agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2008, 10:37   #1
Ağaç Dostu
 
serdar1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2007
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 476
Galeri: 22
Ev hamur mayası

Annemin Yıllardır kullandığı bir maya var bunun içinde asla suni olarak üretilen maya bulunmamaktadır.Bu mayayı sürekli yenileyerek her 9-10 ayda bir mayalandırıp bu günlere kadar mayayı koruyabildi , yaklaşık benim bildiğim bu mayanın 55 yıl önceden sürekli yenilenerek günümüze kadar ulaştığı artık siz gerisini siz düşünün.

Evdeki tarhana yapımında hep bu mayayı kullanırız eskiden köy ekmeklerin yapımında bu mayadan faydalanırdık dün hanımıma söyledim şu mayayı kullanıp ekmek yapalım dedim , sermelik ekmek hazırlamış iş cıkışı akşam eve uğradım baktım ekmekler pişiyor ilk başta bana dediği hamuru sabah 9-10 gibi mayalandırdığını ancak saat 16 da ancak hamurun kıvama gelip mayalandığını söyledi diğer suni mayaların 2 saate hamuru taşırdığını belirtti, artık bende hayırlısı deyip ilk pişen ekmeği yemeğe başladım.

Yıllar sonra ilk defa ekmekten tad aldığımı fark ettim hanım bu ekmek cok tatlı olmuş dedim oturduk cocuklarımla beraber 4 tane serme ekmeğini cocukluğumuzda yaptığımız gibi tereyağı ile yağlayıp yedik. eskiden ekmekler fazla kabarık olmazlardı şimdi sünger gibi kabarıyor ama içlerinde tad yok suni maya ile yaptığın sermeler daha gösterişli ama bu normal kabarmış hangisi lezzetli dedim birde dediği şu ekmek midesinde şiskinlik yapıp geğirtme yapmadığını belirtmesi..

serdar1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 18:38   #2
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,224
Peki bu maya nasıl yapılıyor?

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 19:10   #3
Ağaç Dostu
 
siboş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 116
Evet bende merak ettim bu mayanı tarifini verebilir misiniz?

siboş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 19:37   #4
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 258
Mayanın tarifi verilmemiş.Ben de merak ettim.

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2008, 12:09   #5
Ağaç Dostu
 
serdar1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2007
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 476
Galeri: 22
Maya sürekli yenilenerek günümüze kadar geldi tarifi yok,içinde asla suni kuru **** yaş maya bulunmamaktadır.Coğaltılması her 9-10 ayda bir yeniden bir önceki mayanın tekrar unla karıştılıp mayalandırılması dır.İcinde hangi tür bakteri mayalandırmayı sağlıyor onu incelemek lazım ama şu kesinki icindeki maya bakterisi benim bildiğim 60 senelik altmış sene önce suni maya bizim buralarda bulunmazdı.....

serdar1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2008, 12:46   #6
Ağaç Dostu
 
kahyanur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
Her yıl tarhana yaparım. Ama ekşi maya bulamadığım için hazır satılan mayaları kullandığımdan tarhanam bir türlü ekşi olmuyordu. Bu sene ekşi yoğurt suyu ve undan maya yapmayı denedim. Yarım bardak ekşi yoğurt suyuna un katıp yaptığım suluca hamuru kapalı bir kapta bir hafta kadar beklettim. günde bir kez açıp az un ve az su katarak kıvamını suluca tutarak karıştırdım. Sonuç mükemmel oldu. Bu mayayla yaptığım tarhana da ilk defa istediğim ekşilikte oldu. Gayet güzel de kabardı.

kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2008, 14:21   #7
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 712
Arkadaşlar bizim bir trakyalı komşumuz vardı ekmek mayasını hıdırellez gecesi bir parça mayasız hamur yoğurup bırakırlarmış sabah açtıklarında maya olarak bulurlarmış ve her sene böyle yaparlarmış .Bende gelecek hıdırellezde deneyeceğim.


Düzenleyen pembegül : 03-02-2009 saat 13:42
pembegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 09:56   #8
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 185
4 yemek kaşığı taze tam buğday unu,
5-6 tane yıkanmadan kurutulmuş, ilaçsız kuru üzüm,
1 su bardağı (tam dolu olmayacak) ılık temiz su,
(mutlaka şart değil ama, 1 yemek kaşığı gerçek ev yoğurdu veya
2 çorba kaşığı gerçek yoğurt suyu)

- malzemeleri bir kavanozda çalkalayıp, ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, üşümeyeceği bir yere kaldırın.

- ertesi gün, bu karışıma 2 tatlı kaşığı tm buğday unu+2 tatlı kaşığı beyaz un+yarım çay bardağı ılık su karıştırın yine saklayın.

