agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (http://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates fide çengel şekil ekim. (http://www.agaclar.net/forum/domates/27465.htm)

canannuman 17-05-2012 13:07

Domates fide çengel şekil ekim.
 
http://forum.fotografturk.com/domate...-t20266p3.html
Şaşırdım kaldım bende sapı hayatta toprağa gömmem çürür toprak seviyesinde kalkın kök ile gövde diye yan yatırıp ekmişler.
Bir yaşıma daha girdim.
Bayağı değişik ama mantıklı geldi sağlam kök sağlam bitki mantığı. Aklımızda olsun birdaha böylede denerim.

malina 17-05-2012 13:30

Domates gövdesinden kök oluşturuyor... Daha önceki yazılar için arayabilirsiniz.

Ben birini buldum: http://www.agaclar.net/forum/236106-post101.htm

Henüz iki yaprak çıkmışken kökün birini kopar uygulaması çok mantıklı gelmedi, üstelik epey zahmetli :) Hedef; ne kadar çok kök, o kadar çok ürün...

hberbul 17-05-2012 13:33

Bu videoyu daha önce görseydim.
Bende 2 hafta önce sebzeleri bahçeye aktardım.Çok derine ekmediğim için ve dal kısmı çok uzadığı için o dallar yattı ve koptu bi hayli fire verdim.

canannuman 17-05-2012 14:01

Ben hazır domates fideleri alıp 2 yaprağınla birlikte gömeceğim bakalım ne olacak. Acaba domates harici fidelerde böyle kökle sap arası dahil toprağamı girmeli yoksa sırf domatese özel bir durummu onu anlamadım.

Emre İlhan 17-05-2012 14:22

Domates o kadar arsız bir bitki ki! Gövdesini ne kadar toprağa gömerseniz, o kadar çok kök salıyor.

Düşünün; bir bitkinin toprakta ne kadar kök damarı varsa yukarıda da o kadar gelişkin gövde ve dal yapısı var. Yani her dalı besleyen bir kök damarı toprağın altında muhakkak var.

Mantıken de düşündüğünüzde, domatesin kökünü ne kadar gelişkin hale getirirsek o kadar da gövdesi ve dalları gelişkin hâle gelir. Dolayısıyla da daha çok ürün alırız.

Koltuk sürgünlerinden bile üreyen bir bitki gövdesinden nasıl kök salmasın:)

denizakvaryumu 17-05-2012 14:57

Bana da kökün koparılması mantıklı gelmedi...

Hem kökü kopar hem de fazla kök oluşsun diye gövdeyi göm...

Yani kökün koparılması haricinde yapılanlar doğru...

Emre İlhan 17-05-2012 15:02

Kökün kopartılmasının amacı, daha çok saçak kök oluşumunu sağlamak olmasın. ;)

canannuman 18-05-2012 08:30

Belki tetikliyordur ilk başta kök koparılması veya bitkiyi şaşırtıyoruzya onun gibi bir kuvvet etkisi vardır. Bende 5-6 tane domates tohumu ektiydim ama bulursam (çıkarsa) bunu Allahın izniyle deneyeceğim.
Zaten en sevdiğim sebze domates meyvası bile olmasa yaprağının kokusu için ekerdim bu bitkiyi.

Adalet Yağcı 18-05-2012 09:02

Kök kesimi ne kadar etkili olur deneyip görmek lazım, geniş bahçesi olanlar bir kaç kökte deneyebilir.
Ben fidelerin köklerine hiç bakmadım, ikiden fazla kök olduğunu düşünüyorum, bir kaç fidede bu yöntemi deneyeceğim.

Domates bitkisinin gövde kısmını toprağa yatırmak çok eski bir uygulama.

Önce toprağa 40 cm. yüksekliğinde üçgen bir form verilir, fideler bu üçgenin dipte kalan kısmına dikilir, fide büyüdükçe üçgen toprak yığıntısının üzerine doğru yaslanır.

Yaslanan kısımlar tekrar toprakla örtülür. böylece domateslerin ağırlığından etkilenmez fideler.
Hem toprağa yakın büyüdükleri için daha çabuk olgunlaşır, tabii domateslerin toprağa direk olarak değmesi istenmez.

Bu şekilde dikilen fidelerin sulanmasını, domateslerinin derimini, toprak sıcaklığını daha iyi alacağı için sağlıklı meyveler oluşturmasını kolaylaştırır.

Damlama kullandığım için bu yöntemi kullanmıyorum artık, bu sene bir kaç kökte deneyeceğim, farkı hep birlikte görürüz.

vinne 18-05-2012 12:14

Dün denedim gerçekten iki kök var. Birini tırnağımla kopardım ve gövdeyi yatırarak yaprakların çıktığı kısıma kadar toprağa gömdüm. Bakalım...

bahcedenn 18-05-2012 12:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 967789)
Domates o kadar arsız bir bitki ki! Gövdesini ne kadar toprağa gömerseniz, o kadar çok kök salıyor.

Düşünün; bir bitkinin toprakta ne kadar kök damarı varsa yukarıda da o kadar gelişkin gövde ve dal yapısı var. Yani her dalı besleyen bir kök damarı toprağın altında muhakkak var.

Mantıken de düşündüğünüzde, domatesin kökünü ne kadar gelişkin hale getirirsek o kadar da gövdesi ve dalları gelişkin hâle gelir. Dolayısıyla da daha çok ürün alırız.

