agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-08-2007, 10:19   #1
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Sodalı ekmek

Bir de sodalı ekmek var:

Malzemeler
un
maya(kuru ya da yaş maya)
tuz
su
toz karbonat
Şenlikli olsun istiyorsanız hamura: 1 yumurta, biraz yoğurt, rendelenmiş peynir de katabilirsiniz, bir tutam çörekotu

Bir kaba un su tuz maya ve her bir ekmek için 2 şeker kaşığı karbonat ve istediğiniz diğer malzemeler karıştırılıp katı bir hamur elde edilir. Bu hamur beklemeye alınmaz çünkü karbonatın özelliği gidiyormuş(anne tarifi böyle buyurur) hamur yoğurulup hemen kızgın fırına atılır. Bunun için önceden pasta kek falan yapın ya da pasta kek yapınca bu ekmeği yapın. Benim önerim sadesini de yapın şenlikli olanını da ikisinin de farklı farklı tadı olduğunu göreceksiniz hele o karbonatın ekmeğe verdiği misss gibi koku yok mu.. Bu ekmeğin yumuşak olmasını beklemeyin çünkü katı bir hamur yaptınız. İsterseniz hamur katı olmayabilir öylesi de güzel olur. Tariflerde pek iyi değilim aklınıza takılan bir soru olursa seve seve cevaplarım. Afiyet olsun.

 
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 14:28   #2
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,673
Galeri: 341
Ekmek tarifleri çok çekici. Ama ben hamura dokunamayanlardanım.

Ekmek yapma makinesi önerir misiniz? Almayı düşünebilirim.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 17:31   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi filiz Mesajı Göster
Bir de sodalı ekmek var:
Ne zaman yazdın bunu, görmemişim.
Bak bugün ekmek yapmıştım, bunu denerdim.
Gelecek ekmek tarifim bu olacak, değişik olursa gösteririm.

Filiz'ciğim mademki bekletilmiyor bu hamur, içine süt tozu ilavesiyle daha yumuşak olması da sağlanabilir. Annenin bilgilerine.


Düzenleyen malina : 31-10-2007 saat 15:59
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 18:06   #4
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,673
Galeri: 341
Sodalı ekmek annem de yapar.
İçine çörek otu da ekler. Sanırım yumuşak olmaması için maya katmıyor. Ama çok katı bir hamur yoğurur. Öyle ki yoğururken zorlanır.
Fırında pişirdiği gibi bazen ocağa gömer. Ocağa gömdüğünde üstüne gazete kağıdı örter, üstünü külle kapatır, küllerin üstünü de kor halindeki kömür parçalarıyla kaplar.
Bu ekmek beyaz olur ve serttir.Harika kokar. Özellikle soğuduktan sonra daha lezetti olur.
İddia ediyorum dünyanın en lezzeti ekmeğidir.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 18:52   #5
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Evet zenfree közün içinde bile pişiyor babaannem de öyle yapardı.
Nevsune, Süt tozu ya da süt eklersen hamur güzel olmazmış annem hep öyle der.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 19:19   #6
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,673
Galeri: 341
Süt ekmeği çabuk bayatlatır der annem. Ve çabuk ufalanır.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 20:02   #7
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Tamam koymam ben de bundan böyle
Bilenlere saygım sonsuz.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2008, 14:02   #8
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Sodalı Ekmek

2 yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
1 paket dr oetker maya
ılık su
1/2 şeker kaşığı toz şeker
4 çay kaşığı karbonat (soda)
1 kg kadar un
isteğe bağlı çörekotu ya da susam
tuz

Tüm malzemeler mikserin hamur ucuyla yaklaşık 10 dak karıştırılır. Hamur kek kıvamında olmalıdır. Daha sonra hamur yoğrulan kap sıcak su dolu daha büyük bir kabın içerisinde konularak kabarması beklenir. Yeteri kadar kabarınca tepsiye konularak üzeri kızarana kadar fırında pişirilir.

Ekmek mi kek mi belli olmadığından evdekileri şaşırtabilirsiniz...

Eklenen Resimler
 
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019