agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Vitellaria paradoxa (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/43356.htm)

KARiTE AĞACI 12-07-2019 02:42

Vitellaria paradoxa
 
1 Eklenti(ler)
Kleopatra Cilt bakımı için Shea yağını kullanırken, saç bakımı için ise Jojobo yağını kullanırmış, rivayetlere göre, bunları hiç yanından ayırmazmış. Evet, bu iki bitki ile ilgili aratştırma yaparken, Karite ağacı dikkatimi çekti; bilimsel adı Vitellaria paradoxa olan bu bitki, ülkemizde yetişir mi?

Antre 12-07-2019 03:37

25 sene erişkinliğe ulaştıktan sonra meyve vermeye başlayan zor bir bitki, çöl veya ekvatoral koşullara özgü bu ağacı nereden arayıp buldunuz? Akdeniz sahil bandında adaptasyon için yinede şans tanınabilir. Bir zamanda argan yağı çok gündemde idi; argan bitti onun yerine sheamı çıktı?

Öte yandan tarihte ne kleopatra'lar var, neden ötekilerin adı anılmıyor, bu kadını neden bukadar mübalâğa ederek her rivayetin içine konu mankeni yaparlar anlayabilmiş değilim. Kleopatra'nın yanından ayırmadığı tek bitkinin sarısabır olduğunu sanıyordum, demekki yanlış biliyormuşum!

Akdeniz florasında yetişen zengin ve kaliteli muhteviyatlı bitkileri bir köşeye itip; yabancı kültürlerin sınırlı sayıdaki bitkilerine nede çok meraklıyız...

Meselâ mı? Sayıyorum:
Zeytin yağı
Sığla yağı
İncir çekirdeği yağı
Adaçayı yağı
Defne yaprağı yağı - Defne tohumu yağı
Tatlı badem yağı - Acı badem yağı
Ardıç yağı
Sedir katranı
Isırgan yağı
Gül yağı
Çörekotu yağı
Menengiç yağı
At kestanesi yağı
Ceviz yağı
Fındık yağı
Kayısı çekirdeği yağı
Nar çekirdeği yağı
Üzüm çekirdeği yağı

Elbette bu bitkiler ve yağlar sadece bazıları idi ve şimdi, size şunlardan hangilerinin faydalarını yazayım ki? Çöl ikliminde hatta ekvatoral iklimde bile bitki florası, bizim topraklarımızdaki kadar çeşitli değildir. Dolayısı ile, oradaki insanlar, anlaşılacağı üzere çaresizlikten birkaç bitki ile yetinmişlerdir, emin olun anadoludaki bitkileri keşfetseler onlar birinci sıraya otururdu. Nedir bu ithal özentiliğimiz çözemiyorum, o shea yağı bizim incir çekirdeğimizle kıyaslanamaz bile, diğeri neydi, jojobo yağı evet buda menengiç yağımızla boy ölçüşemez. (aloavera)Sarısabır bitkisine gelince, bununda şu günlerde adı kendinden hızlı, halâ bu jöle içeren bitkinin neye yaradığını çözemedim gitti.
https://onedio.com/haber/tarihteki-e...-gercek-840124

Adaptasyon 22-11-2019 18:31

2 Eklenti(ler)
Jojobo yağı akışkandır, makine sanayinde bile kullanılıyor, Karite yağı çok kolay erimez, hatta hindistan cevizi yağından bile daha katıdır.

Kakao yağı ile aynı içeriğe sahip olduğunu söyleyenrde var. Yine sıcak iklim bitkisi olan Argan ağacı da afrikaya özgüdür.

Neyse, Argan yağı bunların hepsini döver, kleopatra nın kullandığı tek yağ Argan yağıdır, Argan ağacı da afrikaya özgü. Ama ben yinede hiç birini önermiyorum, Keten yağı en idealidir, lakin çok çabuk tüketmeniz gerekir, çünkü raf ömrü en kısa yağ Keten yağıdır

Sıfır bіr 12-12-2019 13:41

Karite (shea yağı) çok katı bir yağ, cilde uygulanması gerçekten çok zor, erimiyor. Üstelik neye yaradığını halâ anlamadığım shea yağı hayli pahalı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024