24-01-2015, 16:50 | #541 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sayın TigerX ve Sayın bahcedenn, buradaki yazışmalarınız gerçekten çok aydınlatıcı, tamamını takip etmeye çalışıyorum. Ben ekmek yapmaya 4 yıl önce heves ettim. ilk başladığımda Arzu Aygen'in kitabındaki tarif ile basit ekşi mayayı başlatıp yine bu kitaptaki tariflerle tam buğdaylı , beyaz unlu ve patates karıştırarak ta ekmekler yaptım (lezzetleri nefis ve yapması çok basit) sonra Sayın bahcedenn gibi Tartine ekmeğini yapmaya çalıştım epey bir zaman. Hatalı yaptığım da oldu, pratik yapmak adına titizlenmeden yaptıklarım da oldu. Belki mükemmel olmadılar ama evde yapılan sağlıklı ekmek oldular. Son mayamı bu yaz sonu öldürünce bıraktım ekmek yapmayı, ara verince de rutini kaybettim. Ayrıca kullandığım Karahan Un marketlere un vermeyi kesince bir de un sıkıntısı başgösterdi (sayın bahcedenn, ihe unlarını ben de kullanıyorum ancak çok ağır bir un, ekmekte iyi çalıştıramadım). Sizleri okurken yeniden ekmek yapma hevesi uyandı, ve yeni güzel bir maya yapmak istedim (her ne kadar glutensiz diyette olsam da, ailem için Eminim bu sayfayı izleyen başka üyeler de benzer düşüncelere sahipler. Bu noktada sizden bir ricam olabilir mi Sayın TigerX? Sıfırdan başlamak isteyenler için sizce başarılı ve uygulaması net anlatılmış bir maya ve ekmek tarifine yönlendirebilir misiniz? Sizin de belirttiğiniz gibi Tartine gerçekten ustalık istiyor layıkı ile yapmak için ve daha evvel kopyaladığım Cafe Fernando linki bu açıdan yardımcı olmayabilir. |
24-01-2015, 19:27 | #542 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Kimileri içerisine kuru üzün atarlar, kimisi bira mayası, kimisi yumurta, kül suyu vs... ile başlarlar... Lakin bunlarla da başlanılsa da ben ekmeği ekmek olarak doğal olarak severim. Un, Su, tuz ve Maya harici hiçbirşey kullanmamaya çalışırım. Bu nedenle de mayayı da Un ve Su ile başlarım... Eğer toplu halde yapabileceksek; herkes hazır olduğunda hep birlikte Ekşi Maya yapmaya başlayıp, mayamız hazır olunca da birlikte ekmekler yapabiliriz. Yer yer videolar çekip, bunu youtube 'deki kanalıma atıp sizlerle paylaşabilirim. Detaylı anlatımları Blog 'umda ve kendi sitemde yayınlayıp, buraya da kopyalarını eklerim... Sizce de uygun olursa bu şekilde yardımcı olmaya çalışırım. Umarım faydalı bir çalışma olur... |
||
24-01-2015, 19:59 | #543 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
24-01-2015, 20:45 | #544 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz 2. usülde, 100gr mayaya 50gr un ve 50 gr su koyunca, bu mayanın dişinin kovuğuna bile yetmez ve çok kısa bir zamanda canlanır ama inanın bana aç kalır, doymamış olur. Maya lezzetsiz olur, ekmekte de sorunlar olabilir. Ekmek de lezzetsiz olur. Ayrıca hızlı mayalanma ufalanmaya da yol açabilir... 1. yöntemde ise; 1 çorba kaşığı (15 gr kadar) mayaya 150 gr Un ve 150 gr Su veriyorsunuz. Sonuçta daha uzun zamanda maya olgunlaşacak ve bu arda da tıka basa doyacak, iyice semirecektir. Besili koyun gibi olacağından da çok lezzetli olacaktır. Lakin işte burada çok dikkat etmeniz gerekir: - Eğer ortam sıcaksa, çok kısa zamanda maya olgunlaşmasını tamamlayıp, sönmeye başlayacaktır. Eğer zirve noktayı kaçırırsanız, mayanız ekşimeye başlayacaktır. Tecrübeyle bu zamanı yakalamayı öğreniyoruz... - Eğer ortam çok soğuksa da, bu durumda da maya olgunlaşmayacak, hiçbir işe yaramayacaktır... Umarım anlatabilmişimdir... Not: