09-06-2011, 13:40 | #61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Bu gun makinenin Ekmek Yapımı kitabına baktım,9. sayfasındaki ekmek dilimleri benim ekmeğim gibi kek görünümlü, belki de hatalı bir durum yok ne bileyim, bakıcaz bakalım |
09-06-2011, 13:56 | #62 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili S.Toprak, hangi programını kullanmıştınız? Genelde en uzun süreli program (sanırım çoğu makinada 1 numaralı program), daha garanti sonuç veriyor. Nohut mayasının da "kek gibi" sonucunu verme ihtimali yüksek gibi geliyor bana. Bir sonraki denemenin ( nohut mayasız ) sonucunu da yazar mısınız? |
09-06-2011, 15:02 | #64 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Alıntı:
kekimsi görüntüyü temel malzemeler kullanılarak yapılan ekmekte ortadan kaldırmak çok zor. EYM'de işlenecek hamurun kıvamı belli. Biraz cıvık hamur olması durumunda hemen sıkıntı ortaya çıkıyor. Temel malzemeler kullanarak sert kabuk ve çiğnemlik doku için EYM'de yavaşlatılmış mayalamalı ya da EYM'de yoğrulmayan ekmek uygulamalarını denemenizi öneririm. Sonucu sizi şaşırtacaktır. |
|
09-06-2011, 16:52 | #65 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
09-06-2011, 22:22 | #66 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2011
Şehir: Ank
Mesajlar: 49
|
Ahhh bukonuya bayıldım.. Abimler ekmek makinesi aldığında çok sevinmiştim. Oraya gittikçe mis gibi taze ekmek yemek çok keyifliydi. Dediğiniz gibi kek tadını da alıyorsunuz. Ben bir türlü bizim eve de aldıramadım makineden ama inşallah bağ evine aldıracağım ve orada heerşeyi taze taze yeme zevkine kavuşacağız.. İnşallah nasip olur.. Bu arada tabii tariflerinizide takip ediyor olacağım. Teşekkürler emeklerinize.. |
10-06-2011, 13:34 | #67 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Bağ evinde EYM
Bence bağ evine EYM yerine güzel, mini mini bir fırın yaptırın, sadece ekmeğinizi değil, her şeyinizi orada halledin . |
10-06-2011, 15:09 | #68 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
merhabalar, ben de uzun zamandır ekmek yapma makinelerine bakıyorum.Acaba hangi marka daha iyi, kaç programlı olsun vs gibi.Başından itibaren okuduklarımdan anladım ki ister fırında ister makinede ölçülere dikkat edilerek ve el becerisi geliştikçe harika şeyler çıkıyor ortaya. Ben de yıllardır beyaz ekmeği bıraktım, tam buğday ve çeşitli tahıl ekmekleri alıyorum marketlerden. Ama en güzeli kendimin yapması ve yaratıcılığımı da ekleyerek sizlerle paylaşmak sanırım. En kısa zamanda deneyip sizlerle paylaşacağım. |
10-06-2011, 19:53 | #69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Sevgili Kiraz, EYM Sinbo 4705. Kullananlar memnun oldukları için onu tercih ettim. Ilk denemem de 1. programı kullanmıştım. Bu gun ikinci denemede 2.yi kullandım. 2 olcu beyaz 2 olcu tam bugday unu, 1 +1/2 su kullandım. Tuz yag ve sekeri yine daha az kullandım. Ekmek oldu sanıyorum Sevgili Mujgan, simdilik sut ve sut urunu eklemekten cekiniyorum, cunku, dondurucuya koymaz isem sut urunlu bir ekmeğin cabuk bozulabileceginden endise ediyorum. Simdilik iki parçaya olarak kestiğim ekmeği pamuklu peçeteye sardım, bir parçasını ahşap bir kutuya , ikincisini peçeteye sarılmış olarak plastik torbaya koydum. Gece durumlarına bakıp ahsap kutu veya plastik torbada muhafaza etmeye karar vereceğim.Yarın belki buzdolabının normal rafına alırım. Hepinize ilginiz icin cok tesekkur ediyorum. |