Koltuk sürgünlerinden bile üreyen bir bitki gövdesinden nasıl kök salmasın:)


Tam üzerine denk gelmiş. Sayın MeyveliTepe bu konuda çok ta güzel bir tecrübesini Sebze Bahçesi Hazırlama başlığında bizlerle paylaşmış. Bu mesajı bizleri konu hakkında güzel yönlendirecektir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 816069)
Bir yerlerde anlatmıştım galiba. Geçen yılki deney çok şey öğretti. Sonbaharda kökleri topraktan çıkararak inceledim. Çok derin dikip, bitki büyüdükçe dibini doldurduğumuz durumda, her seferinde bitki yüzeyin 15-20 santim altından kök verdi ama en altta kalan kökü işlevsiz hale getirdi. Sonunda sadece en üstte kalan kökü kullandı. Böylece yaklaşı 1.5 ay boyunca sürekli yeni kök yapmakla uğraştı. Buna rağmen 2.5 metre kadar uzamayı başarmıştı, fakat verimi az oldu. Hoş, geçen yıl domateslerde olan genel problemi de göz önüne almak gerek.


Bu deneyimden yola çıkarak bu yılki uygulama farklı. Fideler dikilirken 15 santim derine yatık dikiliyor. Bitki büyüdükçe yatırılıyor. Böylece toprak altında fakat yüzeye yakın uzun bir gövde elde ediliyor. Bu şekilde aynı derinlikte, dolayısıyla yapılan köklerin tamamının kullanılabileceği bir kök sistemi elde etmeyi umuyorum.


Halen bahçede yaklaşık 150 kök domatesi böyle diktim. Her birinin toprak altında 50'şer santim kökü olacak. Bir çoğunun oldu bile. Hatta ilk diktiklerimin bazılarının toprak üstündeki uzunlukları şimdiden birer metre ve bunların domatesleri ceviz kadar oldu.


İki adet de süper büyük kök olacak şekilde özel dikiyorum. Bakalım nasıl olacak :)

Deşti domateslerde özellikle merak ediyorum. Onları dikeli 2 hafta doldu. İlk dikimden sonra bir kez yatırılıp onar santim toprak altına alındı. Henüz ilk can suyu dışında başka su verilmedi. Onları da en az 40-50 santim kadar toprak altına yatıracağım.

Saygılarımla...

canannuman 18-05-2012 14:08

Peki bu usuller oturak içinmi böyle sırık içinde bunu yaparsak ne olur?

Adalet Yağcı 18-05-2012 19:21

Ben oturak dometesler için diye biliyorum canannuman, sırıklar adı üstünde, yukarı doğru gelişmek isteyeceklerdir.

Emre İlhan 18-05-2012 22:23

Oturak domatesler, koltuk sürgünlerinden de meyve veriyorlar. İşte anlatmak istediğim bu aslında.

Bir oturak domates düşünelim. Kök sistemi ne kadar gelişkin olursa o kadar da dallanacaktır. Dolayısıyla da o kadar çok koltuk sürgünü verecek ve daha çok meyve almamızı sağlayacak.

Ancak sırık domateste iş değişiyor. Sırık domatesin verimli sürgünü tepe sürgünü. Yani koltuk sürgünleri tomurcuk verme konusunda pekte işlevli olmadığı için, bitkinin besinine ortak olmaması açından budanıyor.

Linklerde ki mesajlara bakın. Bu mesajları bir oturak çeşidi olan red robin başlığından aldım.

Bkz, bkz, bkz

canannuman 22-05-2012 10:27

Ben totem ile timy tim normal oturak penbe aldıydım sitemizde satışını yapan bir üyeden. Birde oturak arkadaşımın annesi yollamış normal oturak boy domates.
2 dalda sırığım var biri siyah rus gene siteden aldım meraktan. Bir tanede Elif arkadaşımın annesi göndermiş gene Allah Razı olsun.
Totem timy tim ve normal oturak penbe ve normal oturak kırmızıların yepsini yan yatırdım ektim. Bakalım ne olacak hayırlısı ile. Birde evde saksıda tesadüfen bu konuları bilmeden yarım toprak dolu olan saksıya ölmek üzere olan pazardan aldığım (oturak diye aldım) domatesleri ekdim.Geç kaldıydım ekmeye ölmesinler diye yan, yan (pörsük yapraklı halleri ile) ektim. Zaten dik duramıyorlardı. Geçen bir baktım ne göreyim yan toprağa değen sap kısmından beyaz beyaz uzun kökleri toprağa 1 cm kala daldırmış yani şimdi boğma yöntemi ile üzerilerine 5 cm 5 cm toprak koyacam o havadaki kökleri de toprak içinde kalmış olacak. Seni eşek dedim, ben sen ölecen diye bir umut ekeyim dedim. Sen tüm tohumdan ektiklerimi geçmiş adam olmuşun. Kendi kendime deli gibi sevdim birde domatesimi. Allahtan eş dost görüpde ahanda Canan'ı kaybettik demiyor. İlk fırsat o resmen toprağa fırlatır gibi alel tecel ektiğim domatesimin fidesinin fotosunu ekleyeceğim.

antihistaminik 29-03-2013 23:25

arkadaslar şu tek kökü koparma islemini ben de ilk defa duyuyorum... ilginc... deneyenler tecrubelerini paylassa ne guzel olur..
haydi sn. canannuman, sn. vinne :)

hanımeli 07-04-2013 13:12

Evet Bende domatesi yan yatırıp toprağa dikme konusunu merak ediyorum acaba fotoğraflarla anlatabilirmisiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024