Tüm yazdıklarım kendi tecrübelerimin sonucudur. Yanıldığım, hatalı olduğum noktalar olabilir. Tamamen kendi çabamla bulduğum sonuçları sizlerle paylaşıyorum. Bu konuda almış olduğum bir eğitim falan da yok. Hayat okulunda sizler gibi bir öğrenciyim. Hasbel kader, bazı şeyler kısmet oldu, engeller kalktı; sonuçta birazda olsa birşeyler yapmaya başladım. Aynı yoldan geçen siz ekmek dostlarına yol göstermek, yardımcı olmak bir vefa borcudur. Her ne kadar zamanında kimse bana, aradığım sorulara cevap ver(e)memiş olsa da!... |
|
24-01-2015, 20:56 | #545 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
Beyaz buğday unu vitamin minerallerinin ve lif içeriğinin yüksek bir oranını kaybettiği için ve tam buğday ununun besleyici değerleri daha yüksek olduğu için tam buğdayı ununu tercih etmek istiyorum. Ben biraz daha tam buğday ununda deneyeyim şansımı, hiç ilerleme kaydedemezsem o zaman beyaz una dönüş yaparım. Tek hayalim resimdeki gibi tam buğday ekmekler yapabilmek aslında. |
|
24-01-2015, 21:22 | #546 | ||
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
Alıntı:
Sizler de unun önemimden bahsedince markete uğrayıp başladım unları incelemeye. Tüm olan çeşitlerin kuru maddede % minimum protein değerlerini okudum. Cityfarm Tam Buğday Unu minimum % 7 (Organik) Cityfarm Buğday Unu minimum%7 (Organik) Mlife Tam Buğday Unu minimum % 10,5 (Organik) Mlife Buğday Unu minimum % 10,5 (Organik) Söke Tam Buğday Unu minimum % 11 Söke Buğday Unu minimum % 10 (Geleneksel Un) Sinangil Tam Buğday Unu minimum % 7 Sinangil Buğday Unu minimum % 7 Aşhan Tam Buğday Unu minimum % 12 (Organik) Aşhan Buğday Unu minimum % 12 (Organik) Karahan'ın ununun değerlerini de merak ediyordum ama markette yoktu. Daha evvel kullandığım İHE'nin paketinin üzerinde ise böyle bir değer hiç yazmıyor. Değerin kaç olduğu belli değil yani. Geçtiğimiz hafta sonu pazar günü çalışınca Kartal'daki organik pazara uğrayabildim. Aşhan diye bir Ankara firmasının Beyaz ve Tam Buğday Unlarının minimum protein değerlerinin % 12 olduğunu görünce tezgahtaki 4 kg ı da aldım. Bir de elimde Anadolu'nun Üveyik Buğday unundan var biraz. Onun da oranı belli değil. Verilen bilgilere göre Cityfarm'ın ve Sinangil'in unlarından düzgün ekmek yapılmaz gibi duruyor. |
||
24-01-2015, 21:25 | #547 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Bu fikir çok güzel. Umarım en kısa zamanda ekmek yapan arkadaşlarımızın sayısı çoğalır. |
24-01-2015, 22:00 | #548 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Toplu halde ekmek yapma öneriniz de bu konuya renk katar ve katılımcıları teşvik eder. Ayrı bir konu açabilriz burada "ekşi mayalı ekmek yapıyoruz" gibi.. Gün 1, gün 2, gibi fotoğraflar eklenir, organize edebiliriz, bence çok iyi bir fikir. |
|
24-01-2015, 22:10 | #549 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sayın bahcedenn, ben ağırlıklı mlife ve bulabildikçe Sade marka organik unları (%10 minimum protein) kullanıyorum. İkincisi çok iyi un ama dağıtımları iyi değil ve birkaç kez bozulmuş çıktı kullanma tarihinden önce hem de. Karahan firmasına iki kez mail attım ama cevap vermediler. İhracata yöneldiler sanırım iç piyasada da toplu satış yapıyor olabilirler. Akatlar'da bir organik ürünler dükkanında Karahan Un bulunduğunu keşfettim ama her zaman her türü olmuyor. |
24-01-2015, 22:56 | #550 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 237
|