10-06-2011, 19:55 | #70 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili s.toprak, şunu iyice gördüm ki makinede kıvam tutturmak eldekinden daha zor sanki. Yıllardır makinede ekmek yaparım, o bir kere çok güzel sonuç aldığım ekşi mayalı ekmeğin dışında makinede o dokuyu önce ve sonra hiç yakalayamadım. Kaç kere yaptıysam, hep kekimsi doku oluştu. Cama kadar çıkan da öyle, az kabaran da. Elde yaptığımsa pek şaşmıyor, istediğim o ekmek dokusunu çok az bir farkla yakalayabiliyorum. İşin garip tarafı, Soberman'ın sözettiği yavaşlatılmış ve yoğrulmayan ekmekleri de tam ters bir durumla makinede daha iyi pişirip, elde beceremiyorum. Velhasıl, ekmek yapmak zor zanaat |
10-06-2011, 20:03 | #71 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Sevgili Nevsune, Cok haklısınız, EYm de ekmek pek ekmek gibi olmuyor galiba. Simdilik makinada nohut mayası, veya eksi maya denemeyi goze alamıyorum. Zaten son iki nohut mayam, hızlandırıcı olarak birazcık instant maya kullanmamakta ısrar edince olmadı. Nohut mayası cok nazlı. Eksi maya ile ise pide daha iyi oluyor. Eksi mayam dolapta, en kısa zamanda beslenmesi gerekecek, faaliyete gecmis. EYM almak isteyenlere geregi olmadığını söylerdim, ancak artık elde ekmek yapmak enikonu yorgunluk yapmaya başlayınca makine aldım. Iyi yaptım mı henuz bilmiyorum, hayırlısı bakalım zaman ne gösterecek göreceğiz. |
10-06-2011, 20:06 | #72 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Bir de yavaşlatılmış ve yoğrulmayan ekmekleri makinede daha iyi pişirebildiğiniz için şanslı olduğunuzu düşünüyorum, ben o aşamayı denemeye yakın zamanda cesaret edemiyecegimi zannediyorum. |
10-06-2011, 20:21 | #73 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Pamuklu peceteye sarılmış, ağzı kapatılmamış plastik torbadaki parca daha yumusak kalmış, iki parçayı ayrı ayrı peçeteleri ile plastik torbaya koyup ahşap kutuya yerleştirdim. |
10-06-2011, 20:25 | #74 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
yanındaki küçüğü kebap içinmiş Kıbrıslı arkadaşımın Facebook sayfasında böyle bir fırının resmi vardı. Düzenleyen s.toprak : 10-06-2011 saat 20:26 Neden: harf hatası düzeltildi. |
|
11-06-2011, 13:43 | #75 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2011
Şehir: Ank
Mesajlar: 49
|
[QUOTE Bence bağ evine EYM yerine güzel, mini mini bir fırın yaptırın, sadece ekmeğinizi değil, her şeyinizi orada halledin QUOTE] Vallahi bi konuşurum ama zaten bi tokat kebabı fırınımız olacak buna ek öyle bir fırın yaptırırlarmı sanmıyorum ugrasmak istemezler. Ama eym olursa ekmek yapma işiyle ben ugrasmak istiyorum açıkcası o zaman bişey diyemezler |
11-06-2011, 15:50 | #76 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Bag evi icin Kıbrıs'tan örnek fırın, buyuk olan ekmek, kucugu kebap icinmis. |
13-06-2011, 09:12 | #77 |
Ağaç Dostu
|
İki gün geçmeden plastik torbaya koymuyorum, bez torbadan memnunum. Kolayca sertleşmiyor ama sertleşince kızartıyorum, çok lezzetli oluyor. Bazı ekmek makinalarında ekmeği ısıtma programı da var, dilimleyip kazana koyuyorsunuz, toplu halde ısıtıyor, kızartıyor. |
13-06-2011, 23:04 | #78 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Alıntı:
Bir de alçak tavanlı pizza fırını lazım . |
|
03-11-2011, 16:23 | #79 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Merhaba, Haziran'dan bu yana ekmek konusamadık sanıyorum. Sonunda ekmek makinesinde tam olarak istediğim gibi olmasa da her öğünde ekmek olarak tüketebileceğim tada yakın bir tad yakaladım. Genelde Trabzon/ karadeniz ekmeği tadını seviyorum. Kuru instant maya ile bu tadı yakalamaya zaten imkan yok. Bunu kabul ettikten sonra, bari biraz daha ekmeğe benzesin dedim. Tatlı olmasın, kek gibi kabarmasın, biraz dolgun olsun. Şeker eklemekten vazgeçtim, maya şekersiz de mayalıyor. Bir cup ölçek suyu cupta 0.5 cm kadar azalttım. Sıvılara yarım cup AOÇ light yoğurt ekliyorum. Tuzu zaten elimle bir tutam atıyorum, aşağı yukarı verilen ölçünün yarısı kadar oluyor. EYM Ekmeğim de hiç fena olmuyor Tam bugday unu kullanıyorum 3.40 dakika pişiren Sinbonun 3. programını seciyorum. 900 gr lık orta kızarmış ekmeğe ayarlıyorum. Bir de mayayı küçük ölçeğe tam doldurmuyorum. Düzenleyen s.toprak : 03-11-2011 saat 16:27 Neden: ekleme yapmak |
