agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-07-2018, 16:01   #661
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Ekmek yapmaya devam da ustalaşınca buralara uğramıyorum artık

Ekmeğiniz pek güzel olmuş tostoparlacık, bir tık daha kızartsaydık üzerini (5 dk.) görsel daha mı çekici olurdu. Bir de sanırım beyaz un epey kullandınız ki müthiş göz göz olmuş. Damlataş mağarası mı o resmin solundaki...

Bu arada dondurma yapımına merak sardım şimdi de. İşin inceliklerini öğrenince paylaşırım.

OSMAN45 ve sardunya18 beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2018, 17:24   #662
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
Merhabalar buzdolabım bozulunca ilgilenemediğim için mayam bozulmuştu.Bende yeni maya çalışması yaptım.Ve yeni mayadan ilk Ekmeğimi yaptım gayette güzel oldu yarısını yedik kahvaltı da .Siz yaz geldi diye ekmek yapmayı bıraktınız mı ?
Merhaba,

Mayanın daha bebek olduğu anlaşılıyor ancak gayet güzel kabarmış.Kabuk çıtır çıtırdır muhtemelen.

Ekmeği bırakmamız mümkün mü? Senenin en güzel zamanları mayalama için.

TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2018, 13:27   #663
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Ekmek yapmaya devam da ustalaşınca buralara uğramıyorum artık

Ekmeğiniz pek güzel olmuş tostoparlacık, bir tık daha kızartsaydık üzerini (5 dk.) görsel daha mı çekici olurdu. Bir de sanırım beyaz un epey kullandınız ki müthiş göz göz olmuş. Damlataş mağarası mı o resmin solundaki...

Bu arada dondurma yapımına merak sardım şimdi de. İşin inceliklerini öğrenince paylaşırım.
Beyaz un yüzde atmış civarıdır ölçmeden yaptım Sayın TCM.İşler yüzünden fazla katlayamadım dışarda durup kabaramadı bebek mayam.Bide kahvaltı ya yetişsin diye acele etmiş olabilirim .
Dondurma tarifinizi hevesle bekliyorum hayırlı günler

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2018, 13:32   #664
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Merhaba,

Mayanın daha bebek olduğu anlaşılıyor ancak gayet güzel kabarmış.Kabuk çıtır çıtırdır muhtemelen.

Ekmeği bırakmamız mümkün mü? Senenin en güzel zamanları mayalama için.
Evet mayayla ilk ekmeğim yinede güzel kabardı.Biraz içine yoğurt tereyağ katsam mayalanmada sorun olur mu sizce ? Kabuk çıtır çıtırdı gerçekten bu sabahta tost makinesinde kızarttım afiyetle yedik .Bilgilerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2018, 21:43   #665
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Son iki ekmeği yaparken hamur yoğurma makinasını denedim. Otoliz aşamasında un ve suyu karıştırırken 15 dk. ve bir saat bekleyip mayayı kalan suyu ve tuzu ekleyince 15 dk. Meğer şimdiye kadar hiç yoğurmuyormuşum ben. Hamuru yerden yere çarpmak hikayeymiş, kısaca daha fazla yoğrulması gerekiyormuş hamurun. Son iki seferde suyu % 75 çıkarmama rağmen işlemede, mayalandığı bezinden ayırmada hiç bir sorun olmadı ve neredeyse kliplerdeki elemanların yaptığı gibi elastik-pürüzsüz ve yapışmayan hamurum oldu.

Önceki ekmek yapımında baklavalık un kullandım karışımda ve inanılmaz elastik ve pürüzsüz oldu, tıpkı elemanların yaptığı gibi, ancak fazla kabarmadı.

Öğrenecez, zaman her şeyin ilacı
300 gr. söke un + 75 gr. siyez unu + 225 gr. M-Life ( @ its_just_a_ride önermişti yanılmıyorsam tesadüfen migrosta denk geldim, epeydir yoktu) ın organik tam buğday unu. + 450 ml. su (%75) + 120 gr. ekşimaya + 10 gr. tuz.