- ertesi gün, karışıma 4 tatlı kaşığı tam buğday+4 tatlı kaşığı beyaz un+yarımdan fazla çay bardağı ılık su ekleyin yine.

- ertesi gün karışımın 3/4ünü atın isterseniz isterseniz ayrı ayrı çoğaltın ama bize ^1/3ü lazım. Kalana 1 su bardağına yakın (100 gr kadar) ılık su+1 su bardağı (125 gr diyelim) un koyup süzün. Kapağını kapatıp yine saklayın.

- Yine mayanın 3/4ünü boşaltın. Kalana 1 su bardağına yakın ılık su(100gr dedik)+1 su bardağı (125 gr) un koyup kapatıp saklayın.

- Karışımın 3/4ünü yine atıp, kalana yine 100 gr ılık su+125 gr beyaz un koyup kapatın.

6 gün sonunda mayanız hazır. Bu mayadan bir su bardağı kadar kullanabilirsiniz.
Hamur yapmaya karar verdiniz diyelim. 1 su bardağı ekşi mayadan cam/porselen bir kaba alın, 2 su bardağı un+2 su bardağı ılık su ile karıştırıp, çoğalması için 1 gün beklenir. Kabaran boza kıvamlı bu karışımdan 1 su bardağı alınıp ana mayaya eklenir, ana maya kavanoz kapağı kapatılarak dolaba kaldırılır.
(Annneannem, mayayı tümden hamura katar, hamuru yoğurduktan sonra ondan bir yumak ayırır saklardı. sonra tekrar ekmek yapma zamanı geldiğinde, bu yumağı ılık su ile gevşetir, unun içinde eriterek hamur yoğurur, yoğurma bitince yine yeni bir yumak ayırırdı. Böyle olur.)

Elinizdeki kabarmış karışıma 6 bardak un, 1 bardak ılık su ve tuz ekleyerek ekmeğinizi yapabilirsiniz. Bundan sonrasını biliyor musunuz? Ben yazayım yine de. Hamuru yoğurup, iki katı olana kadar bekletin. ılık-sıcak bir yerde beklerse çabuk gelir mayası. Mayası gelince hamuru fazla mıncıklamadan tepsiye alın (mincıkladığınızı düşünüyor ve hanmurun söndüğünü görürseniz, yine bekletin) ve üzerine biraz su serperek fırında pişirin. Pişti...

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 10:02   #9
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 185
Aslında yeni çekilmiş çok taze kepekli, tam buğday (buğday kabupunda bulunan maya maddesi nedeniyle) unu kullanıldığında, suyla hamur yapıyor, ılıkca bir köşede bir iki gün bekletirseniz, maya elde etmiş oluyorsunuz. Bu mayayı hamurunuza katıp, çoğaltabilir, ayıracağınız bir yumak hamuru maya olarak saklyabilirsiniz. Bu özelliklerde un bulduğunuzda ancak yaparak sağlıklı maya elde etmiş olursunuz. Bu kadar da uğraşmamız beklememiş olursunuz.

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 23:28   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-09-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Maya yapımı ile ilgili, şef Burak Epir'in resimli tarifine bu adresten ulaşabilirsiniz:
http://kadikalesi.blogspot.com/2008/...ur-tarifi.html

Murat11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:40   #11
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 170
2007 yılında Serdar'ın sozunu ettigi maya mart hamuru da denilen, rivayetlere gore, Nisan yagmuru ile, ya da hidreellez de suyun un ile karistirip ılık yerde mayalanmaya bırakılması ile elde edilen maya. Daha once Nisanda denemiştim çok güzel olmuştu.
Şimdi ise once mart sonlarında, sonra 2 Nisan da yeniden denedim yine oldu.
Su temiz su olacak, damacana suyu kullandım. Un tam bugday unu da olabilir beyaz un da. Bir iki kuru siyah uzum, ve veya bir cay kasigi toz çeker mayalanmayı hızlandırabiliyor.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 22:45   #12
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 170
Devam ediyorum: Ilık yerde yogurt mayalar gibi uzerini ortuyorum, maya için cam kap kullanıyorum. Yogrtta oldugu gibi kabın altına kaynama noktasına gelmemiş, ısıtılmış su koymak mayalanmaya yardım ediyor. Bu mayadan yapılan ekmek fazla kabarmıyor, memlekette ekmek mayalamakta nohut mayası kullanılırken bu maya ile bizim pisi pisi dediğimiz bişi yapılıyor.Serdar'ın sözünü ettii doğal maya sadece su ve un karışımının mayalandırılmasıyla elde edilmiş ekşi mayadır.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014