16-11-2011, 20:02 | #80 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Çııtır kabuklu nefis pofuduk ekmek: - toplamı bir bardak ve biraz fazla ( su ile inceltilmis) yogurt (ayrandan birazcık daha koyu.) -1 yemek kaşıgından fazla zeytin yağı -üç parmakla tutulmuş bir tutam tuz -4 bardak silme, Bim den alınmış tam bugday unu -bir küçük ölçekten biraz az maya Bu kadar. Şeker yok, denedim, bu ekmek şekersiz de çok güzel kabarıyor. Artık, ceviz, susam, çörek otu da yok, çünkü makine yoğururken çok küçülüyorlar. Susam içinde hissedilmiyor bile, çörek otunun kokusu fazla gelebiliyor. Ceviz ise yoğurma sırasında küçük parçalara ayrılıyor. "Olsa da olur, olmasa da olur" oluyor. Yoğurmalar bittikten sonra eklenen susam ve çörek otu pişirmeden sonra ekmeğin üstünden dökülüyor. Pişkin olması için Sinbo da en uzun program, (2) Fransız ekmeği programı, renk ayarı orta, büyüklük 900 gr. Böylece ben ekmeğimi buldum. Bu gün ekmeğe eklediğim yoğurt da AOÇ'nin pastorize sütünden yapılmış ev yapımı idi, ama bundan sonra hazır AOÇ light yoğurtla idare edeceğiz. AOÇ ya da Sütaş Light tüketiyorum.Çünkü evde yoğurt yapmak oldukça zahmetli. |
19-04-2012, 12:22 | #81 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
19-04-2012, 13:58 | #82 |
Ağaç Dostu
|
Ben ekmekte en çok siyah rus ekmeği, çorni diye geçen ekşi ve sert bir ekmek türünü severim. Eskiden Rusya' dan bu ekmeği tedarik etme olanağı bulduğumuzda, bu ekmeğe bayıldığımdan bir köşesinden dahi paylaşmak istemez. Çikolata gibi bitmemesi için küçük küçük keserek yerdim. Bir tekerlek ekmek olsa hepsini yiyebilirim bir günde. Bayatlamıyordu üstelik zaman geçtikçe daha da lezzetli oluyordu. Bildiğim kadarıyla, ekmeklere koyu rengi vermek için kullanılan esas malzeme kavrulmuş malt unu. Zararı olup olmadığı konusunda bir fikrim yok. Bu konuda okuduğum bir yazıyı buraya kopyalıyorum. Malt Unu Kullanım Alanları : Renk ve aroma arttırma amaçlı, unlu mamullerde (çavdar ekmeği, tam tahıl ekmeği, hamburger ekmeği, bisküvi, kraker, bagetler, grissini, diyet ürünleri) ve bira çeşitlerinde, peksimet üretiminde, çikolata, tatlılar, sıcakta çözünen içecekler, malt kahvesi ve bebek mamalarında kullanılır. Ekmek katkı maddeleri, bileşimlerine bağlı olarak, ekmek üretim prosesinde ya da ürün kalitesinde belli özelliklerin iyileştirilmesi için kullanılır. Unun ekmekçilik açısından etkili olan en önemli özelliklerinden biri de, unun su kaldırma yeteneğidir. Belirli kıvamda (yapıda) hamur elde etmek için una katılması gereken su miktarı, o unun su kaldırma yeteneği olarak adlandırılır. Su kaldırma yeteneği üzerinde etkin olan başlıca faktörler, unun içerdiği protein miktarı ve niteliği ile, unun içerdiği nişasta miktarı ve niteliği olmaktadır. Hamura katılan kavrulmuş malt unu, su kaldırma yeteneği bakımından istenilen kıvamda hamur elde edilmesine yardımcı olur. Buğdaylar birçok enzim türünü içerisinde barındırmaktadır. Bunlardan teknolojik önemi açısından ekmekçileri en fazla ilgilendiren enzim amilazdır. Alfa amilaz enzimleri nişastadan düşük moleküllü şekerlerin oluşması için önemlidir. Hamurun fermantasyon sırasında ve pişirme başlangıcında meydana gelen değişmeler unlardaki alfa amilaz enzim aktivitesine bağlıdır. Unlarda enzim aktivitesini düzeltmek amacıyla, bakteriyel alfa amilaz enzim preparatları ile malt unu ilave edilmektedir. Kavrulmuş malt ununun, •Su tutma kapasitesine olumlu etkisi vardır, bayatlamayı geciktirir. •İstenilen renge göre % 