|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
24-02-2011, 23:35 | #1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
1 - 1.5 günde sanayi tipi maya kullanmadan ekşi maya yapımı özel tarifi
Tarifi, İspir'li bir ustadan (çok kolay olmadı) alınmış ve bizzat uygulanmıştır. Ekşi Maya ekmek üretiminde kullanılan bu tarif, ekşi maya anası bozulunca Ustanın mayasını en kısa zamanda ekmek yapım periyoduna yetiştirilebilmesi açısından çok önemlidir. 24 saati geçince mayalama özelliği kazandığı görülmüş olmasına rağmen 36 saat sonrasında kullanılmıştır. Ekşi Maya: Sarıkız'ın Detaylı Anlatımı Kullanılan malzemeler ... Veeee, ekşi mayamız hazır |
24-02-2011, 23:54 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Vışşşş!!! Sakin sakin malzemelerin fotoğraflarına bakarken, sayfayı aşağıya kaydırınca gördüğüm kıpırtı ile tırstım. Kolaymış kolay olmasına da meşe külü suyu bulmak zor olur bizim için. Bu çok özel tarif için teşekkürler soberman. "yakası açılmadık" başka tarifleriniz olduğunda da paylaşmanızı dileriz |
25-02-2011, 01:21 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
|
kullandığınız ekşi maya üretimindeki bal eğer gerçek balsa sorun vardır çünki bal antibakteriyaldir. ve üremeyi geciktiri zannediyorum onun yerine pekmez kullana bilirsiniz. ama bu benim görüşüm. enzim konusunda mayalanmada bal kullanılmaması için uyarılar vardı. |
25-02-2011, 05:08 | #4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Alıntı:
Meşe külü suyunun özellikleri de çok ilginç. Bizzat uygulayıp görmemiş olsam inanın size hak verirdim. Bu güne kadar ekşi maya denince en az 4 günlük bir periyot göze alındığından (akkız, karakız, cankız gibi) sarıkız'ın bir rekor olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Bal yerine pekmez kullanılınca (denemediğim için bir şey diyemiyorum) sürenin kısalıp kısalmadığını bilmiyorum. Belki deneyen arkadaşlarımız olursa onlardan geri dönüş alabiliriz. @Müjgan, amacım sadece renk katmak, herhangi bir iddiam yok ve olamazda. Sizler de takip ettiğim kadarıyla çok iyi gidiyorsunuz, memnuniyetle izlemekteyim. Gerçek olan şu ki, artık evlerimizde kıtır kabuk ve çiğnemlik dokulu ekmekler de rahatlıkla yapılabiliyor, zevkle tüketilebiliyor. |
|
25-02-2011, 13:33 | #5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ekmek yapmayı angarya olarak gören onca insan varken, buradaki paylaşımlarımız ne kadar değerli bilemezsiniz. |
|
25-02-2011, 14:31 | #6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Meşe Külü Suyu
Köyde ya da taşrada yakınınız veya bir tanıdığınız varsa istirham edersiniz, meşe odunlarını yakınca küllerini (onlar nasıl olacağını bilirler) ayırıp size gönderebilirler. Nitekim ben de böyle temin etmiştim. |
28-02-2011, 12:10 | #8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Rahmetli annem suyu süzerken kül ayrımı yapamazdı.Dışarda ocağın altındaki sönmüş kor parçalarının arsaından suyu süzerdi. O su ile yaptığı baklavaları şimdi hiç bir yerde yiyemiyoruz. O suyu mutlaka kullanın. Sağ olun soberman Düzenleyen Tura : 28-02-2011 saat 12:14 Neden: ilave bilgi |
|
28-02-2011, 13:10 | #9 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
01-03-2011, 23:23 | #11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
meşe külü suyu ölçüleri
Bildiğim standart bir ölçüsü yok. Kavanozun 1/3'ünü pudra kül doldurup üzerine damacana suyu koyup önce iyice çalkalıyoruz, arkasından da üstte berrak su oluşana kadar çökmesini bekliyoruz. Bu aşamada ne olur ne olmaz diye küllü suyu (ne kadar kıymetliymiş) buz dolabında tutmuştum. |
02-03-2011, 21:37 | #13 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Alıntı:
Mangal ya da meşe kömürü satıcısı filan da olabilir, bilemiyorum . |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|