Ekşi maya ile ekmek yapma konusunda kendi öykümü anlatmak istiyorum.Yıllardır ekşi maya konusunda farklı çalışmalarım ve ekmek deneyimlerim oldu.Çoğu başarısızdı,ancak yılmadım ve çok mükemmel bir ekşi mayayı bu yıl elde ettim,yaklaşık bir yıl önce.Sevinçle komşularım ve arkadaşlarımla ürettiğim mayaları paylaştım hem aynı ilgi ve sevinci yaşasınlar ve ekşi mayam ölmesin,devam etsin diye.Ama herkeste aynı heves ve çaba yoktu,tabii bende ekşi mayamı yaşatmayı kendim sürdürdüm.Çeşitli un deneyimlerim ve çalışmalarım oldu ama kullandığım hazır unları hiç beğenmedim,tam buğday unu,organik un veya değişik tahıl unlarını.Yaptığım ekmekler hep ağır ve yeterince tatmin edici olmuyordu.Doğal un ürettiklerini söyleyen satıcılardan,mahalli üreticilerden aldım verim alamadım.Bir gün bir paylaşımda ev tipi değirmen gördüm,çok ilgimi çekti izledim araştırdım ve dayanamadım aldım,ancak bu defa doğal buğday bulmakta sıkıntı çektim.Uzunca bir araştırmadan sonra doğal buğday buldum ama ayıklaması yıkaması kurutması biraz zahmetli oldu.İlk buğdayımı öğüttüm bu undan pişirdiğim ekmeği çok beğenmedim.Çünkü yapılan tariflerde,tam buğday ununa beyaz un veya diğer un karışımları öneriliyordu.Bende biraz diğer unlardan karıştırdım, ama istediğim gibi olmadı.Annemin bende olduğu bir gün un üzerine konuşurken bana taze öğütülmüş un ile yapılan ekmeğin farkını anlattı.Çocukken annesinin taze öğütülmüş un ile hemen ekmek yaptığını anlattı.Bende öğüttüğüm tam buğday unu ile içine ekşi maya ve tuz hariç hiç bir şey katmadan bir ekmek mayaladım,kokusu dokusu,tarif edilemez ve inanılmaz bir lezzetti.Ben bu lezzeti tanımadığım ve çok zaman kaybettiğim için üzüldüm,ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Düzenleyen sernur : 24-01-2015 saat 23:06 Neden: ekleme |
25-01-2015, 09:24 | #551 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kül oranı : % 0.65 ( Bu değerin üzerindekiler artık beyaz un olmaktan çıkmaya başlamış demektir) Protein : % 10-11 ve üzeri geçerlidir... |
|
25-01-2015, 09:28 | #552 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben altyapıyı oluşturup, hazır olunca buradan duyuruyu yaparım... |
|
25-01-2015, 10:09 | #553 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu nedenle keşke herkes evinde kendi ununu üretebilse... Un ilk üretildiği anda daha sarıdır. Bekledikçe beyazlaşır. Yanlış bir kanı olarak da daha beyaz unlar tercih edilir. Bu nedenle bazı işletmeler una beyazlatıcı kimyasallar ekliyorlar. Oysa o sarılıklar ekmeğe lezzetini verecek olan proteinli kısımlardır... Aşağıdaki ekmek, benim kendi üretimim olan unla beyaz unun karışımından elde edilmiştir. Lezzet ve görüntü emeğe değdi... 300 gr Beyaz Un 200 gr Tam Buğday (Kendi imalatım) karışımından mamüldür... |
|
25-01-2015, 10:22 | #554 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Kendi ununuzu nasıl imal ediyorsunuz, Sn. TigerX? |
25-01-2015, 20:06 | #556 |
Ağaç Dostu
|
Bu sayfa yeniden canlandı Sn. TigerX, benim daha önce yaptığım ekmeklerde su oranı, sizin tariflerinize göre çok azdı (%50'nin altında). Pizza taşında pişirdiğim için, yumuşak hamur kolay yayılıyor, uzun bekleme zamanlarında hamur yumuşuyor diye daha susuz bir hamur yapıyordum. Su oranınızı görünce önce çok cıvık bir hamur olacakmış gibi geldi ama her katlamada hamurun suyun çekişi ve esnek hale gelişi çok bariz ortada. Dün akşam pişirme evresinde uygun olmadığım için son bekletmeyi 2 saat yapıp, hamuru buzdolabına koydum. 