1-3 oranında kullanılması tavsiye edilir. Malt, filizlendirilmiş taneler (çoğunlukla arpa) olup, genellikle sonradan sıcak havalı malt fırınlarında kurutulur. Bu taneler, boydan boya hafif kırışık yapıda olup dış tarafları kahverengimsi-sarı ve iç tarafları beyaz renktedir. Bunlar, tebeşir gibi iz bırakır ve malt haline getirilmemiş tanelerden farklı olarak, genellikle suda yüzer ve keza kırılgan gevrek yapıdadırlar. Malt, pişirilmiş tanelerin karakteristik kokusuna ve hafif tatlımsı bir aromaya sahiptir. Bu karışım, bütün haldeki maltı, öğütülmüş maltı ve malt ununu kapsar. Kavrulmuş malt da bu karışımın içerisinde yer alır ve ayrıştırılır. |
20-04-2012, 07:49 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Sayın gçakar; Çisem hanım ekmek tarifinizi burada **** uygun herhangi bir başlıkta paylaşırsanız çok sevinirim. demişsiniz. Ben, dediğim gibi unlarımı genelde değirmenden, bazen de ekmek fırınlarına un satan toptancılardan almaktayım. Hangi un olursa olsun kilosuna 1.5 tl ödemekteyim. Ama biliyorum ki öncelikle taze un alıyorum. Ekmeğimi kendim yaptığım için de hiç bir katkı maddesi riski taşımamaktayım. Benim makinamın kepekli ekmek tarifine uygun ölçüsüne uyarladığım ölçüm şu: 1 ölçü tam buğday unu, 1 ölçü sade kepek, 1 ölçü yulaf unu, 1 ölçü çavdar unu ve 1 ölçü beyaz un (maalesef beyaz unu hiç kullanmak istemesem de koymak zorunda kalıyorum, çünkü ekmeğim aksi taktirde hiç kabarmaz). Çok fazla kabarmayan ama mükemmel besleyici, tok tutan bir ekmeğim oluyor. |
01-06-2012, 09:46 | #85 |
Ağaç Dostu
|
Geçen gün hafif eksimeye başlayan yoğurdu, su yerine koyarak ekmek yaptım. Hamurun kıvamını karıştırırken kontrol ettim, biraz katı olunca çok az su ilave ettim. Sonuçta ekşi mayalı ekmek gibi güzel bir ekmek oldu. |
01-06-2012, 14:26 | #87 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 248
|
Eşimin abisi 3 yıl önce İsrail'den ekmek makinası hediye getirmişti. Üstelik kendisi de İbranice bilmiyordu. Hiç denemeye bile ceraset edemeyip yerini bile unuttuğum bir yere kaldırmıştım. Netten felan bir şekilde kullanımını çözeyim artık. Yazılarınızdan bayağı heveslendim şimdi. Mesai bitsede eve gitsem bir an önce.... |
01-06-2012, 14:45 | #88 |
Ağaç Dostu
|
Ben de geleneksel kapları tercih ediyorum. Fırın taşı aksesuarı olan bir fırınım var, fakat fırın taşını satın almadım. Geleneksel olarak pişirme usullerine yakın olabilir aslında fırın taşı aksesuarı ile. Sonuçta evimizin bahçesine veya dairelerimize tandır tarzı bir fırın inşa ettirme imkanımız olmamakta Çok meraklısı bahçeye yaptırabilir tabi ki. Onun haricinde emaye kapta veya teflon kaplı derin fırın kapları içinde ekmek çok güzel olmakta. Kalın ve çıtır bir kabuk oluşuyor. Ekmek makinalarında daha ince bir kabuk elde edildiğini duymuştum tecrübe edenlerden. Pratikliği ise tartışılmaz sanırım. Ama ben gelenekselciyim |
01-06-2012, 16:27 | #89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
|
Ah keşke sayın kelebek çalısı, apartmanlarımızın ya da sitelerimizin bahçelerine ortak kullanıma açık birer taş fırınlarımız olsa. Geleneksellik hepimizin isteği bence. O fırında ne bazlamalar, çörekler, pide ve lahmacunlar yapılır. Katkısız doğal unları değirmenlerden bulup, elektrikli makinada yapmak durumunda kalmazdık. |
01-06-2012, 17:09 | #90 |
Ağaç Dostu
|
Ah, ben de istiyorum bir taş fırın ya da kuzine Ekmek makinesinde ekmek yapmak kadar hamur hazırlamak da çok pratik. En sıkışık anınızda istediğiniz hamuru mayalıyor (pizza, poaça, çörek,...) mutfağınızı temizeleme derdi de olmuyor. Üstelik sıcaklık kontrolu olduğu için mayalanma çok güzel oluyor. Makinede hazırladığım hamurdan, normal firınlarda minik ekmekler yapıyorum, çok havalı oluyor |
|
|