10-08-2007, 11:19 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Sodalı ekmek
Bir de sodalı ekmek var: Malzemeler un maya(kuru ya da yaş maya) tuz su toz karbonat Şenlikli olsun istiyorsanız hamura: 1 yumurta, biraz yoğurt, rendelenmiş peynir de katabilirsiniz, bir tutam çörekotu Bir kaba un su tuz maya ve her bir ekmek için 2 şeker kaşığı karbonat ve istediğiniz diğer malzemeler karıştırılıp katı bir hamur elde edilir. Bu hamur beklemeye alınmaz çünkü karbonatın özelliği gidiyormuş(anne tarifi böyle buyurur) hamur yoğurulup hemen kızgın fırına atılır. Bunun için önceden pasta kek falan yapın ya da pasta kek yapınca bu ekmeği yapın. Benim önerim sadesini de yapın şenlikli olanını da ikisinin de farklı farklı tadı olduğunu göreceksiniz hele o karbonatın ekmeğe verdiği misss gibi koku yok mu.. Bu ekmeğin yumuşak olmasını beklemeyin çünkü katı bir hamur yaptınız. İsterseniz hamur katı olmayabilir öylesi de güzel olur. Tariflerde pek iyi değilim aklınıza takılan bir soru olursa seve seve cevaplarım. Afiyet olsun. |
14-08-2007, 18:31 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Ne zaman yazdın bunu, görmemişim. Bak bugün ekmek yapmıştım, bunu denerdim. Gelecek ekmek tarifim bu olacak, değişik olursa gösteririm. Filiz'ciğim mademki bekletilmiyor bu hamur, içine süt tozu ilavesiyle daha yumuşak olması da sağlanabilir. Annenin bilgilerine. Düzenleyen malina : 31-10-2007 saat 16:59 |
14-08-2007, 19:06 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sodalı ekmek annem de yapar. İçine çörek otu da ekler. Sanırım yumuşak olmaması için maya katmıyor. Ama çok katı bir hamur yoğurur. Öyle ki yoğururken zorlanır. Fırında pişirdiği gibi bazen ocağa gömer. Ocağa gömdüğünde üstüne gazete kağıdı örter, üstünü külle kapatır, küllerin üstünü de kor halindeki kömür parçalarıyla kaplar. Bu ekmek beyaz olur ve serttir.Harika kokar. Özellikle soğuduktan sonra daha lezetti olur. İddia ediyorum dünyanın en lezzeti ekmeğidir. |
02-10-2008, 15:02 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sodalı Ekmek
2 yumurta 1,5 su bardağı yoğurt 1 paket dr oetker maya ılık su 1/2 şeker kaşığı toz şeker 4 çay kaşığı karbonat (soda) 1 kg kadar un isteğe bağlı çörekotu ya da susam tuz Tüm malzemeler mikserin hamur ucuyla yaklaşık 10 dak karıştırılır. Hamur kek kıvamında olmalıdır. Daha sonra hamur yoğrulan kap sıcak su dolu daha büyük bir kabın içerisinde konularak kabarması beklenir. Yeteri kadar kabarınca tepsiye konularak üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Ekmek mi kek mi belli olmadığından evdekileri şaşırtabilirsiniz... |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|