agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ege Bölgesi (http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/)
-   -   Zeybek Çiçeği (Centaurea zeybekii Wagenitz) (http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/28084.htm)

edis2209 21-07-2012 13:27

Zeybek Çiçeği (Centaurea zeybekii Wagenitz)
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 323793

Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabında EN-ENDANGERED- tehlike kategorisine alınmıştır.
Family : Asteraceae
Genus : Centaurea L.
Taxon : Centaurea zeybekii WAGENITZ


Taxonomic : Hierarchy
Kingdom : Plantae
Subkingdom :Tracheobionta
Division : Magnoliophyta
Class : Magnoliopsida
Subclass : Asteridae
Order : Asterales
Family : Asteraceae
Genus : Centaurea
Species : Centaurea zeybekii WAGENITZ

General Taxon Information
Ömür : Çok yıllık
Yapı : ot
Hayat Formu :
Çiçeklenme : 6-6
Habitat : Pinus brutia orman açıklığı
Yükseklik : 600-600
Endemik : Endemik
Element : D. Akdeniz
Türkiye dağılımı : B. Anadolu Nif dağı - Kemalpaşa
Genel Dağılımı : Türkiye

Temmuz ve Ağustos aylarında toplanan tohumlardan alınan verilere göre Temmuz ayında toplanan tohumları sadece % 30 boylandığı ve soluk renkli olduğu ; Ağustos ayında toplanan tohumların ise % 98 boylandığı ve kırmızı renge dönüştüğü tesbit edilmiştir.

jineop 02-08-2012 14:59

Merhaba, yeni konu ve fotoğraflar için çok teşekkür ederim. Merak ettiğim fotoğrafın nerede çekildiği ve tür tespitinin nasıl yapıldığı.
Sevgiler.

hberbul 02-08-2012 16:03

3 Eklenti(ler)
peygamber çiçeği olarak bilinir iç anadoluda.Çocukluğumda bolca bulunurdu tarlalarda.Papatya gibi toplar tac yapar takardık.
Bu yıl bahçeye ekmiştim.Üç renk çıktı mor-mavi arası bir renk,koyu ve açık pembe.

edis2209 07-08-2012 05:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 1005304)
Merhaba, yeni konu ve fotoğraflar için çok teşekkür ederim. Merak ettiğim fotoğrafın nerede çekildiği ve tür tespitinin nasıl yapıldığı.
Sevgiler.

Sn. Jineop,
Nif dağında, Alman tarlası olarak bilinen bölgede çok az sayıda tespitle görüntüledim. Teşhisi konusunda ise tereddütte kaldım. Tez konusu yapan bir fotoğraftan yola çıkarak çok benzettim. Sadece çiçek orta kısmı kısa püskül şeklinde olmaması kafamda soru işareti olarak kaldı.. Mesela şu anda bulamayabilirim ama yine Nif dağına ait olduğu çok az bilinen "Nifensis" i fotoğraflamak istiyorum.. Fakat nasıl bir çiçektir ki hiç bir kaynakta fotoğrafına rastlayamadım. Yakın Doğu Ünv. bu çiçeğin tezini hazırlamış bir akademisyenden yardım istedim dönüşü olmadı maalesef.. Enteresandır ki paylaşımcı olmayan kişilikler sanki mezara götürecek gibi bir gizemle saklarlar elde ettiklerini.. Kusura bakmayın çiçek, ağaç, bitki ve böcek sadece hobim ve doğaya inanılmaz sevgisi olan birisi olarak öğrenme isteğimden kaynaklanan bir heyecanım var.. Sizlerin sayesinde bir şeyler öğrenmeye başladım.. Şayet sık sık sizleri rahatsız ederek sorduğum sorular ile sıkıntı yaratıyorsam lütfen ikaz edin.. Sayın hberbul'un konuya eklediğim fotoğraflara "Peygamber Çiçeği" tespiti nedeniyle eklemiş olduğum fotoğraflar tarafımdan kaldırılmış olup, Görmüş olduğum Zeybek Çiçeği fotoğrafı konuya eklenmiştir. Saygı ve sevgilerimle..