7 saat buzdolabında kaldıktan sonra dışarı çıkarıp 2 saat beklettim ve sıcak fırın kabında pişirdim. Detayları yazmıyorum, mümkün olduğunca sizin tarifinize uymaya çalıştım ama tam buğday unu oranım biraz daha fazlaydı. Bir de evdeki tercihe göre biraz da az kızarmış ve ince kabuklu yaptım. En zor kısım, yumuşak hamuru sıcak fırın kabına aktarmam oldu. Sonuçtan memnun kaldık (Laf aramızda, çok memnun kalınmasını istemiyorum, bu gidişle ekmek tüketimiz ve benim mutfak mesaim artacak ) Önceden yaptıklarıma göre çok daha yumuşak ve gözenekli bir ekmek oldu, tamamen ezip bıraktığımda hemen eski haline dönebildi. Kahvaltıya yetişmesi için, fırından çıkarır çıkarmaz kesmek zorunda kaldım. Üstteki büyük kabarcıkların, aktarma sırasında kağıda yapışan kısmı çekmemden kaynaklandığını düşünüyorum. Tam tarife uymadığım için mutlaka iyileştirilmesi gereken noktalar vardır. Gözüken hatalar için yorum alabilirsem sevinirim. City Farm unlarını kullandım, başka unlar da deneyeceğim. |
25-01-2015, 21:39 | #557 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Yeni başlayanlar için ekşi maya yapımı
Etkinliği agaclar.net etkinlikleri kapsamında duyurup, isteyen üyeleri davet edebiliriz. "Ekşi Mayalı Ekmek Yapıyoruz" gibibir konu açıp, günlük olarak katılımcılar bu konuya fotoğraf ekleyip gelişimi paylaşır soru sorabilirler. Duyuru ile beraber gereken malzeme ve ekipman hazırlığı gibi bilgileri de vermek iyi olur baştan. |
26-01-2015, 11:00 | #558 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hamur işlendikçe ve katlandıkça daha mukavemetli olacaktır. Gluten iyice gelişip kuvvetlenecek ve gerginleşen dış yüzey hamurun yayılmasına engel olacaktır. Sadece 1 fotoğraf karesi ile değerlendirmek biraz zor ama yine de ekmek hiç de fena durmuyor. Sıcak kesildiği için doku tam olarak görünmüyor. Sizin tercihle benimkisi de biraz farklı. Bu nedenle önemli olan sizin beğeniniz... Örneğin; ben iyi kızarmış ve kalın kabuk severken; siz tam tersi ince kabuk ve az kızarmış seviyorsunuz. Oysa iyice pişince oluşan aromayı ben az pişmişde bulamıyorum. İyi pişince inanılmaz bir rayiha ortaya çıkıyor... Görebildiğim en bariz problem kabuk ayrılması olmuş. Bu da bahsettiğiniz nedenden dolayı da olabilir, veyahut hamurun üst kısmını kurutmuş da olabilirsiniz. Daha detaylı ve aşamaların da fotoğraflarını görebilsek daha detaylı gözlem yapabilme şansımız olabilir... Mesela; son kabarmada hamurun konumu nasıl? Ekmeğin tabanı olacak kısım, üstte mi yoksa, yukarıda mıydı? gibi ... |
|
26-01-2015, 11:18 | #559 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İyi bir fikir, bence de güzel olur... Lâkin daha da öncede bahsettiğim gibi benim ekmek konusunda bir eğitimim falan yok. Her konuda ve en doğru şekilde bilgi vermem, yardımcı olmam beklenirse, sonuçta hayal kırıklıkları da olabilir. Ben kendi bilgi birikimimi paylaşıyorum. Olayı çok teknik olarak ve detaylı olarak açıklayamacağım zamanlar olabilir. Tek başıma, kısıtlı imkanlarımla ne kadar yardımcı olabilirsem o kadar olabilir. Bu konular göz önünde tutulursa yanlış anlaşılmalar olmaz. Aşırı beklentiler oluşmaz. Yardımcı olamadığım zamanlarda da yanlış anlaşılmam... Başlangıç için öncelikle Ekşi Maya yapacağımız için ; - İyi kalite Tam Buğday Unu - İyi kalite Beyaz Un - Klorsuz su - Mümkünse gram ölçebilen mutfak terazisi... - Küçük bir kase - Standart ölçü kaşıkları (Tsp=5 ml ve TBsp=15 ml) - Standart ölçü kabı ( Cup = 240 ml) veya santadart bir su bardağı = 250 ml - Dikine bir ölçü kabı veya bir kavanoz - Steril bir tahta kaşık... İlk fırsatta ben de hazırlığımı yapar, malzemelerin fotoğraflarını çeker buradan yayınlarım. Lakin bu iş biraz zaman alabilir. Elimden geldiğince acele etsem de 1 hafta falan zaman alabilir... |
