2 Eklenti(ler)
Değerli üyemiz Sn. Bari Bey'in göndermiş olduğu tohumlardan yetişen papayalarımı paylaşmak istedim. Gayet güzel büyümekteler.
|
SEvgili Mtuncer54, ne verdiniz bunlara böyle:) İnanılmaz güzel gelişmişler. Keşke bende kalan tohumların hepsini size gönderseydim. Ben hepsini damping off'a kurban verdim..
|
Alıntı:
|
İnanamıyorum,bu ağustos ayındaki paylaşımdan mı bunlar?
|
Gerçekten inanılmaz 5 ay da bu kadar. Gerçekten dedikleri kadar varmış. Hızlı büyür yazıyordu sitelerde. Bence büyük saksılara geçirin 18 litrelik filan. 1 yıla yani bu yaza meyvesini yemek nasip olabilir. Gelişimleri çok güzel olmuş. ALLAH nazardan saklasın.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Hastalık bakımından neye faydası var bilgisi olan varmı örneğin pepino şeker hastalığı içindi
|
Özellikleri ve Tarihçesi
Papaya egzotik meyveler arasında çok değerli bir yere sahiptir. Protein, mineral ve vitaminler gibi günlük alınması gereken besinlerin önemli bir kısmı bu besinlerden sağlanabilir. Papayalar olgunlaştıkça içerdikleri C vitamini miktarı da artar. İçerdiği karbonhidrat da tabi şekerlerden gelmektedir. Yetiştirildiği Yerler Güney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Havaii de üretilmektedir. (Türkiyede başlandı) Faydaları Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Papaya'nın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papaya da bulunan “papain” adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur ve özellikle mide suyu eksikliği olması ya da midede çok fazla oranda sağlıksız sıvı bulunması durumunda hayli etkili bir maddedir. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papaya’nın eti yumuşatıcı özelliği de keşfedilmiştir. Bu bilgilerden yararlanarak özellikle Hindistan' da et yemeklerine papaya ilave edilerek etin daha yumuşak ve daha kolay sindirilebilir hale gelmesine katkıda bulunur. Hem papaya'nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İçinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi geldiği görülmüştür. Papayanın sıvısı kozmetik olarak çillere ve güneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadır. Papaya çekirdeğinden yapılan macunlar, mantar gibi değişik cilt hastalıklarına sürüldüğünde de olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Nasıl ve Nerede Kullanacağız? Olgunlaşmamış papaya'lar genelde sarıyla karışık yeşildir ve baskı uygulandığında serttirler, olgunlaştıklarında renkleri yarı sarı yarı yeşil durum alır ve basıldığında biraz daha yumuşak bir his verirler, derileri pürüzsüzdür yaralanma izleri ya da aşırı yumuşak bölgeleri yoktur. Papayaları kesmeden **** doğramadan önce yıkayınız. Kabuklarını bıçakla soyun ve ortadan boylamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. İstediğiniz gibi dilimleyin. Papaya, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra dondurma yapımında da kullanabilirsiniz. Muhafaza Koşulları Eğer olgunlaşmamış papaya alınmışsa mutfakta güneş ışığından uzak bir yerde 2-3 gün saklanabilir. Olgunlaşma projesini hızlandırmak için genişçe ağzı kapalı kağıt bir torbada elma, muz, armut gibi etilen gazı üreten bir meyveyle beraber 1-2 gün bekletebilirsiniz. Eğer papayayı uzun süreli bekletmek istiyorsanız plastik bir çantada sebzelikten uzak bir yerde buzdolabında saklayabilirsiniz. Besin