimlerde katlamışlar. Sonuçta harika bir lezzet çıkmış ortaya.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 21:21   #10
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,270
Galeri: 787
Haklısınız isimler değişik. Katmer adıda hamuru ikiye ayırdığınız da defter yaprağı gibi ayrılmasından alınıyor zannedersem. Yanlız tatlarına diyecek yok tek kelimeyle harika. Köye her gittiğim de yemeye çalışırım.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 22:19   #11
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
KATMER

Malzemeler
1 kg özlü un(9,5 su bardağı)
1 Tatlı kaşığı tuz
1 kg kaymak
1 Çay bardağı tereyağı(açmak için)
300 gr tereyağı(kızartmak için)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 Çorba kaşığı tarçın
1 Çay bardağı çekilmiş Antep fıstığı
1 kg toz şeker(şurup için)

Yapılışı

1-Çelik bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır,soğutulur.
2-Unun içerisine tuz ve su konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.Yoğrularak iyice özleştirilir.
3-15 adet yumak yapılır.Üzeri örtülerek 1 saat dinlendirilir.
4-Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kağıdı gibi inceltilir.
5-Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir.
6-Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir.İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir.
7-Isıtılmış tereyağında(veya sıvı yağda) iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır.
8-Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir.Düz bir servis tabağına yan yana dizilir.
9-Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir.Daha sonra pudra şekeri serpilir.En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçınla süslenir.
10-Sıcak servis yapılır.


Bizim oralardada böyle yapılır katmer ama evde bayanlar yapmaz tatlıcı dükkanında yapılır tadına doyum olmaz

Name:  katmer.jpg
Views: 22258
Size:  47.4 KB

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 01:26   #12
Yeni Üye
 
AylaYılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 14
sevgili günebakan,aynı il sınırlarında yaşamamıza rağmen,tatlı katmeri hiç duymadım ve tatmadım,bizde katmer sabah kahvaltısında yenir ve tuzlu olur.Ben ödemişliyim.İlçemde,katmerciler vardır.Özellikle pazar sabahları katmer için sıraya girersin,uzun bir kahvaltı için katmer ve töngül pide olmazsa olmazıdır kahvaltının.Yanlış hatırlamıyorsam,İnce tülbent gibi açılan yufkanın içerisine yumurta kırılır,kıyılmış maydanoz eklenir ve yufka iç malzemesi görülecek şekilde katlanır ve kızartılır.Kızaran katmer,baklava diliminde keslir,İsteğe göre,katmerin yanına bizim taban gevreği dediğimiz tatlı mayadan yapılan,üzeri susamlı gevrek doğranır.Bu karışımın üzerine bolca tulum peyniri rendelenir ve öyle servis yapılır.Bunca mideye ve göze hitap eden doyurucu katmerin porsiyonu ise fırınına göre 2-2.5 liradır.Ödemişe yolu düşenlerin sabah kahvaltısı olarak mutlaka yemelerini öneririm.

AylaYılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 09:25   #13
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Sevgili Günebakan'ın tarifini verdiği katmer, Gaziantep, Kilis yöresine ait. Ben de burada kahvaltı için hazırlandığını okuduğum da şaşırmıştım

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 10:43   #14
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
Bizim oralar derken yanlış anlatmış olmuyayım ben İzmirli değilim

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 14:04   #15
Yeni Üye
 
AylaYılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 14
Sayın Günebakan,Şehir İzmir-Gaziemir iletisi beni yanılttı.Sevgiyle kalın

AylaYılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 22:46   #16
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Günebakan'ın tarif ettiği katmeri yıllar önce ben Sivrihisar'da bir kır lokantasında yemiştim. Yalnız onda tatlandırıcı olarak şerbet yerine bal kullanılmıştı ve çok lezzetliydi. Yemek üstüne tok karnına bile tabaktakileri silip süpürmüştüm

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 10:58   #17
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
******* muhteşem bir tadı vardır Sayın Nevsune

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 11:32   #18
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu katmer Urla'da yapılıyor. Ama en son yediğimizde kalitesi eskisi gibi değildi. Fiat da yeniydi çok pahalı olmuş.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 15:32   #19
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Nevsune'nin yoğurt tarifiyle katmer tarifini aynı gün denedim. Bu tarifle yapılan katmer gerçekten sabah kahvaltısı için çok güzel oldu. Tavsiye ederim. Ben ruloları yaparken bazılarını sade bazılarını ise, tahin-şeker, ceviz, ayçekirdeği gibi malzemelerle hazırladım. Çok lezzetliydi.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 15:47   #20
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ellerinize sağlık. Çok zor değil yapımı değil mi?

Ben hamur açmasını doğru dürüst bilmezken bile uydur kaydır gayet lezzetli katmerler yapardım

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 16:18   #21
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Biraz hamur tutmayı bilen herkes yapabilir. Hiç bilmeyenler içinde öğrenmenin tam zamanı. Kolay bir tarif. Az miktarda unla kalabalık olayan aileler için 2 bardak un bile yeter, tuz, su.
Ben hamur yoğurmayı çok sevdiğimden belki çok hoşuma gitti. Bir de unutmadan, margarin yerine tereyağ sürdüm ruloları yapmadan önce, eve hiç margarin almıyorum da

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 16:19   #22
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Teşekkürler Nevsune, tarif için...

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 16:35   #23
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Rica ederim, ne demek.

Hem kayınvaldemin ruhu da mutlu olmuştur, siz onu yerken

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 23:03   #24
Ağaçsever
 
KaRaMeLa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
Sevgili Nevsune dun gece yatmadan once bu tarifi gordum cok mutlu oldum. Sivas'li oldugum icin cocuklugumdan beri cok severim ama kendim ne bilir ne de yapardim. Baktim cok kolay gorunuyor, yatmadan once hemen hamuru yogurup attim dolaba. Sabah yaptim. Margarin yerine tereyagi kullandim. Inanilmaz guzel oldular...Kayinvaldenizin ruhu sad olsun. Size de cok tesekkurler, sayenizde cok ozledigim bir lezzeti yeniden tattim...

Not: hayatimda hamur acmis insan degildim. Ilk tecrubemdi tedirgindim ama katmer icin deger diye bi cesaret giristim. Kolay acildi ve gercekten degdi..

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2012, 13:34   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,977
Galeri: 9
Tahinli çörek...

Yapılışı aynı katmere benziyor. Tek fark kek kalıbında fırında pişmesi.. Çıtır çıtır oldu.. Yapılışını burdan buldum..

Eklenen Resimler
 
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2012, 14:13   #26
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Katmer, dövülmüş haşhaş ve cevizle de çok güzel oluyor. Fazla yapılınca da ziyanı yok, sonrasında ısıtınca daha güzel oluyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019