jineop 14-08-2012 11:16

Sevgili edis2209, içinizdeki heyecan ve istek hiç bitmesin. Akşam elimdeki endemik türlere ait kitabları karıştıracağım. Çalışmalarınızı gönülden destekliyorum. Sormamdaki amaç amatörce heveslerimizle bir yanlışlığa yol açmamak adınaydı. Açıklamanız ve açtığınız yeni güzel bitki konuları için ayrıca teşekkür ederim. Sevgiler...

jineop 15-08-2012 12:35

1 Eklenti(ler)
Tuna Ekim'in Türkiye'nin nadir endemikleri kitabına baktım. Yazarın kendi anlatımı ve fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sadece İzmir Nif Dağı'nda yayılış gösteren lokal endemik bir bitkidir. İlk defa Holtz ve arkadaşları tarafından 1973 yılında toplanmış ve Wagenitz tarafından 1974 yılında 2008 başlarında kaybettiğimiz değerli botanikçimiz Zeybek'in adı verilerek bilim alemine tanıtılmıştır. Tip örnekleri toplayıcının özel herbaryumu ile GOET ve EGE herbaryumlarındadır.

cem kaptan 04-09-2012 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edis2209 (Mesaj 1006660)
Sn. Jineop,
Nif dağında, Alman tarlası olarak bilinen bölgede çok az sayıda tespitle görüntüledim. Mesela şu anda bulamayabilirim ama yine Nif dağına ait olduğu çok az bilinen "Nifensis" i fotoğraflamak istiyorum.. Yakın Doğu Ünv. bu çiçeğin tezini hazırlamış bir akademisyenden yardım istedim dönüşü olmadı maalesef.. Enteresandır ki paylaşımcı olmayan kişilikler sanki mezara götürecek gibi bir gizemle saklarlar elde ettiklerini..

Sayın Edis merhaba,

Öncelikle bu güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederiz.

Özellikle endemik bitkilerin, bulunduğu yerler hakkında nokta atışı yapmayınız ki, bu türleri takip eden İsrailli ve Avrupalı botanikçilere yol göstermemiş, bu nadir çiçeklerimizin yabancılar tarafından çalınmasını bir nebze de olsa engellemiş oluruz. Şuna inanın ki onlar bizim botanikçilerden daha hızlı ve iyi çalışıyorlar. Yüze yakın endemik bitkimizi çalarak, kültivarlarını elde ettiklerini ve tanesini 20-30 euro arası bir fiyatla pazara çıkardıklarına emin olabilirsiniz.

Akademisyenlerimize gelince, onların kendi aralarında bile gözle görünmeyen ama şiddetli bir rekabet varken size yardım etmelerini asla beklemeyin. Ancak içlerine girip uzun zaman ve sohbetlerden sonra yardım alabileceğinizi umuyorum.

Saygılarımla,

edis2209 12-09-2012 09:46

Sayın Cem Kaptan, uyarınız ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Amatörce yapılan hobilerin farkında olmadan art niyetli kişilere hizmet edebileceği aklımın ucundan dahi geçmemişti.. Gerçekten minnettarım.. Yer belirtme forum kurallarında yazdığı için belirtmiştim.. Bundan sonra ki paylaşımlarımda konuya hassasiyet göstereceğim. Saygılar..

mrduran 12-09-2012 18:57

Ne güzel.

İnsanlarımız araştırıyor, samimi olarak amatör, tartışıyor, karşı fikri dinliyor ve de üstelik hak veriyor.

Ağaçlar.net 'e teşekkürler bu ortamı hazırlayıp vesile olduğu, bitkileri tanıtım/koruma/üretim kadar birbirlerimizi de...