Değerleri 100 Gr. Yenilebilir Papayanın Besin Değerleri Analizler 100 Gram Papaya Su (g) 88,83 Enerji (kcal) 39 Enerji (kj) 163 Protein (g) 0,61 Yağ (g) 0,14 Karbonhidrat (g) 9,81 Lif (g) 1,8 MİNERALLER Kalsiyum (mg) 24 Demir (mg) 10 Magnezyum (mg) Fosfor (mg) 5 Potasyum (mg) 257 Sodyum (mg) 3 Çinko (mg) 0,07 Bakır (mg) 0,016 Manganez (mg) 0,011 Selenyum (mcg) 0,6 VİTAMİN Vitamin C (mg) 61,8 Tiamin (mg) 0,027 Riboflavin (mg) 0,032 Niasin (mg) 0,338 Pantoteknik asit (mg) 0,218 Vitamin B-6 (mg) 0,019 Toplam folik asit (mcg) 38 Vitamin B-12 (mcg) 0,00 Vitamin A, IU (IU) 284 Vitamin A, RE (mcg_RE) 28 Vitamin E (mg_ATE) 1,120 Kaynak: Kaliforniya Üniversitesi |
Alıntı:
Sapanca ilçesinde polis olan bir ağabeyimiz pepino ile ilgili anektodunu aktarmıştı. Annesi şeker hastası olduğu için televizyonda bu kesimlerde yetiştiğini öğrenmiş ve pepino meyvesini temin etmesini istemiş oğlundan. Televizyonda şeker hastalığına iyi geldiği belirtilmiş. Anneleri pepinoyu yediklerinde şekeri yükselmiş. Televizyonda ki bilgilendirme ticari amaçlı olduğunu anlamışlar. Ve lütfen bu konuda şeker hastalığına iyi gelir diye insanları ticari amaçlı olarak altdatanları uyaralım diye ricada bulunmuştu. Onun için şeker hastalığına iyi gelir diyemem ama şeker hastalarıda düşük şeker oranı içerdiği için kontrollü bir biçimde yiyebilirler. Bu konuda acizane amacım bilgilendirmekti, sözüm size değildir yanlış anlaşılmasın Saygılarımla. |
2 Eklenti(ler)
bunlarda benim papayalarım,
(iki tür uzun ve yuvarlak) |
Alıntı:
|
dış mekanda zor yetişir ben serada zorlanıyorum.
|
Valla süper kaç yaşında bu güzeller.Maşallah.
Satış yapıyormusunuz. Sizin seranında yoku yok :) |
Alıntı:
|
Maşallah
Alıntı:
|
papaya hk. bilği
Papaya (Carica papaya), anavatanı Güneydoğu Asya, Avustralya veya Güney Amerika olduğu tahmin edilmektedir. XVII inci asırda Hindistan'a getirilmiştir. Ağacı uzun boylu ve birkaç yıl ömrü vardır. Ağacın gövdesi odunsu değildir. Yumuşak bir dokuya sahip ve yaprakları direk gövdeden çıkmaktadır. Bitki bol sıcak ve sürekli nem ister. Kökünün derinliği 20-25 cm dir. Kökleri yüzeysel dağılır. Bitkinin gövdesinin içi boştur ve gövde iç yapısı fileli ve liflidir. Bitkinin yaprakları geniş ve koyu yeşildir. Ağacın taç kısmındaki gövdesinde daima dökülen yaprakların uzun sapları kalır. Yaprakları yıldızvari ve geniş, kenarları ise dişlidir. Bu yapraklar koparıldıkları vakit saplarından incir gibi bir süt akar. Uzun ve yuvarlak yapılı meyveleri veren yaygın iki çeşidi vardır. Uzun çeşidi daha tatlıdır. Bir ağaçtan yıllık 150-200 kg meyve alınabilir. Meyveleri besleyici ve vitamin deposudur. Meyveleri olgunlaşmadan önce koyu yeşil renkte, olgunlaşmaya başlarken sarı, tam olgunluğa erişince turuncu renk almaktadır. Meyvelerin ağırlığı yuvarlak cinslerde 600-800 gr, uzun cinslerde 1000-1600 gr arası gelmektedir. Papaya meyveleri içinde dilimlere bölünmüş, ortalama 30 cm. boyunda ve açık turuncu renkteki etinin ortasında kavun gibi bir kabuk içinde bir çok yuvarlak ve kahve renginde küçük tohumları (çekirdekleri) vardır. Bu çekirdeklerden üretim yapılabilir. Papaya tıpkı uzunca bir kavuna benzer ve kavun gibi dilimlere kesilerek çiğ olarak yenir. Ama tadı tatlı ise de kavun gibi sulu ve kokulu değildir. Bu tad daha çok tatlı bir bal kabağını andırır.