|
26-01-2015, 13:38 | #560 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sayın TigerX, son derece değerli, emekle kazanılmış bilgi ve deneyimleriniz vaktinizi ayırarak forumda bizlerle paylaştığınız için ne kadar teşekkür etsek az. Bu konuyu takip edenlerin şimdiden epeyce yararlandığından hiç şüphe yok. Umarım katılımı da sağlayıp, bu bilgi ve becerileri isteyenlere aktarmak adına zevkli bir aktivite haline getirebiliriz. Ben de mutfak bölümünün moderatörü olarak gereken çabayı göstermeye hazıım. |
26-01-2015, 14:02 | #562 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Topan ekmekler için kaç cm lik döküm tencere kullanıyorsunuz? |
26-01-2015, 15:22 | #563 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim ekmeklerde de eğer bannetona koyuyorsam; ekmeğin alt kısmı bannetonda yukarıya bakıyor... |
|
26-01-2015, 16:05 | #565 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
24 cm lik tencerenin hacmi ortalama 4,5 litre olduğuna göre 6,7 lt hacimli 28 cm lik tencereyi tercih edersem tam 1,5 katı ölçülerinde aşağıdaki verdiğiniz tarifi uygulayabilirim. Nasıl olsa aynı elektrik yanıyor. Eğer benim düşünemediğim ya da bilmediğim bir sakınca yoksa 1 birimlik yerine 1,5 birimlik ekmek yapabilirim. - 450 gr Beyaz Un (Değişen Tarifte 455 gr Beyaz Un) - 50 gr Sert Tam Buğday Unu - 375 gr Su - %77 Su Oranı (Değişen Tarifte 325 gr Su - %67 Su Oranı) - 10 gr Tuz - 100 gr Ekşi Maya (Leaven) (%100 Su Oranı ve %50Beyaz-%50Tam Buğday Unu) |
26-01-2015, 19:24 | #566 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Hamuru tencereye almak daha bir zorlaşacaktır. - Ayrıca pişirme süresini de değiştirmeniz gerekecek. - Ekmek çok daha yayvan olacaktır... - Eğer Mixer ile yoğurmayı düşünüyorsanız buna göre daha büyük boy bir Mixer satın almanız gerekebilir... - Elle yoğuruyorsanız, daha uzun ve kuvvetli yoğurma gerekecektir. - vs. vs... En iyisi taze taze tek ekmekler yapmak. İleride birlikte yapacağımız formüllerle, hiç zorlanmadan günlük taze taze ekmekler yapabileceğiz... |
|
28-01-2015, 21:42 | #567 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 16
|
k emine hanımın kitaında resimleri olan ekmekler benim unlarımla yapılmıştır.kitapta bendende bahsedilmektedir. |
29-01-2015, 16:12 | #568 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sayın değirmenci10, kitabın adını verebilir misiniz? |
29-01-2015, 18:11 | #569 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Emine Şahin'in Gerçek Ekmek ve Ekmekle İlgili Tüm Gerçekler Kitabı |
29-01-2015, 18:44 | #570 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben altyapıyı hemen hemen tamamladım. En azından şu anda bilgileri paylaşabileceğim bir ortam oluşturdum. İleride daha da geliştirebilmeyi ümit ediyorum. Artık çalışmalara başlayabiliriz. Ayrı bir başlık altında derli toplu olursa daha olumlu olur. Siteden isterseniz yazıları ben alıp foruma eklerim, nizami olsun istenirse de, yöntim doğrudan kopyalama işlemini kendisi yapabilir... Sitemizin Adı : http://bugdaytanesi.com İlk yazımı yazdım, malzeme hazırlığı herkes tarafından da tamamlanınca üretime başlayabiliriz... |
|
|
|