Açılan sayfa ve ilginiz için çok teşekkür, saygıdeğer bir amaca hizmet diyorsunuz efendim.

Lütfen devam ediniz.

Cümleten saygılarımla lütfen.

ilhamibayar 13-09-2012 14:29

Merhabalar.Tohumlarından gönderebilirmisiniz..Saygılar

edis2209 31-05-2013 13:10

Centaurea zeybekii (Zeybek çiçeği)
 
5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilhamibayar (Mesaj 1018224)
Merhabalar.Tohumlarından gönderebilirmisiniz..Saygılar

Sn. Bayır Centaurea çeşitlilik bakımından çok zengin olduğu için ve sadece amatörce ilgili biri için çok zor bir istek :) Örneğin Centaurea Zeybekii diye açtığım ve gönderdiğim fotoğraflar gurubumuz otoritelerince Peygamber çiçeği diye tanımlandı..
Umarım şimdi göndereceğim fotoğraflar " Centaurea Zeybekii dir :) " Saygılar.

turkanatalay 06-02-2014 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 1009270)
Tuna Ekim'in Türkiye'nin nadir endemikleri kitabına baktım. Yazarın kendi anlatımı ve fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sadece İzmir Nif Dağı'nda yayılış gösteren lokal endemik bir bitkidir. İlk defa Holtz ve arkadaşları tarafından 1973 yılında toplanmış ve Wagenitz tarafından 1974 yılında 2008 başlarında kaybettiğimiz değerli botanikçimiz Zeybek'in adı verilerek bilim alemine tanıtılmıştır. Tip örnekleri toplayıcının özel herbaryumu ile GOET ve EGE herbaryumlarındadır.

Aydın Bozdoğan'da Madran dağına çıkarken çoktu bu çiçekten. Dedemin kestaneliği vardı orada. Giderken görür ve toplardım hep. Sadece Nif Dağı'nda olduğundan emin misiniz? Acaba benim hatırladığım çiçek başka bir çiçek miydi?

elwoudi 12-02-2014 10:35

zeybek çiçeği yüksek lisans tez çalışması
 
Merhabalar,
az önce yazdığım cevap sanırım internet bağlantısı ile ilgili bir sorundan ulaşmadı. Tekrar yamak istedim. Bu bitkiyle ilgili Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümünde bir yüksek lisans tezi tamamlandı. Altta bu teze danışmanlık yapan hocamızın okulun web sitesindeki kişisel bölümünün bir linki var. Bu hocamızdan bilgi alınabilir sanırım. Selamlar, sağlıcakla kalınız. Tuğrul Tomba

http://akbis.adu.edu.tr/personelcv.asp?regkey=A-0540

turkanatalay 14-02-2014 20:10

Gezi
 
Merhaba herkese,
Okulun Doğa Kulübü faaliyeti olarak lise öğrenci grubu ile Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi, İzmir Doğal Yaşam Parkı, ve Gediz Deltası'na bir gezi düşünüyorum. Sanırım 1 gün pek yeterli olmaz. Dolayısıyla o civarda kalacak yere de ihtiyaç olacak. Ama sıradan bir otel istemiyorum. Gezinin formatına uygun, doğal yaşama uygun bir yer olsun istiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Gediz Deltası Kuşları açısından Nisan ayı uygun olur mu? Gidilebilecek başka yer öneriniz var mı?
Şimdiden teşekkürler.

Nariel 21-02-2014 16:22

Merhaba Sn. turkanatalay,

Bu talebinizi doğru sayfada dile getirmediğiniz için cevap alamayabilirsiniz. Bu sayfa sadece Ege Bölgesindeki endemik bitki paylaşımlarının yapıldığı yer. Sosyal bir başlıkta dile getirirseniz önerisi olan arkadaşlar cevaplayacaktır.

turkanatalay 02-03-2014 22:12

Teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024