Üretilmesi: Tohumları ile çoğaltılır. Tohumlarının yastıklara dikilmesi ve fideleri bir iki aylık olduktan sonra ortalama 4,5 X 4,5 m aralıkla üretilen papaya, evcimen bir bitki olduğu için fideler ikişer üçer bir araya dikilerek, dikimden bir sene sonra da olgun meyve verir. Papaya ağacının içinde fazla dolgu olmadığı için, gövdesi çok yumuşak ve kabadır. Bu nedenle rüzgarlı yerlerde bir cam gibi kırılır. Bu zayıflığını önlemek amacıyla, papayalar daima diğer ağaçların koruması altında ve ya evlerin çevresinde yetiştirilir. Bir çok yerlerde papayaların ev çevresine dikildiği zaman sivrisineklerin ağacın kokusundan kaçtığı da iddia edilmektedir. Yıl boyu meyve veren bu bitkinin, bir yıl içinde verdiği meyve, ağaç başına. 60-100 adet kadardır. Meyvelerin içerdiği Papaine), hazmı kolaylaştırdığı için papaya uzak doğu ülkelerinde çok üretilir ve hemen hemen hiç bir köylünün bahçesinden eksik olmaz. Meyveler ham iken afyon gibi üzerleri çizilerek sütü ile karışık suyu toplanır ve bu kurutularak tıbda kullanılan «Papaine,> elde edilir. |
gmo / gdo lu ürünler listesine bu sitelerden bakabilirsiniz.
http://www.rense.com/politics6/gms.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food papayada listede var.:( ancak ben dubaiden meyve ve tohum almıştım. uzak doğu menşeli idi. papayada bulunan bir virüsten bahsediliyor.:( |
Alıntı:
|
arkadaslar güzel bılgıler aktarızorsunuz pazlasımlar ıcın teskl
benımde ılgı alanımdı ama bıyım zasadıgımıy bölgede olmuzor malesef cokta severım |
harflerde hatalardan dolayı özür dilerim klavye yabancı bana biraz
|
Saksıda yetişme imkanı var mı köklerinin kısa olduğu yazılmış küçükken evde bakıp meyve verdikten sonra tohum ekip eskisini de dışarda bırakırsın iki senede bir meyve yersin ama sonuçta papayaların olur:)))
|
Alıntı:
Alıntı:
Böyle yazmaya devam edemezsiniz. |
Alıntı:
|
saksıda zor. ancak 80-100 cm cap ve 60-70 cm derinlikte saksıda olur. büyük otol lobisi gibi yerlerde şık durur. ev de çok zor. çeşidine göre 3 metre ile 6 metre arasında boy yapar. yetiştişmiş bir papaya 2 m2 civarında bir alan kaplar.
keşke evde yetişecek kadar küçük olsa iyi olurdu çünkü uzakdoğuda bu ağaca sivrisinek gelmiyor diye evin bahçesine ekiyorlar. tadı kavun gibi çok tatlı değil. |
Sadece ilk senesinde ne kadar oluyor boyu?
|
benim seraya diktiğim papayalar ilk yıl 2 metreyi geçti.
|
çok hızlı büyüyorlarmış maşallah
|
Papaya saksıda olabilecek çok dekoratif bir bitkidir.
Geçenlerde televizyon izlerken e2 kanalında The Martha Stewart show adlı programda tesadüfen ev içinde yetiştirilebilecek tropik bitkilerden bahsediliyordu ve saksı içinde 1,5 metre civarında boyda üzeri meyveli bir papaya bitsi vardı.Görüntüsü gerçekten çok harikaydı. Bana kalırsa saksıda yetiştirmeye uygun olan papaya çeşidi Hawai tipi papayalar.Çünkü araştırdığım kadarıyla iki ana çeşit papaya var biri Hawai tipi diğeri Meksika tipi. Hawai tipi papayalar fazla uzamayan 2,5 metreyi pek geçmeyen meyvesi meksika tipine göre daha küçük olan çeşidi. Kaldı ki 1 metre boya gelince çiçek açan birçok papaya varyetesinden de bahsedilmekte bu boya yaklaşık 1 yılda geldiğide söylenmektedir. |
İşte izleyemedim kaçırdım diyenlere programın internette bulduğum videosu.
İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim zaten 7 dakika. http://www.marthastewart.com/portal/...005b09a00aRCRD Videoda ayrıca saksıdaki kahve ,Tree tomato ve Tarçın bitkilerinide izleyeceksiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024