Name:  e1.jpg
Views: 347
Size:  44.7 KB

Name:  e2.jpg
Views: 331
Size:  49.6 KB

Name:  e3.jpg
Views: 330
Size:  46.0 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2018, 01:10   #666
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
neredeyse kliplerdeki elemanların yaptığı gibi elastik-pürüzsüz ve yapışmayan hamurum oldu.


Elinize sağlık, gayet iyi görünüyor.

TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2018, 22:34   #667
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Çavdar-siyez unu ve tam buğday ununun oranlarını biraz daha arttırdım, su oranı da % 75 den 80 e çıkardım, hala hamurun işlenebilirliğinde bozulma olmadı.

Name:  5.jpg
Views: 315
Size:  42.3 KB

Name:  3.jpg
Views: 320
Size:  46.5 KB

Bu da dilimin kızarmış hali;

Name:  1.jpg
Views: 315
Size:  32.2 KB

Sonuçta hamurun yoğrulmasının ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş oldum.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2019, 21:38   #668
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Galeri: 4
Karakılçık buğdayı

Çeşitli unlarla ve yöntemlerle ekmek yapmak ve tadmak bu yaştan sonra bizim de merakımızı çekti. Aynı zamanda sağlığımızı düşünerek bu işe merak sardık. İlgili başlıkları aradığımda KARAKILÇIK BUĞDAYI hakkında bir yazı bulamadım. Çok önemli bulmama rağmen ayrı bir başlık da açmak istemedim.

Ancak, (Cittaslow)sakin şehirler kavramını ülkemize getiren, şehrine ilk salyangoz amblemini kazandıran, kum zambaklarını koruma altına alan ve bence en önemlisi tesadüfen bulunan karakılçık buğdayını köylerine kazandırarak onları destekleyen belediye başkanlarına vefalı köylüleri ve hemşehrileri sürekli teşekkür ediyorlardı.

Orada iken bu fırsatı değerlendirmek istedik. Bu buğdayın yetiştiği köye gittik. Bir miktar ununu zorlukla da olsa bulduk ve ekmeğini tadıp satın aldık.

Bu efsane buğday hakkında internette fazlası ile bilgi mevcut. İzmir de yaşamış olsam(keşke) her onbeş günde bir gider bu lezzete doyardım.

Eklenen Resimler
 
TCM ve its_just_a_ride beğendi.
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2019, 21:45   #669
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Galeri: 4
Fotoğraf, ekşi maya ile yapılmış, odun ateşinde köy fırınında pişirilmiş satın aldığımız ekmek. Eşim tarif aldı ama aldığımız unu bakalım nasıl yapacağız.

TCM ve its_just_a_ride beğendi.
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2019, 14:19   #670
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Fotoğraf, ekşi maya ile yapılmış, odun ateşinde köy fırınında pişirilmiş satın aldığımız ekmek. Eşim tarif aldı ama aldığımız unu bakalım nasıl yapacağız.
Mayanız yoksa önce karakılçık unundan kendi mayanızı kurarsınız. Sormak istediğiniz bir şey olursa lütfen buraya yazın.

OSMAN45 ve TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2020, 12:50   #671
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-11-2020
Şehir: İzmir
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Buzdolabında bekleyen mayalı hamur bir müddet sonra sıvılaşma eğilimi gösteriyor. Mayanın dayanma süresini bilmediğim için 3-4 günde bir mayayı tazeleme yöntemiyle devam ettirdim. Sıvıya dönen maya kullanılabilir mi bilmiyorum.
Yıllar sonra gelen bir cevap ama
Ekşi maya uzun süre beslenmediğinde asitliği artar bu da hamurun kimyasal yapısını etkiler. Geri dönüştürmek için oda sıcaklığında hergün beslemek gerekir. 1 hafta da eski gücüne ulaşır.

gastroplants Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024